Korisnički panel

Najnovije s foruma

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Zimska stanka, 74. dan: Laudina vožnja u Jaguaru

Niki Lauda je tijekom svog “gospodarenja” u Jaguaru dobio želju da ponovno sjedne u bolid. Pripala mu je tako čast da nakon više od 15 godina vozi bolid Formule 1, puno brži od onoga što je on zadnje vozio, a bio je to McLaren MP4/2B iz 1985. godine. Događaj se zbio na stazi u Valenciji, punim imenom Valencia Circuit Ricardo Tormo, danas najpoznatija po održavanju Moto GP utrka.

Zadaća tada 51-godišnjeg Austrijanca bila je da otkrije karakteristike novih bolida Formule 1 te da bolje razumije tehnologiju i elektroniku koja je tada već bila duboko ukorijenjena. Lauda je odvozio 10 krugova na četiri kilometra dugoj stazi.

“Bilo mi je veoma zanimljivo vidjeti sve te tehnološke novotarije koje su nastale u zadnjih 16 godina i kako one čine drugačijim bolid naspram onog vremena kad sam se ja utrkivao. Namjera mi je bila da naučim što više o elektronskim sustavima na bolidu tako da mogu izravno povezati s iskustvima vozača kada opisuju tehničke poteškoće vezane uz računalo. Danas sam konačno otkrio ono što oni doživljavaju te kako u tome pomoći kao šef momčadi.”

Iako vožnja nije bila “brzinskog karaktera”, Lauda je ipak probao odvoziti neko respektabilnije vrijeme. Nije to pošlo Austrijancu za rukom. U prva tri kruga se izvrtio dva puta u istom zavoju (vidljivo u videu priloženom na dnu članka), a na pravcu je tjerao bolid koliko je mogao te nije bio ništa sporiji od de la Rose. Čak je i u zavoje uspijevao ući dobrom brzinom, no nije mogao kompletirati krug adekvatnom brzinom. Nakon prva tri kruga je ušao u boks, ubrzo se vratio na stazu te odvozio još 7 krugova, nešto sporijih kako bi ponešto naučio vezano uz elektroniku.

Bilo je tada podsmijeha i posprdnih komentara na račun Laude budući da je u to vrijeme izjavio da u bolid možete staviti majmuna s obzirom na količinu pomagala koju vozač ima na raspolaganju. Pa majmuniranje možda i nije najbolje ispalo na kraju.

Komentiraj

4 komentara

 1. FerrariF1 Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Eeeeee ispao si lagano iz štosa Nikki.. Godine čine svoje.. Ali mislim da bi se stari lav kroz neko vrijeme već priviknuo i mogao postaviti čist “pristojno” vrijeme..

  2  1
 2. Schumi Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Imate jedan problemčić, stranica se skrola ispod dna.
  0  0
 3. Alonso king Komentar ima previše negativnih ocjena. Ipak otvori

  Ako uzmemo u obzir temperaturu staze, tlak i vlagu zraka i podijelimo s masom bolida gdje uracunamo i tezinu vozaca i kacige, dolazimo do zakljucka da je razlog izvrtanja Laudin ugodno popunjeni stomacic 😝

  8  2
Povratak na vrh
Događaj Datum
Haas 14. veljače
Williams 15. veljače
Red Bull 19. veljače
Sauber, Renault 20. veljače
Mercedes, Ferrari 22. veljače
McLaren 23. veljače
Toro Rosso 26. veljače
1. predsezonski test 26. veljače - 1. ožujka
2. predsezonski test 6. ožujka - 9. ožujka

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu: