Okrugli stol: Jesu li grid djevojke zastarjeli običaj kojeg je trebalo ukinuti ili vrijedna tradicija F1?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 6 godina 7 min 18 komentara

Lovro Andraka

Danas nažalost živimo u društvu u kojem se svaka (inače normalna) sitnica može protumatičiti kao nešto uvredljivo, diskriminirajuće, seksistički itd. Upravo takvo okruženje dovelo je do odbacivanja grid djevojaka. Te djevojke nisu radile apsolutno ništa ponižavajuće, uvijek su bile pristojno odjevene te nikad nisam čuo nijednu pritužbu od strane bilo koje grid djevojke na posao koji su radile. Čak nije bilo ni velike hajke od nekakvih feminističkih udruga po tom pitanju, ali F1 je morala povući potez kojeg su već ranije povukli WEC i Formula E jer bi kad-tad došlo do jačeg pritiska za ukidanje grid djevojaka.

Time je Liberty ubio dvije muhe jednim udarcem – prilagodili su se modernim društvenim uvjetima (takvim kakvi jesu), a usput su dobili ogroman publicitet. Jest da je taj publicitet negativan, ali o F1 se zbog toga svuda piše te se kroz ove sitne, ali kontroverzne promjene koje je Liberty u zadnje vrijeme donio jasno može vidjeti da se oni vode onom izrekom: „Svaka reklama je dobra reklama“.

Ja osobno nisam imao ništa protiv grid djevojaka i nisam pobornik ove odluke, ali neće mi teško pasti njihov odlazak. Na utrkivanje to neće utjecati, a niti show neće patiti zbog njihovog izostanka, nije baš da su te cure bile pretjerano eksponirane tijekom GP vikenda. Smatram da nema potrebe za dramatiziranjem u stilu „prestajem gledati F1 zbog ovoga“ te pozdravljam alternativno rješenje s grid klincima koji će dobiti priliku stajati odmah pokraj svojih idola (sve dok i to ne postane uvredljivo za nekoga).

Nikola Krajina

Odluka o ukidanju grid djevojki na utrkama Formule 1 čisto sa sportske strane ne donosi niti korist niti štetu Formuli 1 i zbog te neupitne činjenice sama odluka je plod politike i svjetonazora koji nastoje provesti novi vlasnici Formule 1. Odluka je po meni veoma diskutabilna i dosta kompleksnija od tog da je odredim kao totalno ispravnu i totalno pogrešnu, zbog toga ću navesti dva glavna čimbenika koja su po meni trebala biti uzeta obzir i u skladu s njima donijeti odluku . Prvi čimbenik bi bio kakva je percepcija uloge grid djevojki u krugovima F1 zajednice (pogotovo dominantnijeg dijela publike tj. muškaraca), a to se najlakše moglo provesti anketom na službenoj stranici Formule 1. A drugi čimbenik su mišljenje i interes samih grid djevojki koje su taj posao obavljali, tj. njihova percepcija vlastite uloge i doprinosa Formuli 1.

Dovođenje u pitanje postojanje grid djevojki ne smatram problematičnim i ovoj odluci najmanje zamjeram prekid s tradicijom, naprotiv drago mi je da se preispituje, ali način na koji je dovedena i sprovedena smatram krajnje pogrešnim, pogotovo za kompaniju koja se naziva Liberty Media i koja je propagirala vlastitu otvorenost i komunikaciju s fanovima, a donijela je jednu krajnje diktatorsku odluku.

Vedran Kristić

Meni one nisu predstavljale apsolutno ništa u Formuli 1, kao ni hostese na sajmovima automobila ili u disko klubovima. Formulu 1 pratim zbog svi znamo čega, na sajmu automobila ću gledati one automobile koji me zanimaju, u klubu ću popiti ono što ja želim, tako da mi zapravo nikakvu ulogu ne igra grid djevojka/hostesa na bilo kojem događaju. Tim više jer je estetika nešto što je skroz prolazno. Međutim, da je oku ugodnije vidjeti zgodnu djevojku pored vozača i njegovog automobila, i budući da to žele vidjeti mnogi navijači diljem svijeta, pa čak i vozači (ako se ne varam, Seb se jednom prilikom pitao zašto je trebao ispred svog bolida gledati nekakvog Georgea…), i ako nikako i nikome ne smetaju, onda je sasvim jasno da tu tradiciju nije trebalo mijenjati. I tu sada dolazimo do problema koji meni smeta. Liberty tvrdi da se grid djevojke više ne uklapaju u sliku Formule 1 i da njihovo postavljanje nije prikladno u današnje vrijeme.

Problem koji ovdje imamo prati nas i u drugim sferama života već neko vrijeme u ovom današnjem modernom vremenu, jer očito svi glume nekakve plačipi*ke pa ne daj Bože da netko vidi zgodnu djevojku pored posljednjeg djela tehnologije i vozača te iste ‘mašine’. Pa čak da su uz grid djevojke dodali i grid dečke, nekako ih rotirali ili podijelili s curama, bilo bi ok. Ali uklanjanje tih cura pod izlikom koju je dao Liberty je po meni zbilja jadno jer svi znamo što taj izgovor zapravo znači.

Ivan Papak

Moram priznati da spadam u onu skupinu koji su ovu odluku dočekali s odobravanjem. Naime, nikad nisam bio ljubitelj “korištenja” ženskog tijela s ciljem stvaranja većeg interesa za sport kao takav, pa ni za motosport. Ukoliko se na takav umjetan način stvara veći interes za sport, onda on gubi svoj temeljni smisao a to je sportski duh, kompetitivnost te pomicanje vlastitih granica. Unatoč činjenici da je ovo jedan od ustaljenih običaja u motosportu na koji ni Formula 1 nije imuna, smatram da Liberty Media radi dobar posao u određenim segmentima a ovo je jedan od tih. Mijenjanje učmalih običaja, propitkivanje onih stvari koje su se podrazumijevale, okretanje novim trendovima smjer je kojim se vodi novi vlasnik Formule 1. Dok god te promjene ne mijenjaju osnovnu DNA Formule 1, smatram da zavrjeđuju priliku.

Marko Rakić

Ne tugujem previše za grid djevojkama, ali bila je to jedna lijepa tradicija koju je, po meni, ipak trebalo zadržati. Kome smetaju te cure, osim što ih je lijepo vidjeti? I one same su se prošlog tjedna izjasnile po tom pitanju i negodovanje je jasno vidljivo. Liberty Media kaže da to nije u skladu s modernim vrijednostima? Ja bih volio da oni definiraju što je to moderna vrijednost. Za mene su grid djevojke definitivno najmodernije i najbolje rješenje :)

Ante Vetma

Izbacivanje grid djevojaka treba gledati kroz širu sliku onoga prema čemu ide Formula 1. Naravno, utrkivanje neće biti bolje niti gore bez njih, ali put kojim je Liberty krenuo sasvim jasno i glasno govori kako novi vlasnik F1 djeluje. Neka bude jasno – sasvim je legitimno da od svog proizvoda rade što god žele, ali se ne treba pritom praviti blesav pa to nazivati željom većine, jednostavno zato što to nije točno. No, nije novost da želja većine nije važna. Novost je da čak nije važno ni što žele akteri o kojima se odlučuje, odnosno u ovom slučaju grid djevojke, već je važno što žele oni koji sami sebe prozovu predstavnicima prava tih aktera.

Tradicija je passé, dok god se nešto čini moderno i progresivno – ne treba previše uključivati mozak i sve će biti u redu.

David Vidović

Ne vidim kako će ovaj potez utjecati na Formulu 1. Ukinuta je sporedna stvar koja je pred kamerama svega nekoliko minuta, i koju će većina do kraja sljedeće sezone zaboraviti, vjerojatno već niti u Australiji neće primjetiti da nešto fali. Što se tiče tradicije, uvijek sam bio za da F1 održava svoju jer posjeduje jednu od najbogatijih povijesti i tradicija od svih sportova, tako da sam protiv ukidanja ovog detalja, ali stojim iza mišljenja da neće utjecati na kvalitet Formule 1 niti utrka. Sve dok ne postave muškarce ispred bolida (kao što su već dva puta uradili), meni ne smetaju grid djevojke.

Trebaju li Formuli 1 grid djevojke?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

18 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Odgovorio sam sa ‘ne’ jer realno, ne trebaju. Bili bilo bolje da su ostale-da, a li što je, tu je.
    Po meni su trebali uvesti politiku-koliko muških vozača, toliko grid girlsica, koliko ženskih, toliko grid boysa :P



    5
    3

    2
  2. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Hm…. neće više biti grid djevojaka. A ovo:

    https://www.f1puls.com/23296/pozdrav-iz-abu-dhabija/

    Hoće li smjeti biti ovakvih žena, djevojaka, njihovih fotki,…..? Hoće li i to izbaciti iz F1?



    1
    0

    1
  3. Mclaren
    wilson Prikaži

    F1 pratim već trideset drugu godinu. Osobno, gledam utrke jer me kao takve zanimaju i to što su ih maknuli mi ne predstavlja ama baš ništa. Dolaze neka nova vremena, promjene. Ionako ih gotovo nitko za par utrka neće spomenuti. Sviđalo se to nama ili ne.



    12
    10

    2
  4. Brawn Gp
    stefan89 Prikaži

    Moje Mišljenje:
    U svijetu utrkivanja kao i u Formuli 1 se promjenilo ili skroz izbaclo mnogo važnih stvari,I većina nije vraćena,tako da mislim da ni Grid Djevojke neće biti vraćene.
    Mislim da će mi malo nedostajati jer one drugi dio kamere pred start F1 utrke,te će start biti malo prazan,ali novi vlasnici prosto zaboravljaju zabavniju stranu Formule 1.Kako vidim oni će i start/finish liniju izbaciti iz F1.



    3
    3

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Mislim da su ove priče o vrijednosti i nekakvoj ugroženosti samo izgovor. Ovo je po meni čisto potez iz finansijske koristi. Ove likove očigledno zanima samo zarada. Grid curama su trebali plaćati da tu budu, dok bi ova djeca koja će biti izabrana rado platili da budu tu, u blizini vozača. Nije isključeno da u tom izboru djece koja će se tu pojaviti, neko od tih koji prave izbor se okoristi o roditelje te djece…

    Nemam ništa protiv djece. To će biti odlično, za njih. Ali po meni je ovo čisto finansijska odluka.



    4
    4

    0
    • David Croft
      Ferrari Prikaži

      Već je rečeno da će djecu birati iz lokalnih karting klubova, vozačkih saveza itd…
      Uostalom nije to neka cijena koju su plaćali grid cure…500-injak eura za vikend…

      Ako će tu uštedjeti i ako će se taj novac pametno uložiti u timove zašto bi bio protiv?

      Mislim i ja sam protiv ukidanja gridsica, ali pokušavam gledati pozitivnu stranu svega toga…


      0
      -1

      1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      trošak grid girlsa je kikiriki prema ostalim troškovima organizacije.
      negdje sam pročitao da je su i na vn britanije dobijale po 300 funti. 300*20 = 6000.



      1
      1

      0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Ma tu sam cifru onako bubnuo…kolega spominje nekakve “ogromne” profite pa eto…


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        ma., može i 500 e. kako god da okreneš sitnica.
        moram napomenut kako sumnjam da liberty (fom) izravno plaća njih, jerbo znaju bit u ‘narodnim nošnjama’ (kontam da to plaća ogranizator, tz i sl. ), , znaju bit u heineken, pirelli ili nekim drugim ‘bojama’ – a valjda njih plaća onda heineken, pirelli i sl.
        mnoge utrke (ne samo f1) imaju glavnog sponzora u službenom nazivu i onda budu hostese u tim sponzorskim bojama. primjer: motogp u austriji i neogirardini gridsice.


        0
        0

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @Zeko
        Druga stvar je ta, ako FOM počne to naplaćivati…tipa “hej platite 1000 eura za eksluzivan VIP gdje će vaše dijete provesti vrijeme sa vozačima itd” to ne…

        Isto tako znaš li da momčadi mogu i dalje angažirati svoje hostese? :D
        Otvorio se loophole u svemu ovome :D

        Klasična F1…čak pronalaze sive zone i u ovakvim pravilnicima hah.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Sumnjam u ovo prvo.
        Mislim da momcadi i dalje mogu angazirati svoje…ono standovi, hospitality i sl…


        0
        0

        0
  6. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Pod potpunim shvaćanjem da ću možda ispasti isključiv i zatucan mislim da je poanta ukidanja grid djevojaka savršeno objašnjena djelovanjem lobija o kojemu se priča u ovom videu.

    https://www.youtube.com/watch?v=yzVIn4-bFS4

    Uživajte!



    6
    5

    1
  7. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Sve je to dio velikog svjedskog plana…. smanjenja populacije u svjetu.. što manje razmišljamo o sexu bolje za tu elitu koji kroje svjetki poredak i našu budućnost. Savršno im paše da budemo ne hetero nego homo.. jer već sad će te teško naći na ulici nekog mladića koji nije jednim dobrim dijelom feminiziran.. i to je u biti u “modernom” (izmanipuliranom i krojemon) društvu danas dio svakodnevnice i primjer normalnoga. Djevojke su postale s druge strane muškarci sa manjkom ženstvenosi.. sve to upakovano pod krinkom “emancipiranosti” no isto tako izgubljenoj ženstvenosti, težnjom za boiteljskim vrijednostima, sigurnošću i obiteljskim te životnim vrednotama kakve su nekoć imale njihove majke, koje se nisu rastajale zato što im je postalo dosadno u braku (kronično nezadovoljstvo i depresija) ili zbog nekih životnih sitnih razmirica. To samo govori trend u koji smo uvučeni zbog očiti razloga.. smanjivanju popuacije u svjetu, sve dobro smišljenjim kulturalnim inekcijama koje dobivamo svakodnevno barem jednu dozu iz nekih izvora.

    Koliko se od vas na portalu koji imate barem do 45g seksa sa svojom partnerom barem 5 puta.. sumnjam da vas ima na prste nabrojat.. dok je to za naše roditelje bake i prabake bila sasvom normalna stvar.. i to sa svojim dugogodišnjim partnerom sa kojim ste ostali do kraja života kako bi podizali stabilnu obitelj koja će imati prave temelje za budučnost. Vi koji sada imate mlađu djecu.. sa koliko godina ste dobili prvo djete (a vjerovatno ni ne planirate ići na drugo ili “nedaj bože” treće dijete)? Vjerovatno nakon tridesete. Dok je prije bilo normalno oko dvadesete godine života.. tada je je generacijska razlika bila manja između djeteta i roditelja i generacijje su se kroz duži vremenski period brže rađale.. tada nije bilo čudno da imate živog čukun djeda.. dok će za koje desetljeće postati prava rijetkost da netko dijete ima prabaku.

    Sve su to stvari o kojima “običan konvencionalan i skrojen” čovjek današnjice uopće nerazmišlja.. a pogotovo mladi koji su već sada odrasli na šećerima i palminom ulju, sa usađenom socijalno-političkom pasivnošću i manjkom intelekta.

    Zato.. što je tu čudno što su u F1 ukinuli grid djevojke? Bilo je samo pitanje vremena kada će se to desiti.



    20
    14

    6

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.