Okrugli stol: Kakav će biti jakosni poredak iduće sezone?

Izdvojeno / Okrugli stol

Ante Vetma

Prije 6 godina 12 min 21 komentara

Lovro Andraka

S obzirom da ove sezone nema većih promjena u pravilima ne očekujem niti velike promjene u jakosnom poretku, ali zato s optimizmom očekujem približavanje momčadi. Mercedes će zasigurno i dalje biti na samom vrhu, ali konkurencija bi mogla postati još jača jer bi se uz Ferrari u sami vrh mogao uključiti i Red Bull. Red Bull je imao fantastičnu završnicu sezone i uz poboljšani Renault sigurno mogu zaprijetiti najjačima, dok Ferrari zasigurno ima resurse za nastavak borbe s Mercedesom.

Očekujem da će biti veselo i u sredini poretka, ponajprije zbog Renaulta i njihovog novog kupca McLarena. Force (India) neće imati lak posao u obrani četvrtog mjesta te smatram da će navedeni dvojac biti iznimno jak protivnik, možda čak i prejak za branitelja titule najboljeg od ostatka. S obzirom na reputaciju Paddyja Lowea očekujem zaustavljanje pada Williamsa, ali ne mislim da će pobijediti bilo koga od navedenih.

Iza ovog društva očekujem dva Ferrarijeva kupca, Haas i Sauber. Ne vjerujem da će biti daleko iza navedenih, dapače, očekujem da će se oba tima često ubacivati u borbu s njima. Na samom začelju vidim Toro Rosso. Možda po čistoj brzini neće biti čvrsti backmarkeri, ali po pouzdanosti hoće i ne vjerujem da će uspjeti izbjeći začelje konstruktorskog poretka.

Nikola Krajina

Konkurencija na samom začelje poretka u 2018. bi trebala biti veća već što je bila proteklih godina, prvenstveno zbog toga što će sve ekipe voziti s najnovijim inačicama pogonskih jedinica. Na zadnje dvije pozicije stavio bih Sauber i Toro Rosso. Sauber zbog manjka novčanih sredstava, a Toro Rosso zbog rizične suradnje s Hondom i neiskusnih vozača. Za sedmu i osmu poziciju mislim da će se boriti Haas i Williams, najviše zahvaljujući pogonskim jedinicama u njihovim bolidima. U toj borbi mislim da će ipak presuditi sveukupno bolji paket Williamsa, iako će im izbor vozača uveliko naštetiti i udaljiti ih od sredine poretka.

Sredina poretka bit će posebno zanimljiva, Forca Indija brani čast najbolje plasirane ekipe od ostalih, a ove godine će imati dvije veoma ambiciozne ekipe kao konkurente. Uspješnost McLarena s Renaultovom pogonskom jedinicom je možda najveća nepoznanica pred sezonu, ali ako vrijeme prilagođavanja na novu pogonsku jedinicu ne bude dugo, vjerujem da će oni biti najbolja ekipa sredine poretka s malim šansama da ozbiljno ugroze Red Bull, Ferrari i Mercedes do kraja sezone. Za peto mjesto Force Indiji i Renaultu dajem podjednake šanse s velikim fokusom na srazu njihovih vozača koji bi mogli imati presudnu ulogu u toj borbi.

U vrhu poretka, nedvojbeno vidim ponovo Mercedes, Ferrari i Red Bull. Njemačka momčad bi vrlo lako mogla opet biti ekipa koju treba pobijediti, ponovo s najvećom prednosti u jednom brzom krugu s kojom će Ferrari i Red Bull teško izlaziti na kraj tj. teško će naći način da tu prednost anuliraju, pogotovo na stazama koje debelo ovise o snazi motora.Vjerojatno će ta Mercedesova prednost biti manja već prije, ali će i dalje ostati njihov “as u rukavu”. Kao većeg konkurenta Mercedesu ponovo vidim Ferrari, ali će Red Bull biti dosta bliži već što je bio u 2017. godini.

Vedran Kristić

Doba je predsezone u kojoj svi pomno pratimo što insajderi pojedinih momčadi pišu o bolidima određenih ekipa, te pokušavamo između redaka iščitati sve što se može kada izjave za medije daju tehnički direktori i šefovi momčadi. Uskoro će nastupiti zanimljiva predsezonska testiranja koja svi uvijek jedva čekamo i kada ćemo vidjeti tko kako stoji, ali nemoguće je prije toga s velikom dozom sigurnosti ocijeniti jakosni poredak među ekipama.

Međutim, nekako mi je teško oteti se dojmu da pri dnu neće biti Sauber i Toro Rosso. Sauberu je ovo tek prva sezona s malom boljom financijskom injekcijom, iako će im mrvice pomoći aktualni motori, a Toro Rosso je udružio snage s Hondom za koju se nikako ne može reći da je pripremljeno ušla u Formulu 1. Tu negdje vidim i Haas, ali ne i Williams.

Williamsov FW41 je prvi bolid u čijoj je izradi od početka sudjelovao cijenjeni Paddy Lowe, a tu su i uvijek pouzdane i snažne Mercedesove pogonske jedinice. Istina, vozačka postava nije vrh vrhova, ali jedva čekam vidjeti kako će se Stroll pokazati sada u svojoj drugoj sezoni. U grupi s Williamsom (zbog vozačke postave možda ipak iznad njih) vidim McLaren, Renault i Force Indiju. Kojim redoslijedom? Teško je reći. Force India je lijepo vratila Abiteboulu za njegov bahati govor prilikom predstavljanja R.S.17, a koliko god Francuz tvrdio da je Renault bio četvrta sila krajem sezone (referirajući se često na VN Abu Dhabija), činjenica je da je u prvoj polovici sezone Force India osvojila točno četiri puta više bodova od Renaulta, a u drugoj polovici skoro tri puta više. Dakle, Renault je napredovao (pomogao je tu i Sainz umjesto Palmera, a ekipa bi vjerojatno i u prvom dijelu sezone bila bolja bez Jonathana), ali nedovoljno da se tvrdi kako je Renault bio četvrta sila. Međutim, pred nama je nova sezona, Renault sigurno raste, vozačka postava je jako dobra, a ako nova arhitektura pogonske jedinice pokaže snagu i pouzdanost, pogotovo pouzdanost (zbog tri motora po sezoni), Francuzi bi možda mogli konkurirati i za četvrto mjesto. I onda dolazimo do McLarena i jednog velikog upitnika. Gotovo sam 100% siguran da bi trebali biti dosta bolji, tvrde da je integracija francuske pogonske jedinice u šasiju prošla dobro, ali filozofiju ipak treba donekle prilagoditi takvoj promjeni. Mogu skočiti na četvrto mjesto, a mogu se popeti ‘samo’ na sedmo. Puno toga će ovisiti i o Renaultovom motoru.

Za kraj ostaju najbolji. Ricciardo je davno rekao da Red Bull više nije ‘kralj aerodinamike’, ali uz pouzdanu pogonsku jedinicu mogli bi zaprijetiti Ferrariju. Naime, Scuderia je u prvom dijelu prošle sezone imala 73% više bodova od ‘bikova’, a u drugom dijelu sezone samo 11% više. Red Bull je bodove osvajao jednako u oba dijela sezone (50%/50%), što se ne može reći za Mercedes, a pogotovo Ferrari. Ako od početka krenu dobro s novim RB14 i nastave trend dobrog razvoja, uz možda dobru Renaultovu pogonsku jedinicu i možda najbolju vozačku postavu na gridu mogu napraviti pravu pomutnju na vrhu. Međutim, puno je tu ‘ako’… Mercedes stoga ipak vidim kako blage favorite. Nova pravila stavljaju naglasak na pouzdanost pogonske jedinice, što u Brixworthu ne bi trebao praviti problem, a ovoga puta je izrada novog bolida potpuno rađena pod vodstvom jednog tehničkog direktora, što nije bio slučaj prošle sezone kada je Lowe napustio momčad. Bit će zanimljivo.

Ivan Papak

Iako je bila zanimljiva, protekla godina nije pružila filmski kraj sezone kakvom smo se nadali. Nekoliko Ferrarijevih pogrešaka, metronomska preciznost Lewisa Hamiltona uskratili su nas epske borbe za prvaka do zadnje utrke. Od sljedeće sezone očekujem da ispravi tu “nepravdu”. Što se tiče omjera snaga, mislim da je Ferrari na vrlo dobrom putu da stigne srebrne strijele i nakon više od desetljeća posta, konačno bude na najvišoj stepenici nakon zadnje utrke. Mislim da će Red Bull biti jako blizu jer njihova poslovna strategija te pristup garantiraju da neće previše zaostati. Ipak, pogonska jedinica koju koriste će i dalje biti deficitarna da im omogući kotač uz kotač borbu za pobjede tijekom cijele sezone. Iako nisam pretjerano veliki ljubitelj Fernanda Alonsa, moja objektivnost ga želi vidjeti u konkurentnom bolidu koji će mu omogućiti da tu i tamo poremeti planove onih u prvom redu. Za takav podvig ne treba imati pobjednički bolid, ali McLaren mora napraviti paket koji se ne kreće u donjem bodovnom ešalonu.. Što se tiče borbe na samom začelju, tu nas očekuje također mnoštvo nepoznanica. Smatram da Ferrari mora iskoristiti Haas kao drugu momčad i imati još jedan paralelni sustav za testiranje. Iz toga razloga smatram da bi Sauber mogao biti u najvećim problemima.

Marko Rakić

Na začelju poretka vidim Toro Rosso i Sauber. Ove dvije ekipe imaju potpuno drugačije probleme – Talijani će (vjerojatno) muku mučiti s motorom, dok će Švicarci trebati napraviti veliki odmak od stare šasije koja nije bila konkurentna na niti jednom području. Veseli me dolazak Leclerca, očekujem puno od njega. Dalje, Haas vidim tamo gdje su bili i prve sezone, jednostavno mi ta momčad djeluje kao da nemaju ni glavu ni rep, a rano potpisivanje vozača koji su prilično nekonstantni mi ne djeluje dobro niti s poslovne niti sa strateške strane.

U sredini poretka vidim Williams, McLaren, Force Indiju i Renault, upravo tim redoslijedom. Mislim da će Williams imati bolji auto nego prošle godine, ali ne vjerujem da će Sirotkin i Stroll moći iskoristit njegov potencijal. McLaren sam mislio staviti ispred Force Indije, no temeljitije razmišljanje me odvelo do drugog zaključka. McLaren je 2013. i 2014. proveo na Mercedesovim motorima, a rezultati su bili prosječni. 2014. kada su imali najbolji motor na gridu i realnu konkurenciju samo u vidu Red Bulla i Mercedesa, treće mjesto trebalo je biti njihovo. Umjesto toga su osvojili peto mjesto, s tek 20-ak boodva više od Force Indije koja je danas stabilnija momčad s većim budžetom, dok je McLaren poprilično oslabljen po pitanju financija. Renault sam stavio na vrh poretka jer smatram da imaju veoma dobru platformu za daljnji razvoj te su tvornička momčad, pa će shodno tome zasigurno imati bolji motor nego McLaren ili Red Bull. Veliki plus je puno bolja vozačka postava nego prošle godine.

Na vrhu nam ostaje prošlogodišnji trojac. Za Red Bull ne znam što bih mislio, ne vjerujem da imaju asa u rukavu s kojim mogu ići na vrh. Renault je u sportu sada kao tvornička momčad i podrška sigurno nije ista kao u šampionskim godinama. Ferrarijevu priliku vidim u tome što su najviše oni gurali ideju o zaštiti halo, pa su vjerojatno i najviše s njom koncipirali stvari. Dobra vijest je svakako ta što su bolid spremili potpuno na vrijeme. Mercedes je enigma za svaku zimu – ne pričaju puno i uvijek dođu spremni, odvale veliki broj kilometara s malo problema i ne najavljuju ništa. To je Mercedes kakvog se treba “bojati”. Ako nešto krene suprotno od toga, onda bi moglo značiti da sve stvari nisu na mjestu. Prognoziram da će Mercedes i dalje biti najbrži, ali s vrlo malom prednošću u odnosu na Ferrari. Za talijansku ekipu jednostavno ne mogu imati očekivanja jer su previše varijabilni.

Ante Vetma

Iduće godine bi se lako moglo dogoditi da više nemamo klasičnog backmarkera kao što je to bio Sauber ove godine. Oni bi se s novim motorom trebali oporaviti i očekujem da budu u borbi s Toro Rossom i Haasom po čistoj brzini. Po bodovima očekujem da će i Williams biti tu negdje iako im bolid ne bi trebao biti loš, ali zato su tu Stroll i Sirotkin. Od Toro Rossa očekujem da se drastično poprave tijekom sezone jer je Red Bullu ključno da Hondin motor profunkcionira na najbolji mogući način.

U drugoj jakosnoj skupini vidim Force Indiju kao najjaču ekipu na početku sezone, zatim Renault kojem će dva jaka vozača napokon donijeti vidni napredak u odnosu na 2017., te McLaren od kojeg očekujem da će se redovito boriti za bodove.

Što se vrha tiče, lijepo je zamisliti da Mercedes napokon nešto zabrlja ili da dosegne maksimum performansi motora pa da se Ferrari i Red Bull priključe, ali nažalost nakon 2014., 2015., 2016. i 2017. teško je za njih zamisliti bilo što osim stotine i stotine testnih kilometara u Barceloni bez problema i ponovo najbrži bolid na početku sezone. No, Ferrari je napravio najveći napredak tijekom prošle zime pa postoji nada da će isto uspjeti i ove godine. Red Bullova forma na kraju prošle godine ohrabruje i mogli bi se uključiti u borbu za sam vrh, barem na ponekim stazama iako sumnjam da će to biti redovit slučaj iz jednostavnog razloga, a to je još uvijek postojeći deficit Renaultovog motora.

David Vidović

Sauber je u krizi prevelikoj da ju jedna zima može riješiti, sve iznad posljednjeg mjesta bi me iznenadilo. Zavisno od forme nakon prve četvrtine sezone moći ćemo znati i kakva je stvarna snaga Haasa, pošto su na prve vikende oni uvijek dolazili spremni.

Najveći upitnik stoji nad McLarenom, iako sam primijetio da u javnosti vlada veliki optimizam i uvjerenost da će s Renaultom ponovo biti na vrhu, ja ne vidim da će se nešto slično dogoditi, jer korisnicima Renaulta van fabričke momčadi nije zagarantirana prednost nad drugim motorima.

Toro Rosso ne mora biti stran iznenađenjima pošto je Honda izgledala sasvim pristojno na kraju prošle sezone.

Williams je vjerojatno drugi najveći upitnik, jer od njih zbilja ne znamo što trebamo očekivati. Budžet se svake godine smanjuje ali oni pojačavaju inženjersku postavu, uz dva mlada vozača, od kojih je Stroll lani pokazao povremene bljeskove.

U vrhu ne treba očekivati puno promjena, sumnjam da se netko od Mercedesa ili Ferrarija može značajno odlijepiti od drugog.


Odgovor

21 komentara

  1. kikijv97 Prikaži

    Moje prorocanstvo

    williams bi se mogao dici, bez obzira na vozacku postavu.
    ferrari pada, slicno kao i 2011
    red bull ce biti konkurent mercedesu.
    Mclaren u rangu ferrarija.

    mercedes
    redbull
    ferrari/mclaren
    williams
    renault
    force india….

    vidjet cemo, imam feeling da ce netko izmislit nesto novo…..



    9
    2

    7
  2. Formula1
    f1zd Prikaži

    Baš me neki hype prošao dok sam čitao ovo.
    Očekujem Ferrari još bliže Mercedesu, a da Red Bull za Mercedesom zaostaje kao Ferrari prošle godine. Da budu praktički izjednačeni.
    McLaren četvrti, ako ne zbog bolida onda zbog vozača. Renault peti, FI šesta. Haas, pa Williams. Toro Rosso i Sauber na začelju.



    8
    7

    1
  3. Michael Schumacher
    Valentin17 Prikaži

    Očekujem da Mclaren prestigne Red Bull i da Alonso stane uz bok Lewisu. :D



    10
    6

    4
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Mislim da bi ova sezona mogla donijeti borbu Alonso-Verstappen…Tesko za zamisliti takvo neto jer se svi nadamo Alonsa gledati na samom vrhu, ali nakon ove tri sezone, Mclarenu ce sve ispod borbe s Red Bullom biti jos jedan promasaj jer ako je ikad trebalo brzo reagirat i napredovat to je sad….Da budu u borbi s FI super je naspram proslih sezona, ali ipak je Mclaren veci tim i ciljevi bi trebali biti vislje postavljeni….Sto se tice Hamiltona i Vettela mogo bi tu i Bottas iskocit i nadam se Raikkonen, ali bilo bi super da ne budu miljama ispred Renaultovih kupaca…Renault vs Force India do polovice sezone kad bi renault trebao s lakocom prestici ukoliko naprave dobar posao, a Williams ne bi trebao biti daleko iza…Haas mora biti konstantan, a Sauber nakupiti 10-20 bodova da polako izadu iz financijske krize i donesu bolje sasije…Toro Rosso ah sta reci…Hondin motor sa zivotnim vijekom tri kruga plus sasija losija od Mclarenove ne daju mnogo made u ovu sezonu, cak i ako budu brzi od Saubera i Haasa ?



    2
    -6

    8
  5. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    10. TR zadnji. Uglavnom zbog vozača a sumnjam da će honda pomoći,
    9. Sauber- novi Ferr PU, debitant bi ih mogao povuči malo gore ali treba vidjeti.
    8. Has-Imaju ok vozače, više manje solidan bolid i Ferr pu
    7. Williams- Vozači (po meni) ih koče za neku višu poziciju kao i bolid, bar u prethodnim sezonama ali nikad se ne zna. Spomenik neka dignu Mercu
    6.-5.-4.- E sad, tu očekujem vatromet, tu bi trebalo biti zanimljivo, FI očito zna kako samo je pitanje dali može pratiti buđetno jače ekipe poput Mcl i Reno, Mcl će dati sve od sebe da budu jako visoko s obzirom na post prošlih sezona+ dobra ili odlična vozačka postava. Od renola također očekujem uspon s obzirom na ambicije i vozačku postavu a i nije im prva godina kao samostalnom timu.
    Tako da taj trojac bi ostavio kao nedefinirane ali unutar te 3 pozicije.
    3. RB ne mogu protiv sada več posloženog Ferkana a o mercu da ne pričam, ali ipak tu je zajebana vozačka postava i AN + pozajmašan buđet. Ali RB je to i nikad se ne zna s njima, meni možda mi i omiljena momčad.
    2.
    1.

    Pa nekako i mozak i srce mi govori kako će Merc i Ferr ući podjednaki u sezonu.
    Oba tima imaju vozače 1 odličan drugi malčice lošiji. U svemu ih očekujem u 5grama razlike.
    A sad što će biti vidit ćemo.

    Ovo je samo moje osobno mišljenje i ograđujem se od korištenja istog u bilo kakve službene analize, procjene, kupnju timova i sl.

    By Ciki-F1.



    7
    4

    3
  6. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    moja prognoza za konstruktorski poredak na kraju sezone:

    1. merc
    2. ferrari
    3. rb
    4. fi
    5. renault
    6. mcl
    7. williams
    8. tr :)
    9. haas
    10.sauber



    4
    -3

    7
  7. Ferrari
    ferrari1984 Prikaži

    Vettelu vozacki naslov, a Mercu konstruktorski…
    Takva su moja predvidanja iako bi najvise volio dvostruku krunu za Ferrari…

    Forza Ferrari…



    9
    1

    8
  8. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    1. Mercedes
    2. Ferrari
    3. RBR
    4. Mcl
    5. Renault
    6. Force India
    7. Haas
    8. Williams
    9. Toro Rosso
    10. Sauber



    8
    6

    2
  9. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    1.Merc
    2.Ferrari
    3.RB
    4. FI
    5.McL
    6.Renault
    7.Williams
    8.Sauber
    9.HAAS
    10.TR

    Ove sezone bi mogli imati redovite okršaje Ham-Bot-Vet-Ricci-Max-Kimi (ako se porbudi).
    Od Kimija očekujem jako puno jer mu je ova sezona biti ili ne biti, jbg Gazda gubi strpljenje. Kimi će biti potrebniji nego ikad prije jer Vettel neće moći skupljati bodove sam pored 2 merca i 2 rb-a.
    Očekujem puno od Force Indije, dokazali su da su vrhunska momčad i imaju konstantni rast već par godina. Puno očekujem i od McLarena i Renaulta. Od ove ekipe iza očekujem puno bolji Sauber.



    5
    3

    2
  10. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Po meni je problem u ovim složenim motorima koji imaju ovu struju u kojoj se krije oko 200 konja i ne baš malo i sada neki su očito tu tehnologiju razvijali i nisam siguram da su došli u plafon što bi se reklo.
    Bojim se da Mercedes nije dostigao maximum sa motorom kao što je to prije bio slučaj u V8,V10 itd erama gdje su nakon nekog vremena svi motori bili tu negdje ovdje danas očito nije takav slučaj i bojim se da ima još prostora za napredak Mercedes a .
    nadam se da sam u krivu



    2
    -2

    4
  11. Ferrari
    FenixLaFerrari Prikaži

    1.Ferrari
    2.Mercedes
    3.McLaren
    4.RedBull
    5.Force Indija
    6.Renault
    7.Williams
    8.Sauber
    9.HAAS
    10.Toro Rosso

    Šta da kažem nego da sam klasa optimist iako mislim da bi najveće iznenađenje mogao prirediti Sauber i mali Leclerc.



    4
    3

    1
  12. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    1. Mercedes
    2. Ferrari
    3. RBR
    4. Mcl
    5. Renault
    6. Force India
    7. Haas
    8. Williams
    9. Toro Rosso
    10. Sauber

    Prepisao od @Mr.Spaceguy :)
    Ovaj poredak očekujem u konačnici sezone, bodovno, sakupljeno od oba vozača, ali se nadam povremenim uzletima Alonsa u borbi za postolja u nekim kaotičnim utrkama ili nekim dobrim startom gdje bi mogao mnogima u vrhu pomrsiti konce.
    Najzanimljivije će mi biti pratiti McLaren u odnosu na RB, te TR-Hondu sa RB logističkom i tehn. potporom.
    Mislim da će ljudi iz RB naći način da znatno poboljšaju Honda PU.
    RB-Honda u budućnosti, kao momčad?
    Vrlo moguća opcija.



    3
    2

    1
  13. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    1. Ferrari
    2. Red Bull
    3. Mercedes

    4. Renault
    5. McLaren
    6. Toro Rosso
    7. Force Inida
    8. Sauber
    9. Haas
    10. Williams

    Prva trojka bi trebala biti u tijesnom poretku, što se tiče preformansi. Ali ukupan poredak bi mogao izgledati drugačije na kraju sezone. Ako neko od vozača iz vrha pukne, pa se previše zaostane, pa se prerano prebaci na sljedeću sezonu… A može biti da neko i u startu odmah zajebe. Ko zna?

    Sredina bi trebala isto biti gusta, a začelje će po meni biti bliže sredini nego sredina prvoj trojci. Očekujem ovakav poredak i prema kvaliteti vozača i prema potencijalu ekipa. Renault je definitivno bio u drugom dijelu sezone četvrta najjača ekipa i Abu Dhabi nema veze s tim. Bodovi su nedostajali zbog jednog praznog vozačkog mjesta, i zbog slabe pouzdanosti. Što se tiče bolida, mana mu je bila brzina na pravcu. A po downforceu su bili odmah iza vodećeg trojca. Mislim da taj problemčić ekipa kao Renault može lako riješiti, uz napredak i u ostalim stvarima. Očekujem da će se dosta približiti i prvoj trojci.
    Ne vjerujem da McLaren može pobijediti Renault u prvoj godini sa njihovim motorom (a ne očekujem to ni u sljedećim sezonama). Toro Rosso može napraviti ozbiljno dobar bolid, a očekujem i od Honde veliki napredak. Beta testiranje sa McLarenom je završeno. :D Samo su im vozači veliki upitnik.
    Force će teško zadržati svoje mjesto, pored ovih divova. Ali mogli bi biti u borbi sa Toro Rossom. Vozačka postava bi im mogla puno pomoći u tome.
    Neko gore reče kako Sauberova šasija nije bila konkurentna. S obzirom na najsporiji motor prošle godine, u odnosu na najbolji, koji se nalazio u Williamsu, na nekim stazama koje zahtjevaju puno downforcea, bili su tu negdje. Šta onda reći za Williamsovu šasiju? Mislim da se Sauber vrlo rano prebacio na sljedeću (ovu) sezonu. A mislim da ovaj Lowe nije bio bitna karika u Mercedesu, i da neće puno pomoći propalom Williamsu.
    Za Haas stvarno ne mogu procjeniti za šta su sposobni. Dobar početak u F1, zbog praktički kopije Ferrarijevog starijeg bolida. Recimo da ih je to držalo i drugu sezonu u F1. Koliko mogu izvući iz toga? Imaju li sposobnih ljudi za nešto više? Kakvu imaju infrastrukturu? Osim što sami sebi znaju napraviti felge, i što ne znaju riješiti problem sa kočnicama, ništa više o njima ne znam. Vozači prosjek.



    4
    -1

    5
  14. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    Na prvom mjestu očekujem Ferarri. Došlo je vrijeme lani su vodili pola sezone ove godine očekujem da će ispeglati sve greške i mušice.

    Iza njih očekujem Merc i Red Bull sa još tjesnijim razlikama nego lani sa time da Red Bull očekujem i u borbama za pobjede.

    Na razini prošlogodišnjeg Red Bulla očekujem McLaren i malo iza njih Renault i Force Indiju. Dakle McL u borbi za poneku pobjedu, Renault i FI za poneko postolje.

    Dalje očekujem Sauber, Hass i Williams u troboju ali ipak daleko od 3 iznad i na kraju očekujem katastrofalan Torro Rosso (nažalost).



    2
    -2

    4
  15. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    1. Ferrari
    2. Mercedes
    3. Red Bull
    4. Renault
    5. Force India
    6. McLaren
    7. Haas
    8. Williams
    9. Sauber
    10. Toro Rosso

    Nisam mogao prikriti subjektivnost i napisati nekog drugog na prvo mjesto.. jednostavno nisam mogao :) no, smatram da Ferrari ne bi trebao nazadovati, već naprotiv, poboljšati se..
    Također, ove sezone očekujem znatno jači Red Bull, a ne da budu u dosadnoj kolotečini; 30 s iza Merca i Ferrarija i 40 s ispred ostale družine..
    a tu ostalu družinu predvodit će netko od trojca; Renalut, McLAren i FI.. prednost sam dao Renaultu.. imaju vrlo dobru vozačku postavu, a vjerujem da ću se popraviti u vezi pozdanosti koja im je bila uteg protekle sezone..
    Sauber neće biti posljednji i bit će kud i kamo konkurentniji nego što su bili prošlih sezona..
    začelje sam predao Toro Rossu.. vozačka postava nije obečavajuća, jednako kao ni dobavljač motora.. no, nikad se ne zna.. ;)



    5
    4

    1

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.