Zimska stanka, 72. dan: Schumacher i Villeneuve – stranci na pobjedničkom postolju 1997.

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 3 komentara

Michael Schumacher i Jacques Villeneuve su 1997. vodili žestoku borbu za naslov svjetskog prvaka s dobro poznatim raspletom – diskvalifikacijom Nijemca iz Svjetskog prvenstva nakon zabijanja u Kanađaninov Williams na posljednjoj utrci koja je odlučivala prvaka.

Sezona je imala 17 utrka, Villeneuve je slavio sedam, a Schumacher pet puta. Međutim, dva protagonista za naslov se nikada nisu srela zajedno na pobjedničkom postolju, što je uistinu neobično; zamislite samo da se prošle sezone Hamilton i Vettel nijednom nisu našli na istom pobjedničkom postolju, a to je ipak bio slučaj 8 puta u 20 utrka.

Villeneuve je te sezone osvojio 10 najboljih startnih pozicija, Schumacher tri. Kanađanin je slavio sedam puta, Nijemac pet puta. Svaki od njih je osam puta bio na pobjedničkom postolju (16 zbrojeno), ali nikada istodobno.

U povijesti Formule 1 se to dogodilo samo jednom, i to u prvoj sezoni 1950. kada su se za naslov borili Nino Farina (prvak) i Juan Manuel Fangio, ali oni su tada sudjelovali na samo šest od sedam utrka prvenstva.

Pogledom na statistiku možemo odgonetnuti zašto je to bio slučaj i kod Schumachera i Villeneuvea iako je sezona imala čak 17 utrka. Jacques je pobijedio sedam puta (Schumacher je tada tri puta odustajao, te u u preostalim slučajevima bio 5., 4., 4. i 6.). Nadalje, Villeneuve je imao i pet odustajanja (Schumacher je u tim utrkama uvijek bio na postolju s tri druga i dva prva mjesta). Na predzadnjoj utrci je Villeneuve diskvalificiran (Schumacher pobijedio), da bi na zadnjoj utrci prvenstva Villeneuve bio treći, a Schumacher odustao nakon udaranja u Kanađaninov Williams. U ostale tri utrke Jacques nije bio na postolju (jedno četvrto i dva peta mjesta), dok je Michael tada dva puta bio na postolju (prvo mjesto) i jednom na šestom mjestu.

Drugim riječima, jednom se samo dogodilo da nitko od njih dvojice nije bio na postolju. Bilo je to na VN Italije kada je Villeneuve bio peti, a Schumacher šesti.

Što se tiče svih sezona u kojima su nastupala oba vozača, na istom postolju su se našli samo šest puta; VN Europe 1996., VN Španjolske 1996., VN Belgije 1996., VN Portugala 1996., VN Mađarske 1998. i VN Španjolske 2001.


Odgovor

3 komentara

  1. Stefan Bellof
    mario550 Prikaži

    Zanimljiv podadak, moram priznati da za ovu zanimljivu statisticku cinjenicu nisam znao.



    11
    11

    0
  2. kikijv97 Prikaži

    Interesantno je jos da na toj zadnjoj utrci u Jerezu prva tri mjesta su imali u tisucinku isto vrijeme, 1:21:072
    JV, Schumacher i HH frentzen, sto se nikad u povjesti nije dogodilo.



    10
    10

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.