Zimska stanka, 58. dan: Sennin najbrži krug kroz pit lane

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 5 komentara

Ayrton Senna imao je mnoge nezaboravne vožnje u svojoj karijeri, a jedna od njih svakako je i VN Europe 1993. godine na Donington Parku. Te je sezone vozio svoju posljednju sezonu u McLarenu, ali s Fordovim motorom. Bolid nije bio naročito brz, pogotovo u usporedbi s Williamsom FW15C, ali Senna je tog kišnog dana ostavio Hilla u Williamsu za minutu i 23 sekunde, a njegovog timskog kolegu Prosta za čitav krug.

Brazilac se kvalificirao na četvrto mjesto iza Prosta, Hilla i Schumachera (Sennin zaostatak u kvalifikacijama je iznosio 1.649 s za pole sitterom Prostom). Međutim, na startu je izgubio jednu poziciju i tako pao na peto mjesto, da bi do kraja prvog kruga na kišnom Doningtonu prestigao Schumachera, Wendlingera, Hilla i Prosta te zasjeo na vodeću poziciju. U nastavku je devet puta odvozio najbrži krug utrke, a posljednji, najbrži krug VN Europe 1993., odvozio je u 57. krugu i to vožnjom kroz pit lane.

Naime, Senna je ušao u boks, ali njegovi mehaničari nisu bili spremni pa je Ayrton ipak stisnuo gas i krenuo u još jedan novi krug. Budući da je izvedba Donington Parka po ovom pitanju možda malo neuobičajena jer se u boks ulazi prije posljednjeg zavoja, uz činjenicu da tada nije bilo ograničenja brzine kroz pit lane, Senna je u tom krugu postavio najbrži krug utrke jer su mu na neki način sve okolnosti slučajno pomogle kao ‘prečac’. Njegov najbrži krug je bio 1.350 s brži od bilo koga drugog tog dana na Donington Parku.

Sljedeće sezone su u Imoli smrtno stradali Roland Ratzenberger i Ayrton Senna, a FIA je odmah krenula u veliku ofenzivu po pitanju sigurnosti u Formuli 1. Tako je, među ostalim, već na sljedećoj utrci (VN Monaka 1994.) prvi puta uvedeno ograničenje brzine kroz pit lane (120 km/h u utrci, 80 km/h u kvalifikacijama i na treninzima) koje vrijedi i danas (uz nešto manje brzine).


Odgovor

5 komentara

  1. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Legendarni I nikad prezaljeni …
    RIP



    8
    8

    0
  2. Ferrari
    FenixLaFerrari Prikaži

    Nevjerojatno…majstor i pol…
    RIP



    5
    5

    0
  3. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Odlični su mi ovi članci u zimskoj stanci.. Informativno zabavno poučno.. Super.. Sve pohvale autorima za trud i zalaganje.. Samo naprjed dečki.. Evo nekoliko prijedloga za još par članaka
    Kacige vozača.. Nedavno je bio članak o preminulom Dan Gurnyu.. Naveden je jedan detalj da je on prvi vozač koji je koristio kacigu zatvorenog tipa kakve se i danas koriste.. Mislim da bi tu bilo materijala za veliku zimsku stanku..
    Safety car.. sigurnosni auto.. Povjest .. Kad je uveden.. Koji su sve modeli bili, koji vozači, koliko snage motora imaju itd…
    Odjeća i obuća vozača.. Kombinezoni i cipele.. Od kakvog su materijala.. Sigurno moraju proći neke provjere po pitanju protupožarne zaštite itd….
    Evo to bi bilo par prijedloga ako bi si netko dao truda da provjeri i istraži.. Hvala..



    1
    1

    0
  4. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Senna je bio i bit će svjetska legenda.. Mislim da je njegova smrt označila veliki preokret u moto sportu po pitanju sigurnosti.. Tko zna dali bi danas imali sve ove sigurnosne mjere da je on nekim čudom preživio.. A zaprano nije puno ni trebalo da preživi.. Da je samo onaj dio vražjeg ovjesa preletio malo višlje iznas kacige.. Da su u Williamsu samo malo bolje zavarili šipku upravljača.. Nebi svega tog bilo.. A možda onda nebi bilo ni toliko sigurnosti.. Tko zna koliko bi naslova osvojio Schumacher.. Sigurno ne svih 7.. Tko će ga znat..



    2
    1

    1

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.