Zimska stanka, 53. dan: Sergey Sirotkin – nova ruska uzdanica

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 10 komentara

Rusija je u ovom desetljeću potpuno upala u “shemu” Formule 1 – počela se održavati utrka u Sochiju te smo dobili i prve ruske vozače u povijesti sporta. Vitaliy Petrov bio je taj kojem je pripala čast da bude prvi predstavnik najveće države svijeta. Rus je dvije godine vozio za Renault te jednu za Lotus Team. Najveći uspjeh mu je treće mjesto na VN Australije 2011., čime je postao prvi Rus s osvojenim postolje u F1. 2012. napustio je Formulu 1 te se više nikad nije vraćao u sport. Upamćen je ponajviše zbog VN Abu Dhabija kada je iza sebe zadržao Alonsa gotovo 40 krugova.

2013. bila je sušna godina, no već se u drugom dijelu sezone naveliko pričalo o vrlo talentiranom Rusu koji pokazuje iznimne performanse u debitantskoj sezoni u GP3 seriji. Bio je to Daniil Kvyat, mlada uzdanica koji je od početka karijere pokazivao brzinu i talent. Za 2014. dobio je trkaće mjesto u Toro Rossu gdje je proveo dvije i pol sezone, što baš nije bilo u planu probijanja prema vrhu poretka. Nakon dobre debitantske sezone Daniil je prebačen u Red Bull Racing gdje je odradio vrlo dobru sezonu. Početak 2016. bio je veoma loš, a sve je kulminiralo na VN Rusije kada je iz utrke izbacio Vettela zabivši se tri puta uzastopno u njegov zadnji. Osim toga je upropastio utrku sebi i Ricciardu, što je izgleda bila kap koja je prelila čašu. Vraćen je nazad u Toro Rosso te nikad nije uspio povratit formu kakvu je imao u najboljim danima.

I tako dolazimo do Sergeya Sirotkina, trećeg ruskog vozača u povijesti te države. Sirotkina se u medijima stalno spominjalo još od poslije sezonskog testa u Abu Dhabiju kada je snage odmjerio s Robertom Kubicom, protivničkim kandidatom za mjestu u Williamsu. Iako je odluka donesena već puno prije službenog datuma, Sergey je 16. siječnja potvrđen na mjesto vozača u Williamsu. Možda izgleda glatko, no Sirotkinov put do stalnog trkaćeg mjesta nije išao po planu. Štoviše, puno se stvari izjalovilo.

Utrkivanje u Formulama Sergey je započeo u Formuli Abarth 2010. godine gdje nije bio posebno uspješan, no zato se godinu kasnije okitio naslovom. Uslijedilo je utrkivanje u talijanskoj formuli 3 te Formuli Renault 3.5. “Prekretnica” u njegovoj karijeri dogodila se u srpnju 2013. kada se pridružio Sauberu kao mladi vozač. Cilj je bio da odvozi nekoliko slobodnih treninga te da 2014. dobije trkaće mjesto. Ništa od toga nije bilo odrađeno, a jedino što je od Saubera dobio je nastup na prvom slobodnom treningu za VN Rusije 2014.

Krajem godine odlazi iz Saubera te nastavlja s utrkivanjem u nižim serijama. 2015. odvozio je prvu sezonu u GP2 te završio na trećem mjestu, no daleko iza prvoplasiranog Vandoornea koji je te godine pomeo konkurenciju. 2016. donijela je neke pozitivno stvari. Osim što je prešao u GP2 momčad ART Grand Prix (konstruktorski prvaci 2015.), izborio je mjesto testnog vozača u Renaultovom F1 timu. Sezonu u GP2 ponovno je završio na trećem mjestu, ovaj put mnogo bliže prvoplasiranom vozaču (Pierre Gasly). U Formuli 1 odradio je dva slobodna treninga, jedan ponovno na VN Rusije, a drugi za VN Meksika.

Sirotkin se 2017. potpuno usredotočio na Formulu 1. Renault ga je promovirao na mjesto rezervnog vozača, pa je izvan sporta odradio samo dvije utrke u Formuli 2 te 24 sata Le Mansa. Zbog loših performansi Jolyona Palmera tijekom prošle sezone, počelo se pričati da bi Sirotkin mogao uskočiti u kokpit te odraditi drugi dio sezone. No potpisom Carlosa Sainza za Renault postalo je jasno da mjesta za Sirotkina neće biti. Sreću je potražio u Williamsu, i na kraju pronašao. Kakav će Rus biti vozač? Tko zna.


Odgovor

10 komentara

  1. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Ne zvuči baš nešto impresivno.. Prosječni vozač..



    5
    5

    0
    • Bmw
      Marko Rakić Donator Prikaži

      Tako izgleda na prvu. Pozitivna stvar Formule 1 je što izvuče ono najbolje od vozača i onda se tu znaju dogoditi iznenađenja. Nadam se da Sirotkin može biti jedan od njih, čisto radi dobrobiti sporta



      9
      9

      0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        Kolega….. naivnost je neisplativa. Nema ništa od Sergeja. Biti će gori od Lance Strolla.
        Ja prestajem pratiti F1, ako na kraju 2018.-e bude bio bolji od “samoubice” Lance-a.



        1
        1

        0
      • Renault
        Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

        @pigmalion

        Zašto nebi smio bit bolji od Lancea? Pa valjda je dobro ako bude bolji od njega, a ne loše?
        Prika komentar ti je kontradiktoran skroz, prvo omalovažiš Strolla (kao najgori je vozač na gridu), i onda napišeš da više nećeš pratit Formulu ako Sirotkin bude bolji od njega na kraju sezone, što valjda uopće i nije tako teško gledajući da mu je timski kolega “samoubica”?!

        Ispravi me ako sam nešto krivo skonto.



        4
        4

        0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Marko, 100% si u pravu.
        Kad je već došao tu treba mu iskazati dobrodošlicu.
        Nikad ne možemo znati kako će se stvari odvijati dok ne odvozi jednu sezonu.



        1
        1

        0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @Renault_F1_team

        Nemam ništa kontra Sergeja.
        Ugrizem se za svoju guzicu, ako Sergej bude F1 materijal poput Sainza juniora ili Verstappena juniora. Da se Sergej još jednom rodi, ne bi mogao biti dobar kao Carlos Sainz junior.

        Da je išta vrijedio vozio bi već sa “platišom” Marcus Ericssonom u Sauberu od 2015.-e….. tako da, pustimo priče…. i ipak dajmo šansu Sergeju….. na godinu u ovo doba, 2019.-e više neće biti u F1.


        0
        0

        0
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      A čuješ care, ja prvi, a vjerujem i velika većina fanatika naomiljenijeg sporta, kad smo vidili da Torro Rosso dovodi za trkaće vozače Sainza i Verstappena, dva maloljetna mulca, smo isto mislili ovo što si ti izjavio za Sirotkina. Tako da treba dat momku šansu i kredita i ko zna, možda bude zvijerčina kao potonja dva :)



      7
      7

      0
  2. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Williams F1 – prodana duša……..

    P.S. Povraća mi se………..

    :facepalm: :facepalm:



    4
    4

    0
  3. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Prisilno dovođenje vozača zbog nacionalne kvote.
    Tako bi se nekada zvala ta situacija zbog raznoraznih problema – u SAD cranaca u policiji, nacionalnog smirivanja kvotama manje zastulpjene nacije u nekoj državi….. a uvijek zaravo znači isto.
    Ovaj puta smirivanje živaca Putinu zbog zadržavana Ruskog tržita.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.