Zimska stanka, 49. dan: Najbolje utrke Giancarla Fisichelle

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 9 komentara

Popularni i simpatični Giancarlo Fisichella, od milja zvan Fisico, danas slavi 45. rođendan. Moglo bi se reći da je uz Trullija bio zadnji “pravi” Talijan u Formuli 1. Budućnost njegove karijere u početku je izgledala vrlo svijetlo, kada je u Jordanu i Benettonu odradio nekoliko vrhunskih utrka. Prva od njih je VN Belgije 1997. godine. Tijekom utrke se uspijevao obraniti od napada Mike Hakkinena u McLarenu te zadržati drugo mjesto, njegov i Jordanov najbolji tadašnji rezultat. Mladi Fisico je tada pokazao izuzetnu smirenost, a prije svega brzinu na mokroj podlozi i promjenjivim uvjetima.

Giancarlo je 1998. počeo voziti za Benetton, momčad koja je od odlaska Schumachera bila u silaznoj putanji. Uspio je te sezone osvojiti dva druga mjesta, uzastopno osvojena. Bile su to VN Monaka i VN Kanade, na kraju se pokazalo i jedina postolja te godine. Ipak, najveći utisak ostavio je na kvalifikacijama za VN Austrije kada je osvojio pole position u kišnim uvjetima. Utrka nije završila dobro za Talijana. U 21. krugu se sudario s Alesijem na ulasku u drugi zavoj zbog čega su obojica odustali. Sljedeća sezona nije bila bajna, a rezultat godine bilo je drugo mjesto u Kanadi, isto što je uspio ostvariti na prošloj utrci na stazi Gilles Villeneuve.

Sezona novog milenija bila je nešto bolja za Talijana, koji je već na drugoj prvenstvenoj utrci voženoj u Brazilu osvojio drugo mjesto. Bila je to Schumacherova vrhunska vožnja koju tog dana nitko nije mogao dostići, no od ostalih se u cijelom kaosu najbolje snašao Fisichella uzevši tako svoje šesto postolje karijere. Zadnje postolje sezone koje je osvojio za Benetton bilo je na VN Kanade, što mu je bilo četvrto uzastopno na toj velikoj nagradi. Opet je za zadatak imao zadržati Hakkinena u bržem McLarenu, te je to uspio.

Zadnja godina u Benettonu bila je najlošija od svih koje je proveo s britanskom momčadi. Bolid je bio manje konkurentan nego prošlih godina, no ipak je Fisico uspio stići do postolja. Bila je to VN Belgije, utrka je u kojoj se vrlo ravnopravno borio s puno bržim McLarenima i Ferrarijima. Osvojio je treće mjesto, što je bilo Benettonovo zadnje postolje.

https://www.youtube.com/watch?v=5GRdNkWhspo

Slijedio je prelazak u Jordan koji nije donio puno toga Fisichelli. Bolid je bio slab za bilo kakve bolje plasmane. Sreća se osmjehnula na VN Brazila kada je u potpunom kaosu uspio osvojiti svoju prvu te zadnju pobjedu za Jordan. Nakon utrke je vladala tolika zbrka da je pobjednički pehar dodijeljen Raikkonenu, koji ga je na sljedećem trkaćem vikendu predao u ruke Fisichelli.

Fisico je 2005. dobio priliku u Renaultu, koji je tada predstavio izvrsni R25. Sezona je započela odlično, pole positionom i pobjedom te se tada smatralo da Talijan napokon ima u čemu pokazati svoje vozačko umijeće. Nažalost po njega, ubrzo se pokazalo da se Alonso puno bolje snašao u novom bolidu te je bio značajno bolji i u kvalifikacijama i u utrci. Alonso je u dvije godine osvojio dva naslova i 14 pobjeda, dok je Fisico ubilježio samo dvije pobjede i par postolja. Zadnji Fisichellin trzaj bio je na VN Belgije 2009. godine. Tada je vozio svoju drugu sezonu za Force Indiju, a na kraju će se ispostaviti i zadnju utrku za indijsku momčad. Talijan je u stilu odradio tu zadnju utrku – osvojio je jedini pole position za Force Indiju do danas te osvojio drugo mjesto. Ono što daje težinu njegovom poleu je što ga je ostvario bez KERS-a.

https://www.youtube.com/watch?v=09-DoDmP6ro

Sretan rođendan Giancarlo.


Odgovor

9 komentara

  1. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Prvi vozač za kojeg sam navijao kao klinac i to zbog jednog jako banalnog razloga – slavimo rođendan na isti dan. Druga opcija je bio Karthikeyan (također rođen 14.01.) , ali sam procijenio da se više isplati navijati za Fisica :D



    7
    7

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    dodajem i hockenheim ’97.
    meni je fisico bio jedan od najboljih vozača (ne najdražih) koji nikako da dođe u top momčad…i onda ga alonso uništi.



    4
    4

    0
  3. Mada Max Prikaži

    Za njega su govorili da je najbolji vozač kada ima slab (da ne kažem),losiji bolid!



    4
    4

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Dobro je krenula ta 2005, ali iako je Alonso svakako bio bolji i brzi ipak mislim da je Fisi bio i vozac broj 2 od samog pocetka sto naravno ne umanjuje Alonsove mozda i najbolje voznje ikada (u toj mladosti jel) jer je vjerovatno i bio brzi. Ono sto je meni zanimljivo je samo ona Jordanova ,ne mogu to niti nazvat sreca, ali prvo Belgija 1998 i jedan dva (kisna i najkaoticnija utrka ikada) i onda 2003 Brazil (kisna i kaoticna utrka) opet pobjeda ? pa ti su stvarno bili na pravom mjestu u oravo vrijeme tada, a na primjer danas ne bih mogao zamisliti npr Sauber ili tako nekog backmarkera ili osrednji tim da pobjedi utrku. Sve u svemu solidna karijera ali unatoc pobjedama i postoljima pravi highlight karijere je po mojem misljenju pole u Force Indii…No comment to je kao da je u 2017 netko dotjerao Toro Rosso ili Haas do polea



    5
    5

    0
    • Fernando Alonso
      Alen Šmit Prikaži

      Force India je na neki način nasledila tu sreću, pa čak i onaj Spyker. Se sećate Marcusovog vođstva u gle čuda kišnim uslovima na Europi 2007. Eddie je uvek nekako timskim naredbama držao konce u rukama omogućivši pobede i u sretnim uslovima, prošle sezone im je to falilo u Bakuu za pobedu.



      1
      1

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.