Zimska stanka, 51. dan: McLaren MP4-18 – bolid s kojim je Newey potpuno uprskao

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 7 min 3 komentara

Adriana Neweyja svi znamo kao jednog od najboljih dizajnera u Formuli 1. Momčadi s njegovim bolidima su ukupno osvojile 10 naslova svjetskih prvaka (pet Williams, jednu McLaren i četiri Red Bull), ali i najboljima se potkradaju greške – pa tako i Neweyju. 59-godišnji Britanac je od 1997 do kraja 2005. bio zadužen za kreaciju bolida ekipe iz Wokinga, pa tako i McLarenovog MP4-18 kojeg su 2003. trebali voziti Kimi Raikkonen i David Coulthard. Naglasak na ‘trebali’, s obzirom na to da McLarenov bolid kreiran za Svjetsko prvenstvo Formule 1 2003. nikada nije ugledao gašenje crvenih svjetala.

Ferrari je u prethodne tri sezone osvojio vozački i konstruktorski naslov, a najteže za protivnike je bilo 2002. kada su se Schumacher i njegov F2002 jednostavno prošetali prvenstvom. McLarenov gazda Ron Dennis je stoga bio jasan, momčad se trebala okrenuti radikalnim rješenjima kako bi se mogli boriti s crvenim bolidima iz Maranella. Scuderia je upravo te 2002. naslove osvojila dosta rano, pa su se momčadi puno prije uobičajenog mogle fokusirati za narednu sezonu. Učinio je to i Adrian Newey sa svojim timom stručnjaka.

MP4-18 bio je tipičan Neweyjev bolid. Kompaktan, ali uz jednu malu razliku od ranijih radova. Bolid je imao toliko tijesno pakiranje da je za demontažu mjenjačke kutije i motora trebalo skinuti puno više ostalih dijelova bolida nego što je to u tim godinama bilo uobičajeno. Nos bolida je bio uzak i dugačak te se spuštao dosta nisko, praktički spajajući se s prednjim krilom. Nešto uže bočne stranice omogućile su bolji protok zraka prema stražnjem kraju. Štedjelo se i na masi te su inženjeri očajnički nastojali smanjiti težinu kako bi se što više balasta moglo strateški rasporediti po bolidu.

Krajevi ispušnih cijevi su još jednom završavale u difuzoru, što je koncept kojim se stvara više prianjanja. Međutim, to se događa dok je pritisnuta papučica gasa, pa tako nastupaju problemi kada vozač stisne kočnicu i ostane bez dodatnog gripa na kočenju. U McLarenu su vjerovali u ovaj koncept te su mu odlučili dati drugu šansu.

Direktor inženjeringa Neil Oatley je tijekom prvog testa na Paul Ricardu u svibnju 2003. rekao:

“To je veliki korak prema naprijed. Puno je truda i vremena uloženo u MP4-18 kroz dugačak period pa mislim da smo dobili strukturalno superioran bolid, puno tjesnije pakiran, puno učinkovitiji po pitanju mase, te očekujemo poprilično značajno poboljšanje u vremenima po krugu zbog svega toga.”

Adrian Newey je dodao:

“Bolid za 2003. je evolucija u nekim područjima, ali u drugima je dosta drugačiji. Pokušali smo pakirati što tjesnije pa je bolid puno manji od MP4-17. Stvarno smo pritiskali jako puno da dobijemo aerodinamički učinkovit paket koji omogućuje i nisko težište. Prema tome, pokušavamo uskladiti da aerodinamika i mehanika bolida surađuju u harmoniji.”

McLaren MP4-18

Međutim, kompleksnost takve filozofije britansku je momčad koštala ogromnih problema. Bočne strane su bile jednostavno previše krhke te je ekipa čak dva puta pala na obaveznim FIA-inim crash testovima, zbog čega je McLaren morao odgađati debi svog novog jednosjeda. Prve vožnje su pokazale ćudljivo ponašanje jer bi se bolid izvrtio iz nepoznatih razloga, a mehaničari su imali ogromne ruke posla kako bi rastavili ovjes u nastojanju da dođu do oštećenih komponenti zbog pregrijavanja koje bi često nastajalo kao rezultat kompaktne izvedbe stražnjeg kraja oko motora i mjenjača. Nadalje, hlađenje i balans predstavljali su ogromne probleme. Već nakon prvog testa momčad je morala u uporabu vratiti konvencionalnu izvedbu završetaka ispušnih cijevi, odnosno morali su napustiti koncept stvaranja dodatnog downforcea puhanjem ispušnih plinova u difuzor. Ta je odluka bila dobra jer je išla na ruku hlađenju, ali problem nikada nije u potpunosti otklonjen jer je Ilmorov motor rađen za Mercedes-Benz trebao dosta izvora hlađenja te je jednostavno bio podložan problemčićima, iako dovoljno snažan. Pregrijavala se i nova mjenjačka kutija od titana koja je bila lakša od one u prethodniku. Kada je postalo jasno da MP4-18 neće biti spreman za prvu utrku sezone, momčad je u uporabu vratila prošlogodišnji MP4-17 te je na njemu nastavila raditi dok nasljednik ne bude potpuno spreman.

U McLarenu su sigurno vjerovali da odgoda debija novog bolida nije tako strašna jer je prethodne sezone i Ferrari učinio istu stvar, te su tako duže razvijali novi jednosjed i njime u konačnici harali sezonom. Napravili su to u talijanskoj momčadi i te 2003., ali s daleko većim uspjehom za razliku od McLarena.

No, vratimo se početku sezone 2003., ujedno i najzanimljivijoj sezoni u eri dominacije Schumachera i Ferrarija (Nijemac je osvojio naslov sa ‘samo’ 93 boda, dva više od Raikkonena). Stvari za McLaren na kraju i nisu ispale tako loše jer je David Coulthard s godinu dana starim bolidom pobijedio na prvoj utrci sezone u Australiji. I ne samo to, Kimi Raikkonen je slavio sljedeći puta u Maleziji što mu je bila prva pobjeda u karijeri (Ferrari je na prve četiri utrke također nastupao sa starim bolidom) pa su u McLarenu vjerojatno mislili da će otklanjanje svih problema na novom bolidu samo pomoći u ostvarivanju boljih rezultata. No, to se ipak nije nikad dogodilo.

McLarenovi stručnjaci su na sve načine pokušale MP4-18 dovesti u uporabljivo vozno stanje, ali bolji dani se nisu nazirali i ekipa je odlučila da će novi jednosjed debitirati tek na šestoj utrci sezone u Austriji (jednu utrku nakon Ferrarijevog F2003-GA). Međutim, ni to se nije dogodilo. Nakon utrke na A1-Ringu Raikkonen je i dalje imao dva boda prednosti nad Schumacherom, ali negativno je bilo to što je MP4-18 na raznim testiranjima i dalje bio problematičan po pitanju odrađivanja udaljenosti utrke bez pregrijavanja mjenjača, te je njegov debi odgođen za osmu utrku sezone – VN Kanade.

Alex Wurz testira MP4-18

Međutim, testni vozač Alex Wurz je prije utrke na stazi Gilles Villeneuve imao tešku nesreću u Jerezu, a slično se dogodilo i 10 dana kasnije kada je Austrijanac testirajući problematični MP4-18 imao još teži udes. Drugih opcija nije bilo nego i po treći puta odgoditi debi novog bolida, a Raikkonen je u međuvremenu izgubio vodstvo u Svjetskom prvenstvu nakon utrke u Montrealu.

Situacija je u sljedećim utrkama počela polagano ići u Schumacherovu i Ferrarijevu korist, a vrlo brzo je nastupio i mjesec kolovoz te je u McLarenu hitno trebalo donijeti odluku. Na jednom testu je Wurz uspio odvoziti 330 km, ali su temperature u mjenjaču prešle 120 Celzijevih stupnjeva te su uzrokovale raspadanje kutije. Tada je konačno sve bilo jasno – Ron Dennis je odlučio da MP4-18 neće debitirati 2003. te da će formirati bazu za bolid kojim će se McLaren natjecati 2004. Kimi Raikkonen je nastavljao s vrlo dobrim vožnjama te je u godinu dana starom bolidu vodio bitku za naslov do posljednje utrke, kada je izgubio za samo dva boda.

Međutim, ni 2004. McLaren nije imao neke velike sreće te su rezultati i dalje bili ispod očekivanja. Tada su počele kružiti glasine da odnos između Neweyja i Dennisa postaje sve lošiji, s tim da nije tajna kako Adrian nije bio zadovoljan okolinom u kojoj se nalazi. Konačno, u jesen 2005., Red Bull je potvrdio dovođenje Neweyja u svoje redove od 2006., a ostalo je povijest.


Odgovor

3 komentara

  1. Ayrton Senna
    FerrariF1 Prikaži

    Svaki genije ima neku mrlju na karijeri.. Ali mislim da je to više do radnog okruženja.. Dennis je znao biti dosta “težak” kao šef McLarena… U Red Bullu očito stvari bolje funkcijoniraju i čovjek se idealno uklopio pa je i izdašni Ferrari odbio.. Šteta..



    4
    4

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Ne slazem se da je sa MP4-18 Newey potpuno uprskao . FW16 i famozna sipka volana , mislim da je tu najvise uprskao .



    5
    5

    0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Povijest piše čudne i zanimljive priče..jednog dana cete pisatiToro -Roso 2018 najsporiji bolid nove ere pogonjen slabašnom Hondom pod palicom dva “ispodprosječna” vozača..vrijeme leti i neka mi niko ne zamjeri što sam pretjerao.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.