Zimska stanka, 40. dan: Neobična okruženja F1 staza

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 2 komentara

Većina staza za Formulu 1 izgrađena je na nekom udaljenijem mjestu od gradova (izuzev gradskih utrka) ili sela te je praktički cijela okolina orijentirana upravo na stazu. Nama najbliži primjeri su Red Bull Ring, Hungaroring i Monza. No, neke staze u kalendaru za 2018. imaju neobična okruženja, onakva kakva ne biste očekivali.

Melbourne Grand Prix Circuit staza je u Australiji na kojoj se od 1996. održava utrka. Sam naziv staze upućuje na to da se nalazi u ili pokraj grada Melbourne, inače drugog najvećeg na usamljenom otočnom kontinentu. Iako se ne bi moglo tako lako zaključiti, Melbourne Grand Prix Circuit je čista gradska staza. Radi se krug oko jezera Albert park koje je udaljeno tek nekoliko kilometara od centra grada.

Gilles Villeneuve Circuit, jedna od najslavnijih i najboljih staza u kalendaru Formule 1. Vrlo je omiljena među vozačima zbog izazova koji pruža te odlične atmosfere tijekom cijelog vikenda. Ova velika nagrada održava se u Montrealu, točnije na jednom od otoka u toku velike rijeke St. Louis. Staza djelomično ide oko umjetnog jezera, dok je s bočne strane staze olimpijski vod za veslanje.

Povratnica u kalendar nakon 28 godina, Paul Ricard Circuit, potpuno je zabačena staza u brežuljkastom dijelu francuske, nedaleko od Azurne obale. Neobična stvar oko ove staze je što se pokraj njega nalazi aerodrom, doduše ne za Airbus A380 ili Boeing 747, već za akrobatske avione i slične. Po svježim fotografijama ne izgleda kao da na aerodrom slijeću svaki dan…

Autodromo Hermanos Rodriguez staza je na kojoj se od 2015. ponovno održava VN Meksika. Kad bi pogledali okoliš staze ne biste primijetili ništa posebno u odnosu na Shanghai International Circuit, Catalunyu ili neku sličnu stazu. Posebnost je zemljopisne prirode. Autodromo Hermanos Rodriguez nalazi se u planinskom dijelu Meksika te se nalazi na čak 2285m nadmorske visine. To otežava zadatak i vozačima i bolidima, a ove godine smo vidjeli dosta problema s pouzdanosti pogonskih jedinica.

Autodromo Jose Carlos Pace jedna je od najcjenjenijih i najstarijih staza u kalendaru, iako je sama izvedenica staze za trkaći vikend mijenjana nekoliko puta. Punih 50 godina vozila se duga varijanta staza, duga nešto manje od 8km te je išla oko jezera koje se nalazi nakon četvrtog zavoja. Nekada se oko njega i vozilo, bio je plan da se u rekonstrukciji doda dio staze koji bi išao oko tog jezera, no planovi su propali te na tom polju nije ništa napravljeno. Ideja još uvijek postoji, ali uzimajući u obzir teško financijsko stanje staze, nije za očekivati ikakve radove.


Odgovor

2 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Zar nije Monza u Monzi? :mrgreen: U onom parku?



    1
    1

    0
  2. Williams
    Nigel Prikaži

    melburn i montreal su prelijepe staze imaju nešo posebno albert park oko jezera voze a montreal na umjetnom otoku a blizu rijeka



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.