Zimska stanka, 42. dan: Hans Heyer – ikona s DNQ, DNF i DSQ u jedinom F1 nastupu

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 3 komentara

Nijemac Hans Heyer je imao samo jedan nastup u Formuli 1, i to na domaćem Hockenheimringu za VN Njemačke 1977. Heyer je u tom trenutku već imao 34 godine te pristojan uspjeh u utrkama turističkih, a nešto kasnije i sportskih automobila, od 60-ih pa do 80-ih godina prošlog stoljeća.

U utrkama jednosjeda nije imao velikog iskustva. Već sa 16 godina je osvojio nizozemsko prvenstvo u kartingu do 100 ccm, a tri godine kasnije klasu 125 ccm. 1965. je čak uspio voziti utrke Formule K klase te u naredne dvije sezone osvojiti treće mjesto, a 1968. i 1971. prvenstvo.

Dugo godina se natjecao u Ford Escortima Grupe 2 u Europskom prvenstvu turističkih automobila gdje je bio i prvak 1974., te DRM-u (preteči današnjeg DTM-a) gdje je bio prvak 1975. i 1976. Pokušao je i s europskom Formulom 2 1976. godine; završio je šesti na prvoj utrci u Hockenheimu, dok se za drugu nije uspio kvalificirati.

Okušao se Heyer jednom i u Formuli 1. Ili, pokušao se okušati. Na svojoj domaćoj utrci u Hockenheimu, Nijemac je nastupio u drugom Penske Fordu PC4 tada nove njemačke momčadi ATS. Uz malo iskustva u jednosjedima i u slaboj ekipi, Heyer se s još nekolicinom drugih vozača nije uspio kvalificirati za utrku (nedostajalo mu je samo četiri desetinke). Međutim, bio je prva rezerva, što znači da bi dobio priliku da je neki drugi vozač otkazao nastup.

To se nažalost za njega nije dogodilo, ali Heyera to nije previše omelo te se samovoljno odlučio dovesti na startni grid i započeti utrku, potpuno ilegalno! U tome mu je pomogla činjenica da je tog dana postojao problem sa startnim svjetlima koji je privukao pozornost svih prisutnih, a prijateljski odnosi s redarima na Hockenheimringu (koji su mu progledali kroz prste i dopustili izlazak iz garaže prema ostatku kolone) su mu pomogli da se u svoj toj zbrci iskrade iz boksa, što nitko drugi nije primijetio nakon što je utrka konačno startala.

Nastup mu nije dugo trajao zbog mjenjača koji je otkazao poslušnost nakon devet krugova. Što je najzanimljivije, suci su tek tada shvatili da Heyer uopće nije smio sudjelovati te mu je pokazana crna zastava, tako da ju svakako ne bi završio i da nije bilo kvara.

Odnosno, diskvalificiran je iz utrke koju uopće nije trebao ni smio startati, te više nikad nije pokušao nastupiti na nekoj utrci jednosjeda. Heyer je tako zaradio DNQ, DNF i DSQ u svom jedinom nastupu u Formuli 1.

Međutim, ovo nije prvi puta da je vozač ilegalno startao F1 utrku. Napravio je to i Australac Tim Schenken 1974. na VN SAD-a iako se za utrku na stazi Watkins Glen GP nije uspio kvalificirati. U ovom su slučaju suci ipak uočili jedan bolid viška (iako im je trebalo čak šest krugova) te je Schenken odmah diskvalificiran.


Odgovor

3 komentara

  1. James Hunt
    herr_Mihael Prikaži

    Ahhahahahahahahahahahaha koji kralj



    5
    5

    0
  2. Williams
    Montoya Prikaži

    Mislim da bi mogao sličnu priču složit i o Markusu Winkelhocku. Startao samo jednom u životu, na GP Europe u Nuergburingu, kvalificirao se naravno kao zadnji, a čak vodio 1 krug utrke.



    5
    5

    0
  3. Mclaren
    KERS Prikaži

    Ovo je čudo.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.