Zimska stanka, 33. dan: Nepoznate i kratkotrajne F1 momčadi (3. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 0 komentara

U trećem nastavku ovog serijala spomenut ćemo se momčadi Token Racing. Njihovo učešće u Formuli 1 potrajalo je samo jednu sezonu, a to što su uspjeli napraviti nije bilo posebito – tek pokoji start u utrku.

Iz početka je ovo bio projekt Rona Dennisa koji je svoju F2 momčad Rondel Racing htio unaprijediti u Formulu 1. Ron je uspio mnogo stvari sastaviti, pronašao je sponzore, no naftna kriza potpuno je uništila bilo kakve daljnje ideje, pa je projekt prodan kako bi netko s više financijskih sredstava uspio ući u sport. Ray Jessop dizajnirao je prvi i jedini Token Racing, a ime je momčad dobila prema prvi slovima imena investitora – Tony Vlassopulos i Ken Grob.

Token Racing je momčad za koju je veoma malo ljudi čuli, a kako i ne bi bilo tako kada su se kvalificirali u samo tri prvenstvene utrke te nikad nisu osvojili bodove. Prva utrka na kojoj su uspjeli nastupiti bila je VN Belgije 1974., a tada je svoj debitantski nastup imao i Tom Pryce, mlada nada Walesa. Kvalificirao se na 20. mjesto što je bio uspjeh sam po sebi, budući da su mnoge momčadi muku mučile s kvalifikacijama za utrku. Utrka je bila razočaravajuća – loš tempo te na kraju sudar Prycea sa Scheckterom u 66. krugu.

Momčad je bila spremna za utrku u Monaku, no Pryce ih je otkantao potpisom za March, stoga momčad nije imala vozača. Prva sljedeća utrka na kojoj su doveli bolid bila je VN Velike Britanije, a vozač je bio David Purley. Britanac se nije uspio kvalificirati za utrku te je odmah nakon trkaćeg vikenda napustio momčad. Posljednji vozač koji je upravljao vrlo lijepo dizajniranim i obojanim RJ02 (ime po dizajneru Rayu Jessopu) bio je Ian Ashley. Bila je to njegova prva utrka u Formuli 1.

Ta VN Njemačke 1974. jedina je utrka vrijedna spomena za Token Racing. Iako kvalifikacije nisu bile posebno dobre (Ashley je startao 26.), utrka je bila puno bolja. Mladi Britanac probio se do čak osmog mjesta te je tu poziciju držao gotovo do kraja utrke kada je zbog probušene gume pao na 14. mjesto. U Tokenu su bili veoma zadovoljni te je bilo optimizma za nastavak sezone. Sve je palo u vodu nakon sljedeće utrke, VN Austrije. Ashley se kvalificirao na 24. mjesto, a utrku nije završio zbog problema s kotačima.

Token Racing je nakon toga snašla sudbina mnogih malih momčadi tog vremena – potrošen sav novac i raspad sustava. RJ02 prodan je Safir Engineeringu koji ga je koristio za utrku prvaka 1975. godine.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.