Zimska stanka, 31. dan: Vozači s najvećim postotkom odustajanja (1. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 17 komentara

S obzirom da je u povijesti bilo mnogo vozača koji su nastupili u samo jednoj utrci te odustali, filtrirat ćemo vozače koji su odradili barem 50 utrka (pomalo varijabilno) u Formuli 1 kako bi uzorak bio što reprezentativniji. Vrlo je vjerojatno da ćete na popisu pronaći neke vozače za koje niste čuli, no za neke biste se mogli iznenaditi. U dva dijela bit će obrađeno 10 vozača koji imaju najveći postotak odustajanja u Formuli 1.

10. Hans Joachim Stuck – Unatoč tome što je zadnji na ovoj veoma nepoželjnoj listi, Nijemac iza sebe ima itekako zastrašujuće brojke. Nastupio je u 81 trkaćem vikendu, uspio se kvalificirati za 74 utrke, a odustao je u njih čak 48, što znači da mu je postotak odustajanja 64.86%. Četiri utrke u nizu najviše je što je uspio odvoziti, dok je odustajanja u nizu skupio devet.

9. Ukyo Katayama – Iako je od Japanaca vozač s najviše odvoženih utrka, Katayama je uvjerljivo na prvom mjestu po pitanju odustajanja. Postotak mu je vrlo sličan Stuckovom, ali je grozomorna činjenica ta da je započeo 95 utrka, a završio samo 32, što je postotak odustajanja od 66.32%. Njegova najveća nesreća bila je što je većinu svoje karijere vozio sa slabim i nepouzdanim Yamahinim motorom.

8. Jackie Oliver – Britanac nije bio sklon incidentima, a znao je ponekada i iznenaditi, na što ukazuju dva osvojena postolja i jedan najbrži krug. Problem je bila mašinerija koju je vozio, a ona nije mogla biti gora. Čak mu je pouzdani Ford Cosworth V8 stvarao probleme.Jackie je nastupio na 54 trkaća vikenda, kvalificirao se u 49 utrka od čega je odustao u 33, što je postotak od 67.35%.

7. Arturo Merzario – Osim što se nalazi na ovoj nepovoljnoj ljestvici, Arturo ima još jedno “breme” – čak 38 puta nije uspio startati u utrku, što zbog kvarova, što zbog neuspješnih kvalifikacija.  Od 57 utrka u kojima je uspio startati, 40 nije završio, dok je u preostalih 17 bodove osvojio pet puta. Jedino svijetlo razdoblje karijere mu je sezona 1973. kada je vozio za Ferrari. Ostale su bile katastrofalne, pa je primjerice 1976. završio samo jednu utrku.

6. Andrea De Cesaris – Svima dobro poznat, drži mnoge nepoželjne rekorde. Iako ne drži prvo mjesto ovog poretka, nije daleko, dapače, fali mu tek par posto. Ako vam je nešto od prethodnih vozača zvučalo užasno, kako vam onda izgleda ovo – start u 208 utrka, od toga 147 (70.67%) odustajanja. Možda pokušati opisati na ovaj način – ima najveći niz odustajanja ikada (22, iako ima još jedan niz, “samo” 18 utrka), u sezoni 1987. nije završio niti jednu utrku, dok je 1986. uspio završiti čak jednu. Treba li još?


Odgovor

17 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    De Cesaris :klanjam:
    Ali vidim, ima i petorica gorih.
    RIP



    4
    4

    0
  2. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Pa Alonso je mala beba sa Hondom kad vidim ovog De Čezarisa



    4
    4

    0
  3. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Andrea mi je bio pojam za odustajanja …! Ako 147 utrka podijelimo na cca 18 utrka u sezoni to je 8 godina odustajanja.



    4
    4

    0
  4. Williams
    Montoya Prikaži

    Veliku ulogu igra i period kad je vozač bio u F1. Danas recimo možeš brzo nakupit veliki broj startova u utrku jer se svi kvalificiraju pošto ih je samo 20 i puno je utrka, a teško ćeš skupit puno odustajanja jer motori nisu našpanani za 1 utrku i vrlo je malo odustajanja.
    Nekad je bio pojam skupit 200 startova u utrci, a danas to vozač donjeg dijela poretka skupi ako deset godina uspije provest u F1



    3
    3

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Potpis
      Andrea je vozio kompletnu “najkvarljiviju” (turbo punjači, itd….) deceniju F1, i to u lošijim bolidima (ekipama). Plus, vozio je (čini mi se) 15 sezona i sakupio je 208 trka (ima ih određen broj na kojima se nije kvalifikovao), dok po današnjim mjerilima za 15 godina skupiš 300 trka, plus nemaš pretkvalifikacija (nemaš npr. 39 bolida, kao što je to bilo 1989.)



      5
      5

      0
  5. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Nevjerovatno,
    Andrea na 6. mjestu.
    Namjerno neću istraživati koji su to vozači sa 50+ startova “napravili” veći procent odustajanja.
    Molim autora da malo požuri sa nastavkom članka :)



    3
    3

    0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Očekivao sam Andrea de Cesarisu na prvom mjestu!? Ne kontam…..
    Tko je prvi: Luca Badoer? Ili neki zaboravljeni Japanac?

    Nestrpljiv sam….



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.