F1puls dio troškova podmiruje prikazom reklama. One nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da na ovoj stranici onemogućite AdBlock. Hvala.

Zimska stanka, 31. dan: Vozači s najvećim postotkom odustajanja (1. dio)

Marko Rakić

Korisnički panel

Obavijest

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Hvala.

Najnovije s foruma

Forum portala je otvoren samo za članove. Molimo, registrirajte se.

Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

S obzirom da je u povijesti bilo mnogo vozača koji su nastupili u samo jednoj utrci te odustali, filtrirat ćemo vozače koji su odradili barem 50 utrka (pomalo varijabilno) u Formuli 1 kako bi uzorak bio što reprezentativniji. Vrlo je vjerojatno da ćete na popisu pronaći neke vozače za koje niste čuli, no za neke biste se mogli iznenaditi. U dva dijela bit će obrađeno 10 vozača koji imaju najveći postotak odustajanja u Formuli 1.

10. Hans Joachim Stuck – Unatoč tome što je zadnji na ovoj veoma nepoželjnoj listi, Nijemac iza sebe ima itekako zastrašujuće brojke. Nastupio je u 81 trkaćem vikendu, uspio se kvalificirati za 74 utrke, a odustao je u njih čak 48, što znači da mu je postotak odustajanja 64.86%. Četiri utrke u nizu najviše je što je uspio odvoziti, dok je odustajanja u nizu skupio devet.

9. Ukyo Katayama – Iako je od Japanaca vozač s najviše odvoženih utrka, Katayama je uvjerljivo na prvom mjestu po pitanju odustajanja. Postotak mu je vrlo sličan Stuckovom, ali je grozomorna činjenica ta da je započeo 95 utrka, a završio samo 32, što je postotak odustajanja od 66.32%. Njegova najveća nesreća bila je što je većinu svoje karijere vozio sa slabim i nepouzdanim Yamahinim motorom.

8. Jackie Oliver – Britanac nije bio sklon incidentima, a znao je ponekada i iznenaditi, na što ukazuju dva osvojena postolja i jedan najbrži krug. Problem je bila mašinerija koju je vozio, a ona nije mogla biti gora. Čak mu je pouzdani Ford Cosworth V8 stvarao probleme.Jackie je nastupio na 54 trkaća vikenda, kvalificirao se u 49 utrka od čega je odustao u 33, što je postotak od 67.35%.

7. Arturo Merzario – Osim što se nalazi na ovoj nepovoljnoj ljestvici, Arturo ima još jedno “breme” – čak 38 puta nije uspio startati u utrku, što zbog kvarova, što zbog neuspješnih kvalifikacija.  Od 57 utrka u kojima je uspio startati, 40 nije završio, dok je u preostalih 17 bodove osvojio pet puta. Jedino svijetlo razdoblje karijere mu je sezona 1973. kada je vozio za Ferrari. Ostale su bile katastrofalne, pa je primjerice 1976. završio samo jednu utrku.

6. Andrea De Cesaris – Svima dobro poznat, drži mnoge nepoželjne rekorde. Iako ne drži prvo mjesto ovog poretka, nije daleko, dapače, fali mu tek par posto. Ako vam je nešto od prethodnih vozača zvučalo užasno, kako vam onda izgleda ovo – start u 208 utrka, od toga 147 (70.67%) odustajanja. Možda pokušati opisati na ovaj način – ima najveći niz odustajanja ikada (22, iako ima još jedan niz, “samo” 18 utrka), u sezoni 1987. nije završio niti jednu utrku, dok je 1986. uspio završiti čak jednu. Treba li još?

Primijetili smo da koristite AdBlock. Razumijemo, ali F1puls je toliko posjećen da su mjesečni troškovi servera jako visoki.

Dio tih troškova podmirujemo samim prikazom reklama, a one nisu napadne i ne morate klikati ako vas ne zanimaju. Stoga molimo, razmislite da ga na ovoj stranici onemogućite. Ako želite u potpunosti ukloniti reklame, možete postati donator portala. Hvala.

Komentiraj

17 komentara

 1. David Croft Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  De Cesaris :klanjam:
  Ali vidim, ima i petorica gorih.
  RIP  4

  0
 2. Daniel Ricciardo MALAK Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Pa Alonso je mala beba sa Hondom kad vidim ovog De Čezarisa  4

  0
 3. Mclaren McKruno Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Andrea mi je bio pojam za odustajanja …! Ako 147 utrka podijelimo na cca 18 utrka u sezoni to je 8 godina odustajanja.  4

  0
 4. Williams Montoya Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Veliku ulogu igra i period kad je vozač bio u F1. Danas recimo možeš brzo nakupit veliki broj startova u utrku jer se svi kvalificiraju pošto ih je samo 20 i puno je utrka, a teško ćeš skupit puno odustajanja jer motori nisu našpanani za 1 utrku i vrlo je malo odustajanja.
  Nekad je bio pojam skupit 200 startova u utrci, a danas to vozač donjeg dijela poretka skupi ako deset godina uspije provest u F1  3

  0
  • David Croft Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   Potpis
   Andrea je vozio kompletnu “najkvarljiviju” (turbo punjači, itd….) deceniju F1, i to u lošijim bolidima (ekipama). Plus, vozio je (čini mi se) 15 sezona i sakupio je 208 trka (ima ih određen broj na kojima se nije kvalifikovao), dok po današnjim mjerilima za 15 godina skupiš 300 trka, plus nemaš pretkvalifikacija (nemaš npr. 39 bolida, kao što je to bilo 1989.)   5

   0
 5. Lewis Hamilton Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Nevjerovatno,
  Andrea na 6. mjestu.
  Namjerno neću istraživati koji su to vozači sa 50+ startova “napravili” veći procent odustajanja.
  Molim autora da malo požuri sa nastavkom članka :)  3

  0
  • Honda zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   i ja sam ga očekivao na vrhu, ali vjerojatno su to neki tamo iz prijašnjih dekada, prije andree.   3

   0
   • Bmw Marko Rakić novinar Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Pa ustvari čak i nisu tako davno.    1

    0
   • Honda zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    onda sam u krivu. :)


    0

    0
   • David Croft Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Onako bez googlanja definitivno očekujem među prvih 5 Jabouillea (Renault se masovno kvario, tj. turbo punjači i motori….), a onako po sjećanju (kad sam pisao na forumu o njemu, znam da je dosta trka imao DNF) i Ghinzanija.
    Teo Fabi?? On je takođe imao dosta DNF-ova, čimi se….
    Vjerovatno ima masu likova što su startali 1 ili nekoliko trka, i nijednu nisu završili, dakle imaju 100% DNF-ova, ali njih valjda ne računamo.


    0

    0
   • Honda zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    yellow tea pot je stvarno bio užasan ispočetka.
    btw., drug dino mi jučer posudio knjige ‘alpine renault’ za rally i ‘alpine & renault’ za f1. preko 200 strana svaka. :)


    0

    0
   • David Croft Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Uživaj


    0

    0
   • Bmw Marko Rakić novinar Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Lako tako zeko, slobodno podijeli neke stvari iz knjige :)
    Ajte sad na novi članak :D    1

    0
   • Honda zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    očekivao sam na vrhu nekoga iz prve dvije dekade…kao što rekoh, bijah u krivu.
    i frantic nije normalan sa svojim znanjem…. :D    1

    0
   • David Croft Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    i frantic nije normalan sa svojim znanjem….

    Baš ti fala :rofl: :rofl:    1

    0
 6. Stefan Bellof pigmalion Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Očekivao sam Andrea de Cesarisu na prvom mjestu!? Ne kontam…..
  Tko je prvi: Luca Badoer? Ili neki zaboravljeni Japanac?

  Nestrpljiv sam….  2

  0