Zimska stanka, 29. dan: Pescara

Izdvojeno

David Vidović

Prije 6 godina 3 min 5 komentara

Mnogi misle da je Nurburgring najduža staza na kojoj se vozila Formula 1, iako je zasigurno najviše divlja, nije najduža. Najduža staza ja ustvari Pescara, ulična staza pokraj istoimenog grada u Italiji. Dok se Nordschleife proteže na 20.8 kilometara, Pescara je bila dugačka čak 25.8 km.

Prva utrka na Pescari je održana 1924. godine pod imenom “Coppa Acerbo”, nazvana po bratu poznatog fašiste Giacomoa Acerba. Do 1930. Coppa Acerbo je izrasla u Veliku nagradu i privukla najveće zvijezde utrkivanja tog vremena kao što su Achille Varzi, Giuseppe Campari, Tazio Nuvolari i Luigi Fagioli. Svi su se oni utrkivali na Pescari i pobijedili.

Pescara nije bila obična ulična staza, prvobitno zbog svoje duljine, ali i zbog nivoa težine. Voženo je na vijugavim, polu-kvalitetnim i rupičavim putevima s dosta neravnina. Prolazilo se kroz desetak sela, a adrenalin je začinjavala startno-ciljna ravnina na kojoj ste mogli vrlo lako pasti s litice u more ukoliko odete preširoko. Zbog težine i niskog nivoa sigurnosti, Pescara je postala prva staza na svijetu na kojoj je dodala umjetna šikana kako bi se smanjile brzine bolida. To se dogodilo 1934. godine, 20 godina prije no što je Hermann Tilke uopće rođen.

Pescara je 1957. jedini put bila domaćin služebnoj utrci Formule 1. Bila je toliko opasna da je Enzo Ferrari odlučio da ne pošalje svoje bolide i vozače na Coppa Acerbo zbog nesigurnosti staze. Enzo je poznavao Pescaru pošto se 30-ih utrkivao na njoj, i znao je rizike koje nosi sa sobom. Samo je jedan Ferrari nastupio na toj utrci, onaj Luigia Mussoa koji je nagovorio Enza da mu iznajmi bolid pošto je Luigi bio veteran ove staze i jako ju dobro poznavao.

Kvalifikacije za Coppa Acerbo su vidjele neke od najvećih zaostataka u povijesti Formule 1. Na pole poziciji je bio Fangio, 10 sekundi ispred Mossa. Posljednji se kvalificirao tada nepoznati novajlija iz Australije, Jack Brabham, sa zaostatkom od minut i 50 sekundi. To je 8 sekundi više nego što je Hamiltonu trebalo ove godine da obiđe Spa u kvalifikacijama.

Utrku je posmatralo čak 200 tisuća ljudi.

Start Coppa Acerba, 1957.

Zbog velike vrućine i puknuća guma utrku je završilo samo sedam vozača. Zahvaljujući tome Harry Schell je osvojio svoje jedino postolje u karijeri tri minute iza drugoplasiranog Fangia, i i čak šest iza pobjednika Mossa, koji je svega 18 krugova odvezao za tri sata.

Pescara je tijekom svog života i izbrojala mnoge žrtve. Pet gledatelja je izgubilo živote pokraj staze, kao i tri vozača: Guy Moll, Giordano Aldrighetti i Catullo Lami.

Posljednja utrka na Pescari se održala 1961. Bila je to utrka WSC kategorije od 4 sata, tijekom koje je poginuo peti gledatelj. Nakon toga organizatori nisu mogli garantirati za sigurnost i Pescara je otišla u zaborav.


Odgovor

5 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    pohvale za članak!
    dobronamjerna primjedba: jedino što mi nedostaje je mapa staze.



    9
    9

    0
  2. Williams
    Nigel Prikaži

    monstrum staza 25 km, strašno divim se tim vozačima koji su vozili na njoj,preopasna, lijep pejzaž vozilo se kroz selo i onda do grada…relijaška staza,lijepa staza


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.