Zimska stanka, 25. dan: Najkraće utrke u povijesti F1 (2. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 14 komentara

Ostale su dvije najkraće utrke u povijesti F1, a jedna od njih bila je veoma značajna u daljnjem razvitku te sezone. Druga je pak uvjerljivo najkraća i pitanje je kad bi uopće mogao biti skinut taj rekord.

2. VN Monaka 1984. – Možda i najbolja velika nagrada koja se održala u kneževini do danas. Kvalifikacije su održane po suhom vremenu te je Prost osvojio svoj prvi pole position za McLaren ispred Mansella u Lotusu. Utrka je bila nešto potpuno drugačije. Zbog jake kiše start je bio odgođen za 45 minuta, a jedan od razloga bilo je pranje tunela od ulja koje je bilo u njemu. Bio je to prijedlog Nikija Laude. Utrku su svakako obilježila dvojica mladih vozača, Ayrton Senna i Stefan Bellof. Po snažnoj kiši i vrlo lošim uvjetima njih dvojica su svoje kante od bolida doveli do drugog i trećeg mjesta, a da utrka nije prekinuta u 32. krugu završili bi ispred pobjednika Prosta (uzeti su rezultati iz 31. kruga). Njega su vrlo brzo sustizali i bilo je samo pitanje vremena kada bi ga prestigli. Doduše, iz Tolemana su rekli da osovina na Ayrtonovom bolidu ne bi izdržala do kraja utrke jer je bila oštećena. Odluku da se utrka prekine bila je donesena od strane bivšeg F1 vozača i tadašnjeg suca, Jackya Ickxa. Nastala je kontroverza iz više razloga, a koju ću opisati u jednom od sljedećih članaka zimske stanke. Na kraju je poredak bio Prost, Senna i Bellof, koji na kraju ipak nije ostvario treće mjesto jer je diskvalificiran zbog ilegalnog bolida (njegov Tyrell bio je pretežak). Na kraju svega, Alain Prost tražio je prekid ove utrke što mu je donijelo 4.5 bodova budući da nije odvoženo 75% predviđene duljine. Za naslov mu je falilo pola boda te mu ga je ispred nosa odnio timski kolega Niki Lauda. Bila je to druga sezona u kojoj je Francuz izgubio naslov u zadnjoj utrci.

1. VN Australije 1991. – Uvjerljivo najkraća utrka u povijesti Formule 1 odvožena je u Australiji 1991. godine na gradskoj stazi Adelaide. Cijela utrka bila je potpuni kaos, a svakog kruga su vozači izlijetali, zabijali se u barijere i uzrokovali nove nesreće. U vodstvu je cijelo vrijeme bio Ayrton Senna koji je i startao s pole positiona, a u stopu ga je pratio Nigel Mansell Pri samom početku je Britanac pokušao nekoliko puta preteći Brazilca, no bilo je toliko žutih zastava da to nigdje nije mogao učiniti. Ubrzo je kiša pojačala te je vidljivost bila tako loša da se jedva mogao pratiti bolid ispred. Sudari nisu prestajali te je svake minute netko drugi izlazio iz bolida. Kaos je bio u razmjerima onoga u Maleziji 2009., samo što se vozilo po takvim uvjetima umjesto da je utrka zaustavljena. Mansellov lov prestao je u 16. krugu jer se izvrtio, isto kao i Sennin momčadski kolega Gerhard Berger koji je ostao bez trećeg mjesta. Senna je u tom krugu gestikulirao vodstvu da prekine utrku zbog očiglednih razloga, što su i napravili u sljedećem krugu. No, rezultate su zaračunali s kraja 14. kruga kada su imali sve raspoložive parametre, iako je oko toga bilo svađi i međusobnih optužbi. Na postolju su tako bili Senna, Mansell i Berger, naravno, s polovično podijeljenim bodovima.


Odgovor

14 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    bellofov tyrell…pretežak ili prelagan?



    8
    8

    0
  2. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    Ayrton – apsolutni doktor kišnih uvjeta



    7
    7

    0
  3. Ferrari
    Anakyn Prikaži

    84-e u Monaku i Prost je imao problema sa svojim bolidom, tako da najvjerovatnije ne bi ni on zavrsio utrku, sto znaci da je neko 10-i mogao pobjediti, nesto slicno ko Panis 96-e



    1
    1

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Može link ili bilo što, kako bi bila potvrđena ova informacija o Prostu i problemi sa njegovim McLaren bolidom?



      1
      1

      0
      • Ferrari
        Anakyn Prikaži

        Pregledas trku? Razlog zasto ga je Mensel pretekao (sto je btw bilo prvi put da Mensel vodi utrku F1) je problem sa motorom (nije radio na svim cilindrima)… Razlog zasto ga je Sena stizao je i problem sa kocnicama koje se nisu mogle dovoljno zagrijati zbog silne kise, problem koji je i Lauda imao i zbog kojeg je odustao… Znaci uz ova dva faktora bi vrlo vjerovatno negdje proklizao i zavrsio u ogradi. Nisu Prosta djaba zvali profesor, to je i on skontao i poceo mahati da se utrka zaustavi… Znaci mozes pregledati trku, a ima i na wiki :D



        2
        2

        0
      • Stefan Bellof
        pigmalion Prikaži

        @Anakyn

        Još ne razumijem? Gdje se može naći podatak da Prostov TAG Porsche nije radio na svim cilindrima?
        Ne vjerujem Wikipediji. Kužiš?


        0
        0

        0
      • Ferrari
        Anakyn Prikaži

        8-i krug trke, Murray Walker govori: “There is Alain Prost and his engine is missfiring”, dok prolazi ciljem… na tebi je da nadjes trku i uvjeris se, kuzis?



        9
        9

        0
  4. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Zanimljivo da je sudac bio i ista osoba koja je ubila Bellofa.


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.