Marchionne: Brawn se ponaša kao Mojsije koji čita 10 Božjih zapovijedi

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 2 min 34 komentara

Ferrarijev predsjednik Sergio Marchionne je prije par dana još jednom zaprijetio da je njegova momčad spremna napustiti Formulu 1 ako ne bude zadovoljna budućim tehničkim pravilnikom. A tehničkom stranom sporta pod vodstvom Liberty Medije upravlja Ross Brawn s čijim se idejama Talijan ne slaže, pa ga je optužio da se ponaša kao Mojsije koji čita 10 Božjih zapovijedi.

“Imam dobar odnos s Chaseom Careyjem”, rekao je Marchionne. “Vidjeli smo se prije 10 dana i imali smo otvoren dijalog. Ono što me nije briga je kada Ross Brawn dođe i kaže da grid djevojke moraju otići. I kako motori i šasija trebaju izgledati. Ponaša se kao Mojsije koji čita 10 Božjih zapovijedi. A kada ja nazovem Mojsijevog šefa, on mi kaže da je to bilo samo njegovo osobno mišljenje.”

“Prema tome, ne želim sudjelovati u takvom razgovoru. Želim sjesti i razgovarati s uključenima. Ne pomaže kada uključite medije.”

Marchionne je otkrio da cijena prodaje trenutne pogonske jedinice iznosi 15 milijuna eura i da to direktno ovisi o tehnologiji koja je u nju ugrađena.

“Kada čujem da Ross Brawn kaže da su motori prekomplicirani, ja postavljam pitanje: ‘Što želi za 15 milijuna?’ Liberty Media je u pravu kada kaže da trebamo poboljšati show. Nisam bio uzbuđen s onim što je bilo ponuđeno na zadnjoj utrci gdje se ništa nije dogodilo 50 krugova. Ali za to nisu krivi motori.”

“U idealnom svijetu bih odbacio sva pravila. Umjesto toga dobivamo prijedloge koji vode tome da se svi bolidi razlikuju samo po boji. Ako je to Formula 1 budućnosti, onda će Ferrari trebati samo tri sekunde da odluči hoće li otići”, odlučan je bio Marchionne.


Odgovor

34 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    I ti ga mozes lupetati.



    8
    8

    0
  2. Kimi Raikkonen
    Michael Schumacher Prikaži

    Otvori bih vrata šutnuo vas van pa onda cvilite i lajte koliko vas volja. 10 godina niste u stanju složiti jedan bolid kako se spada imate love najviše od svih momčadi koje se natječu i gunđate odavno i prijetite se. To što ste uspjeli rastjerati sve što je iz ere Ross Brawn, Jean Todt i Schumachera bilo kvalitetno i posloženo kao urica je samo vaša zasluga i vašeg genijalca Luca Cordero di Montezemolo, a bogami ni ovi sada nisu bogzna što sposobni. Nakon što ste otjerali Schumachera kola su krenula nizbrdo osvojio se još jedan naslov prvaka i to. Malo se zapitajte i pogledajte po svom dvorištu što se si sami napravili pa krenite tek onda okolo lajati i prigovarat.



    12
    12

    0
  3. Mclaren
    wilson Prikaži

    Gospon Marčione, nitko vas ne vuče za hlače da ostanete. Kažete da ne pomaže kada ulljučite medije. Zašto im se onda obraćate? Prijetite putem medija da odlazite. Zašto to ne kažete na sastanku prvo? Postoje mjesto i vrijeme za to. Prvo riješite sve gluposti koje vam se godinama ponavljaju, počnite pobjeđivati. Možda onda prestanete cmizdriti. Ovaj lik me iritira više od Bernija.



    8
    8

    0
  4. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Stvarno mi vec na onu stvar idu. Sta cvile i cmolje kao i njih br 1 vozac. Glavna karakteristika im je cviljenje , kukanje i plakanje. Tek onda ostalo. Pa odite. Sta bi se citavi F1 trebao ravnati po vama , da nebi, Ako ste Ferrari niste Bog da se sve mora vama podilaziti Boze dragi , na povracanje me ta ekipa tjera



    8
    8

    0
  5. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Ma meni je smiješno kako se zapravo Marchionnea ne shvaća ozbiljno…a ja garantiram da će oni to stvarno i napraviti ukoliko se stavovi ne promjene.

    A ovi koji govore “idite nitko vas ne treba i nikog nije briga za vas” je pomalo smiješno…očito vas je dovoljno briga da imate mišljenje i komentirate…

    F1 se sastoji od barem 40% fanova Ferrarija i isto toliko onih koji su protiv njega i žive od toga da pobijede Ferrari, da se pokvari, da se sudare itd…
    Onih 20% je neutralno…

    Mislim da ovdje neki nisu ni svjesni koliko Ferrari znači F1…



    10
    10

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Ni ja nisam uvjeren da je ovo lupetanje bezvezno. Concorde ugovor ističe u prosincu 2020. godine, a ako se Ferrariju ne svidi smjer u kojem ide F1, što ih sprječava da osnuju svoju seriju? Bit će im potrebno malo marketinških vratolomija, blaćenje “amerikanizirane” verzije kakvu Liberty provodi (ionako sad furaju popularizaciju sporta, imaju taj novi “techno” brend s novim logotipom i odrekli su se tradicionalnog štiha u najgorem momentu) i eto ti nove serije. Još je nazovi nekako da zvuči “klasično”, postavi tehnički pravilnik koji će biti primamljiv hardcore ljubiteljima i uspjeh je vrlo, vrlo dostižan.

      Ono što mi se čini ključno u toj priči jest kako će se Mercedes postaviti. Ako oni budu na strani Ferrarija (a mislim da jesu, barem u ovom trenutku), onda imaš praktički novu seriju u kojoj bi lako mogli vidjeti Ferrari/Sauber/Haas i Mercedes/Williams/Force India ekipe. Liberty bi mogao pjevati borbene pjesme na to.



      12
      12

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        Kao i mnogi ove prijetnje shvacam kao ‘oruzje’ za bolju pregovaracku poziciju za period nakon isteka vazeceg concordea i nova pravila o motorima. Sanse da napuste F1 su 1%, a da osnuju novu seriju 1 promil.



        7
        7

        0
      • Rover
        zjurina Prikaži

        Mene ovo podsječa na Top Gear i Jeremy Clarksona, pa Richard Hammonda i James Maya, koji su otišli svi lepo skupa i napravili novu seriju “The Grand Tour TV Series” :-) koja sada šljaka fantastično a Top Gear izgleda ko ofucana junferica i ničemu ne sliči više… lol

        EDIT . Imo ako Ferrari ode iz F1, F1 pada u zaborav !!!!!!



        8
        8

        0
      • Nigel Mansell
        The Simpsons Prikaži

        onda imaš praktički novu seriju u kojoj bi lako mogli vidjeti Ferrari/Sauber/Haas i Mercedes/Williams/Force India ekipe. Liberty bi mogao pjevati borbene pjesme na to.

        Znači da bi Alonso ipak mogao do još jednog naslova u F1? :)

        Wiliams ni Force Indiu ne vidim u novoj seriji sa Mercedesom i Ferrarijem.
        Zašto bi njima odgovarala sadašnja prosječnost?
        Wiliams je nekada bio veliko ime F1 i gdje su sada? Njihove šanse da postanu svjetski prvaci u sadašnjoj F1 su minimalne.
        Trenutno se sve vrti oko Ferrarija i Mercedesa. Mercedes pomaže u Ferrariju u razvoju PU da ih ovi “stignu” kako prvenstvo ne bi bilo dosadno. FTF!!
        Praktički oni već sada imaju svoju “ligu” i žele zadržati takvo stanje.

        RB im pomalo mrsi konce ali do kada? Kada Renault, koji im isporučuje motore, procjeni da je stiglo vrijeme da im “zavije” pipu i vlastit brend gurne u vrh u borbu sa Merc-Ferr.
        Trenutno svi oni koji nemaju vlastitu mašinu pod haubom strepe za svoju budućnost.
        Uvijek će proizvođač PU biti, blago rečeno, bezobrazni prema konzumentima svojih PU.
        McLaren je gigant F1 i ne bi samo na osnovu sumnji o kvalitetu i istovrsnosti PU napustili Mercedes? Oni su znali da neće biti ravnopravni.
        Problem je u ravnopravnosti i jednakim uvjetima za sve.
        Brown želi veću jednakost a ovi ne.
        Ovo što Brown i Liberty žele nije F1 kakvu pamtimo i Sergio i Toto su upravu. Liberty udara na temelje F1. To bi izgledalo nešto poput Formule 2, ali šta je budućnost F1 u svijetu gje sve ide velikom brzinom?
        Meni iskreno ovakva sadašnja F1 nije pretjerano gledljiva. Već par sezona znam ko će narednu biti prvak. Sve je predvidivo.
        Nije isključeno da Merc i Ferr pokrenu vlasitu ligu ali to ponovo neće biti F1.
        Sa jedne strane vidim tvorničke momčadi (u tehnološkom natjecanju) Merc, Ferr, Renault i njihove satelite, a sa druge strane sve ostale gdje se vozači natječu u bolidima istovjetnih PU-a. pod nazivom F1.
        U svakom slučaju zanimljiva situacija :)



        2
        2

        0
    • Michael Schumacher
      senna66 Donator Prikaži

      Izjava Wolffa izvučena sa express.co.uk, članak je od jučer.

      Ferrari chairman Sergio Marchionne yesterday reiterated his frustrations at some of the proposed changes to F1 and warned skeptics over his threats to pull the plug on the team that they are “playing with fire”.

      “Sergio is pretty outspoken and straight, and he comes to the point,” Wolff said.
      “He says that he wouldn’t accept certain things and it’s his way of dealing with things – and in principle I share his opinion.

      “I have said it in Abu Dhabi that we love Formula 1, we are in here to stay but it needs to have the right framework – governance framework, regulatory framework, it needs to be managed in the right way and we will voice our opinion if we think things are not going in the right direction.”

      The main point of contention with Ferrari and Mercedes is the proposal that after 2020, when the current contract between teams and F1 expires, the prize money will be spread more evenly across the grid.

      “We are not against a cost cap as long as it can be policed in the right way and it has a sensible system [of introduction].

      “We are not going to cut our workforce by 30 per cent from one year to another and we are not going to give up a performance advantage that we have lightly, so there needs to be something on the other side.”
      _______________________________________________________

      Dakle imamo imamo i drugu top momčad kojoj također nije svejedno oko tog novog pravilnika.

      Što sada kažete pljuvači Ferrarija?



      8
      8

      0
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      Ja Sam ubijedjen da od razlaza nema nista.
      Mislim da bi steta bila prevelika za obje strane.
      Po meni je ovo samo zauzimanje pozicije pred pregovore.
      Takodjer Sam optimista da CE doci do malih izmjena pravilnika kako budu napredovali pregovori.
      Nisam ni ubjedjen da bi ih Mercedes pratio u osnivanju nove serije.
      Nema tu Jos puno vremena. Brzo ce se stvari odvijati.
      Ako moze informacija, koji je zadnji rok da se pravilnik usvoji?



      4
      4

      0
      • Sebastian Vettel 5
        Schumi Prikaži

        A jbt koliko papagaja ovdje. Pa naravno da je ovo zbog pregovora. Nije da im je odjednom dosadilo utrkivanje. I naravno da neće biti ništa od napuštanja, ukoliko im se ispune uslovi u novom tehničkom pravilniku. Čista logika.

        Ali ako tehnički pravilnik bude nešto totalno suprotno onome za šta se Ferrari (i Mercedes) zalaže, po meni nema sumnje da će otići, bez previše razmišljanja.



        2
        2

        0
  6. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Što se događa? Ross Brawn je kao Mojsije, a Kimi Raikkonen vozi kao Bog…… što je slijedeće? Tko će biti Abraham, a tko Adam i Eva? Da ne bogohulim dalje, ovdje ću stati…..



    6
    6

    0
  7. Nando
    Lux14 Prikaži

    F1 je daleko veća od Ferraria. Ferrari je dobar za F1, međutim, F1 ne smije ovisiti o Ferrariu jer nismo više u 60 i 70-im godinama prošlog stoljeća. Sjetimo se da u periodu 80ih i 90ih Ferrari nije osvojio nijedan vozački naslov, pa opet mnogi smatraju da je upravo to razdoblje zlatno doba F1. Ferrari ima povlašteni položaj (100 milja svake godine i pravo veta na odluke) u najpoznatijoj motosportskoj kategoriji na svijetu. Gdje će ga drugdje imati? Uostalom, koju alternativu Ferrari ima u drugm kategorijama? FE bi bilo kontra svega o čemu Ferrari priča od pojave plug in vozila, Indy car bi bio “suprotan njihovom DNK”(šta god to značilo), WEC ne privlači pažnju kao F1 (dapače, jedan od najpoznatijih proizvođača modernog vremena se upravo povukao iz LMP1 klase) i teško bi dobili utjecaj kakav imaju u F1. Organiziranje nove kategorije je pre složeno i komplicirano a i velik je rizik jer nebi ni Mercedes, ni McL, ni neki drugi proizvođač pohrlio u kategoriju u kojoj će Ferrari imati još veći utjecaj nego u F1. Marchionne je vrhunski biznismen i menadžer, ali misli da ima isto takvo znanje i sposobnosti za motosport koje očito nema (“igra vatrom”). On nije Enzo



    10
    10

    0
    • Rover
      zjurina Prikaži

      “F1 je daleko veća od Ferraria.”… ahhhaaaaa..ak si oko skopaš :-)

      Tako su mislili i u Top Gear-u. A u biti Top Gear je bio Clarkson, Hammond & May,
      a Clarkson, Hammond & May su bili Top Gear.

      Tako ti je i F1 Ferrari & Ferrari je F1, bio jest & bit će.



      12
      12

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        Tako ti je i F1 Ferrari & Ferrari je F1, bio jest & bit će.

        Malo se precjenjujemo čini mi se.
        Upoređivati F1 sa Top Gearom i Ferrrari sa Hammondom u najmanju ruku je neozbiljno.



        5
        5

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Haha ferrari veci od f1! Ferrari ako izade iz f1 jedino moze organizirat nesto kao vecera za 5 i radit spagete i pizze. Bolid i motor ionako neznaju nalpravjt vec 15godina



        9
        9

        0
  8. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Koliko su plitki ljudi koji su komentarisali vijest samo da bi iskazali svoju frustraciju i mržnju prema najvećoj momčadi sporta. A ne vide dalje od svog nosa i promiče im činjenica u kakav bi se cirkus pretvorila Formula 1 kada bi se standardizirala kao Nascar i slične serije.



    7
    7

    0
  9. Kimi Raikkonen 7
    Iceman Donator Prikaži

    Jedni te isti se kače Na Marchionneovu izjavu. Copy-pejstajte tu izjavu još 10x puta i isti likovi će proljevati žuć.
    Nezz kako nitko nije primjetio da se Ross Brawn i njegova američka ekipa bave grid curama i logotipom, a još ništa nema o bolidima koji bi uspješnije pratili jedni druge. To je tek postignuće kada bi se ostvarilo.
    Svi se bave Ferrarijevim bonus iznosima, a ima ga i Mercedes, McLaren, Red Bull, Renault, Williams.
    Da se mene pita, ja bih volio čuti urlikanje V8 motora + KERS, naravno puno modernijeg,ali mogu razumijeti da jedna ekipa štiti svoje interese, bilo financijske bilo tehnološke.
    Btw male ekipe (tipa FI i Williams) bi htjele biti al pari sa velikim ekipama. :D Ajde ekipo… da vidim kak bi vi to napravili.



    4
    4

    0
    • Mercedes
      Har Kl Donator Prikaži

      njegova američka ekipa bave grid curama i logotipom, a još ništa nema o bolidima koji bi uspješnije pratili jedni druge

      Prstom u oko kolega.
      Toliko toga su obećavali pozitivnog (vezanog za utrkivanje), a mijenjaju stvari koje su u biti nemaju veze sa utrkivanjem.



      1
      1

      0
      • Mercedes
        Har Kl Donator Prikaži

        To je nova vijest Zeko (dva tri dana).
        Još uvijek nismo vidjeli nikakve rezultate od tog “uzbuđenja” gospodina Brawn-a.
        Opet imamo priču, za koju se ja nadam da će imati pozitivan završetak.
        Nedavno sam ti replicirao slično. Priče postoje, međutim u nacrtu pravilnika nigdje ne piše ništa po tom pitanju.
        Nigdje nisam vidio neki konkretan prijedlog po ovom pitanju.


        0
        0

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        pa…strpljenja malo. nije to posao od par dana.


        0
        0

        0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Kako bi napravio? Pa jednostavno. Vratio bi F1 na FTA televizije. Time bi gledanost skocila za duplo. To bi ucinilo F1 zanimljivijom sponzorima, pa bi momcadima bilo lakse skupiti lovu. McLaren je godinama bio bez naslovnog sponzora, Williams također…. F1 mora biti dostupna gledateljima. Ako ne rasprodaš utrku to je fail. A taj fail se redovito događa zato jer s7 ulaznice sve skuplje i skuplje jer je Bernie naplacivao skupocjeno odrzavanje utrke negdje.

      Dakle rjesenje je radikalno srezatii naknade Liberty Medije. Jer ako dođu ljudi na utrku onda ima tko kupiti điđe koje momčadi prodaju…. Znam, sitno je to, ali cigla po cigla….



      2
      2

      0
  10. Blue Flag
    Seb05 Prikaži

    baš, dosta ljudi kivni na Ferrari, a Marchionne dobro govori



    8
    8

    0
  11. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Ja ne znam sto pojedincima nije jasno? Ferrari kositi F1 kao poligon za razvoj tehnologija koje dobrim djelom sutra primjenjuju na svojim automobilima i ne zele da njihov bolid bude u odnosu na druge samo drugacije boje. To ne smeta ekipe koje nisu tvorinicke momcadi i koje ne proizvode automobile. Ferrai ako ne vidi korist u ovoj F1 bi mogao napustiti F1 a onda bi vas pitao za mišljenje jer po anketama i vise od 50% ljudi bi prestalo pratiti F1 ako Ferrari ode. Znaci vec su sada na klimavim nogama sa ekipama koje jedva opstaju. Ferrari da ode vjerovatno bi pricu jos poneka ekipa. Bez Ferrarija bi bilo manje priljeva novca (daleko manje) Daleko manje interesa za utrke a gledanost bi opala do bola. Pa bi vas pitao kroz koju godinu na sto bi izgledala F1. Dosta ljudi u F1 je reklo da vecina ili zeli pobjediti Ferrari ili zeli biti dio njih. Nije Ferrari iznad nicega ali bi njihov odlazak itekako poljuljao ovu F1. Samim odlazkom bi jos 2 ekipe ostale bez dobavljaca motora i pitanje je dali bi nasli alternativu jer su Merc i Renault popunili svoje kapacitete. Razumijem da nekto ne voli Ferrari pa ovdje ima izljeve bijesa, no ocite ne shvacate koju bi lavinu izazvao njihov odlazak iz F1. Ne radi se tu o pogodovanju njima kako pojedinci pisu. Pogodovalo se i Red Bulu i Mercedesu i mnogima kao i Ferrairju svojevremeno. Da im se toliko navlaci i pogoduje ne bi se dozvolilo da im Rb unisti u zadnje dvije sezone 6,7 utrka destrucion derby potezima znamo vec koga , naravno bez ikakvih kazni za one koji su to radili. Ferrari samo zeli da F1 ostane onakva kava je bila a to je da momcadi mogu raditi na razvoju razlicitih bolida, tehnologija i ideja. Izgleda da je pojedincima to pretesko za shvatiti, i iskreno bi zbog vas volio da Ferrari napusti F1 i sa nekim osnuje novu seriju pa da vidite sto cete gledati nakon 2021. Ako mislite da bi to F1 samo tako prezivjela i da bi imala popularnost kao prije , jako se varate.



    13
    13

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Schumi Prikaži

      Ja ne bih prestao pratiti F1, barem ne dok se ne pojavi bolja alternativa. Ali podržavam Ferrari. Smiješno je da iko ko prati F1 podržava nekakve standardizirane motore i bolide, gdje se proizvođač ne može ni čim izdvojiti od konkurencije. Yebo ti to ako tamo neki Cosworth za petinu cijene može napraviti isti motor kao i Ferrari. To nebi bio problem ako je taj Cosworth baš toliko sposoban da napravi odličan motor za male pare, a ne da to bude zbog toga što je Ferrari toliko limitiran pravilima da bez obzira koliko potrošili ne mogu da se nešto posebno izdvoje od jeftinog Coswortha.


      0
      0

      0
  12. gidra Prikaži

    Formula 1 bez Ferrarija je kao nogomet bez lopte



    4
    4

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.