Zimska stanka, 21. dan: Momčadi s osvojenim postoljima, ali bez pobjeda

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 6 godina 4 min 3 komentara

Na današnjem popisu naći će se top 5 momčadi kojima nikako nije pošlo za rukom osvojiti pobjedu, iako su nekoliko puta bili na postolju. Za neke je to bio uspjeh, no za neke je to bio bolan poraz i razlog izlaska iz sporta. Dvije od sljedećih pet momčadi su i dalje žive, dok su ostale “pokojne”.

5. Force India (5) – Nekad fenjeraš, danas predvodnik momčadi srednjeg poretka. Indijska momčad nikad nije bila u boljem stanju, o čemu govore dva uzastopna plasmana na četvrto mjesto u poretku konstruktora. Prvo postolje za FI ugrabio je Giancarlo Fisichella na VN Belgije 2009. Nakon osvojenog pole positiona se nitko nije nadao tako dobrom plasmanu male indijske momčadi. Fisico je dobro namučio Raikkonena te završio iza Ferrarija s veoma malim zaostatkom. Od onda je uslijedio post do VN Bahreina 2014., kada Perez u svojoj trećoj utrci za Force Indiju osvaja treće mjesto. Sljedeća tri postolja je također osvojio Meksikanac, tri treća mjesta, redom VN Rusije 2015., VN Monaka 2016. i VN Europe 2016. Iako najbolja u povijesti, ovo je prva sezona nakon 2014. u kojoj FI nije uspjela doći do postolja.

4. Arrows (8) – Mala britanska momčad bila je najbliže od svih na popisu da zabilježi pobjedu. Naime, Damon Hill je na VN Mađarske 1997. vodio gotovo cijelu utrku u poprilično prosječnom bolidu, a bio je pogonjen još prosječnijim Yamahinim motorom. Tri kruga prije kraja je zaglavio u trećoj brzini pa ga je drugoplasirani Villeneuve stigao tek u zadnjem krugu. Bilo je fascinantno vidjeti Hilla kako se borio i bio brži od Villeneuvea i Schumachera u mnogo bržim bolidima.

Nesretna VN Mađarske 1997. je zamalo proslavila Arrows i Yamahu.

Bilo je to zadnje postolje za ovu momčad koja je svoj put završila 2002. Prvo postolje za ekipu osvojio je Ricardo Patrese na VN Švedske 1978., a jedina sezona u kojoj je momčad osvojila više od jednog postolja je 1981. Osvojio ih je također Patrese, a bilo je to treće mjesto na VN Brazila i drugo na VN San Marina.

3. Sauber (10) – Kao samostalna momčad Sauber nikad nije uspio doći do pobjede, dok su u partnerstvu s BMW-om uspjeli doći do pobjede na VN Kanade 2008. Prvo postolje za momčad je osvojio Heinz Harald Frentzen na VN Italije kada je završio na trećem mjestu. Što se tiče uspješnosti daleko najbolja bila je sezona 2012. kada su vozači Saubera osvojili četiri postolja i najveći uspjeh ekipe u njenoj 25 godina dugoj povijesti. Sergio Perez osvojio je drugo mjesto na VN Malezije i VN Italije, čime je postigao najveći uspjeh švicarske ekipe. Na postolju je bio i na VN Kanade kao trećeplasirani, a Kobayashi je trećim mjestom u Japanu osvojio svoje prvo i za momčad trenutno zadnje postolje.

2. Toyota (13) – Kada nekom dobrom poznavatelju sporta kažete asocijaciju “momčad s velikim budžetom i malim uspjehom”, vrlo je vjerojatno da će se svi sjetiti Toyote. Japanska avantura u Formuli 1 protegla se kroz 10 sezona, no nikad sa značajnijim uspjehom. U sport su ušli 2000. godine, a do prvog postolja je trebalo punih pet godina. Jarno Trulli probio je led drugim mjestom na VN Malezije 2005. Te sezone su on i Ralf Schumacher zabilježili pet postolja, od čega Jarno tri, a Ralf dva. U istom omjeru bilo je i 2009. godine kada je u tandemu s Timom Glockom došao do pet postolja, no plasman u poretku konstruktora je bio lošiji nego 2005. godine. Zanimljivost: svim vozačima Toyote je zadnje postolje u Toyoti bilo i zadnje u Formuli 1.

1. BAR (15) – Došli smo i do “prvaka” ove kategorije, punog imena British American Racing. Od svih spomenutih momčadi bili su najkraće u Formuli 1, a gotovo sav uspjeh postigli su u jednoj sezoni. BAR je, kao i Toyota, imao popriličan budžet, no barem su jednu sezonu odradili na vrlo visokom nivou. Prva dva postolja ostvario je Jacques Villeneuve na VN Španjolske i VN Njemačke, dva treća mjesta. Nakon toga su uslijedile neuspješne 2002. i 2003., da bi 2004. bili druga najbrža momčad. Zahvaljujući Buttonu su završili na drugom mjestu u poretku konstruktora. Britanac je osvojio čak 10 postolja u 17 utrka, dok je Takuma Sato postolje osvojio tek na VN SAD-a. Zadnje postolje osvojio je Button na VN Belgije 2005., a na kraju sezone BAR se povukao iz sporta.


Odgovor

3 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    …..da bi 2006. postali Honda, te da bi Button pobijedio u Mađarskoj.
    Doduše, još “gore” je prošla Honda, kada se povukla 2008.
    :prcnjau:



    5
    5

    0
  2. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Ne spominje se godina, kada je Heinz Harald Frentzen osvojio prvo postolje za Sauber. Kao ni kada je Jacques Villeneuve osvojio prva dva postolja za BAR.



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.