Haas sprema suradnju s Maseratijem?

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 6 godina 2 min 3 komentara

Nakon što je prošlog tjedna objavljeno da će se ime Alfa Romeo vratiti u Formulu 1 nakon više od 30 godina putem suradnje sa Sauberom, još jedno veliko ime talijanskog automobilizma povezano je s povratkom u Formulu 1.

Riječ je Maseratiju, također dijelu FCA grupe, koji bi se vratio u Formulu 1 u suradnji s Haasom, na isti način kao i Alfa Romeo sa Sauberom.

Haas je od samog ulaska u sport blisko povezan s Ferrarijem, njihova suradnja uključuje više od dobavljanja motora, a američka je momčad također povezana s talijanskom Dallarom koja je surađivala s Maseratijem.

Suradnja bi dakle bila ista kao i Alfa Romeo Sauber, Maserati bi trebao postati Haasov naslovni sponzor čime bi američka momčad dobila oko 20 milijuna eura godišnje, što bi bilo dovoljno da pokrije troškove kupnje Ferrarijevih motora, a Ferrari bi dobio veći utjecaj na Haasovu vozačku postavu čime bi se potencijalno otvorila prilika Antoniju Giovinazziju kojeg je Haas otvoreno odbio.

Sergio Marchionne, predsjednik uprave i izvršni direktor FCA grupe, izjavio je kako je promjena odnosa s Haasom moguća.

“Je li moguće da se suradnja s Haasom pretvori u nešto drugačije od onog što imamo danas? Odgovor je potencijalno ‘da’. Vrlo smo daleko od odluke po tom pitanju, ali moguće je. Vidjet ćemo, vrijeme će pokazati.”

Sve ovo moglo bi se protumačiti kao stvaranje jačeg utjecaja Ferrarija uoči finaliziranja novog pravilnika za motore 2021. koji bi s dva ovako jaka branda zasigurno uvelike ojačao svoju poziciju u pregovorima.

Maserati se u Formuli 1 natjecao tijekom 1950.-ih kad su osvojili ukupno 9 pobjeda kao tvornička momčad. Juan Manuel Fangio uzeo je svoj peti i posljednji naslov prvaka vozeći za njih 1957., u posljednjoj sezoni za tvorničku momčad, a vozio je i dvije utrke za njih tijekom 1954. kad je vozeći Maserati i Mercedes uzeo svoj drugi naslov. Posljednji put je Maserati u F1 bio uključen kao dobavljač motora Cooperu tijekom 60-ih.

 


Odgovor

3 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Ferrari dobro zape da skine Mecku.. Na svim frontovima ..



    6
    6

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ma rekoh i ja neki dan u komentaru na vijestima, a kolega @Gilles sinoć na forumu.
    G-din Džemper zauzima što bolju (jaču) poziciju za 2021. godinu.



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.