Zimska stanka, 8. dan: Alfa Romeo u Formuli 1 (4. dio)

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 6 godina 3 min 5 komentara

Na kraju 1982., poslije četiri relativno loše godine za Alfu Romeo, predsjednik talijanske kompanije Ettore Massacesi odlučio je raskrstiti s Autodeltom te je ovlasti za dizajn šasije dao Euroracingu u njihovoj novoj tvornici u Senagu, iako je u Euroracing premještena većina Autodeltinih ljudi i opreme kako bi se osigurala što bolja tranzicija.

Marlboro je nastavljao sponzorirati ekipu, a Andrea de Cesaris je dobio novog timskog kolegu. Bruno Giacomelli nakon četiri godine napušta Alfu i odlazi u Toleman, dok na njegovo mjesto dolazi Mauro Baldi.

1983., Marlboro Team Alfa Romeo

FISA je 1983. konačno zabranila ground effect nakon mlakih ranijih pokušaja te velikih problema koje su bolidi s takvom inovacijom prouzročili ranijih godina, pogotovo 1982. kada su se neki vozači jako teško nosili sa silama, slično kao i najopterećeniji dijelovi ovjesa koji su u nekim slučajevima bili pred raspadanjem. Što se tiče izgleda novih bolida, to je značilo da nije bilo potrebe za dugačkim ravnim bočnim stranama, ali je zato bilo prisutno više krila kako bi se nadomjestio gubitak downforcea.

Novi jednosjed, model 183T, bila je modificirana verzija prethodnika, ali ovoga puta s Alfinim V8 turbo motorom (prvi puta testiranog u Monzi 1982.) i ravnom podnicom sukladno novom pravilniku. Rano u sezoni otpušten je Ducarouge, tvorac novog bolida, a zamijenio ga je tehnički direktor Luigi Marmiroli.

Alfin V12, koji je momčad služio od 1979., otišao je u mirovinu što se tiče tvorničke momčadi, ali je te sezone primjenu našao u Oselli. Novi motor nosio je oznaku 890T, imao je obujam od 1500 ccm, u konfiguraciji V8 s kutem od 90 stupnjeva između svakog reda cilindara, prednabijanje turbopunjačima (po jedan za svaki red cilindara) i bitan porast snage u odnosu na prethodnika. Dok je V12 razvijao oko 540 konja krajem 1982., turbo V8 (jedini turbo motor na gridu s 8 cilindara te sezone) je imao 640 konja, što je ipak bilo manje od 850 koliko su tada imali BMW-ovi, Renaultovi i Ferrarijevi turbomotori (u kvalifikacijama).

Odustajanja su i ove sezone bila brojna, ali godina je ipak završila bolje nego prethodna. Najbolji rezultati su drugo mjesto de Cesarisa u Njemačkoj, četvrto na predzadnjoj u Ujedinjenom Kraljevstvu i još jedno drugo mjesto, na posljednjoj utrci sezone u Južnoafričkoj Republici. Talijan se može pohvaliti i najbržim krugom u Belgiji, na utrci gdje je startao iz drugog reda i koju je vodio na više od pola udaljenosti. Timski kolega Mauro Baldi kao najbolji rezultat ima peto mjesto u Nizozemskoj.

Ekipa Alfa Romea je sezonu završila na šestom mjestu s 18 bodova, što će se kasnije pokazati najboljom sezonom u povratničkoj eri talijanske momčadi.


Odgovor

5 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Heh, svi su imali šestake i L4 motore, jedino su oni morali nešto muljat sa V8, u samo litru i po.
    A vidimo i da se De Cesaris popravio.
    Odlično Vedrane.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.