F1 će u Abu Dhabiju isprobati posljednju soluciju mikrofona za poboljšanje zvuka

Vijesti

Crankshaft

Prije 6 godina 4 min 5 komentara

Šefovi Formule 1 približavaju se konačnoj verziji mikrofona za poboljšanje zvuka koji se odašilje u TV prijenos, a posljednja testiranja će se održati na slobodnim treninzima za VN Abu Dhabija.

Momčadi su već ranije testirale razne solucije budući da se zvuk hibridnih pogonskih jedinica uvelike razlikuje od onoga na što su navikli navijači Formule 1, pa su ekipe ranije isprobavale ‘vuvuzela’ ispuh koji nije donio bitan napredak.

Nakon niza testova koji se odvili ove sezone, u tijeku je dovršavanje koncepta za kojeg se vjeruje da može biti upotrebljiv u skoroj budućnosti. U tom im pomaže danska kompanija DPA Microphones kako bi mikrofon mogao izdržati temperature od 120 °C, a u tijeku je i pomicanje mikrofona kako bi se ustanovilo na kojoj lokaciji on daje najbolji zvuk u prijenosu uživo.

Prva verzija je testirana u Austinu te se ispostavilo da daje zvuk previsoke frekvencije i da ne može izdržati toplinu svog okruženja. Druga verzija iz Brazila je bila pomaknuta 15 cm dalje od ispušne cijevi, ali se tada ispostavilo da je pretih.

Steve Smith, rukovoditelj poslova onboard kamera u Formuli 1, na tu temu kaže:

“Kada su nove pogonske jedinice uvedene, bilo je puno diskusija jer zvuk ne budi dovoljno emocija, da mu nedostaje vrištavi urlik motora. FIA i momčadi su pokušale napraviti neke stvari kako bi ga poboljšali, ali bilo je teško dobiti bolji zvuk. Od Australije smo počeli gledati alternative, staviti mikrofon blizu ispuha, ali što je on bliže, postaje sve topliji, a što je okruženje oštrije, to više otkazuju.”

“Zato smo kontaktirali našeg proizvođača mikrofona i oni su nam napravili jedan koji je robusniji.”

“Bilo je govora o keramičkom mikrofonu, ali konstrukcija zapravo nije kritična kao što je membrana koja stvara zvuk. Mogli smo imati veću, ali što je membrana veća, veća je distorzija. Zato je proizvođač došao s novim mikrofonom.”

Posljednju verziju će još jednom testirati Force India, i to na bolidu Sergija Pereza tijekom današnjih slobodnih treninga na Yas Marini, u nadi da će biti dovoljno dobar kako bi se projekt mogao nastaviti.

Trenutni plan uključuje mini mikrofon, mase manje od 100 grama, koji će biti pozicioniran 15 cm od ispušne cijevi i koji će zabilježiti najoštriji zvuk motora. Ako se test pokaže uspješnim, F1 će se okrenuti timovima kako bi napravili dodatne pokuse u 2018.

Osim toga, momčadi su ovog vikenda zatražene da postave senzore temperature na svoje bolide, i to na ona mjesta gdje se očekuje da će uskoro biti instaliran mikrofon, kako bi se provjerilo da temperature nisu previsoke.

Usporedba s V8 motorima

Podsjetimo, novi motori i dalje razvijaju buku sličnu svojim V8 prethodnicima. Neki testovi su pokazali da je najglasniji motor V8 ere imao intenzitet zvuka od 129.5 dB, dok je posljednja generacija pogonskih jedinica dosegla 128 dB. S druge strane, FIA-in dokument iz 2014. kaže da su V8 motori razvijali 145 dB, a trenutne pogonske jedinice 134 dB, što je i dalje iznad praga boli (130 dB).

Ako se u obzir uzme potonja razlika od 11 dB, to bi pojednostavljeno značilo da je razina buke umanjena kao kada bi bolide na stazi slušali s 40 metara udaljenosti, umjesto da ste 15 metara udaljeni od staze.

Problem trenutnih pogonskih jedinica nije sam intenzitet zvuka, već brojne druge karakteristike na koje direktno utječe manjak cilindara, obujma, te dakako turbopunjač.

U nastavku poslušajte Force Indijin Mercedesov motor iz Bahreina (bez mikrofona), i onaj iz Brazila (s mikrofonom).

 

https://www.youtube.com/watch?v=GL2U6YVVZus

 


Odgovor

5 komentara

  1. Mclaren
    KERS Prikaži

    Zvuči dobro ali ovo je grehota..ovo je prevara..umjetne mogu biti sise i tomu slično ali zvuk F1 ne.



    7
    7

    0
  2. Kimi Raikkonen
    bobo Prikaži

    Bolji je s mikrofonom ali live je i daleko od V8, V10…mada sam ove godine bio u Monzi i čak imaju neku svoju čar…dok ne čuješ F2 motor pa to vrati neka stara sjećanja…



    2
    2

    0
  3. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Kad smo već kod glupiranja,mogli bi ubacit malo zvuka ovog Gatlinga.
    https://youtu.be/33teK7L4DM4


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.