Kakve su Renaultove šanse za šesto mjesto u poretku konstruktora? [anketa]

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 6 godina 3 min 4 komentara

Na pitanje iz naslova odgovaram: “Poprilično slabe”. Renault je imao odličnu priliku ove godine završiti na petom mjestu u poretku konstruktora, no veliki problemi s pouzdanošću i Jolyon Palmer koštali su prvake iz 2005. i 2006. boljeg plasmana. Kad se napravi mali rezime, može se vidjeti da je Renault puno uložio u ovu sezonu te da isto to planiraju napraviti i sljedeće sezone. Uigrana ekipa imat će godinu iskustva više, dobru platformu za napredak (RS17 se takvim pokazao) i napokon kvalitetan vozački par, koji to s Palmerom definitivno nije bio.

2016. bila je godina uhodavanja, a Renault je za tu sezonu koristio modificirani Lotus iz 2015. Za tu sezonu su potrošili zaista malo novca jer je važnija bila priprema za 2017. Velike su najave bile za pogonsku jedinicu, no nije se dosegla niti razina Ferrarija niti Mercedesa. No nije bilo ni tako loše jer se vidio korak unaprijed u odnosu na prije. Naravno, u Red Bullu su govorili da opet imaju najbolju šasiju, ali da je motor slab, pa onda kad profunkcionira nešto, onda je do njih. Klasične proljevaste izjave. Uostalom, nek se tuže Tag Heueru za probleme s motorom :)

Nakon malo uhodavanja oko novih bolida i integracije motora u njih, pokazalo se da Renault ustvari ima vrlo konkurentan paket. Nažalost, to smo mogli vidjeti samo kod Hulkenberga. Palmer tijekom cijele sezone nije učinio gotovo ništa, a kvalifikacijski rezultati priča su za sebe. Britanac subotom nije uspio biti brži od Hulkenberga niti jednom. Srećom je došlo do promjene i Sainz sada izgleda kao netko tko može ozbiljno parirati Hulkenbergu, i što je bitnije, osvajati bodove.

Da se sad vratimo na problematiku. Abu Dhabi nije staza na kojoj se često odustaje, a kada se to dogodi, češće bude zbog sudara. Prošla godina bila je iznimka po tom pitanju jer su čak četiri vozača odustala zbog problema s bolidom. Doduše, samo jedan je bio vezan uz pogonsku jedinicu. Uz takvu statistiku i nepouzdani motor, Renault  nije u zavidnoj poziciji. Tri momčadi su sigurno ispred, a zbog konfiguracije staze će vjerojatno bolja biti i Force India. Po trenutnoj formi na peto mjesto dolazi Renault. I kada bi zauzeli deveto i 10. mjesto u utrci, to ne bi bilo dovoljno. Osmo i deveto mjesto su minimum koji dvojac iz Renaulta mora osvojiti da osiguraju šesto mjesto, a da Toro Rosso pritom ne osvoji niti jedan bod.

VN Abu Dhabija bit će teška utrka za Renault. Nije da će sedmo mjesto u konstruktorskom poretku biti presudno za Renault, no više financijskih sredstava nikad nije na odmet u F1. Vozači su spremni, pitanje je samo može li motor izdržati cijelu utrku na svom maksimumu.

Može li Renault preoteti šesto mjesto Toro Rossu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

4 komentara

  1. Marlboro
    kido Prikaži

    Ne treba zaboraviti McLaren koji pokazuje neke pomake pa je za očekivati Alonsa u prvih 10 tako da i tu Renou otpada jedno mjesto



    4
    4

    0
  2. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Na pitanje iz ankete sam odgovorio da može.
    Naravno da može.
    Da li će to sprovesti u djelo, drugi je par opanaka.
    Tu se već slažem s Markom
    Šanse su im poprilično slabe.

    ….Klasične proljevaste izjave. Uostalom, nek se tuže Tag Heueru za probleme s motorom

    :rofl: :rofl:



    5
    5

    0
  3. Sebastian Vettel 5
    Schumi Prikaži

    Naravno da može. Veliko pitanje je hoće li. Staza sa velikim downforceom bi im trebala odgovarati. Tu im ni Force India nebi trebala biti problem, a vjerovatno ni McLaren. Williams pogotovo. U Singapuru su bili sila. Sada sa Sainzom, sa oba vozača mogu računati na Q3. Problem je što se ovaj Renault u drugom dijelu sezone raspada po svim šavovima. Nema kakvih nisu imali problema. Od pokvarenog DRS-a pa na dalje…


    0
    0

    0
  4. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sanse za sesto su im iste sansama da budu osmi na kraju :)


    0
    0

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.