us
JP

Hamilton: Bolidi će sljedeće godine biti kao autobusi

Četverostruki svjetski prvak Lewis Hamilton nije zadovoljan novotarijama koje čelnici Formule 1 i Međunarodne automobilističke federacije uvode za 2018., poput smanjena motora na samo tri po sezoni i dodavanja halo zaštite koja će dodatno otežati ionako teške bolide.

“Bolid će sljedeće godine biti autobus, bit će jako težak, poput NASCAR-a. Zaustavni putevi će biti dulji, kočnice će uvijek biti zapaljene, na granici.”

“Znam da zvuči negativno, ali mi kao trkači želimo brze i okretne bolide u kojima možete uvijek napadati, svaki krug. Nažalost, to nije ono što imamo.”

Ove godine vozači na raspolaganju imaju po četiri elementa od svake komponente pogonske jedinice, dok će sljedeće sezone imati tri motora, turbopunjača i MGU-H, te samo dva MGU-K, dvije baterije i dvije kontrolne elektronike.

“Ne sviđa mi se ideja o tri motora. Sprint je ono što nam nedostaje u Formuli 1. Ako gledate na dečke u vrhu, oni su kontrolirali situaciju i to je ono što inače radimo.”

“Mislim da ljudima to nije zanimljivo gledati. Ako pogledate najuzbudljivije utrke, naročito kišne, nemamo ta ograničenja. Nisam siguran da smanjenje broja motora pomaže po tom pitanju.”

Kada je Hamilton debitirao u Formuli 1 2007. godine, bolid (s vozačem i gorivom) je morao imati minimalnu masu od 605 kg, dok danas minimalna masa bolida s vozačem, ali bez goriva, iznosi 728 kg. Sljedeće sezone dolazi novo povećanje pa će to biti 733 kg, što znači da na startu utrke mogu težiti do 838 kg s uključenih 105 kg trkaćeg goriva.

Komentiraj

42 komentara

 1. pero Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Meni osobno nedostaju vremena kada su vozači mogli opaliti po gasu motora do kraja bez straha i taktiziranja.
  Ok, taktiziranja može biti u drugim stavkama i postavkama, ali voziti s 80% snage motora zato da bi bla bla, je onako, zijevvvv  2

  0
 2. zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  dobro avalon priča, samo… sjećam se OKRETNIH antilopa sa 900+ ks. to bi onda bilo 0,67 kg/ks.  2

  0
  • zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   naravno, ovo je trebalo ić kao replika ispod.   2

   0
  • avalon Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   nisam iša toliko “duboko” u povijest , samo tek toliko koliko je lewis u F 1 kad priča o “autobusima” tj komparira ono šta je vozija od 2007. i šta će vozit 2018. no kad bi i uspoređivali te OKRETNE antilope sa 0,67 kg/KS sa današnjim bolidima razlika bi bila GLE …. 0,03 kg/KS ( da to nije 30 grama razlike ? ) , a između onih sa lewisovog “starta” u F 1 i ovih danas 0,1 kg/KS tj 3 X viša mada je ovo smišno jer se radi o minornim razlikama omjera …. više težini doprinosi težina vozača nego tih 30 grama razlike između antilopa koje spominješ i “autobusa” o kojima priča LH . da su npr gume ostale starih dimenzija ….. ;)


   0

   0
  • zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   ok, sad mi je lakše. meni se učinilo da nisi htio duboko kopat da ti (nedajbože) ne bi štimala računica.
   kako god da okreneš, bolidi će dogodine bit barem 128 kg teži od hamiltonovih f1 početaka. . to se itekako osjeti, i o tome hamilton priča. pusti sad kg/ks i ks/kg računice.   1

   0
   • avalon Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    je , u pravu si ka i obično kad napišeš “kontru” na neki moj post . pustit ću priče o kg/KS samo mi nešto “bode” oči “… sjećam se OKRETNIH antilopa sa 900+ ks. to bi onda bilo 0,67 kg/ks.” ali kad ti o tome pišeš onda to vodu drži , a ja .. ma pustimo sad kg/KS :) :) :) šta je dozvoljeno bogovima nije volovima zar ne ? da , siguran sam da znaš koliko će se osjetit povečanje težine bolida 2018. jer od 2007. snaga je porasla samo 250+ KS.. tek 34 % , a težina čak nepunih 20 % . drago je meni šta je tebi lakše jer zapravo si jedini shvatija da sam štima računicu .. pošto se radi o izjavi LH vjerovatno sam treba krenut dublje u prošlost npr u 1988. kad je lewis ima 4 godine , bolidi imali otprilike 540 kg jer on vjerovatno priča o takvim “antilopama” pošto ih je vjerovatno tako mlađahan vozija , a ja sam samo štima računicu pa sam ovo zanemarija . PS bolid rozberga je 2016. bija nešto teži od lewisovog jer je nico bija malko teži i zato me čudi šta je osvojia titulu jer… ma možda nico nije osjetija , nije hiper senzibilan ka šta je LH …..ali pustimo sad kg/ks ( to i tako ništa ne govori znalcima … nevažno je ) , težine vozača . čudi me samo kako ovi “autobusi” počimaju obarat rekorde onih vitkih , brzih , okretnih gazela na koje se LH referira ?!?!?!? sa takvima bi moga uvik napadat , a sa ovim teško , skoro nikako … dokazala zadnja trka . srića šta sam navika na tebe :) :) :)


    0

    0
   • zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    a što ćeš, morao sam dokazat i da tvoj promašeni kriterij može pokazati drugačije rezultate.
    540 kg…koliko je to manje od 733?
    mlađahni lewis je vozio bolid koji spominješ. https://www.youtube.com/watch?v=YbKgW-gX7SI . pokušaj ponovo.
    nico je bio teži od lewisa? fascinantan podatak, daj još kojeg!
    tebe čudi što bolid iz 2017. obara rekorde od prije 12-13 god.? mene ne.    1

    0
   • zekohonda Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    nisi naviko na mene jerbo mi stavljaš riječi u usta. to se odnosi na zadnji set rečenica.    1

    0
 3. avalon Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  dobro priča lewis samo …. kad su bolidi bili “lake , okretne antilope” sa min 605 kg motori su imali negdje 750 KS , a ovi “autobusi” sa 733 kg otprilike 1000 KS . račun pokazuje da su “stari” bolidi imali 0,8 kg po KS , a sadašnji 0,7 kg po KS ;) zašto se na sve uvedene novine ( od kojih neke i nisu više nove … npr DRS ) diže “kuka i motika” , a sve ono nekadašnje je bilo puno bolje ? baš bi me zanimalo koliko među forumašima ima “veterana” koji se sjećaju i vrlo dosadnih trka iz npr 80ih kad su ” preticanja” bila kroz boxove zbog mogučnosti dolivanja goriva pa se time kalkuliralo , a znalo je donositi čupanja crijeva ( jer bi vozač krenuo djelić sekunde prerano ) ili katkad požara ? kad su se gume raspadale pljuvalo se po pirelli – u kako ne zna napravit trajnu gumu ( koju su mnogi priželjkivali ) , a sad kad ih pirelli radi ( naglo naučili ? ;) ) opet nije dobro jer predugo traju !?!?!? sad je uzor F 2 di gume naglo gube svojstva . npr forumaš Alonso king priča o gumama da bi na po meni ispravnu primjedbu DaveGilmoura nadopisa “Ali ovo sto kazes za gume i nisam bas upucen…” neupućen ali kritizira !?!?? Alonso king kritizira i točno određenu količinu goriva … možda je opet neupućen ka i za gume jer odavno je količina goriva točno određena u F 1 . trebalo bi malko “zavirit” u povjest F 1 pa bi se saznalo da je npr 1984. količina goriva sa 250 “točno odrena” na 220 , a 1985. na 195 l ;) jedina je razlika šta se tih TOČNO ODREĐENIH 195 l do 2010. moglo “razdijeliti” tj startati sa pola rezervara i tokom trke dolivat šta je 2010. zabranjeno zbog potencjalne mogučnosti “trganja” crijeva zbog “žurbe” vozača da šta prije nastavi trku zbog gubitka vrimena dolivanjem ( i ozljede mehaničara tim crijevom ) i mogučnosti zapaljenja šta se događalo ( npr jos verstappen u njemačkoj 1994 ili MS u austriji 2003.) . ko je kriv hondi ( koju ka primjer spominje Alonso king ) da “loče” gorivo ? možda bi zbog nje trebalo uvest dolivanje i ukinut TOČNU količinu goriva koja postoji skoro oduvijek u F 1 ? da se vratim na mnogima omrznuti DRS … spominje se kako je lewis sa lakočom preteka maxa ( Frantic ) uz pomoć DRS – a ali zar ne stoji i napomena Har Ki -a kako taj “moćni” DRS nije pomoga lewisu da pretekne kimija ? pošto je trka “borba sa vrimenom” valjda se shvatilo da pripreme od 4 – 5 ( možda i više ) krugova za napad tj preticanje ( kako piše Frantic ) je jednostavno gubljenje dragocjenog vrimena jer i recimo relativno nekonkurentni bolidi znaju na pravcu bit vrlo brzi . npr FI , williams pa i još neki su jako brzi na pravcu i šta bi sad npr lewis treba “patit” da ih pretekne , a seb mu nedostižno odmiče ( može i obrnuto ;) ) jer vodi trku , vozi u čistom zraku ? bez DRS -a taman se na pravcu primakneš bolidu ispred , a onda dođe šikana , kočenje i idemo
  iznova . lako je napisat “Naravno, da se nekako napravi da bolid iza ipak malo lakše prati bolid ispred.” samo to još niko nije uspija rješit , čak ni veliki AN . čitam podatak kako se u prljavom zraku gubi otprilike 40 % downforca ( konstruktori ne brinu šta se događa protokom zraka konkurenciji iza njihovog bolida ) pa se lako približit , a onda zbog “prljavog “zraka teško pratit i u gubitku downforca još teže preticat , a to je DRS “riješija” . možda bi trebalo znat da se uvođenjem spojlera na bolide F 1 pojavija problem “prljavog zraka” pa bi možda trebalo uz ukidanje DRS -a ukinuti i spojlere ? umisto DRS -a vozači bi “koristili” ka nekad samo slipstream , aerodinamika , downforce bi bili “malo” lošiji ali…. opet se spominje uvođenje “usisača” , a zanemaruje činjenica da već nekoliko trka oni “ubijaju” rekorde moćnih V10 . eto i u brazilu je max postavija novi rekord staze sa USISAVAČEM … ma kako to moguće ???? 3 PU je možda malko prerigidno ali to će natjerati proizvođače da im proizvod bude još trajniji , izdržljiviji jer nekad su npr klipovi “trajali” sat Q , a danas “traju” 3000 kms ! jbga , nove tehnologije koje će se razvijat i dalje jer će ih na to primoravat i nova pravila . a nostalgičare … volija bi da se jedna sezona ( bar ) odvozi ka nekad kad su na gridu bili atmosferci i turbaši , a atmosferci dolivaju , a turbaši kreču sa TOČNO određenom količinom goriva pa da vidimo kako bi završilo . samo da ne bi završilo ka i nekad … totalnom dominacijom turbo usisača :) :) :)  5

  0
  • Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   Jbga, neka se ovi sa vrha malo napate, narade i potrude za poziciju i sa tim manje konkurentnim bolidima kad se nađu iza njih u trci. ;)
   Eno baš sam napisao osvrt na VN Abu Dabija 2010.
   Hehe, šta bi Alonso rekao na sve ovo, s obzirom da je bio 39 krugova iza Petrova (dobro, nije svih 39 bio na repu, ali je bio dugo, sigurno zadnjih 20ak)? :)   1

   0
   • wapi Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    To je utrka nakon koje je Alonso trebao dobiti otkaz bez obzira na eventualn odštetu.    3

    0
   • Mr.Spaceguy Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @wapi Kakve ti gluposti pises haha. I sta da je prosao Petrova? Morao bi proci jos Kubicu i Rosberga da bi osvojio prvenstvo.    3

    0
   • Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @Mr.Spaceguy od tri stepenice on bas zapeo na prvoj ;)    2

    0
   • Mr.Spaceguy Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @HarKl Jebiga svjezi Petrovov motor i fulana strategija.    1

    0
   • Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Sve stoji. Sjecam se te utrke.
    Ono bolilo me dupe ko ce pobijediti :)
    Sve je izgledalo OK kad su odlucili na raniji odlazak u box. Jedini logicni potez.
    Nastavku se niko nije nadao.
    Bas si dobro opisao “jebiga” ;)    2

    0
   • wapi Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Grijeh je da nije niti pokusao bas niti jednom. Ako ti visi prvenstvo onda nemas kaj izgubiti.    1

    0
   • Mr.Spaceguy Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @wapi Probao jednom sa divebombom nije uspio. Oba Renaulta su imali svjeze motore i bili su par kilometar brzi ma pravcu. Primjerice Hamilton je iza Kubice proveo tocno 40 krugova.    1

    0
   • Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    21 krug, da budemo precizniji. :mrgreen:
    22 saonim jednim kad je Kobayashi bio između. :rofl:
    Ali u pravu si, ne mijenja poentu.    1

    0
   • avalon Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Mr.Spaceguy … a ko može tvrdit da ne bi preteka kubicu ? za petrovom koji ga je “kočija” zaosta je 0,27 s pa nikad nečemo saznat bi li se približija robertu i eventualno ga preteka . time bi ( eventualnim preticanjem poljaka ) umisto 6 osvojia 10 bodova i bodovno bija izjednačen sa sebom . oba su imala po 5 pobjeda , 2 druga i 2 treća mista . ako bi tim redosljedom gledali seb bi osvojia prvenstvo zbog boljeg plasmana na 4. mista ….. 3 Vs 2 za seba ali bar bi bilo napetije sve do kraja trke . ovako su navijači fernanda i ferraria mogli samo lupat glavom od muke gledajući fernanda kako se “pati” iza petrova ;)


    0

    0
   • Mr.Spaceguy Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Avalone, ova Renaulta su imale svjeze motore znaci par khm brza od Ferrarijeva. Ako nije mogao prijeci Petrova kako bi presao brzeg i boljeg Kubicu?
    Jedino ako bi ga ovaj pustio jer su dobri prijatelji van staze.

    Jedna zanimljivost, Petrov je rekao da je razmisljao da ga pusti naprijed: “It went through my mind to let Alonso pass me. But I remembered 2008 when Vettel almost took the championship from Hamilton by not letting him go.”


    0

    0
  • Montoya Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   BTW, vezano za Alonsa i AbuDhabi 2010., sjeća li se netko od stare ekipe koliko krugova je Coulthard neuspješno gonio Bernoldija u Monacu ?


   0

   0
 4. Sarma Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  DRS treba ukinuti, Hamilton prošao kraja Maxa nekih 35 km/h više, ovaj koda je stajao na mjestu. DRS je smeće…  8

  0
 5. Perica9 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Nikad sretan :/  1

  0
 6. Alonso king Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Mozda malo izvan teme, ali kad se vec pocinje prica o novim pravilima…Meni osobno fale “pit stop borbe”….Mislim super su ove nove izdrzljivije gume, mogu oni tiskati i sve to, ali nema vise onih silnih taktika, udes jednom u boks i to je to, a kad uz to sve dodamo i abnormalnu razliku izmedu top tri tima i ostalih dobije se da je i undercut za neku slabiju momcad potpuno beskoristan jer su naprijed brzi i na starim gumama….Nisam bio fan ni 2012-2013 kada su se gume trosile brzinom svjetlosti, a krugovi bili sporiji, ali fali jos barem jedan ulazak u boks i one taktike s nadolijevanjem goriva…Mislim da bi time i kvale postale zanimljivije jer nebi svaki put gledali ista lica na pole positionu vec bi sve ovisilo o kolicini goriva s kojom vozis u q3. Sve u svemu ne mislim da je ovo lose vec meni eto fali ono staro i u mojim ocima uzbudljivija pravila nego ova tocno odredena kolicina goriva ( koja je potpuna glupost kad imas npr. hondin motor koji guta ko nespasen i onda opet vozis sporije krugove sto dode na isto hocemo li imat onakve gume ili odredenu kolicinu goriva)….Da se osvrnem odma i na tri motora po sezoni, rekao bih da je to idiotizam u nekom smislu…Shvacam da je cilj proizvoditi izdrzljivije motore (koji ce vjerojatno pomoci i u auto industriji) ali ide li se tu onda vise u korist sporta uopce. Renault i Honda ce vec na polovici sezone trpat nove motore i kupit kazne, a moguce i ostala dva proizvodaca motora (vidimo da Ferrari vec sad ima probleme, a Merc opasno visi na granici) tako da bi to vrlo lako mogao biti pucanj sportu u nogu…Davno sam spomenio da sanjarim o tome da se barem jedna sezona napravi onako “retro” sa starim pravilima (koja su funkcionirala) sto bi omogucilo vrijeme za stvaranje novih, a nakon svega ta se ideja sada i ne cini tako lose 😀 FIA je tak i tak pretvorila F1 (vrh motorsporta) u pokusng kunica sa svime sto isprobavaju, a bitno da F2 i motogp kupe slavu i iako sam odbijao pogledati te utrke pogledao sam ih par i mogu reci da su fantasticne, ali meni daleko od onog sto je F1 nekad davno bila  14

  0
  • DaveGilmour Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

   Moram priznati da me jako čudi oduševljenost ljudi na portalu s Formulom 2. Sve do prije godinu dana se negodovalo kako su gume u F1 loše, a sad je odjednom Formula 2, koja ima najgore gume koje sam u životu vidio, super.   1

   0
   • Alonso king Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Ma ja sam spomenio F2 cisto za primjer kako su utrke super odnosno vidamo borbe (kroz cijelu utrku) i stvarno je prireden nekakav sou (koliko sam pogledao jel) dok je F1 ispastala s isprobavanjem kvala, pa uvodenjem usisavaca (po nekima, pa smanjenjem broja gledatelja itd itd…Inace ne pratim nista drugo osim F1 cisto zato jer mi se tesko naviknuti na nesto drugo osim sporta koji je vrh i kojeg pratim otkad znam za sebe tako da ono, ali sto je je Formula 1 ne moze samo tako mjenjat stvari, ali vodstvo ocito zeli samo pare u svoj dzep, a jeli to dobra odluka ili ne zaboli ih uho 😂 Ali ovo sto kazes za gume i nisam bas upucen, ali mislim da prave veliku razliku svjeze-stare sto je vidljivo iz primjera Charlesa Leclerca u Bahreinu (jedina utrka koju sam pogledao uz Italiju)    1

    0
   • Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Ne znam. Nikad u zivotu nisam pogledao cijelu utrku F2.
    Uvijek sam ih dozivljavao kao Serie B.
    Predrasude ili sta li vec :)    3

    0
   • Multi 21 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @Har KI moj savjet ti je da pogledas. Stvarno vrijedi, vrlo cesto su utrke puno bolje sto se tice cistog utrkivanja nego u f1, a to sto nema tog glamura i velikih imena kao u F1 da se zanemarit    2

    0
   • DaveGilmour Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    @Alonso king
    Imali bi i u F1 ”sjajne” borbe da se opet uvedu gume koje ne mogu izdržati ni 10 krugova. U Bahreinu je Leclerc bio 3-4 sekunde po krugu brži od svih ostalih što najbolje pokazuje o kakvim je gumama riječ. Osim toga, Formula 2 je spec serija što F1 nikada ne smije postati. Stoga je i očekivano da će utrke biti kompetitivnije kada su svi bolidi više-manje jednaki.

    Što se tiče vodstva F1 (Liberty Medie), normalno je da žele zaraditi. Nisu oni kupili prava zbog toga što im je stalo do Formule 1, nego su procijenili da u F1 leži neiskorišteni potencijal, a onaj koji ga uspije iskoristiti će lijepo profitirati. Kako bi uspijeli u svojoj nakani moraju zadržati fanove, ali u isto vrijeme moraju zadržati i proizvođače. To nije tako jednostavno, ne može Liberty sad odjednom uvesti V16 motore jer tako navijači žele jer će takvim odlukama svesti F1 na irelevantne proizvođače tipa Cosworth ili Mecachrome i tek onda će pasti gledanost. Motori za 2021. su kompromis između onoga što navijači i proizvođači žele tako da je F1 po meni krenula u dobrom smjeru.

    @Har
    Ja na niže serije više gledam kao na talent pool iz kojeg će se izabrati najbolji vozači i dobiti priliku u F1. U nižim serijama leži cijela budućnost F1 te mi je iz tog razloga zanimljivo popratiti i te serije (ozbiljno pratim samo dvije najvažnije – F2 i F3).    2

    0
   • Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Nisam rekao da nisam gledao. Nisam ni jednu pogledao do kraja.
    Jednostavo me nije zakucalo nijednom.
    Nije to stvar glamura, mislim da je problem sto mi je svejedno hoce li neko preteci ili nece.
    Ja u F1 nikad nisam volio preticanje kao preticanje, vec napadanje ili branjenje mog favorita Iz kruga u Krug.
    Kako nemam favorita tamo, sva trka mi bezveze izgleda.
    Slazem se da Tamo se ima itekako sta vidjeti. Samo treba vremena … :)    2

    0
   • Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    I ja volim borbu, napade, odbrane, onako generalno, pričam o F1 (dobro, ne baš nagle promjene pravca kao kod Maxa).
    A ne onakva preticanja kakvo je, npr. jučer odradio Lewis nad Maxom.
    Ono je bilo prelagano i presmiješno.
    I upravo zbog toga se slažem sa onim što je @Sarma naveo, da je DRS sranje koje treba ukinuti.
    Naravno, da se nekako napravi da bolid iza ipak malo lakše prati bolid ispred.
    Nekoliko puta smo dosad, što na vijestima, što na forumu stavljali ovo:
    https://m.youtube.com/watch?v=FVoScgNlPNA
    Vremena kad se napad pripremao po 4-5 krugova.
    Ili kad smo pominjali one dvije Imole zaredom (2005. i 2006.), kad su MS i FA bili u “guzici” jedan drugom i naganjali se po 30 krugova.
    Ja više volim 5-6 dobrih borbi po trci od kojih će npr. 3 završit preticanjem, nego 37 ovih DRS preticanja.
    Što se tiče F2, tamo su gume kompletan cirkus. To kad izgubi performanse, vremena se srozaju, što reče @Dave, za 3-4sec po krug.    2

    0
   • Har Kl Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Ma dobro @Frantic nije ova utrka baš dobar primjer za DRS. Hamiltonova preticanja nemaju veze sa DRS-om. Pretekao bi on njih i bez njega.
    Možda bi izgubio neki krug. Jednostavno prevelika je razlika u bolidima bila.
    Što nije pretekao Kimija kad je DRS toliko moćan?
    Dok Riccardno bi, recimo, ostao negdje niže da mu nije DRS-a.
    Bili bi uskraćeni za neka njegova preticanja u ovoj utrci bez DRS-a.
    Za ta “gonjanja” što si spomenuo, nemam šta reći. To je upravo ono što ja i volim u F1.
    Ali nađi nam utrku iz tog perioda VN Madjarske ili VN Francuske.
    Dosta utrka je bilo tipa gonjanje 30 krugova i nikom ništa. U tim situacijama je bi DRS dobro došao.
    I što je meni recimo “smetalo” tada, često se glavni konkurenti “zaglave” tamo negdje, čekaju boxove da prodju ispred pa dok sve to izgonjaju prođe utrka, a mi ne vidimo borbu koju svi želimo vidjeti.
    Ja DRS doživaljam kao korisno pomagalo dok kod ne ukinu dvostruke trostruke ili n-struke podne difuzure. Nije baš to tako jednostavno pritisneš dugme I pretekneš.    3

    0
   • Frantic Donator Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

    Ma naravno da bi ih pretekao.
    Hvatao ih je većinu na početku DRS zone.
    Malčice bi sporije napredovao i to je to.
    Ali ono nad Maxom je bilo presmiješno.
    @Ferrari je to spomenuo na forumu, 349 km/h na prema 320 km/h.
    Bez DRSa bi to bilo 335-320 i opet bi ga uzeo, možda koji krug poslije.
    Slažem se za Mađarsku, generalno, ali jbga, ljudi su preticali kod “palme” u Monaku (Grand Hotel hairpin). Dakle, može se. :mrgreen:
    Na Magny-Coursu je bilo preticanja, ako ništa u Adelaideu (opet hairpin).
    Naravno, ukinuti DRS ali omogućiti da bolidi mogu bliže pratiti jedan drugog.    1

    0
 7. f1zd Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  bit će jako težak, poput NASCAR-a.

  Hehe, pa on je izrazio želju da isproba NASCAR.  9

  0
 8. F1 Karthikeyan Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Ne kuzim zasto nw vrate nadolijevanje goriva  9

  0
Povratak na vrh

Anketa

Kad ste počeli gledati Formulu 1?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu: