Putevima Fernanda Alonsa

Izdvojeno / Kolumna

Pulsmedia portal

Prije 7 godina 4 min 10 komentara

Otac vam je dvostruki svjetski prvak u rallyju, dolazite iz zemlje koja nam je dala motosport legendu kao što je Angel Nieto, a najveći uzor vam je zemljak, vozač Formule 1 i dvostruki svjetski prvak – Fernando Alonso. Kakva kombinacija i odlična podloga da i vi postanete kao oni, ili barem pokušate. Naravno, riječ je o Carlosu Sainzu. Kada se rodite u takvoj obitelji jednostavno je nemoguće ne krenuti istim putem kao i vaš, u ovom slučaju, otac. To se i desilo. Iako ga je otac pokušao usmjeriti prema rallyju, Sainzov jedini cilj bila je Formula 1.

Od malena je volio ovaj sport, a tome svjedoči i prisustvovanje utrci Formule 1 u Barceloni 2003. godine i upoznavanje svog najdražeg vozača. Sainzova karijera, kao i kod mnogih F1 vozača, započela je kartingom, kojim se bavio do 2009., a onda je krenuo s ozbiljnijim utrkivanjem. Na putu do Formule 1 valja spomenuti naslove u Formuli Renault 2.0 NEC i Formuli Renault 3.5. Kroz pet godina odradio je brojne utrke u raznim serijama i 2015. pokucao na vrata svog sna – Formule 1.

Sainz je kao član Red Bullove juniorske akademije dobio priliku u njihovoj B momčadi – Toro Rossu. Svakom vozaču ove talijanske momčadi cilj je biti promoviran u glavni tim. Međutim, u momčad iz Faenze zajedno sa Sainzom stigao je još jedan veliki talent. Max Verstappen uspio je zasjeniti svog starijeg kolegu i spletom okolnosti zasluženo dobio priliku u A momčadi. Sainz je tako praktički ostao prikovan za Toro Rosso. No, situacija i nije bila toliko loša. Bolid je imao brzinu za bodove, što je Sainz iskorištavao, a i skupljao je dragocjeno iskustvo.

Sigurno imate dodatnu motivaciju kada kraj vas starta vozač kojem ste se divili i donedavno ga gledali na TV-u. Sainz je zapravo bio sretnik što Alonso nema bolji bolid pa smo vidjeli dosta njihovih dvoboja. Uvijek je tu bilo respekta, ali Sainz se nije libio izazvati svog starijeg zemljaka. Španjolac je kroz skoro tri sezone marljivo radio i odrađivao odličan posao, ali mjesta u Red Bullu još uvijek nije bilo. Znate kako se kaže – svako zlo za neko dobro. Pri kraju ove sezone otvorilo se mjesto u Renaultu.

Momčad s kojom je njegov idol žario i palio prije više od deset godina. Istina, Renault trenutno nije momčad koja se bori za naslov, ali je sigurno korak naprijed u karijeri Sainza i daje mu nadu da ih upravo on vrati na stare staze slave. Sainz se tog vikenda, kad je saznao da odlazi u novu momčad, zahvalio staroj momčadi na najbolji mogući način – utrkom karijere i 4. mjestom u Singapuru. Odradio je još dvije utrke za Toro Rosso, a onda je slijedio oproštaj. Nakon više od 15 godina još jedan Španjolac dolazi u ovu francusku momčad.
Nije ni Alonso stigao u već izgrađenu momčad spremnu za pobjede od prve utrke. Trebalo je nekoliko godina rada da se izgradi pobjednička momčad. Slična situacija s Renaultom je i sada. Momčad može redovno do bodova, ali stepenice pobjedničkog postolja još uvijek su daleko. Sainz i Nico Hülkenberg mogu zajedno pomoći Renaultu. Sainzu je potrebna prilagodba, a to će odraditi do kraja sezone. Nadmašiti iskusnijeg i odličnog vozača kao što je Hülkenberg neće biti lako.

Od sljedeće sezone možemo očekivati jak Renault, barem s vozačke strane. Tko zna, možda se povijest ponovi pa vidimo još jednog Španjolca koji će osvojiti naslov prvaka s Renaultom. Na tom putu sigurno će morati pobijediti Verstappena i ostale mlade nade koje već gledamo u Formuli 1. A možda ga dobre predstave u novoj momčadi “vrate” u Red Bull. Bilo kako bilo, Španjolci još uvijek ne mogu reći da imaju pravog Alonsovog nasljednika, ali jedan je na putu da to postane.

Ponovno imaju vozača koji ima potencijala za najveće dosege. Naravno, Alonso je njima još uvijek broj jedan i teško će njega netko nadmašiti. Ipak je on bio čovjek koji im je zapravo donio Formulu 1. Prije njega Španjolci nisu ni imali prijenose Formule 1, iako su imali utrku u svojoj zemlji. Alonso će uvijek biti poseban, ali mladi Sainz lagano kreće, istim ili sličnim putevima, u izgradnju svog imena u Španjolskoj i svijetu Formule 1. Mi, ljubitelji Formule 1, jedva čekamo borbe za naslov između Sainza, Verstappen, Ocona, Wehrleina i ostalih mladića željnih pobjeda, naslova i slave.

Nikola Klobučarić

Tko će se iduće sezone pokazati kao bolji vozač Renaulta?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

10 komentara

  1. Sebastian Vettel 5
    Nikola Krajina Donator Prikaži

    Odlična kolumna, vidim da je autor kolega s konkurentskog portala, što samo po sebi govori što je F1puls postao :thumbs:

    Sainzu želim što uspješniju budućnost u Renaultu, kao i samom Renaultu, da mu krajem iduće sezone vraćanje u Red Bull bude neisplativ potez :)

    Što se tiče borbe Sainz vs Hulkenberg iduće sezone, dajem više šanse Sainzu, iako će to biti krajnje težak zadatak kad se uzmu u obzir sve okolnosti, ali volio bih da to bude Sainz jer su godine i budućnost na njegovoj strani, Hulk već dugo uz sav telent i vještinu tapka u mjestu, uvijek je pri vrhu sredine poretka, ali nikad ne uspije u ključnom trenutku pokazati da stvarno pripada klubu vrhunski vozača, nadam se da će Sainz već iduće godine to pokazati.

    Inače, Sainz i Hulkenberg su mi poslije Vettela najdraži vozači trenutno na gridu, tako da će mi biti milini pratiti njihovu borbu, a kroz sezonu će vjerojatno simpatije otići više na jednu stranu.



    11
    11

    0
  2. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobar tekst, pitak i zanimljiv.
    Veselim se Sainzovoj prilici i onome sto bi nam u boljoj ekipi mogao ponuditi kao gledateljima…
    Mislim da ce biti tijesno izmedju njega i Hulka, a volio bi da Renault znatno ojaca, iako mi nisu nesto jako “napeti”…



    5
    5

    0
  3. Formula1
    f1zd Prikaži

    Pohvale za tekst, lijepo sročeno :)
    Draži mi je Hulk, no mislim da bi ga Sainz već sljedeće godine mogao pobjeđivati. Čak i ove godine ima više bodova, u vjerojatno slabijem Toro Rossu.



    8
    8

    0
  4. Dietrich Mateschitz
    Ante Vetma glavni urednik Prikaži

    Ove godine ne vjerujem da će se Sainz tako brzo snaći u novom bolidu, ali iduće godine bi mogao biti blizu Hulkenbergu. Iako vjerujem da će Hulk biti brži u prosjeku gledajući iduću sezonu.



    8
    7

    1
  5. Renault
    Vedran Kristić Prikaži

    Bit će zanimljivo sljedeće sezone. U njihovom zajedničkom periodu u Toro Rossu, Max Verstappen je u kvalifikacijama bio za nijansu bolji od Sainza 12:11, a u utrkama koje su obojica završili je bilo 6:5 za Verstappena. Nije puno.



    13
    13

    0
  6. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    bez obzira što mi je nico favorit, ovo je odličan par vozača i renault se može posvetiti isključivo radu na bolidu



    7
    7

    0
  7. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Jako lijep clanak. Nadam se da ce autor od sada cesce pisati na ovom portalu



    8
    8

    0
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    pohvale za članak.
    glasao sam ‘bit će podjednaki’. vidit ćemo…



    6
    6

    0
  9. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    šmrc, nema opcije
    “Pojma nemam”



    3
    3

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.