Suzuka: Mjesto gdje su i prije umirale Ferrarijeve nade za naslov

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 5 min 3 komentara

1990. Alain Prost

Alain Prost i Ayrton Senna

1990. godine je Alain Prost bio 9 bodova iza Ayrtona Senne i do kraja prvenstva su ostale dvije utrke. Dobro je poznata cijela saga oko lobiranja da se pole position premjesti na trkaću liniju i čistu stranu staze, a sama utrka bila je gotova za 9 sekundi. Senna i Prost dojurili su do prvog zavoja jedan do drugog i sudarili se nakon čega su obojica izletjeli u šljunčanu klopku odakle izlaska nije bilo. Prost i Ferrari su tako izgubili priliku da se bore za naslov do kraja sezone.

1998. Michael Schumacher

Michael Schumacher, Ferrari

U obračunu Ferrarija i McLarena Michael Schumacher je u suzuku došao sa 4 boda zaostatka za Mikom Hakkinenom. To je bila posljednja utrka sezone, a za pobjedu se dodjeljivalo 10 bodova. Schumacher je osvojio pole position, ali nakon otkazanog starta – katastrofa za Ferrari! Schumacherov bolid se zablokirao i iako ga je uspio opet pokrenuti – morao je krenuti sa zadnje pozicije.

Probijao se kroz poredak do trećeg mjesta u 28. krugu kad se Esteban Tuero iz Minardija zabio u Toru Takagija u Tyrrellu. Nevjerojatnim spletom okolnosti Schumacher je prešao preko ostataka krhotina na stazi i probušio stražnju desnu gumu. Prošao je ulaske u boksove i umirovio bolid nakon prvog zavoja. Njegov dan je bio gotov, a Mika Hakkinen je kasnije pobijedio u utrci i osvojio naslov.

1999. Eddie Irvine

Eddie Irvine, Ferrari

Godinu dana kasnije – revanš. Ovaj put u glavnim ulogama su bili Mika Hakkinen i Eddie Irvine, a Ferrarijev vozač je imao 4 boda prednosti – 70 naprema 66. Ako Hakkinen dođe do pobjede – bit će prvak bez obzira gdje Irvine završio. No, kao i prije godinu dana nesreća je tu uplela svoje prste. Irvine se kvalificirao na peto mjesto, iza Schumachera koji je bio na poleu i Hakkinena na drugom mjestu, a zaostatak je bio ogroman. U utrci su McLaren i Hakkinen bili prejaki i osvojili su svoj drugi zajednički naslov s dva boda prednosti. Ferrari je ipak te godine osvojio konstruktorsku titulu.

2006. Michael Schumacher

Suzuka je 2000. i 2003. pružila neke lijepe momente za Ferrari jer je Schumacher tamo dvaput osvajao naslove. Te godine bila je to pretposljednja utrka i tu su došli bodovno poravnati s Fernandom Alonsom u Renaultu. U kvalifikacijama je Schumacher bio brži i ostvario je drugo mjesto, a Alonso peto. U 3. krugu je preuzeo vodstvo od momčadskog kolege Felipea Masse, te je prednost pred Alonsom iznosila oko 6 sekundi kad su uslijedili drugi ulasci u boks. 37. krug bio je koban i Schumacher je s vodeće pozicije doživio prvu eksploziju motora u posljednjih 6 godina. Alonso je pobijedio i osvojio deset godova što mu je kasnije olakšalo posao u Brazilu gdje je Schumacher probušio gumu i probijao se na kraju do četvrtog mjesta.

2012. Fernando Alonso

Fernando Alonso, Ferrari

Fernando Alonso je 2012. godine imao vjerojatno najbolju šansu da osvoji naslov s Ferrarijem. 29 bodova prednosti prije VN Japana koja je bila 15. od 20 utrka. Sve što je trebao u idućih pet utrka bilo je dolaziti do cilja i završavati u bodovima, ali nesreća je opet bila spremna u Suzuki. Sebastian Vettel je bio na pole positionu, a Alonso tek na 7. mjestu zbog žutih zastava u kvalifikacijama. U utrci je odmah na startu Alonso pokušao zadržati iza sebe Raikkonena koji je imao bolji start tako da ga je pritisnuo uz lijevi rub staze, a Raikkonenovo prednje krilo tako je zakačilo Alonsovu stražnju gumu što ga je katapultiralo u izletnu zonu u prvom zavoju. Nakon što je on odustao, Vettel je pobijedio u utrci i time se približio na 4 boda zaostatka u vozačkom poretku. Kasnije je u finalu sezone u Brazilu Vettel osvojio naslov za 3 boda nakon kontakta s Brunom Sennom.

2017. Sebastian Vettel

Sebastian Vettel, Ferrari

Ono što je ne tako davno bilo samo 3 boda zaostatka, već nakon Singapura, Malezije i Japan pretvorilo se u deficit od čak 59 bodova. VN Japana bila je utrka koju je Vettel trebao pobijediti da bi održao svoje nade živima, a dogodilo se najgore moguće. Već prije starta pokrov motora bio je skinut i na bolidu se užurbano radilo, a najgori strah pretvorio se u stvarnost već na samom početku jer se ispostavilo da mehaničari nisu uspjeli riješiti problem i Vettel je nekontrolirano padao u poretku dok ga nakon par krugova nisu pozvali da umirovi bolid. Sada je Lewis Hamilton u situaciji da već na idućoj utrci može osigurati naslov svjetskog prvaka u sezoni u kojoj je Ferrari napravio čudesan preokret u odnosu na prošlogodišnju formu.


Odgovor

3 komentara

  1. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Do or die in Japan za Ferrari.. Opet bijese die..



    3
    3

    0
  2. Marlboro
    dt213138 Prikaži

    Ako nas je povijet f1 necemu naucila, onda je to da Ferrari kad tad osvoji naslov.

    Schumacher je u Ferrari dosao 1996. a prvi naslov osvojio tek 2000. i svi znamo kakva je dominacija nakon toga uslijedila. Vettelu je ovo 3. sezona za Ferrari, možda i njega uskoro krene pa osvoji naslov.

    Po meni je samo pitanje vremena kad ce ferrari ponovno osvojiti naslov, imali su priliku vec ove sezone al onda su se dogodili Singapore, Malezija i sad Japan nazalost.



    12
    12

    0
  3. Formula 1
    filip.levacic Prikaži

    Michael je za Ferrari već mogao osvojiti naslov 1998e godine.. U suzuki 1998e bi glatko pobijedio- gledao sam utrke tada na POP TV-u i ORF-u jer u ono doba naši su bili sa prijenosima svjetlosnim godinama dalje od navedenih TV postaja.. Naravno, informacije koje je davao izravno sa staze i u prilozima Miran Ališić ili da ne govorim Heinz Pruller sa ORFa su bile vrhunske..

    Uglavnom, 1999e da nije bilo Silverstonea, Michael bi 1000% osvojio naslov, jer je bolid bio aerodinamički možda za nijansu slabiji od McLarena, ali po snazi je čak Ferrari bio bolji, i po trakciji posebice- otuda i pobjede u Monacu, Hockenheimu…

    Uglavnom, uopće se nemože uspoređivati ekipa od 1996e- 2008e godine.. Iz razloga jer ova Ferrarijeva ekipa je poprimila previše talijanizacije zadnjih 8 godina- dakle od 2009e godine.. Da Michaelu je 2006e otkazao motor, ali to je bilo tek nakon Francuske 2000e (i onog fuck You Davida Coultharda u hairpin zavoju- kako je tada to bila lijepa slika u novom broju Auto Kluba :) ..

    Ekipa koja radi previše pogrešaka, kojoj je kontrola kvalitete naspram ekipe 96-08 ukupno gledajući pala za barem po meni 50%.. A da ne govorimo o proceduralnim i taktičkim pogreškama..
    Od najviše razine managementa kad je bio šef ekipe Stefano Domenicalli (zapravo običan uhljeb i tipičan primjer talijanskog nemara,aljkavosti ), pa do onog šminkerčića privremenog Mattiacia, i sličnih.. Da, Domenicalli je još imao koliko toliko dobre rezultate jer je preuzeo ekipu od Todta 2008e u kojoj su još bili i engleski aerodinamičari, top dizajner Aldo Costa, itd… I sam Domenicalli nije bio toliko loš, ali nije on bio za managera ekipe, on je u onoj dream team ekipi bio vošen od strane Todta, Brawna, Byrnea, itd… Dakle, sve stranci… Pogledajte samo kakvi su plodovi rada, aerodinamike na bolidu već od 2015e bili kada su opet aktivirali umirovljenog Byrena, i kada je James ALLISON imao utjecaj na auto iz 2015e.. Istina, Allisonu je umrla žena pa je spletom okolnosti htio biti sa djecom ,pa se zato odlučio ipak na Merc koji ima bazu i Brixworthu… Uglavnom, dok god budu prevladavali talijani u ekipi i na vrhu ekipe, Ferrari će jako teško zadržati sve zupčanike u paketu i u skladu… Jednostavno nedostaje te preciznosti, kontrole procesa i kvalitete koju su imali onih 12 godina u dream team ekipi.



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.