DE
GB

Mercedesov motor dosegnuo stopu učinkovitosti od 50%

Vodeći motor u Formuli 1 od uvođenja novih pravila 2014. godine je upravo onaj u tvorničkoj momčadi Mercedesa, a na internetskim stranicama njemačke momčadi je potvrđeno da je on sada dosegnuo stopu učinkovitosti od 50%, što pogonsku jedinicu M08 EQ Power+ čini najučinkovitijim trkaćim pogonskim sklopom u povijesti.

Toplinska učinkovitost je postala jedna od ključnih stavki kod trenutnih proizvođača pogonskih jedinica u Formuli 1, tim više jer maksimalni protok goriva dozvoljen tehničkim pravilnikom samo 100 kg goriva po satu iznad 10 500 okretaja u minuti, a ispod 10 500 još i manji. Stoga ovo postignuće stručnjaka iz Brixwortha taj motor svrstava općenito među najučinkovitije motore s unutarnjim izgaranjem na svijetu.

Kada je ova formula pogonskih sustava uvedena 2014., Mercedesov motor je imao stopu učinkovitosti od 44%, a skok do 50% je njemačkoj momčadi do ovog trenutka, uz ostala poboljšanja, podario novih 109 konjskih snaga iz iste količine goriva i uz veću pouzdanost.

“Stari atmosferski motori su imali stopu toplinske učinkovitosti od 29% tijekom V8 ere, dok smo zadnji puta ovu snagu u Formuli 1 vidjeli 2005. s V10 koji je gutao gorivo ogromnom stopom od 194 kilograma po satu. Prepoloviti protok goriva uz istu snagu je doista impresivno”, navodi momčad na Mercedesovoj službenoj F1 stranici.

“Tri i pol godine nakon svog debija, Mercedes-AMG F1 pogonska jedinica je sada dosegnula učinkovitost veću od 50% tijekom testiranja na dinamometru u Brixworthu.”

“Drugim riječima, sada proizvodi više snage nego gubitaka – značajna prekretnica za bilo kakav hibrid, pogotovo trkaći motor. U usporedbi s 2014., snaga je porasla za 109 konja koristeći istu količinu goriva.”

Mercedes je verziju svog F1 motora ugradio u novi cestovni automobil Project ONE koji je javnosti prikazan na salonu automobila u Frankfurtu, a ima toplinsku učinkovitost od 40%.

Komentiraj

5 komentara

 1. The Stig Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Iz koje godine je taj motor u Project ONE kada ima toplinsku učinkovitost od 40% ?
  0  0
 2. pero Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  I to je cijela priča zašto MGU-H ostaje i dalje,
  osim ako ga u slijedeće dvije godine ne dovedu do
  robusnog savršenstva, koje bi za sobom nosilo
  posljedicu mogućnost ugradnje i u obične modele
  auta – ciljanu želju od prvoga dana.
  Tek bi tada priča oko MGU-H bila gotova i
  ta naprava bi mogla letjeti van iz bolida bez velikih nesuglasica.
  Do tada ostaje samo lažna nada.

  3  0
 3. Tuzlaensis Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Koliko god bili prljava i omražena momčad zbog tih zakulisnih radi, s inžinjerskog aspekta ovo je remek djelo. Skidam kapu, divim vam se!

  18  0
 4. dFixxx3r Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  osim što je meni mercedes i mclaren zbog nj partnerstva zapravo bratska ekipa gdje su se braća posvađala, sudeći po izgledu navedenog project one, merc će preuzeti mclarenovu reputaciju odnosno palicu i nastaviti tamo gdje je mclaren stao. ako to nismo zaključili od 2014 onda evo sad izgledom project one-a definitivno trebamo
  :D

  3  0
 5. Davor7 Negativno ocijenjen komentar. Prikaži

  Divno je biti Mercedes ovih dana,razvijas motor buducnosti za cestovna vozila i to ti je jos placeno preko bonusa u F1.

  22  0
Povratak na vrh

Anketa

Čini li Red Bull dobar potez prelaskom na Hondu?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Produlji život portala
Vaše korisničko ime na F1pulsu: