Mercedesov motor dosegnuo stopu učinkovitosti od 50%

Vijesti

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 5 komentara

Vodeći motor u Formuli 1 od uvođenja novih pravila 2014. godine je upravo onaj u tvorničkoj momčadi Mercedesa, a na internetskim stranicama njemačke momčadi je potvrđeno da je on sada dosegnuo stopu učinkovitosti od 50%, što pogonsku jedinicu M08 EQ Power+ čini najučinkovitijim trkaćim pogonskim sklopom u povijesti.

Toplinska učinkovitost je postala jedna od ključnih stavki kod trenutnih proizvođača pogonskih jedinica u Formuli 1, tim više jer maksimalni protok goriva dozvoljen tehničkim pravilnikom samo 100 kg goriva po satu iznad 10 500 okretaja u minuti, a ispod 10 500 još i manji. Stoga ovo postignuće stručnjaka iz Brixwortha taj motor svrstava općenito među najučinkovitije motore s unutarnjim izgaranjem na svijetu.

Kada je ova formula pogonskih sustava uvedena 2014., Mercedesov motor je imao stopu učinkovitosti od 44%, a skok do 50% je njemačkoj momčadi do ovog trenutka, uz ostala poboljšanja, podario novih 109 konjskih snaga iz iste količine goriva i uz veću pouzdanost.

“Stari atmosferski motori su imali stopu toplinske učinkovitosti od 29% tijekom V8 ere, dok smo zadnji puta ovu snagu u Formuli 1 vidjeli 2005. s V10 koji je gutao gorivo ogromnom stopom od 194 kilograma po satu. Prepoloviti protok goriva uz istu snagu je doista impresivno”, navodi momčad na Mercedesovoj službenoj F1 stranici.

“Tri i pol godine nakon svog debija, Mercedes-AMG F1 pogonska jedinica je sada dosegnula učinkovitost veću od 50% tijekom testiranja na dinamometru u Brixworthu.”

“Drugim riječima, sada proizvodi više snage nego gubitaka – značajna prekretnica za bilo kakav hibrid, pogotovo trkaći motor. U usporedbi s 2014., snaga je porasla za 109 konja koristeći istu količinu goriva.”

Mercedes je verziju svog F1 motora ugradio u novi cestovni automobil Project ONE koji je javnosti prikazan na salonu automobila u Frankfurtu, a ima toplinsku učinkovitost od 40%.


Odgovor

5 komentara

  1. Davor7 Prikaži

    Divno je biti Mercedes ovih dana,razvijas motor buducnosti za cestovna vozila i to ti je jos placeno preko bonusa u F1.



    22
    22

    0
  2. Blue Flag
    dFixxx3r Prikaži

    osim što je meni mercedes i mclaren zbog nj partnerstva zapravo bratska ekipa gdje su se braća posvađala, sudeći po izgledu navedenog project one, merc će preuzeti mclarenovu reputaciju odnosno palicu i nastaviti tamo gdje je mclaren stao. ako to nismo zaključili od 2014 onda evo sad izgledom project one-a definitivno trebamo
    :D



    3
    3

    0
  3. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Koliko god bili prljava i omražena momčad zbog tih zakulisnih radi, s inžinjerskog aspekta ovo je remek djelo. Skidam kapu, divim vam se!



    18
    18

    0
  4. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    I to je cijela priča zašto MGU-H ostaje i dalje,
    osim ako ga u slijedeće dvije godine ne dovedu do
    robusnog savršenstva, koje bi za sobom nosilo
    posljedicu mogućnost ugradnje i u obične modele
    auta – ciljanu želju od prvoga dana.
    Tek bi tada priča oko MGU-H bila gotova i
    ta naprava bi mogla letjeti van iz bolida bez velikih nesuglasica.
    Do tada ostaje samo lažna nada.



    3
    3

    0
  5. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Iz koje godine je taj motor u Project ONE kada ima toplinsku učinkovitost od 40% ?


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.