Hasegawa: Alonso nema namjeru ostati ako uskoro ne pokažemo napredak

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 4 komentara

Hondin motorsportski šef Yusuke Hasegawa tvrdi da je potpuno jasno da Fernando Alonso ne želi produljiti svoj ugovor s McLaren Hondom ako japanski proizvođač ne pokaže vidljiv napredak u narednim utrkama. Budući da je Alonso nekoliko puta ponovio kako će odluku o svojoj budućnosti donijeti ovog ili sljedećeg mjeseca, Honda nema još puno vremena da uvjeri Španjolca u ostanak.

Druga opcija je bila potražnja Mercedesovih ili Ferrarijevih pogonskih jedinica, što su ove dvije ekipe odbile. Momčad iz Wokinga je naposljetku tražila uslugu francuskog Renaulta, ali vjeruje se da ni ta strana nije zainteresirana.

U intervjuu za GPUpdate.net, Hasegawa je rekao da Alonso nema nikakvu namjeru sljedeće godine voziti bolid pogonjen Hondinim motorom ako se uskoro ne zabilježi drastičan pomak.

“Veoma je jasno da on trenutno ne želi ostati s Hondom – to je jasno. Isto tako, složio se da jednom kada bude imao neku, kako da kažem, nadu, neko očekivanje ili ako bude postojala neka mogućnost da se Honda može poboljšati… čim prije mu budemo mogli to pokazati, možda će promijeniti svoje mišljenje.”

Na pitanje koliko su posljednja Hondina poboljšanja važna kako bi Alonsa uvjerila u ostanak, Hasegawa dodaje:

“Da. Ne možemo stati s donošenjem nadogradnji, trebamo mu pokazati nekakav napredak. Stvari su jasne, ako ne uvedemo ništa i ako ostanemo na trenutnim performansama, McLaren ili Fernando neće željeti ostati s nama – to je potpuno jasno.”

Fernando Alonso je isprobao specifikaciju 3.7 Hondine pogonske jedinice tijekom prvog slobodnog treninga u Italiji, čime će dobiti 35 mjesta kazne na gridu.

No, ni McLaren niti Alonso nemaju puno opcija ako se žele riješiti Honde. FIA-in sportski pravilnik kaže da (u idealnom slučaju) svi ostali proizvođači (Mercedes, Ferrari i Renault) imaju jednak kroj klijenata za 2018. (što trenutno jest slučaj), McLarenov dobavljač za 2018. bi se odredio glasovanjem, među predstavnicima svih proizvođača pogonskih jedinica, FIA-e i dotične momčadi.

No, taj je postupak trebao biti formaliziran do 1.8. ove godine, iznimka je jedino pristanak svih ostalih momčadi i FIA-e, za što su šanse gotovo nikakve.

Međutim, sve bi to vrijedilo u idealnom slučaju, odnosno da McLaren nema dobavljača za 2018., što trenutno nije slučaj. Konkretno, čini se da je Honda jedina McLarenova nada za 2018. jer nemaju nikakvih drugih opcija za sljedeću sezonu ako odluče raskinuti ugovor sa svojim trenutnim partnerom.


Odgovor

4 komentara

  1. Mclaren
    wilson Prikaži

    Kakva pat pozicija za sve gore spomenute. Honda radi najbolje što zna i umije, ostali bi u F1, ne želi ih ni McL ni Alonso. A opet, kakvo je stanje stvari, moraju skupa. Alonso danas pomirljivih tonova, Eric šuti. I onda 7. I 8. mjesto na FP2. A Sainzu kihnuo motor, Nico imao probleme. I kod njih pouzdanost nije zavidna. Što još više otežava ionako zeznutu situaciju. Bit će vrlo zanimljivo idućih dana, tjedana.



    10
    10

    0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      3 godine razvoja bi trebalo biti dovoljno pravom proizvođaču motora
      da napravi konkurentan motor.
      Treća godina prolazi, pomaka nema.
      Ako će tako ostati do kraja
      Alonsa ćemo gledati u INDY-car klasi
      možda baš u Hondi,
      s eventualnom mogućnošću povratka u
      F1 ako slijedeće sezone McL-Honda napokon prorade.
      To nije velika matematika.
      Čudi me od novinara da to nisu zaključili.



      3
      3

      0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        pojašnjenje:
        Mislim, naravno ne u pola sezone nego
        s eventualnom mogučnošću povratka 2019. g
        ako 2018. g McL – Honda proradi.

        ooops,
        wilson – sorry
        Postavio sam komentar kao odgovor tvojem.
        Nije mi bila namjera niti to što sam napisao ima direktne veze
        s tvojim komentarom kao neki odgovor na njega.
        Slučajno sam to uradio – pogriješio


        0
        0

        0
      • Mclaren
        wilson Prikaži

        Ma nemaš brige☺️.


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.