Lewis Hamilton pobijedio na VN Belgije

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 50 komentara

Lewis Hamilton ostvario je 58. pobjedu u karijeri na današnjoj VN Belgije, što mu je treća na stazi Spa Francorchamps. Drugi je završio Sebastian Vettel koji je tijekom cijele utrke bio prijetnja, no niti jednom nije uspio proći Britanca. Trećiu najbrži danas bio je sjajni Riccairdo.

Sam start današnje VN Belgije nagovijestio je da nas čekaju sjajna 44 kruga. Već je na kemmel pravcu Vettel zaprijetio Hamiltonu, no nije bilo dovoljno snage u Ferrariju da prestigne Mercedes do kočenja za sljedeći zavoj. Spektakularan start imao je Fernando Alonso, skočivši s 10. na sedmo mjesto. No zbog slabe brzine na pravcu ubrzo je ostao bez plasmana u top 10. Već u trećem krugu odustao je Pascal Wehrlein zbog još nepoznatih problema s bolidom.

Situacija na vrhu poretka bila je konstantna te s minimalnim zaostacima. Vettel se cijelo vrijeme držao na 1-2 sekunde zaostatka za Hamiltonom, dok je Bottasov i Raikkonenov zaostatak za vodećom dvojicom rastao za par desetinki po krugu. Nešto iza bili su Red Bullovi vozači, od kojih je ponovno nesretan bio Max Verstappen. Nizozemac je bio primoran odustati u sedmom krugu zbog problema s pogonskom jedinicom (nije bilo odziva na gas).

Promjene guma započele su u 10. krugu, a prvi je bio Marcus Ericsson. Nakon obavljenih ulazaka u boks utrka se pomalo uspavala, iako je i dalje zaostatak između pojedinih vozača bio malen. Alonso je zabavljao gledatelje svojim porukama preko tim radija, rekavši kako je sramotno da ih konkurenti ovako obilaze na pravcu. No, pravi cirkus tek se spremao, a zakuhali su ga vozači Force Indije.

Nakon što je Perez zaradio kaznu od +5 sekundi ekipa ga je pozvala u boks prije Ocona koji je bio ispred njega, na što se mladi Francuz požalio kada je shvatio da je Perez ispred njega. No, nije popuštao, već je odmah u sljedećem krugu krenuo u napad. Na pravcu prema Eau Rougeu Ocon se namjestio s vanjske strane, no Perez ga je potpuno stisnuo uz zid (kao i na samom startu utrke kada je došlo do udaranja gumama) te sebi probio zadnju desnu gumu, a Oconu odlomio polovicu prednjeg krila. Izazvalo je to izlazak sigurnosnog automobila, koji se zadržao četiri kruga.

Svi vozači su promjenili gume, a Ferrari je nadu imao u novom setu ultra mekanih guma, dok je Hamilton na svom Mercedesu imao mekanu mješavinu. Vettel se opet, kao na startu utrke, potpuno približio i poravnao s Hamiltonom na kemmel pravcu, no ponestalo je snage za prestići srebrnu strijelu. No zato su Daniel Ricciardo i Kimi Raikkonen napravili nevjerojatno dobar posao, pretekavši Bottasa odjednom na kraju kemmel pravca. Do kraja utrke nismo vidjeli velike borbe, no bilo je velike napetosti, posebno između Hamiltona i Vettela.

Sljedeća utrka je za tjedan dana, a vozit će se na Monzi.

1. Lewis Hamilton Mercedes 1h25 44
2. Sebastian Vettel Ferrari + 2.358 44
3. Daniel Ricciardo Red Bull Racing + 10.791 44
4. Kimi Räikkönen Ferrari + 14.471 44
5. Valtteri Bottas Mercedes + 16.456 44
6. Nico Hülkenberg Renault + 28.087 44
7. Romain Grosjean Haas F1 + 31.553 44
8. Felipe Massa Williams + 36.649 44
9. Esteban Ocon Force India + 38.154 44
10. Carlos Sainz Toro Rosso + 39.447 44
11. Lance Stroll Williams + 48.999 44
12. Daniil Kvyat Toro Rosso + 49.940 44
13. Jolyon Palmer Renault + 53.239 44
14. Stoffel Vandoorne McLaren + 57.078 44
15. Kevin Magnussen Haas F1 + 67.262 44
16. Marcus Ericsson Sauber + 69.711 44
Nisu završili
17. Sergio Perez Force India 42
18. Fernando Alonso McLaren 25
19. Max Verstappen Red Bull Racing 7
20. Pascal Wehrlein Sauber 2

Odgovor

50 komentara

  1. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Svaka čast i Sebu i Hamiltonu , ali utrku obilježila Force India i amen.



    7
    7

    0
  2. Brawn Gp
    stefan89 Prikaži

    Koliko zanimljiva utrka.



    2
    2

    0
  3. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Lewis je ovo na mišiće dobio..
    no, bilo je lijepo vidjeti da je Ferrari bio i više nego konkurentan na tipičnoj mečkinoj stazi.. :)



    13
    13

    0
  4. Nelson Piquet
    Octanefreak47 Prikaži

    Sebastiane razocarao si me zaista…ne zanima me prica o turbulencijama ni nista…prodji j…… covika!



    5
    5

    0
  5. Michael Schumacher
    izbrisano Prikaži

    Toliko o mercedosovoj nadmoći na ovakvim stazama….. 1,5sec prednosti cijele utrke je stvarno ogromna prednost.



    7
    7

    0
  6. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Seba je izbacilo iz kolosijeka ono Hamiltonovo trzanje pred povlačenje safety cara, ali to svakako nije izgovor da mu pobjegne na sporijim gumama



    3
    3

    0
  7. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Sezona in a nutshell.
    Uvik neceg ima, a zapravo niceg nema.

    Moga je Seb malo hrabrije cini mi se, al ne zamjeram mu nista, ipak na kraju dana on vozi a ja sidin i gledan. Neman obicaj vridanja vozaca al Perez je supak i dobro mu je reka Ocon. Alonso aj ti u Williams ne moze gore od ovog. Bravo za Haas. Bottas jos jednom pokazao zasto ga ne mozemo stavit u isti kos ka i Lewisa i Seba. Ricciardo sjajan. A Max baksuz zesci. Kimi amaterska greska tijekom zutih zastava, a nije ni pokazao neki Bog zna kakav pace.

    Sve u svemu korektna utrka.



    9
    9

    0
  8. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Da nije Force Indijinog međusobnog klanja ovo bi bila procesija do kraja utrke.



    9
    9

    0
  9. nitrovip Prikaži

    Igrom slučaja sam gledao/slušao prijenos na areni2.. Ovog Novaka jednostavno treba zabranit. Malo malo ga je Blažičko “umirivao”.. Ma, malo previše. Tipa miče se safety car, vettel je na pedalj do hamiltona, Ide vrhunski komentar – nema šanse da ga stigne do kraja. cca 19 krugova. Eto ti komentoatora i kurca.

    Pa ti si valjda tu da nas zaokupiš tih 19 krugova, ne vjerujem ni ja da će ga švabo rješit, al brate mili nemoj bit njonjo na prvu. To se zove komentator.



    8
    8

    0
  10. Kimi Raikkonen
    Das Problem vw Prikaži

    Dosadna utrka,prevelika kazna za Kimija,momčadski kreteni iz Force Indije,možda da je bilo kiše bilo bi bolja utrka al jbga suša i u Spa.



    4
    4

    0
  11. Kimi Raikkonen
    Iceman 7 Prikaži

    Ne znam po ćemu je sezona toliko napeta… Jedino dobro jest što imamo borbu dvije momčadi za vrh, ostalo loše. Ne pamtim sezonu sa tako nezanimljivim startovima, uvijek mi tuklo srce ko ludo na startu , ali sad cu morat izleda umrijet na drugi nacin. Toliko napetosti a nigdje akcije, 2013 je bila zanimljivija mnogo nego ovo… Da nije bilo blesavog Pereza utrka bi bila jadna, što nije karakteristika za ovu stazu… Da nema jadnog Alonsa, malo Kimija na radiju, i “pokoje” majstorije Ham i Vet,…… Verstappen je toliko brži od Ricciarda i opet DNF, prosle godine sam ga pljuvo, al sad ga zalim. Ako McLaren uspije pridobit Renault Alonso bi trebo ostat, s Hondom bi trebo raskrstit…. P. S. Kimiju ko da je kaznu odredila porota iz Texasa, 10 sec na vrijeme nekako, al pit stop previse…



    13
    13

    0
  12. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Savršena utrka za drijemuckanje nakon pijančevanja.



    2
    2

    0
  13. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Nevjerojatno kako Verstappen nema sreće :thumbsd:



    3
    3

    0
  14. Brawn Gp
    stefan89 Prikaži

    Ovo je nemoguće za vozače Force Indije



    2
    2

    0
  15. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Ne pamtim dosadniju utrku na ovoj stazi. Bas lose! Ferrari je napravio solidan pomak, na power circuitu pratit Merc ovako je odlican pomak, ali to apsolutno nista ne znaci jer se nista ne događa. Samo se prate. Tako ce bit i u Monzi. Ostale utrke mozda pruze malo zanimljivosti, i to mozda Singapur i Brazil. Ostalo ce bit dosadno kao i ovo danas.



    4
    4

    0
  16. Mclaren
    wilson Prikaži

    Spa, utrka,staza koja je uvijek bila garant da će biti uzbudljivo. Do danas. Da nije bilo onog bedastog poteza Pereza, bilo bi….ma ništa ne bi bilo. Tri ekipe debelo ispred ostatka, Renault pozitivno iznenadio a ostali po starom. Maxovo šesto dustajanje, Fernandovo osmo u 12 utrka. Koma, kao i Hondin motor. I dalje nepouzdan ako štima ono…engine problem, o snazi da ne govorimo. Fali njima jedna ergela konja i to poveća u odnosu na Renault o ostalima da ne govorimo. Navijam za Alonsa ali slušati ovo preko radija je jednostavno previše. Ne znam kome je gore. Vozačima, ekipi ili ponosu Japanaca?



    7
    7

    0
  17. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    pohvale lewisu na stvarno dobro odvoženoj utrci. uglavnom nemam prevelikih riječi hvale za one koji startaju sa pp i završe prvie, ali ovaj put činim iznimku.
    i ricc je opet odvozio odlično, maxu se vraća ove sezone za sve gluposti otprije.
    što se ostaloga tiče…sve moje nade se nisu obistinile, sve moje prognoze su bile krive, kladionica isto 0 bodova… osim force india duela, utrka za zaborav. :)

    šteta samo što nisam vidio ostatak grida kako prolazi pored žutih zastava zbog maxa, da vidim koliko su oni usporili.



    9
    9

    0
  18. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Ok utrka, doduše za Spa standarde dosadna :D
    Hamilton savršen cijeli vikend, Vettel ga stiskao cijelu utrku nije imao pravo na grešku.
    Ricciardo se uvijek nađe tu kad netko ispred njega kiksa i iskoristi priliku.
    Mislim da je Bottas i službeno ispao iz utrke za naslov današnjim 5.mjestom.
    Perez je stvarno đubre, a Ocon je glup i neiskusan jer je mogao čekati poslije Eau Rougea i na ravnici ga lagano preći.



    5
    5

    0
  19. Juan Manuel Fangio
    rudi Prikaži

    Sve u svemu ne loša utrka.Hamilton zasluženo od početka do kraja vodio i pobjedio.Vettel možda smo mi više očekivali ali kad pogledamo Silverstone ovo je ok za Ferrari jer 2 i nešto sekundi za Mercedesom u odnosu na Silverstone je ok.postojala je mala šansa nakon restarta ali kako je reka sam Vettel prebrzo je došao blizu njega a i da ga je pretekao ko zna kako bi na kraju ispalo jer ultra na Vettel bolidu ko zna kako bi se ponašala do kraja.Šta reć o Force India dvojcu,ja držin stranu Oconu pošto mi je ovu sezonu više pokaza od Checa, ali mi nije jasno njegovo opravdanje da je vidija Ocona u retrovizoru a da je Ocon trznija ulivo,tj, na njega,iako se vidi na snimci da je mali Ocon jedva izbjega oni špic od zida.ne znam ali to nije dobro.Checo jednostavno ne voli gubit a izgleda pogotovo ne od Ocon-a.ža mi je Max-a ovo već postaje frustrirajuće,šta reć za Alonsa da je film posta bi blockbuster ovako samo buster.tužno.Hamilton probija granice (i treba jer ima vrhunski stroj) a jaki ,prejaki Alonso žalosno jaše negdi u sumrak.Ricci to je nešto fenomenalno vidit tog momka na podijumu tako vesel,nasmiješen,ljudi ga obožavaju(ja posebno) ma nešto stvarno posebno. za Kimmija mi nije jasno zašto je popija 10 sekundi a oni mlatimudan Perez za ono skraćenje 5 sekundi.glupost.ali eto baren se malo rikupera.hulk,massa i grosjean pokupili malo masla i to je ok.eto malo duže je ali jebi ga nedilja je neman šta radit iza utrke pa deri po forumima.



    8
    8

    0
  20. Ayrton Senna
    maurich Donator Prikaži

    Da li je netko skužio što su šapnuli Vettelu prije izlaska na podij?
    Prije izlaska na podij Vettel je izgledao poprilično zadovoljan, Hamilton je odbio pričati s njim, a kako se kamera prebacila na podij, njih dvojica su izašla van onako dosta nabrijana i kiselih faca. Očito je da su si nešto rekli u tom trenutku. Hm. :)



    6
    6

    0
  21. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Čestitke Hami na odličnoj vožnji i naravno na izjednačavanju broja PP-a sa MS-om. Moža bi se malo i zakuhalo pred kraj da nije bilo pizdarije od strane FI vozača i pametno je što od sad uvode timske odredbe i oni.

    Za kraj, ono Alonsovo odustajanje je u najmanju ruku sumnjivo i ako je su sumnje istinite onda je baš ispo šupak, žao mi je da se muči u smeće bolidu ali braco potpiso si ugovor i vozi. Odakle to da je on predodređen da vozi najbrži bolid i kad mu je ćeif da parkira ko svi sretni. Možda i je najbolje das se raziđe sa mch-om.



    5
    5

    0
  22. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Dobro, utrka, sve super, bravo…………… ali imam jedno pitanje vezano za:
    Koliko zapravo mi znamo zašto se kvare bolidi, a koliko je to
    popravak medijske štete izjavama iz momčadi.
    Odnosi se na Verstapena J.R.
    Pitanje zapravo glasi:
    Koliko vozač može utjecati ili utječe na uništavanje motora…..
    Koliko i koje djelove svojim preagresivnim, netočnim, zakašnjelim ili preuranjenim postupcima
    vozač može “ubiti”
    Nekako toliko nesreće razumijem u McL, ali u RB i to samo na jednom, bolidu hmmm.
    Može li Max biti kriv GP2 stiskanjem do kraja svega što se u bolidu može stisnuti ?



    4
    4

    0
    • Mclaren
      luke flywalker Donator Prikaži

      Može. Vozač itekako može svojim stilom sjebati motor (ili vecinu dijelova). Ne kažem da je Max svaki put kriv, ali ima tu nešto. Isto sam govirio i za Hamine probleme lani.



      3
      3

      0
    • Max Verstappen
      DaveGilmour Prikaži

      Može sigurno i vozač svojim stilom vožnje utjecati na broj kvarova, ali mislim da to ovdje nije slučaj. Od Maxovih 6 odustajanja ove sezone niti jedno nije bilo u drugoj polovici utrke :

      Bahrain – 11. od 57 krugova
      Španjolska – prvi zavoj
      Kanada – 10. od 70 krugova
      Baku – 12. od 51 kruga
      Austrija – prije starta
      Spa – 7. od 44 krugova

      Da normalno odustaje u zadnjoj četvrtini utrke pa ajde, čovjek bi rekao da možda stvarno previše forsira. Ali kada netko konstantno odustaje u prvoj četvrtini mislim da tu onda nije riječ o pretjeranom forsiranju, nemoguće da u 10 krugova uspije uništiti sve što se da uništiti.

      Jednostavno nema sreće ove godine.



      2
      2

      0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        Meni je baš sumnjivo što su se sva ta tri kvara dogodila u prvim krugovima…


        0
        0

        0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Teško mi je povjerovati da su bolidi tako krhki da ih je moguće uništiti u 10 krugova agresivne vožnje.


        0
        0

        0
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        Pa ne vozi ga samo nedjeljom u 14.00. Drka on njega cijeli vikend, nema sreće, svašta nešta i puf: odustane.



        1
        1

        0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        Možda baš tad Max doživi Hammertime :D ili kako bi to već nazvao :D


        0
        0

        0
      • Pierre Gasly
        Perica9 Prikaži

        Sjetite se Webbera i Vettela , stalno Marku gorio bolid.



        2
        2

        0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        @luke

        Tokom vikenda se izludira 4 kruga u kvalama i prvih 10 krugova utrke :D
        Sumnjam da na slobodnim treninzima forsira (u slučaju da forsira onda nije nešto osobito bistar).

        Također, jasno mi je da komponente koje odlaze vjerojatno nisu u svojoj prvoj utrci pa ipak imaju malo veću minutažu od prvih 20 minuta. Ali opet sumnjam da je Max kriv za sve te kvarove. Pa valjda bi mu u tom slučaju netko u timu nešto rekao pa bi Verstappen malo prilagodio svoj stil vožnje.


        0
        0

        0
      • Mclaren
        luke flywalker Donator Prikaži

        @Dave Daleko od toga da je maxov stil kriv svaki put, nego kažem možda malo doprinese. kako god, šteta je da ima 50% odustajanja.



        2
        2

        0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        Ma pitao sam zato jer mi je na pamet pao jedan video
        doduše par godina star, mislim da se radilo o ekipi
        iz Top Geara i onom malom koji je slupao Rimčevu pilu.
        Trenirali su ga da pokuša napraviti krug s bolidom F1
        i tehničar na simulatoru mu je pokazivao kako
        kajtijaznam 1/100 prekasno pušta kvačilo.
        Rezultat toga bi bio uništen motor gotovo odmah.
        Dakle na startu utrke, kada su svima otkucaji srca oko 200
        mala greška – veliki kvar???
        Ovo sam naveo samo kao samo primjer.
        Evo našao sam video.
        Richard Hammond:
        https://www.youtube.com/watch?v=EGUZJVY-sHo

        uh, tiboga pa to je staro 10 godina
        Na 3:30 govore o tome



        2
        2

        0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ricci je danas objasnio zašto maxov bolid ima problema sa pouzdanošću, za razliku od njegovog. :D
      https://www.facebook.com/Formula1/videos/880640955426221
      edit: napravim link, pa se ne vidi. hm.



      4
      4

      0
  23. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Do sad nisam bio u prilici da prokomentiram utrku pa evo da i ja iznesem svoje dojmove.
    Dobra utrka i danas se je vidjelo koliko su Lewis i Sebastian svozači za klasu bolji od svih, jednostavno su oni diktirali tempo i bilo je užitak gledat koliko jedan drugoga tjeraju do krajnjih granica. a pogotovo ću pamtiti onaj napad Vettela nakon SC-a kad sam protrnuo od straha misleči kako će proči, ali ni sam neznam na koju foru je Ham to uspio sačuvati, valjda je to još to ta blaga prednost Mercedesovog motora. A što se tiće Maxa stvarno mi je sad več dečka i žao jer ne sječam se od kako gledam f1 da je ikad vozač imao toliko pehova kao on. A što se pak tiće Fi mislim da će šefovi dobro morati očitat lekcije vozačima jer od VN. Azerbajana su se počeli ponašati ko pobješnjeli psi i nebi me začudilo da ćak i tokom sezone možda neki novi vozač dđe umjesto nekoga.



    4
    4

    0
  24. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Čestitke Lewisovim i Merc navijačima. Ono što me veseli u cijeloj priči je da je na stazi koja traži puno od motora Vettel bio u 1-2 sec do Lewisa cijelu utrku. Stoga mislim da to mogu otvoreno reći nakon 12 utrke ove sezone. Ova borba će se voditi do zadnjeg kruga zadnje utrke . Nekome je možda dosadno bilo gledati ovakvu spa, no ne mogu sve utrke biti kao Baku. Prije 15-20 godina je bilo još dosadnijih utrka ali imamo ono što smo priželjkivali. Zbilja ne razumijem ljude kojima ništa ne valja. Oba prvenstva su otvorena a RB se čini nikad bolji i mislim da bi i oni mogli do kraja u nekoj utrci nešto za reći. Ako Bottas i Kimi ne mogu 10 krugova ni pokušati napasti RIciarda onda znači da je Rb napravio dobar posao do sada. Ugl ja sam sezonom zadovoljan, jedino je razočaranje McH i ALonsova patnja no sjetite se sezona 2013-2015 isl gdje se sve znalo daleko prije kraja. To bi netko htio? Ulozi su preveliki da si Hamilton ili VEttel dozvole neke lude borbe i za očekivati je da i jedan i drugi su malo rezervirani u borbi za pozicije. Lako je biti agresivan kao Max kada nemaš što za izgubiti. Ovdje jedan DNF znači da moraš dobiti 3,4 puta da to nadoknadiš. Meni je bez obzira na malo preticanja (mada ih i nije bilo baš malo) bila utrka ok. A sezona će biti vjerovatno zanimljiva do samoga kraja a to je ono što valjda svi želimo gledati.



    6
    6

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.