F1puls poredak vozača (10-1)

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 4 min 13 komentara

9. Kimi Raikkonen / Nico Hulkenberg

Kimi Raikkonen je imao nešto teži početak sezone – dok se Vettel borio s Mercedesima, Raikkonen je gotovo u pravilu kasnio iza tog trojca. Europski dio sezone oživio je Finca i od tada Ferrari može računati na njega. Nico Hulkenberg je apsolutno uništio Jolyona Palmera, ali to i nije takva senzacija. Čini upravo ono zašto ga je Renault doveo.

8. Sergio Perez

Force India ove godine ima problema držati svoje vozače na uzdi. Ne može se poreći da je Sergio Perez u prvoj polovici sezone ibo brži vozač od Estebana Ocona, ali to je bilo i za očekivati, obzirom da Ocon još nema punu sezonu iza sebe i na puno staza je prvi put vozio. Ipak, Perezova prednost u kvalifikacijama iznosi tek nešto manje od 2 desetinke sekunde i kako vrijeme odmiče čini se kao da gubi kontrolu i svoju dominantnu poziciju unutar ekipe.

7. Esteban Ocon

Ocon je u svojoj prvoj punoj sezoni impresionirao mnoge. Ima čak 45 bodova i ove sezone smo ga u kadru najčešće vidjeli odmah do drugog bolida Force Indije u kojem sjedi puno iskusniji Sergio Perez. U kvalifikacijama je skoro redovito gubio, ali s minimalnim zaostatkom. Greške poput one u Azerbajdžanu su velike, ali sasvim razumljive.

6. Fernando Alonso

Šesto mjesto na prošloj utrci u Mađarskoj je najbolji trenutak sezone za Fernanda Alonsa i McLaren. On je svog timskog kolegu uvjerljivo pobijedio i još jednom se dokazao kao jedan od najbržih vozača na gridu. Nažalost, prečesto izlazi iz uloge vođe ekipe i zbog sramotno nekompetentne Honde ulazi u frustrirajuću ulogu čovjeka koji se vozi uokolo po sredini poretka uz pokoji majstorski bljesak.

4. Daniel Ricciardo / Max Verstappen

Dok na stranu Daniela Ricciarda idu bodovi, Max Verstappen konstantno pokazuje veći potencijal. Pet pobjedničkih postolja Ricciarda pomalo je zasjenila čista brzina Verstappena. Ipak, Nizozemac je imao nešto više nesreće po pitanju pouzdanosti bolida, ali je isto tako pokazao da u nekim situacijama još uvijek liči na početnika iako je iza njega već 51 GP vikend.

3. Valtteri Bottas

Valtteri Bottas je mnoge impresionirao načinom kako se uklopio u Mercedes. Nagli odlazak Nice Rosberga uzburkao je strasti i nije bilo jasno na kakvu će se vozačku postavu ekipa odlučiti. Sada dolazak Bottasa izgleda kao pun pogodak. Dok Lewis Hamilton i dalje izgleda kao brži vozač, Bottas koristi svoje šanse i izvlači maksimum iz bolida vikendima kad “diva” ne sluša Hamiltona. Trenutno je samo 19 bodova iza Hamiltona, a to je posebno impresivno ako se sjetimo njegovog problema na motoru u Španjolskoj gdje je izgubio vjerojatnih 15 bodova. Zaostatak u kvalifikacijama je samo 0,05s.

2. Lewis Hamilton

Unatoč ćudljivom Mercedesovom bolidu, Lewis je ove sezone u nekim situacijama podsjetio na onu priču koju smo gledali prošle tri godine. Problematični vikendi su sad daleko iza njega – najupečatljiviji od njih su Rusija gdje je bio deklasiran od strane Bottasa i Monako gdje je zapeo u Q2 iako je Bottas bio unutar desetinke od pole positiona. Od 11 kvalifikacija ove sezone 6 puta je bio ispred timskog kolege, a u ukupnom poretku zaostaje 14 bodova.

1. Sebastian Vettel

Sebastian Vettel, Ferrari

Već je Australija pokazala da je Ferrari napravio dobar posao s bolidom, a kad mu odgovara ono što vozi – Vettel u pravilu koristi svaku priliku koja mu se pruži. Porazio je Raikkonena u 8 od 11 kvalifikacija, a ono što mu da je bodovnu prednost pred Hamiltonom nisu utrke na kojima je pobjeđivao već one na kojima je morao smanjivati nužnu štetu. Završavao je ispred Lewisa u 7 od 11 utrka. Kao negativne momente pamtimo borbu s Verstappenom u Silverstoneu gdje je zbog nemogućnosti da prođe kompromitirao strategiju; te vruću glavu iz Azerbajdžana gdje je namjerno udario Hamiltona zbog krive pretpostavke da ga je ovaj testirao kočenjem.

Kompletan poredak

Kompletan poredak


Odgovor

13 komentara

  1. Formula1
    f1zd Prikaži

    Uglavnom se slažem s poretkom, ali nekako mi se čini da je Hulk bio bolji od Kimija, ali to je vjerojatno zato što je ovom timski Palmer, a ovom Vettel :D



    8
    8

    0
  2. Fernando Alonso 14
    El Matador Prikaži

    Sprdate se to???



    8
    8

    0
  3. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Bio sam blizu u prognozi na članku 20-11.
    Prvih pet sam potrefio, s tim što bikovi dijele 4. mjesto.



    1
    1

    0
  4. Mclaren
    luke flywalker Donator Prikaži

    Super mi je ova dioba pozicije vozača RB, jedan pokazuje bolje rezultate ali nema sreće i odustaje dok je drugi vrijedno skupljao poene, bez neke spektakularnosti i ima bodovnu prednost. Nando na 6. mi je iznenađenje, ostalo manje više, slažem se.



    3
    3

    0
  5. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Hulk zasluzuju poziciju il dvije naprijed.



    3
    3

    0
  6. Fernando Alonso
    Tab F1 Prikaži

    Po kojim kriterijima je Max zaslužio četvrtu poziciju?
    Možad zbog amaterskog izbacivanja kolege iz utrke?!
    Samo zbog ovoga je zaslužio biti nekoliko pozicija ispod njega. Ivan je ubio Rikija, a digao Maxa.
    S druge strana, cijenjeni HULK ima sreću da mu je timski kolega Palmer, jer bi možda bilo još grešaka kao što je ona u Azerbejdžanu, tako da dioba pozicije sa Kimijem po meni nije realna. Kimi je zaslužio viši plasman, bez obzira na odnos spram timskog kolege.
    Također, Alonso je previsoko plasiran. Bilo je bljeskova, ali po meni premalo da bi ga doveli na šestu poziciju.
    Uvijek ima dosta subjektivnosti u ovakvim stvarima tako da ne iznenađuje ovakav poredak.



    4
    3

    1
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      a da ne pričam koliko je netko realan kada stavi Alonsa na 10 ili 12 mjesto. Čemu dalje diskusija. Ili Bottasa na 10 mjesto. Vidi se nekakav prosjek ostalih novinara, dok odskaču takve čudne ocjene. Max definitivno nije zaslužio to 4 mjesto. To što je agresivan to ne znači da je pokazao ove godine nešto spektakularno jer nije. Bilo je još takvih koji su sada van F1 i nisu napravili nista osim par bljeskova. Da bi realno ocjenili koliko je koji vozač dobar treba uzeti sve okolnosti a među njima je i kakav bolid imaju naspram drugih. Ja bi Antu i Davora tražio da obrazlože koji su to vozači pokazali više od Alonsa a da nisu iz RB-a,Merca i Ferrarija … koji hvala bogu konja za trku imaju.


      0
      0

      0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Ja bi Antu i Davora tražio da obrazlože koji su to vozači pokazali više od Alonsa a da nisu iz RB-a,Merca i Ferrarija

        Pa piše u tablici – dvije Force Indije i Hulkenberg.



        3
        3

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        sorry ali reći ću vam otvoreno da ste obojica po ptianju Alonsa subjektivni i nerealni. Tip spada u top 3,4 vozača na gridu a vi ga bacate na 10-12 mjesto. Mislim ono, jedan ga stavlja na prvo mjesto drugi na 12…. Jasno je kao dobar dan da ga ne volite, pa je tome rezultat takva ocjena. Nisam ni očekivao da ćeš ga staviti u top 5 ali nisam ni očekivao da ti je Kimi koji je sa njim u istom bolidu izgledao smješno bolji od njega ili dvojac iz FI. Uz to ne zaboravi kakav bolid vozi FA. Ja znam da navijam za njega i negovrim da je najbolji, da radi čuda isl kao neki. Ali Alonso s obzirom na smeće od bolida je imao jako dobrih utrka ove godine.



        3
        3

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        sorry ali reći ću vam otvoreno da ste obojica po ptianju Alonsa subjektivni

        Ovo i je subjektivna lista, osobni dojam svakog od nas koji smo ocjenjivali – zato i jesu tako velike razlike, svatko od nas gleda drukčije aspekte kao bitne Slažem se da tip spada u top 3-4 vozača na gridu, ali isto tako ga ne bih htio u svojoj ekipi kao vozača jer nikad ne bih bio siguran hoće li parkirati bolid na stazu prije kraja utrke ako nije zadovoljan pozicijom.

        Ali Alonso s obzirom na smeće od bolida je imao jako dobrih utrka ove godine.

        Alonso nema smeće od bolida nego smeće od motora, tako da je logično da će imati dobre utrke na stazama na kojima šasija dolazi do izražaja. Nije to baš nešto nadrealno.



        1
        1

        0
      • Audi
        Alonso1983 Prikaži

        Ok, ako je tako. Onda je sasvim razumljivo sve što si napisao. Malo sam drugačije zamislio to vaše ocjenjivanje. Shvaćam ja da se ALonsa ili voli ili ga se nepodnosi. Jer je jednostavno takav lik i ja kao njegova navijač kažem da ima mana koje mu ne služe na čast. Sve 5…


        0
        0

        0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.