Ljetna stanka, 12. dan: Crtice iz života vozača Formule 1 (12. dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 5 komentara

Treći dan uzastopno spominjem VN Dallasa 1984., no toliko je zanimljivih stvari bilo taj vikend da bi se slobodno mogao napisati jedan poduži članak o tome. S obzirom na vrućine tog vikenda, organizatori utrke pomaknuli su warmup na 11 ujutro, što je značilo da vozači moraju ustati u 6:00, što se mnogima nije svidjelo. Na poseban način prosvjedovao je Jacques Laffite, koji je na stazu došao u pidžami. Na kraju je događanje otkazano, pa su rano ustajanje i Laffiteov protest bili “džabe”.

Jacky Ickx nikad nije bio zagovornik sigurnosni u Formuli 1, ustvari, bio je pravi partibrejker u tom smislu. Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi i Niki Lauda snažno su se trudili oko toga, no Belgijca za to nije bilo briga. Na raspored je došla VN Španjolske 1975, a GPDA (udruženje vozača) odlučilo je da u petak nitko neće ulaziti u bolide te voziti. Naravno, Ickx je malo pričekao da izvidi situaciju te ubrzo sjeo u bolid te počeo kružiti stazom. Ubrzo su se nadovezali i ostali vozači. Fittipaldi se kvalificirao na zadnje mjesto, a na utrci nije htio nastupiti. Protest vozača pokazao se kao ispravan. Uslijed nesreće na utrci nekoliko bolida izletjelo je van staze, a kao rezultat toga bilo je mnogo ozlijeđenih gledatelja te pet poginulih. Bio je to znak da se nešto pod hitno mora pormijeniti. pa je tako i bilo. Ickx je utrku završio na drugom mjestu.

Iako ova crtica nije vezana za nekog vozača, u najmanju ruku je pomalo bizarna. Naime, otac Maxa Mosleya oženio se u njemačkoj 1936. godine, a jedan od gostiju na svadbi bio je Adolf Hitler.

Kimi Raikkonen radio je svakakve stvari kroz svoju F1 karijeru, a dan danas je vjerojatno najzabavniji lik u sportu. Prije svog prvog nastupa u Formuli 1 odlučio je malo odrijemati, pa se tako probudio u 13:30, tj. pola sata prije utrke. Naravno, uspio je završiti među osvajačima bodova.


Odgovor

5 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    može li pojašnjenje za vn dallasa: zašto se moraju ustati u 6 ako je warm-up u 11?



    2
    2

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Trka je trebala biti u 11:00, a ne u 14:00, zbog extremno visokih temperatura, koje su išle do 40 stepeni. A warm-up je bio pomjeren “unazad” na 7:45. Zato se moralo ustati oko 06:00.
      Pa bi to trebalo ispraviti.

      Što se tiče Xa, on je bio sudac u Monaku 1984., te glavni i odgovorni za prekid trke. A početak i kraj karijere su mu obilježili incidenti/kontakti u kojima su poginuli drugi vozači (John Taylor 1966. na Ringu, te Stefan Bellof 1985. na Spa). BTW, na toj VN Španije je jedina dama ikad uzela bod (tačnije pola boda). Lella Lombardi je bila 6. u momentu prekida trke, ali se dijelilo pola bodova, jer nije bio odvezen dovljan broj krugova da se dijele puni bodovi.

      Za Mosleya onda nije ni čudo što je imao nazi-orgije sa onih nekoliko dama.

      A tipično za Kimija. Ajd barem mu je spavanje godilo. U debi trci, u osrednjem Suaberu je dopeljao do 6. mjesta i 1 boda.



      7
      7

      0
    • Renault
      Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

      Zeko, jesi ono bio ti u autobusu jucer, usao na Sudu do Pila, nosio kapu BAR Honde?



      2
      2

      0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.