Ljetna stanka, 11. dan: Sennina kirurška preciznost na VN Dallasa 1984.

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 11 komentara

Nakon osvajanja naslova u britanskoj Formuli 3, Ayrton Senna bio je spreman za ulazak u Formulu 1. Iako je odradio test za čak četiri momčadi (Williams, McLaren, Brabham i Toleman), niti jedna velika momčad mu nije mogla ponuditi vozačko mjesto zbog sponzorstava koja su zahtjevala vozače iz određenih zemalja. Tako je Senni ostao Toleman, koji je bio nova momčad bez puno iskustva, s lošijim Pirelli gumama i relativno slabim Hart motorom. No želja Brazilca za Formulom 1 bila je prevelika, pa je uzeo priliku te debitirao na VN Brazila 1984. godine.

Veoma brzo je mladi Brazilac pokazao kakav talent ima i koliko brz može biti, a timskog kolegu Johnnya Ceccota je u kvalifikacijama ostavljao za barem jednu sekundu iza sebe, a nerijetko i dvije. U Monaku je Senna pokazao kako se vozi na kiši te umalo pobijedio, a poslije je, u Detroitu i Dallasu, dao do znanja da mu dobro ide na uličnim stazama.Sada, kad smo “stigli” na VN Dallasa dolazimo i do današnje priče. Nesnosno je vruće bilo taj vikend, temperatura zraka popela se na 40°C te je to bio pravi izazov za bolide, ali i vozače. Upečatljiva scena tog vikenda bilo je Mansellovo kolabriranje, kada se onesvijestio gurajući bolid.

Ayrton Senna bio je “in charge” tog vikenda. Bolid se pokazao kao solidan na ovom tipu staze. Kvalificirao se na šesto mjesto te je bio siguran kako u utrci mogu osvojiti bodove. U drugom krugu se izvrtio te pao na začelje, pa su mnogi pomislili da je gotovo. No Senna nije niti pomislio o tome. Cijelo vrijeme se probijao kroz poredak (odustajanja ostalih vozača su to uvelike pomogla) te je u 47. krugu došao do četvrtog mjesta. Sreća ga je napustila upravo u tom krugu, kada je zadnjim desnim kotačem zapeo za zid te oštetio osovinu, što je označilo kraj utrke. U Tolemanu su bili veoma razočarani time jer im je trebao dobar rezultat i još nekoliko bodova. Nakon što je Senna došao u boks, uslijedilo je (na prvu) suludo objašnjenje: “Nemoguće, pogodio sam zid. Zid je bio pomaknut”. Pat Symonds, tadašnji zaposlenik Tolemana, možda se prisjetio Huntove izjave da su gume preko noći promjenile veličine te da se sprdaju s njim, no poslije će se pokazati da Ayrton nije išao sebe pravdati. Symonds je o tome progovorio davno poslije te VN Dallasa.

“Da da, sigurno se pomaknuo, rekao sam mu tada. Bili su to veliki betonski blokovi, nisam vjerovao da mogu biti pomaknuti. No, Ayrton je toliko inzistirao da to pogledamo, a budući da sam imao povjerenja u njega, rekao sam da ćemo otići i pogledati. Stoga smo otišli do mjesta gdje je udario u zid i znate što? Zid se zaista pomaknuo. Netko je prije toga zakačio zid te se rub pomaknuo za nekoliko milimetara. Ayrton je vozio takvom preciznošću da je tih par milimetara bilo dovoljno da pogodi u zid. To mi je zaista otvorilo oči. Znao sam da je dečko dobar, ali ovo je pokazalo koliko je zaista odličan bio. Ne samo njegova vožnja, već upornost, analiziranje i na kraju uvjeravanje da se zid zaista pomaknuo. Bilo je zapanjujuće.”

 


Odgovor

11 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Bolesno! Šteta što zapravo nikad nećemo moći razumiti, s nečim opipljivim usporediti, koliko su dobri najbolji F1 vozači.



    7
    7

    0
  2. David Croft
    Dome_Senna Prikaži

    JEDNA JE LEGENDA !!



    20
    20

    0
  3. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Ako su Symonds i ekipa provjerili zid nakon utrke, tj. nakon Senninog udarca u isti, ne postoji li onda velika šansa da je upravo Senna bio taj koji je pomaknuo zid za nekoliko milimetara?



    15
    15

    0
  4. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Ne uspoređujte Sennu s nikim. Nikad…



    13
    13

    0
  5. Honda
    I2oni Prikaži

    Pratim formulu od kada sena vozi. To je bila ljepota za gledati. Bilo koji bolid vozio bilo koji tim… pogotovo kada su tu bili mensel, prost .. joj ljudi…. sumaher I sada alonso su ti tipovi vozaca. Promijenilo se sve od bolida, pravila, ima nekih novih dobrih klinaca ali nije vise tako “sirovo”. Kaznjavaju vozace jer je bolid promijenio mjenjac ili turbinu… ma daj



    13
    13

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.