Ljetna stanka, 6. dan: 10 najbližih završetaka utrke u povijesti F1 (drugi dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 2 komentara

Nastavljamo s najbližim završecima utrka u povijesti Formule 1. Preostalih šest bio je zaista veoma blisko, te je jedino mjerni uređaj mogao potvrditi što se točno dogodilo. Za razliku od timskih odredbi koje smo imali u prošlom članku, pet od preostalih šest bili su “krvava” borba na stazi. Prva takva bila je između Giancarla Baghettija u Ferrariju i Dana Gurneya u Porscheu.

6. VN Francuske 1961. – Giancarlo Baghetti pobjeđuje Dana Gurneya za 0.1 sekundu

Bitka za vozački naslov 1961. godine bila je veoma intenzivna, a glavni akteri bili su Phil Hill i Wolfgang von Trips. No, niti jedan od njih nije sudjelovao u ovom foto finišu na VN Francuske te iste godine. Bili su to debitant Giancarlo Baghetti i Porscheov vozač i Dan Gurney. Njih dvojica vozili su utrku u nekakvom svom tonu, o čemu govori zaostatak trećeplasiranog (Jim Clarka) koji je iznosio jednu minutu. Na kraju je Baghetti uzeo pobjedu za treptaj oka te postao prvi i jedini debitant u povijesti sporta koji je pobijedio na svojoj prvoj utrci.

VN Italije 1969. – Stewart pobjeđuje ispred Jochena Rindta za 0.08 sekundi

Iako nije bio najbliži ikada, završetak utrke u Italiji 1969. godine sigurno je najluđi ikada. Ne samo što je zaostatak drugoplasiranog bio gotovo nepostojeći (0.08 sekundi), već je trećeplasirani Jean Piere Beltoise zaostao 0.17 sekundi, a četrti Bruce McLaren 0.19 sekundi. Riječima je preteško opisati što se zbilo 1969. na samom kraju utrke, pa je definitivno najbolje pogledati video. Jackie Stewart je tom pobjedom osigurao svoj prvi naslov prvaka u F1.

VN Austrije 1982. – Elio De Angelis pobjeđuje Keke Rosberga za 0.05 sekundi

Ovaj veoma poznati foto finiš dogodio se 15. kolovoza 1982. godine, a u borbi za pobjedu su se neočekivano našli Elio De Angelis u Lotusu te Keke Rosberg u Williamsu. Zadnjih nekoliko krugova Rosberg je strelovito skidao prednost koju je Elio imao, te je bilo samo pitanje vremena kad će ga preteći. No, Talijan se odlično držao te je na kraju pokupio pretjesnu pobjedu, koja je bila njegova prva u karijeri. Ova utrka također je karakteristična po tome što je to bio zadnji bolid kojeg je napravio Colin Chapman, koji je tada posljednji put bacio svoju kapu u znak slavlja, što se može vidjeti i na naslovnoj fotografiji ovog članka.


Odgovor

2 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Treba biti malo precizniji oko Gurneya. Prvak F1 nije bio. ;)
    A koliko god Italija ’69. bila luda, ona ’71. je. bila još luđa.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.