Ljetna stanka, 5. dan: 10 najbližih završetaka utrke u povijesti F1 (prvi dio)

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 9 komentara

U povijesti Formule 1 vidjeli smo neke zaista tjesne završetke utrka, a 10 od njih bilo je toliko blizu da zbroj zaostatka drugoplasiranog iznosi 0.921 sekundu. Ove godine smo dva puta imali tjesnu završnicu, i to oba puta između Valtterija Bottasa i Sebastiana Vettela, No, ipak to nisu bili ono fotofiniši kakve smo imali kroz povijest Formule 1. Krenimo od “najslabijeg”.

10. VN Italije 1967., John Surtees pobjeđuje Jacka Brabhama za 0.2 sekunde

Trebala je to biti utrka života za Jima Clarka, koji je cijelo vrijeme potpuno dominirao, pa se čak i nakon probušene gume vratio u vodstvo. Nažalost, problemi sa pumpom goriva potpuno su dotukli Škota, pa je vodstvo morao prepustiti Jacku Brabhamu. No, Australac na kraju nije bio sretne ruke, već ga je za 0.2 sekunde pobijedio John Surtees u Hondi, i to za 0.2 sekunde.

https://www.youtube.com/watch?v=G8JhWyxekzQ

9. VN Austrije 2002. – Schumacher pobjeđuje Barrichella u namještenom scenariju za 0.182 sekunde

Priču znaju manje više svi. Barrichello je potpuno dominirao cijelim trkaćim vikendom, da bi mu s pirwalla odjednom došla naredba da propusti Schumachera kako bi ovaj osigurao naslov. Brazilac ga je propustio kroz sam cilj uz mnogo zvižduka iz publike.

https://www.youtube.com/watch?v=yqJBeFrj1Yg

8. VN Kanade 2000. – Barrichello na naredbu iz boksa ostaje iza Schumachera na zaostatku od 0.174 sekunde

Schumacher je cijelu utrku bio brži Ferrari, no kako se utrka bližila kraju, tako je Barrichello počeo skidati prednost veoma brzo. Na kraju je morao popustiti zbog naredbe iz boksa, pa je cijeli Ferrari, kao i u Austriji 2002., bio izviždan.

VN Francuske 1954. – Fangio pobjeđuje timskog kolegu Karla Klinga za jednu desetinku

Prva utrka za Mercedes i odmah dominacija. Fangio i timski kolega Kling bili su puno brži od ostatka grida, pa su se njih dvojica jedini borili za pobjedu. Bitka je bila veoma žestoka, a Mercedes nije htio riskirati sigurnu pobjedu, pa je došla naredba kako se u cilj mora doći s poretkom kakav je tada bio. Dakle, Kling iza Fangia.

 


Odgovor

9 komentara

  1. Adrian Newey
    Renault Prikaži

    9. Pirwalla ? Cisto da i ja jednom nesta ispravim ?
    Ahhh vremena kad se za timske naredbe izvizdalo ?



    1
    1

    0
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      Uvijek će se zviždati na bilo kakve odluke…npr.
      Malezija 2013, kao što znamo, Vettel pretjecao unatoč timskim odredbama, i svi su ga nakon toga u najmanju ruku kritizirali. Poanta – navijači su željeli da se timske odredbe ostvare
      Mađarska 2017, Ferrari navodno koristi odredbe (iako nije, ali ajde) te ti isti likovi kritiziraju njih jer su ‘koristili odredbe’. Poanta – navijači su željeli da se timske odredbe NE ostvare…

      Zaključak – navijači će sve okrenuti na svoju stranu kako bi ocrnili protivnika svog favorita ili preuveličali svog pulena ;)



      13
      13

      0
      • Ferrari
        sisavac Donator Prikaži

        @f1zd meni je ovo realan opis timskih naredbi. većini paše dok se radi o njihovom favoritu a ne paše kad se radi o protivniku istog.
        al moje mišljenje je da je tim glavni i ima pravo na timske naredbe/odredbe. tim plaća svoje vozače i oni imaju slušati sve što im se kaže. tim plaća vozače, a ne oni tim. isto kao i u svakom drugom momčadskom sportu ili poslu. ako ti se ne sviđa daj otkaz. :)



        4
        4

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Apsolutno se slažem.
        Tim je BogOtac i Batina.
        Meni je jedino krivo, kao navijaču Ferrarija, u slučajevima VN Austrije 2001. i 2002., jer je na kraju ispalo da za tim stvarno nije bilo nikakve potrebe.
        Ajd, 2001. još mogu nekako i provarit, bilo je propuštanje sa 3. na 2. poziciju, a bodovno stanje nakon te trke je bilo neizvjesno. MS 42 – DC 38, da ga Rubens nije pustio bilo 40 – 38, jbga niko nije znao da će DC do kraja sezone imati 4 odustajanja, jedno 2. mjesto i nekakva 3-4-5. mjesta, te da će na kraju sezone biti 123 – 65 za MSa.
        Ali 2002. stvarno nije bilo potrebe za tim, jer se vidjela domincija od početka (što se ne može reći za 2001. kada je MS je izdominarao tek u drugom dijelu sezone). Nakon te, VN Austrije 202., MS je imao 4 boda više, nego drugoplasirani i trećeplasirani (Williamsov dvojac) zajedno.
        Ali eto, MS je vratio pobjedu Rubensu na VN SAD.
        Svi ostali slučajevi koje pamtim, čak i kada su timske naredbe bile zabranjene, pa se to elegentno zaobilazilo “kroz boxove”, su po meni bili opravdani (Massa – Kimi, Kimi – Massa, Massa – Alonso, evo ove sezone Bottas – Lewis, Kimi – Vettel,…..).


        0
        0

        0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    ovi crno bijeli clipovi su odlični.
    koje staze, koji vozači, koja hrabrost…



    5
    5

    0
  3. Michael Schumacher
    izbrisano Prikaži

    Mrlja za Ferrari ta Austrija 2002, ali MS je bio čovjek i dao trofej pobjednika Rubensu i vratio istom mjerom u Indianapolisu te godine



    6
    6

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Koja glupost je napravljena (po mome misljenju) s ovim da samo stisnes tipku i javis propusti timskog kolegu ili ne napadaj…..Nekad pa i ne tako davno su novcani samari zadesili one koji bi to pokusali pa ti onda gledaj oces pustat il ne…..



    2
    2

    0
  5. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Dobro to sa momčadskim odredbama, ali jeste li čuli zvuk motora (s utrka u boji)
    Nikad ih neću niti mogu zaboraviti.
    Sve ostale zvukove uspoređujem sa (the sound of God)

    Ništa slično se ne može umjetno napraviti koliko se god trudili.
    Urlik bolida s 10 cilindara na 20.000 okretaja je jednostavno savršenstvo bez mane.
    A još ih čuti u živo s tribine …….Better than sex.



    3
    3

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.