Ljetna stanka, 4. dan: Kvyatovi zadnji dani u Red Bullu

Izdvojeno / Marko Rakić: Statistika, zanimljivosti, povijest

Marko Rakić

Prije 7 godina 3 min 10 komentara

Kvyatovi zadnji dani u Red Bullu možda su bili odbrojani već 2015. godine, kada se pokazalo da Verstappen vozi u svojoj klasi, posebno zbog veoma malog iskustva u Formulama. Iako je Daniil Kvyat te sezone pobijedio Ricciarda (za tri boda), teško je bilo oteti se dojmu da je ipak bio slabiji Red Bullov vozač. Početak sljedeće sezone nikako nije bio dobar za Rusa. Zaostatak za Ricciardom bio je još veći nego prošle godine, dok je odlični dvojac u Toro Rossu željno iščekivao mjesto u glavnoj momčadi. Zbog dobre veze koju je Jos Verstappen uspostavio s čelnicima Red Bulla (i naravno, ponajprije zbog Maxovih vožnji), bilo je samo pitanje vremena kad će mladi Nizozemac sjesti u bolid četverostrukih svjetskih prvaka.

Stvari su se za Kvyata počele komplicirati na VN Kine kada je na startu uletio s unutarnje strane, isforsiravši time Vettela da se pomakne u lijevo, zbog čega je udario u Raikkonena te kompromitirao utrku sebi i svom timskom kolegi. Na kraju je završio na trećem mjestu, dok je Vettel uhvatio drugo mjesto, pa su imali mogućnost pričati u predsoblju postolja. Vettel nije propustio priliku da se “iskali” na Rusu, kazavši mu da je doletio kao torpedo te da mora više misliti glavom u takvim situacijama. Kvyat se štitio argumentima “to je utrkivanje”. Vettel je poslije dodao “ako nastaviš tako ulijetati, oštetit ćeš svoj auto, ovaj put si imao sreće”. Nijemac tada kao da je napisao scenarij za sljedeću utrku, kada je Kvyatova nepromišljenost prelila čašu. Prisjetite se kako je tekao razogovor između njih dvojice poslije VN Kine.

VN Rusije trebala je Vettelu donijeti novi dobar rezultat kako bi donekle ostao u borbi za naslov prvaka, iako je prvoplasirani Rosberg već tada bježao 42 boda. Nijemca trkaći vikend nije mazio od samog početka, kada se znalo da će dobiti kaznu od pet mjesta na gridu zbog promjene mjenjača. No, ni to nije bio toliki problem koliko Kvyatova vožnja na startu utrke. Ne samo što je u tri zavoja dva puta udario u Vettelov bolid te ga izbacio iz utrke, već je izazvao štetu na svom i bolidu momčadskog kolege, pa Red Bull tog vikenda nije uspio osvojiti niti jedan bod. Kvyat je bio očigledni krivac za sudar i sada su u Red Bullu bili svjesni da nešto treba pod hitno mijenjati, budući da je Daniilov pristup bio nedopustiv i gotovo amaterski.

Nakon dolaska u svoju garažu, Sebastian Vettel otišao je do svog starog šefa, Christiana Hornera, te s njim razmjenio dvije-tri riječi o incidentu. Iako su neki već tada govorili da je Vettel imao prste u Kvyatovom otkazu iz Red Bulla, takve tvrdnje jednostavno ne drže vodu iz mnogo razloga. Iako nakon same VN Rusije nije bilo puno razgovora o sankcijama za Daniila, već su se sutradan počele vrtiti priče o žestokoj kazni koja ga čeka, iako se nije odmah pričalo o tome da će izgubiti svoju poziciju. Ustvari, Kvyatov samoubilački izlet na prošlogodišnjoj VN Rusije bio je okidač za što bržu promociju Maxa Verstappena, koji je u sljedećoj utrci odnio pobjedu te postao najmlađi pobjednik u povijesti Formule 1. A “siroti” Kvyat se od tada praktički nije ni snašao, a do danas je osvojio više kaznenih nego potrebiti bodova.


Odgovor

10 komentara

  1. Davor7 Prikaži

    Kvyat ne zasluzuje biti vozac F1 i tu je kraj prici. On je mozda dobar vozac i u to necu ulazit no njegove voznje su opasne za njega i za druge vozace na stazi. Ovo su prevelike brzine da bi se dozvolilo jednom vozacu koji ocito ne moze kontrolirati svoj temperament voznju koja moze ugroziti zivote ostalih vozaca na stazi. Njegove greske su pocetnicke jer se vecinomn zabija u ljude u straznji dio njihovih bolida posto ne moze i ne zna kontrolirati brzinu u zavojima i to posebice na startu utrke kada su svi u grupi. On je najnepozeljnija osoba među vozacima na startu i ekipe uvijek upozoravaju na njega svoje vozace koji se nalaze u njegovoj blizini na pocetku utrke sto je pogotovo nezgodno jer svi zele najbolju putanju,a to je gotovo nemoguce traziti kada imate totalno nepredvidljivog vozaca pored sebe koji se u vas moze zabiti u bilo kojem trenutku. Sto je najgore od svega cak ga ni njegov momcadski kolega Sainz ne podnosi jer lik jednostavno misli samo na sebe i ne mari ni za momcad ni za sigurnost drugih



    9
    9

    0
    • avalon Prikaži

      wowww.. odlična analiza i majstorski zaključak kako kvyat ne zaslužuje vozač u F 1 . kakvo i koliko iskustva imaš Davore da bi ovo napisa ? više od šefa TR , otprilike iskustva ka tost , nešto manje ali dovoljno da rezimiraš ? jer … npr tost koji možda donekle poznaje kvyata bolje od tebe pa je izjavija “… svi znamo da je Daniil jako, jako brz i vješt vozač ” ili npr “. U GP3 seriji je tako osvojio prvenstvo na kraju sezone, što je puno teže nego kada je sve čisto od sredine sezone.” uglavnom , tost se pozitivno izjašnjava o rusu . idemo dalje … ricciardo je vjerovatno jedan od 5 trenutno najboljih vozača F 1 i takav ricciardo je 2015. pobjeđen od kvyata . OK , to valjda ne znači ništa , značilo je npr 2014. kad je ricciardo pobjedija seba . btw , kvyat je 2015. bija rookie u timu RB sa tek 19 GP – a , ricciardu je to bila 2. sezona RB , a ima je 69 GP – a u “nogama” . kad je to svojim potezom rus ozbiljno ugrozija nečiji život ? napravija nešto ka grosjean u spa 2012. kad je skoro kotačem usmrtija alonsa ? kad je npr ima tako težak sudar ka alonso sa gutierrezom ? je li ikome napravija ono šta je seb nedavno napravija lewisu ? na početku trke je kvyat nepoželjan jer svi žele najbolju putanju , a on je nepredvidljiv ? a šta i kako se to može išta predvidit na startu kad svi nastoje pronač neku “rupu” kroz koju bi se provukli i napredovali u poredku ? kad mnogi “šetaju” stazom tražeči tu “rupu” ? zar tako max nije ima incident sa kimijem i sebom … pa ? zar to nije napravija i sad u mađarskoj kad je pokuša kompenzirat svoj loš start želeči odmah vratit poziciju , prokliza na stazi i sje*a trku kolegi ? je li max bija nepredvidljiv ? naravno da nije :) :) :) njemu se može tolerirat jer jbga , to je max , a ne kvyat . sainz ne podnosi kvyata ? teško da ijedan vozač podnosi kolegu jer npr jesu li se podnosili LH i NR ? ericsson se zna žalit na pascala … šta je sa odnosom perez i ocon ? vole se ? btw nije ni sainz cvitić … on je u 12 miseci skupija 7 kaznenih bodova , kvyat 10 ako se ne varam . i taj koji ne zaslužuje F 1 je 2015. RB “zaradija” 95 bodova . da je bija papak i odvozija ka rookie ( šta je i bija u RB ) pa uradija ništa mogla je FI ostavit RB iza sebe u konstruktorskom šta bi timu “izbilo” iz džepa poprilično novčića . i za kraj jedna preiskusnog buttona ( mada manje iskusnog od npr tebe ) posli izbacivanja rusa iz RB “Stvarno? Jedna loša utrka i Kvjat je otpušten? Što je s postoljem u prethodnoj utrci?” jer … prvo postolje u sezoni 2016. je RB donija onaj koji “ne moze i ne zna kontrolirati brzinu u zavojima” ( kako pišeš ) , a ne ricciadro . kako ste vi znalci i žestoki kritičari pojedinih vozača , vi bi odma iz F 1 izbacili strolla ( trenutno 5 bodova manje od preiskusnog masse , a rookie je ) , palmera koji je uz sve probleme sa bolidom 3 X završava 11. tj na pragu osvajanja bodova i kvyata . a bi li izbacili i npr vandoorna ?



      7
      7

      0
      • Adrian Newey
        Renault Prikaži

        @avalon
        Volim citat tvoje komentare, kad ti to izneses statisticki nemoze te niko pobit u komentaru, al uporni su ?



        1
        1

        0
      • Davor7 Prikaži

        Uopce me ne zanimaju drugi vozaci jer ovdje se prica o Kvjatu kojeg ce ocito i druga ekipa potjerati sto dalje od sebe. Ocito ti znas vise od sefova Red Bulla koji su ga bacili u 2. momcad u sred sezone sto ja koji pratim F1 duze od 30 godina nisam vidio takvu degradaciju jednog vozaca. , a sad je ocito da ce ga i Toro Roso potjerati. Tostove izjave ti uzimas kao nesto relativno, alo momak pa on je politicar u F1 i bitno mu je da imaju jednog rusa u F1. Sad cu ti reci nesto sto zapamti da zavrsimo s ovim, da je Kvjat takva vozacina kakvim si ga ti ovdje opisao Red Bull ga se NIKAD,zapamti ovu rijec NIKAD, ne bi tako rijesio nakon par utrka te sezone. Verstapen je slican njemu,ali vidi cuda Red Bull ga brani i ne degradira ga kao Kvjata i sto je najzanimljivije u tom bolidu u kojem je Kvjat kazes bio vozacina Verstapen je u svojoj prvoj utrci odnio pobjedu i do kraja sezone se tukao sa svima vodecima vise nego ravnopravno. Kvjat ne zasluzuje biti vozacem F1 i to ce ti i Toro Roso uskoro dokazat kad ga i oni potjeraju jer njegove gluposti se vise ne mogu tolerirat u nekoj i malo ozbiljnijoj ekipi F1



        2
        2

        0
      • avalon Prikaži

        Davor7 …. ma ko ti može proturječiti sad kad znam da F 1 gledaš duže od 30 godina . neki žive duže od 80 pa su vrlo malo naučili o životu ;) “Ocito ti znas vise od sefova Red Bulla koji su ga bacili u 2. momcad u sred sezone…” je li ti ovo kontra na moje iz prethodnog komentara “kakvo i koliko iskustva imaš Davore da bi ovo napisa ? više od šefa TR , otprilike iskustva ka tost , nešto manje ali dovoljno da rezimiraš ? ” ako je onda moram skinut kapu i zavikat FENOMENALNO ! baš si me uništija :( jesi li u svojih 30 + godina praćenja F 1 primjetija da su 2011. iz renaulta posli 11 od 19 trka iz tima izbacili heidfelda da bi “uposlili” bruna sennu zbog novčića koje je brazilac donija timu ? samo šta je kvyat ima “rezervni” položaj u TR , a heidfeld je tim potezom renaulta okonča karijeru F 1 vozača . sad mi napiši kako je ovo bilo skroz različito ali zapravo … nije . jer u renaultu su potez opravdali nezadovoljstvom pošto im heidfeld nije osvaja dovoljno bodova . a kad se sve sumiralo taj heidfeld je u 11 trka sakupija 34 , a petrov u ciloj sezoni + 8 brunovih trka je na kraju rezultiralo sa 39 bodova . njih 2 zajedno imali su tek 5 bodova više od heidfelda ;) tostove izjave uzimam relativno ? možda verodostojno , ne relativno jer franz poznaje kvyata mada bi bolje bili uzet tvoje izjave jer ti gledaš F 1 30 + godina , a tu se akumulira iskustvo koje neki šef “omanjeg” tima ne može dostić . tost je političar u F 1 ? valjda je kat ti tako iskusan kažeš , tvrdiš . no vidi sitnice na koju nisi obratija pažnju … tost iako u TR zapravo radi za RB i njegovo hvaljenje kvyata posli izbacivanja iz A u B tim je zapravo moglo bi se reč “tiha buna” protiv ove odluke , između redova ( u izjavama ) prkošenje helmut marku . virujem da je zahvaljujući marku kvyat “odletija” iz tima posli jedne greške ( kako je napomenija button … ali šta on zna posli 18 sezona i 306 GP – a u karijeri , ti znaš bolje ) jer je marko zaljubljen u maxa sudeći po njegovim izjavama kad je max dolazija u F 1 i TR . zašto posli greške rusa nije npr sainz promoviran u vozača RB , a ne max … jesi li se upita ? možda kvyat i nije vozačina ali nepobitna činjenica je da je u svojoj 1. sezoni u RB pobjedija ricciarda ali … to mu je bilo lako jer australac i nije neka vozačina zar ne ? čudi me šta je papak kvyat pobjedija , šta je prvo postolje 2016. donija baš on , a ne ricciardo . RB za svako sranje koje je max uradija stane iza njega jer zapravo marko zaljubljenik stoji iza mladca . pa i posli mađarske kad je svojim manevrom sje*a trku kolegi . dovoljno je bilo da se izvini i sve 5 . da je to uradija kvyat bilo bi razapinjanja . rus je demoniziran sa 10 Vs 7 carlosovih kaznenih bodova . carlos je cviće , a kolega mu “razbijač” od kojeg svi “strepe” :) :) :) zamisli da je kvyat razbija nekoga ka max grosjeana u MC 2015. ? i još bezobrazno optužija francuza za svoju grešku ? znaš kad bi doša u RB ? NIKAD ! ali kad je max u pitanju onda marko sve sredi jer on nije političar u F 1 ka tost :) :) :) “dragi moj” Davore 7 ne sićam se da sam napisa da je kvyat vozačina zato …. koncentriraj se ;) max je vozačina no siti se mislim singapura ili malezije kad su se na stazi “sreli” kvyat i max … max je žestoko napada rusa u poprilično dominantnijem bolidu i kako je prošlo ? max je pritiska , rus je parira bez greške u kočenjima i na kraju je max odusta jer je vidija da su mu pokušaji uzaludni ;) kako taj vunderkind nije isprašija papka kvyata ? kad spšominješ glupsti rusa koje se ne mogu tolerirat navedi mi neku “gomilicu” tih gluposti . a jesu li gluposti minjanje smjera pred kimijem kod 300+ kmh ? ili konflikt sa vozačima ferraria i kasnijem “osvećivanju” u trci ? ono sa grosjeanom u MC , nedavno “ubacivanje” pred seba kad je njemcu oštetija prednji spojler pa do ove mađarske kad je sje*a ricciarda ? mada , bilo je tu još “sitnica” koje sve marko “popegla” kad mu je ljubimac u pitanju . u 30 + godina gledanja F 1 izgleda nisi “upratija” kako je lako imat kontakt , udarac na startu trke kad SVI traže prolaz naprid . dešavalo se to i MS u mercedesu , a kako ne bi kvyatu ? jbte , desilo se to i štovanom maxu u mađarskoj :) :) :) no može si on to priušti jer iza njega stoji marko i jos the boss , a ko stoji iza rusa ? ko ga podržava jer ga malko bolje poznaje ? samo “političar” u F 1 franz tost , pravi šef koji je izjavam prkosija onima koji ga plaćaju …. GOSPODIN ( i drugi otac mladim vozačima .. po odnosu prema njima ) tost !


        0
        0

        0
    • zigorec Prikaži

      Davor7, slažem se s tobom od druge do zadnje riječi. Prvu bih zamijenio prezimenom Verstappen. Pročitaj malo i vidjet ćeš da sve stoji. Problem su ti mladci koji ulijeću glavom bez obzira u gužvu i očekuju da im se svi maknu u strahu da će ih satrti. Previše su bezobzirni, ne znaju taktizirati i jednostavno su nedovoljno zreli za razinu natjecanja kao što je F1. Da me se ne shvati kao totalnog negativca za takve mlade, bio sam oduševljen Verstappenovom utrkom u Brazilu i ponavljao više puta jer je nevjerojatno što je tada izvodio. Ali… Isto tako, i Kvyat i Sainz, čak i Stroll, imali su svojih svijetlih trenutaka. Svi oni će imati što za reći kada jednom i ako sazru. Primjerice, takvo što ne bih nikako mogao reći za Palmera ili Ericssona, da ne širim negativni spisak dalje. Zaključak, volio bih gledati i dalje Kvyata u utrkama, ali malo pametnijeg i staloženijeg, koji zna pogledati zavoj – dva unaprijed i predvidjeti što bi se moglo dogoditi ukoliko nastavi srljati kao što je ponekad znao.



      6
      6

      0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        Ja bih još dodao:
        Šteta što nema limita godišta vozača dozvoljenih za nastupanje
        kao npr : limit za kupovinu akohola…..
        Zamislite da je limit u
        F3 15-20 godina
        F2 20-25 godina
        F1 25+
        ili tako nešto.
        Osim što ne bi u F1 bilo malih prgavih bezobraznika,
        F2 i F3 bi skočila polularnost nekoliko puta.

        Vi koji gledate utrke npr: F2 znate koliko su medijski zapostavljene
        a kako ih je fantastično za gledati.
        Prave borbe s podjednakim bolidima (samo sa različitim postavkama)

        E kada bi takav ili takvi višegodišnji prvaci ili viceprvaci F2 prelazili u F1
        to bi bile senzacije, velika očekivanja, jer bi znali da dolazi izgrađenii vozač.

        Usput, vozač ionako nije kompletan ako samo pobjedi jednu sezonu u najjačem timu.
        Mora pasti u lošiju momčad, gubiti imati seriju slabih plasmana unatoč trudu
        i tada se dokazati povratkom u bolji bolid.
        To je onda kompletni frajer.



        6
        6

        0
      • Davor7 Prikaži

        Uh izgubio si me nakon prve recenice u ovom epu koji nema veze sa vezom. Govoris kako je Kvjat bio odlican u tom bolidu,a onda dođe djete od 18 godina i bude duplo bolji od njega pa sve tvoje budalastine padaju u vodu. Kako rekoh za njega je F1 avantura zavrsena i to ce ti uskoro biti dokazano,a ti nastavi pisati epove koji nemaju veze sa zdravom pamecu. Nikad jedna vrhunska ekipa nije potjerala svog vozaca kako je Red Bull potjerao Kvjata, to je pravi dokaz koliko on vrijedi danas u F1 i sto je zanimljivo niti jedan vozac nema dobro misljenje o njemu.


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        a da ti napišem kako brbljaš … naljutija bi se ? kako drugačije “opisat” ovo “Govoris kako je Kvjat bio odlican u tom bolidu,a onda dođe djete od 18 godina i bude duplo bolji od njega pa sve tvoje budalastine padaju u vodu.” ne sjećam se da sam napisa da je kvyat bija odličan u RB nego da je pobjedija ricciarda 2015. , a 2016. donija prvo postoje te sezone RB . znam , budalaštine pišem koje ćeš ti argumentirano pobit jer … niti je kvyat 2015. ( ka rookie u RB ) pobjedija ricciarda niti je 2016. osvojia postolje prije iskusnijeg ricciarda . interesantno da i veteran button izgovara gluposti “Stvarno? Jedna loša utrka i Kvjat je otpušten? Što je s postoljem u prethodnoj utrci?” ;) ako može on onda valjda mogu i ja . i da , priznajem da sam primjere maxovih nepodopština izmislija … nikad se navedeno nije dogodilo . možda sam lažima moga zavarat neke neiskusnije ali onoga ko 30 + godina prati F 1 … :( naravno , kad se ne može parirat onda ja pišem epove koji nemaju veze ss pameću :) :) :) navika sam ja na takve Davore i kad mi komentar proglase epom znam koji je sat ;) ti si izgleda neki insajder koji je stalno u kontaktima sa vozačima F 1 čim znaš kako nijedan vozač F 1 nema dobro mišljenje o kvyatu ? znaš i gotovo no vidi ovo objavljeno jučer 09. 08. “… iz momčadi dolaze signali da Kvyat ima ugovor i za iduću sezonu.” jbte , izgleda da se nisu konzultirali sa tobom :(



        1
        1

        0
  2. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Ideja FIA-e (Bernija?) je da imaju vozače iz što više
    različitih (ekonomski i ljudiski velikih) zemalja.
    Naravno to je zbog popularnosti, širenja tržišta……. lova ,lova, lova.
    Zato u F1 ulijeću nama mladunci čudnih vozačkih karakteristika i umjeća,
    maltene jedino sa povjesti utrkivanja u kartingu.
    Moglo bi se nabrojati dosta takvih tipova koji plaćaju svoja mjesta
    čudnim ugovorima s još čudnijim tajnim dodacima.
    Naravno kada utrka počne onda više nema izvlačenja na druge
    slab bolid, motor………….
    Ipak, svaka momčad jedno mjesto čuva za kvalitetnog i provjerenog vozača.
    Zbog klauzula ugovora dotepenci bez talenta ne izljeću na nos odmah iz
    momčadi čim se uvidi da taj vozač ne valja.
    Prvo, svoju nesposobnost mora bar 10 puta dokazati
    i napraviti više štete nego što nosi raskid ugovora.
    Možemo ih nabrajati skoro na desetine
    al da mi nitko nije spomenuo ili gurnuo na taj popis Pastora Maldonada
    Glavu ću mu odšarafiti. :D



    5
    5

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.