(Ne)pravda

Izdvojeno / Kolumna

Ivan Papak

Prije 7 godina 4 min 39 komentara

Rujan 2005. –  mješavina emocija, sreće, brzine, ludosti i zaluđenosti dok žuto-plavi Renault tutnja  ciljnom ravninom upravljan od strane jednog od najvećih sinova španjolske Asturije. Fernando Alonso osvaja prvi naslov svjetskog prvaka u najprestižnijem motosport natjecanju  na svijetu. Oviedo je u deliriju, slovo F na tipkovnicama španjolskim novinara je izblijedjelo, nova zvijezda je rođena. Iduće godine ista priča, kotač uz kotač s Michaelom Schumacherom te po mojem osobnom mišljenju jedna od najboljih sezona unatrag  15 godina. Ludilo iz Ovieda se preselilo na čitav svijet. Malac iz Asturije je pokazao velikom Kaiseru da nije nepobjediv i lavina se više nije mogla zaustaviti.

Fernando Alonso je jedna od onih osoba koje ili volite ili mrzite. Tu nema kompromisa, baš kao ni u njegovoj vožnji. Čovjek 3 desetinke, kako sam sebe voli nazvati, jer je uvriježeno mišljenje da svakom bolidu on minimalno toliko donese, donio je u F1 veliku dozu svježine i dekapitirao s vlasti crvenu pošast iz Maranella. Njegov drugačiji stil vožnje od onog Schumacherovog koji smo do tada gledati, donio mu je poklonike diljem svijeta. Isto tako, njegova “tamna” strana donijela mu je isto toliko i mrzitelja. Možda je to karma koja prati najveće, budući da ni Schumacher niti veliki Ayrton nisu bili bez mrlja u karijeri. Bilo kako bilo, prelazak u McLaren bio je jedan od najspektakularnijih događaja u svijetu F1. Mladi nadobudni te ultrabrzi rookie Lewis Hamilton te novi dvostruki svjetski prvak u istom kokošinjcu. Marketing McLarena vjerojatno nije mogao pobrojiti novac koji se slijevao, dok Ron Dennis vjerojatno nije mogao oka sklopiti. Epski dvoboj svoju je kulminaciju doživio upravo u Mađarskoj 2007. godine. Alonso blokira Lewisa u boksu koji ne uspijeva dovršiti zadnji kvalifikacijski krug. Game over. Kola odjednom idu nezaustavljivom brzinom prema dolje.Od miljenika do persone non grate u 60 sekundi.

Podvijena repa vraća se u Renault, oni ga dočekuju raširenih ruku, dok njemu jedino što treba jest sigurno utočište i poznat teren. Famozna pobjeda u Singapuru 2008. donijela mu je više štete nego koristi. Nelson Piquet Jr. se na naredbu Flavia Bratorea zabija u zid te Španjolcu osigurava pobjedu nakon sušnog razdoblja i za njega i za Renault. Epilog ove priče je kazna za Flavia Briatorea, ali ne i za Fernanda koji navodno nije znao za naredbu. Baš kao ni 2007. u špijunskoj aferi na relaciji McLaren – Ferrari koja je rezultirala drakonskom kaznom za McLaren.

Prelazak u Ferrari dočekan je kao jedna od prekretnica moderne F1. Oni koju su često pljuvali po njemu, sada u crvenom kombinezonu ga glorificiraju. Takva je F1, neke stvari trajno ostaju zapisane, neke jednostavno izblijede. Baš kao i ono slovo F s početka teksta. Međutim, Fernandova era u Ferrariju nije donijela ono što su svi priželjkivali. Ferrari nije uspio napraviti bolid s kojim bi se Španjolac mogao boriti za naslov, a mnogi barem pola krivice zbog toga svaljuju i na Fernanda. Njegov pesimističan pristup, nedovoljna zainteresiranost i motivacija navodno su stvarali probleme i atmosfera u Maranellu je bila napeta. U takvoj okolini je teško raditi i Ferrari je bio u grču. Ratovi preko medija te stalna prozivanja bili su jasni signali da za navijače Scuderije Ferrari Španjolac neće biti novi Kaiser koji će ih vratiti na stare staze slave.

Spygate, crashgate, prgava narav i karakter, strašna brzina i preciznost su aureola koja prati Fernanda Alonsa. Prošlo je više od 10 godine od njegovog zadnjeg naslova; koliko je zbog toga sam kriv, koliko je kriva karma a koliko jednostavno nije imao sreće?


Odgovor

39 komentara

  1. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Mala greškica

    Hamilton blokira Lewisa……

    BTW, imao je solidnu mašinu 2010 i 2012, naravno ne na nivou RBa (2012 ni na nivou Mclarena), samo su u drugom dijelu obje sezone, svi zasrali. Ekipa sa razvojem bolida, a Ferdo sa nekim zihneraški odveženim trkama.



    16
    16

    0
  2. Marussia
    JulesB. Prikaži

    Čovjek sa 97 postolja i 32 pobjede svakako spada u sam vrh najboljih u F1..samo što, nažalost nećemo nikada saznati koliko bi mogao još postići da su se neke stvari drugačije posložile..tako da, naslov članka je totalno pogođen :)



    10
    10

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Najbolji vozac danasnjice i jedan od najboljih u povijesti formule 1 kojega su njegov mutan karakter i prije svega egoizam kostali vecih ostvarenja.



    19
    18

    1
    • Adrian Newey
      Renault Prikaži

      Nebi se slozio da ga je karakter i egoizam kostali necega vecega nego samo krive odluke oko prelaska iz tima u tim. Da je neko seba pitao 2012 da za 2013 vozi Mercedes…lik bi se samo nasmijao isto kao i FA. Ima karakter kao SV, LH i Max. Samo sto max mora shvatit da se utrka ne dobiva u prvom krugu, zavoju itd.



      4
      4

      0
  4. Michael Schumacher
    izbrisano Prikaži

    Mogu samo reći da nije bilo onih promjena sa gumama u 2005 Alonso nikad nebi bio prvak. Michelin mu je donio naslov te godine, a u drugoj polovici 2006 kad su sredinom sezone pravila opet promijenjena MS je pomeo Alonsa i da motor u Suzuki nije riknuo MS bi imao 8 naslova. Scaka čast Alonsu ali nikad neće bit ni nikad nije bio na razini Michaela



    19
    18

    1
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      da kojim slučajem ms nije parkiro bolid u kvalama usred rascassea, možda bi bio prvak…



      9
      9

      0
    • Fernando Alonso
      Mr.Spaceguy Donator Prikaži

      Kakva glupost. Da Bridgestone nije radio gume prema Ferrarijevom bolidu nebi ni Schumacher vidio pola svojih naslova. Kad je bio tako dobar kako to da se preplasio jednog mladog Raikkonena?



      11
      11

      0
      • Michael Schumacher
        izbrisano Prikaži

        Koje Raikkonena? Ako misliš na odlazak iz ferrarija 2006 to zahvali montezemolu. Bridgestone radio gume prema Ferrariju? Da sigurno. Nije bridgestone radio gume prema ferrariju nego je ferrrari bio najmoćniji bolid u rukama najboljeg vozača



        7
        7

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        bridgestone je radio gume za ferrari i tu nema nikakve sumnje. zato su se svi ‘veliki’ prebacili se na michelin prije ili kasnije.



        13
        13

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Daj ba Mr……
        O kakvom “preplašivanju” pričaš, WTF?
        I to da mu je Bridgestone donio pola titula.
        Michelin je onda Alonsu donio obje.
        E sad, da nije neko ovo, da nije neko ono, ….., ljudi pustite se toga.
        Bilo je kako je bilo, jbga.
        Kad uzmemo samo MSa, mogao je vrlo lako imati “samo” 4 titule umjesto 7, da su drugi imali malo više sreće. Ili on manje sreće.
        S druge strane mogao ih je imati čak 11, da su se neke stvari odvijale malčice više u njegovu korist ili da je imao malo više sreće.



        7
        7

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        @MS791 Montezemlo mu je postavio ultimatum. Ili ce voziti sa Raikkonenom ili moze u mirovinu. Schumacher se bojao Kimija i nikako nije htio imati konkurenciju unutar tima nego je htio da mu nadu drugog vodonosu . Kad je vidio da ga Montezemolo ne dozivljava, odlucio je podvuci rep i otici u mirovinu. Sto se tice tvojega negiranja Bridgstonova odnosa sa Ferrarijem. Informiraj se bolje.



        4
        4

        0
      • Michael Schumacher
        izbrisano Prikaži

        Mr.Spaceguyv dakle po tebi bez tih guma MS nebi osvojio ništa?Njegove vozačke sposobnosti i snažan bolid, te odlično posložena garnitura u boxu nisu bile presuđujući faktor? I to sa Kimijem, pričaš gluposti, Massa je 2006 tek došao u ekipu i nije bilo govora da ide, odmah na početku sezone se govorilo da MS odlazi. I vidjeli smo na primjeru 2008 gdje je Massa bio bolji od Kimija, što bi tek onda MS radio protiv njega i 2007 i 2008?Osvojio naslove tao negdje oko Belgije/Italije



        5
        5

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Pricam gluposti?

        “In truth no one knew what was about to happen. Schumacher didn’t want to retire, at least not that day. And he thought he still retained enough power to get his way.
        But Montezemolo had long before given him a deadline of Monza and told him (expressly against Jean Todt’s wishes) that it was either driving alongside Kimi Räikkönen in 2007 – or retirement.
        In truth Schumacher was not simply being pushed out of Ferrari, he was not prepared to carry on under the terms that were being offered. So he reluctantly decided to retire. And in any event it was good timing – he was going out at the peak of his powers.”

        Bolje mu je bilo umiroviti se nego se boriti s Kimijem. Evo jos malo o tome kako se Schumacher nije nikoga bojao .

        “It was a battle Montezemolo had been determined to win. Six years earlier, to give the team the very best chance of winning, he had wanted to hire Mika Häkkinen as team-mate to Schumacher. But he had been blocked by the twin powers of Schumacher and Todt. This time he was determined to prevail. He wanted Räikkönen, and if that meant Schumacher’s departure, then so be it.”

        Evo ti jos za gume.

        “Back in the Schumacher dominant days of the early 2000’s, it was well known that Ferrari’s Japanese tyre partner Bridgestone developed their tyres to work specifically with the Ferrari car resulting in a very one sided affair each weekend. The rule makers eventually hindered that partnership enough to break the Michael Schumacher show and allow the Michelin runners a chance to compete. The result being Fernando Alonso in a Renault two Championship wins.”



        4
        3

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Mr., zaśto bi se MS “bojao” vozača kojeg je Massa u toku 2,5 godine (zaključno sa Njemačkom 2009., jer u Mađarskoj popio feder u glavu), dobio 2:1 u sezonama (2007. 110-94 za Kimija, 2008. 97-75 za Massu, 2009. 22-10 za Massu do Mađarske), ukupno 213-195 za Massu, plus 9-8 u pobjedama za Massu. Jedan je sretno osvojio titulu za bod, drugi je nesretno izgubio titulu za bod. Da se razumijemo, ja Kimija smatram boljm vozačem nego Massu, i u periodu 2005-2007 je bio odličan. I jeste MSu dat ultimatum. Ili Raikkonen ili out. Tu si u pravu.
        Ali zašto bi se MS “bojao” Kimija? Zašto bi se “bojao” ikog? I “podvlačio rep” pred bilo kim?
        Neśto drugo je u pitanju.
        Neśto što ne piše u tom dugačkom članku iz kojeg si povadio tih par pasusa.
        Nešto što vjerovatno nikad nećemo saznati.
        Što se tiče Hakkinena, koga god da su mu doveli u ekipu u periodu 2000-2004 (Mika je bio planiran za 2001. pa nadalje), MS bi sa njim obrisao pod.
        Pa taj isti Hakkinen je jedva uzeo titulu Irvineu, 1999., a 2001. je izgubio timski dvoboj od DCa.



        7
        7

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        @Frantic Mislim da je bespotrebno pricati o Kimijevoj statistici naspram Masse. Kako je Schumacher mogao znati kako ce Kimi proci s Massom? Kimi je te 2006 bio smatran najboljim vozacem uz Alonsa i Schumachera.

        Procitaj ovaj clanak. Tu se vidi njegov nacin razmisljanja kada nije sve islo po planu. Paranoja i deluzija.

        http://www.motorsport-total.com/f1/news/2016/11/brawn-ueber-jerez-1997-schumacher-wurde-kreidebleich-16111210.html



        2
        1

        1
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Pa nemoj onda govoriti da ga se “bojao i da je podvio rep”.
        To čak ne piše ni u onom članku iz kojeg si vadio pasuse u svom gornjem komentaru.
        Što se tiče ovog linka, njemački nedovoljno znam da bi ga razumio, a prevod je užasan.
        I opet koristiš preteške riječi “paranoja i deluzija”.
        Sve se to dešava u žaru biorbe i vruće glave.
        Svi su oni zayebanog karaktera, pogotovo ovi najveći. Ne bi bili to što jesu, da im je narav tipa “ma on ti je k’o melem, moš’ ga na ranu stavit'”.
        Jbga, nemoj sad da kopamo o sličnim stvarima kod Prosta, Senne, Alonsa, Vettela, Hamiltona,….
        Jedino, kod Finaca toga nema, oni su LINIJA. :mrgreen:



        4
        4

        0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        MS je doktor za Alonsa.. Bio i osto..



        7
        6

        1
      • avalon Prikaži

        Frantic … ma kako ti ne shvaćaš da se MS boja svih , a najviše kimija i po pisanjima nekih sa “onog” portala alonsa jer kako su pisali španjolac ga je “umirovija” pošto je MS shvatija da nema šanse protiv nabrijanog alonsa . zar nije najbolji primjer 2006. kad su u predzadnu trku ( japan ) ušli bodovno poravnati ? MS u strahu od alonsa je u japanu poveja trku nastojeći šta dalje pobjeći od španjolca i tako je uspješno bježao 36 krugova dok nije “izdahnija” ferrari . čudo da nije pobiga od FA posli 2005. kad je prvenstvo završija 3. ( hvala bridgestonu ) sa 71 bod zaostatka . šta bi mu tek kimi radija (da je MS osta u ferrariu) koji je u ISTOM bolidu zaosta za fernandom 2014. sitnih 106 bodova . legende kažu da je čak i frentzen bija dosta bolji od MS . jedino šta me malko zbunija nedavno video dana naslova “Schumacherova nevjerojatna kontrola bolida” ?!?!?? b it će to zbog guma jer plašljivi michael bi bez tih guma bija možda i ispod prosječni vozač F 1 ;) :) :) :) :) PS zbunjuje me npr i onaj video iz monze di je LH , jedan od najbržih , najboljih mora otegnut jaja do poda da pretekne MS koji je već tada po godinama bija “starac” ;) valjda se to desilo zbog guma ( opet ;) ) jer su za MS valjda radili posebne gume isto ka i kad je vozija ferrari :)



        1
        0

        1
  5. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ah ja bi rekao da je Alonso jedan od onih vozača koji je na krivom mjestu u krivo vrijeme.



    6
    6

    0
  6. Dan Gurney
    Crash Donator Prikaži

    Sto se mene tice moze ostat na 2 naslova.. Ako slucajno opet bude u nekoj borbi s nekim, nek opet zapne iza tamo nekakvog Petrova…



    11
    10

    1
  7. Sebastian Vettel 5
    RSP Prikaži

    “HAMILTON blokira LEVISA” u boksu??



    3
    3

    0
  8. Marlboro
    McKruno Donator Prikaži

    Ja ne znam koji osjećaji mi se javljaju na spomen Fernanda. Najomraženiji vozač u najomiljenijoj momčadi …! Nakon 2007 stvarno nisam očekivao da ću ga opet vidjeti u McLarenu.



    3
    3

    0
  9. Formula1
    f1zd Prikaži

    Kombinacija loših odluka, egoizma, kako je napisao @Space, a na kraju i loša sreća…A možda i karma, tko zna.



    2
    2

    0
  10. Honda
    blown diffuser Prikaži

    Prelazak u Ferrari dočekan je kao jedna od prekretnica moderne F1. Oni koju su često pljuvali po njemu, sada u crvenom kombinezonu ga glorificiraju” isto možemo reći i za Vettela, dok je vozio za RB manje više svi Ferraristi su pljuvali po njemu a sad im je odličan vozač. (Bit će zanimljivo ako Vettel nikad ne osvoji naslov sa Ferrarijem, što će se onda pisati o njemu)



    19
    19

    0
    • Ferrari
      sisavac Donator Prikaži

      a jegiba, to je tak. bar kod mene
      osobno navijam za ferrari (momčad prvo, vozač drugi) i bilo je tako dok je MS vozio protiv Alonsa, pa Alonso protiv Vettela i sad Vettel protiv Hamiltona. možda uskoro bude i Hamilton protiv xyz… ne bih rekao da pljujem, ali ih nisam podržavao jer su bili toliko dobri da su pobjeđivali ferrari. a da nisu dobri, ne bi došli u ferrari. :)



      2
      2

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Takođe i kod mene.
        Ne znam šta tu ima čudno?
        Sasvim normalna stvar.
        Npr. nije meni Alonso bio drag ni kad je vozio za Ferrari, al jbga, vozio je za Ferrari i bio u borbi za titulu i bilo bi mi drago (puno više zbog ekipe, nego zbog njega) da je uzeo 1 ili 2 titule prvaka sa Ferrarijem.
        Zadnje dvije rečenice si baš potrefio.



        3
        3

        0
  11. Adrian Newey
    Renault Prikaži

    Gledajte ljudi da vam kazem da se svadjate oko gluposti. Michelin i bridgestone su kao Ferrari i Mercedes dns, neka staza pase crvenima a neka sivima isto tako je i bilo sa gumama, ovisno kako koja staza ima utjecaj na gume. @FRANTIC objasnio da je msc mogao imat i 4 a lako i 11 titula…mogao je i alonso samo da je potpisao malo za RB, pa za Merc…bla bla. Kad se mijenjaju pravila to je isto kao da odigras listic od 10 parova u nadi da ces pogodit, vozaci lude kad im svaka ekipa uleti s ugovorom i pricama o naslovu..ko je mogao zamislit RB od 2010-2013 pa Merc?. Kako se gleda razina Msc, Seba, FA i LH?? Prva trojica cupaju bas svaki atom iz bolida…Msc dokazao, FA dokazao i Seb dokaziva ali samo da crveni ne zaseru razvoj..tako je nando popusio nadam se da nece i seb…LH vrijedi isto ali pod pritiskom pocne radit greske i zato ga stavljam na 4 mjesto od navedenih. U f1 bolidima sjede vozacine među kojima je 100tinka razlike samo sta marketing radi svoje jbga takav je svijet dns i tu nemos nista….strol, erikson, palmer, buntovnik crazy russian ? Karma omg…ajde nandova karma uvik nesto s egom ovo ono a puno ljudi s kojima pricam o f1 kazu da je MSC uvijem imao samo broj 2…propustanje na ciljnoj ravnini, barikelo izjavio da se nije smio borit s njim i da su ga fanovi napadali da je spor pfff. Msc u komi ? karma? Nemojte vise o karmi pls. Ugl htio sam rec da su svi vozacine i tjt a to kako ih vi poredate to ovisi o vama pa ne gledate valjda karakter meni je npr Palmer super lik. Uvijek odmjeren i ne vrijđa se..pravi gospodin tj novi Button ?



    4
    4

    0
  12. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Nemam nikakvih dokaza ali bio bi spreman kladiti da je u jesen 2004. Bernhard Charles pozvao Japance na sastanak i objasnio im da je vrijeme da netko drugi postane prvak i neka izvole zaboraviti praviti gume na jedno godinu i pol dana. Jer Bridgestoneovi problem s gumama su 2005. bili gotovo komični.

    A kaj se tiče odnosa Bridgestona i Ferrarija, Tada su bila dva proizvođača guma. Svatko od njih je mogao imati svog favorita, s kojim je najviše radio. To je zapravo prirodno i za jednu i za drugu stranu. Nije valjda da netko ozbiljno misli kako RedBull nije imao povlašteni tretman u Renaultu u godinama kad Renault nije ima svoju F1 momčad. Nije slučajno i da je to doba RB dominacije.

    Ako netko bude išao gledati statistike pisat će da je Renault bio u F1 i 2010 i 2011. Zapravo nije. Tada je većinski paket prodan Genii fondu koji je još dvije godine zadržao ime, a RB je dobio ekskluzivnu podršku u razvoju motora…..

    A Nando je ispao potpuni šupak kad 2010 nije niti pokušao preteći Petrova, u Abu Dhabiju, pa makar i nerezonski. Što je mogao izgubiti? Samo ono što ionako gubi. U tom trenutku sam ga prekržio kao nekoga kome je stalo. Odrađuje frajer i skuplja lovu u banci. Kad ga netko pita trkejlja o najboljoj utrci u životu.. Kaj se mene tiče – otvor malo južnije s leđne stane.



    7
    7

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Da sam bio na Montezemolovom mjestu razdužio bi ga na licu mjesta u team radiu nakon prolaska kroz cilj. Postavilo bi i presedan za ostale koji sjedaju u crveni bolid, da si razmisle smiju li sjesti.



      5
      5

      0
    • Adrian Newey
      Renault Prikaži

      Ili ono kad seb pocne napadati u zadnjem krugu bottasa ali nema veza glavno da je ispred hama? Pola utrke se vozi unutar 2, 3 sec onda kao “napada” u zadnjem krugu….da bar pritisne 5,6 krugova prije kraja! Kimi stay behind vetel! Fernando is faster then you!
      Tebi neki vozaci bas smetaju ali malo koji prvak je imao cistu karijeru…navijaj za SV, FA je na zacelju i nije u ferrariju sta hoces??



      7
      7

      0
      • Dan Gurney
        Crash Donator Prikaži

        Spot on.. Seb nije uspio napast Bottasa u bolidu koji je nandominantniji ikad a i ove sezone brzi od Ferkana…Ista prica sa Petrovom i Alonsom. Nije Alonso ni jednom uspio napast predominantni bolid Petrova i izgubio naslov..



        3
        3

        0
      • Niki Lauda
        wapi Pretplatnik Prikaži

        U slucaju o kojem ja pisem radilo se o naslovu svjetskog prvak, a ne o jednoj od utrka u kojoj mozes iz raznih razloga htjeti ili ne nekiga preteci. Ovo je zadnja trka, visi ti naslov, nemas za koga ili sto cuvati mjenjac, motor, kaj god, a ti kao supak grintas na pitwall i niti jednom ne pokusas preteci tipa ispred sebe. Potpuna katastrofa. Kao navijaču SF tu sam prekrizio Alonsa, a dan kasnije i Montezemola kad se ispostavilo da je Alonso jos uvijek vozač Ferrarija

        Bio je u Ferrariju predugo. Tip je otrov



        3
        3

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Sta volim ovakve koji misle da su popili svu pamet svijeta. Kad si tako pametan sto ne kazes da je Renault bio tezak bolid za pretjecanje i da je Petrov bio jedan od dvojice koji su imali novi motor za utrku. Takoder njegov motor je bio 3.3kmph brzi od Ferrarijevog.


        0
        -1

        1
      • avalon Prikaži

        OK , renault je bija 3,3 kmh brži od ferraria , a di je onda bija legendarni ratnički duh , talent , vještina FA ? jer možda bi u “jednadžbu” tog abu dabija trebalo uvrstit i iskustvo … FA 2010. 157 , VP 18 GP – a , petrov rookie , alonso u svojoj 9. sezoni ;) ako neko ko je skoro 9 X iskusniji po broju odvoženih GP – a ne može ili bar ne pokuša preteći rookia , a radi mu se o tituli onda je nije ni zaslužija . zamisli da je seb 2012. kad se izvrtija na stazi razočaran događanjem na startu “diga ruke” od te trke ( 22. u prvom krugu , fernando 4. ) , da nije upira ( u 9. krugu već je bija 6. , alonso i dalje 4. ) znaš kad bi osvojia tu 3. titulu ? NIKAD ! prije abu dabija 2010. FA je ima 15 bodova više od seba i valjda je bija siguran u titulu , možda kad je vidija da je gusto da je želija pritisnut ali bilo je kasno . virujem da je takođe “zaspa” u brazilu 2012. uljuljan sebovim 22. mistom na samom startu i kad je u 9. krugu vidija da je seb već 6. bilo je kasno za reakciju … a i staza nije bila baš suha pa …. ;) ako mu je filozofija da on želi pobjede , titule , a to sa ferrariem nije moga pa je zato odabra McLH onda mu je te 2010. bilo svejedno završija abu dabi eventualnim sudarom , izljetanjem itd pokušavajući preteć petrova jer završavajući 7. sa 6 bodova ju je i tako izgubija . isto i u brazilu 2012. … na kraju je zaosta za buttonom ( koji je jak po mokrome , a alonso … ??? ) 2,7 s i zbog toga opet izgubija titulu . komparira bi ovo sa massinim brazilom 2008. … felipe nije baš neki vozač po kiši no samo pobjeda mu je mogla “otvorit” vrata do titule i zbog toga je massa isša na pobjedu i pobjedija . ima je nesriću šta je glock onako “popušija” od lewisa i brazilcu je izmakla titula u zadni trenutak . ali .. da je sve od sebe dok mi se čini da je FA iako sa debelim šansama odvozija pomalo ziheraški 2010./12. . to se od jednog među najboljima , koji je dava ( valjda još daje ) “popularnih 120 % ” nije i ne očekuje zar ne ;) a ovo da je renault bija brži i težak za preticanje si 100 % provjerija iz relevantnih izvora ? tu 2010. bolje plasirani vozač renaulta ( kubica( je završija iza vozača RB , ferraria , McL i jednog mercedesa , a u konstruktorskom renault je završija na 5. mistu 233 boda iza ferraria koji je bija sporiji od renaulta i težak za preticanje ?!?!?!?



        2
        2

        0
      • Formula1
        f1zd Prikaži

        @avalon
        Evo da i ja tebe ispravim u nečemu :D
        Utrka u Brazilu je završila pod SC-om, pa se Buttonova prednost smanjila… Zaostao je on više od 15-ak sekundi koliko ja znam.



        1
        1

        0
  13. Daniel Ricciardo
    MALAK Prikaži

    Vozit će on do 40. Borac je on neče se on dati tek tako, vidjet čemo mi njega još koji put na postolju. Ostanak u Mclarenu i Honda da nešto napravi s tim motorom i evo njega 2018 na postolju to mu je jedino rješenje.
    A ne može i ne smije mu se ništa osporavati niti nadodavati … 2 titule 32 pobjede itd. … samo činjenice to je trenutno Alonso i njegova karijera.
    Evo i najbrži krug utrke u Mađi sa starim gumama nije još za otpis.



    7
    7

    0
  14. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Karma? Jel to pojam iz serijala “Na rubu znanosti”?
    Može li se sudbina Schua smatrati karmom?



    9
    9

    0
    • Adrian Newey
      Renault Prikaži

      A to je ono sto i ja tupim al se na to niko ne obazire. Ako ne odaberes pravu ekipu u pravo vrijeme neces vidit naslova, od 10 ekipa samo jedna je prvak sto znaci da su ti sanse 10% za pogodak. Ili RB,FERRARI, MERC I RENAULT, MCH?? Sanse 20%



      5
      5

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.