Renault odustaje od Kubice za 2017.

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 14 komentara

Mnogo se toga posljednjih tjedana pisalo o Kubici nakon što je Poljak u Španjolskoj testirao Lotusov E20. Bivši F1 vozač je nakon toga dobio priliku i na Paul Ricardu, također u Lotusovom jednosjedu iz 2012., a novu priliku će dobiti sljedećeg tjedna tijekom sezonskog testa u Mađarskoj, što će mu biti prvi nastup u novoj specifikaciji bolida. Iz Renaulta stižu vijesti da će taj test poslužiti kako bi momčad procijenila kolike su Robertove šanse za povratak 2018., a ne kako bi možda ove godine zamijenio neuvjerljivog Jolyona Palmera.

“Nastavljamo podržavati Jolyona i nema nikakve promjene plana”, rekao je Renaultov direktor Cyril Abiteboul. “Istina je da s Robertom osjećamo da trebamo još malo istražiti nakon svih testova koje smo obavili.”

“Očigledno je da su postojali testovi s bolidom iz 2012., ali također smo odradili druge stvari, poput liječničkih pretraga i vožnji u simulatoru, o čemu ne želim detaljno pričati. Želimo imati bolji uvid o tome koliko bi za Roberta bilo realno još jednom voziti moderan F1 bolid, potencijalno u trkaćem kontekstu.”

“Zadnja prilika barem za testiranje modernog F1 bolida je test u Mađarskoj te iskorištavamo tu priliku. To je nešto srednjoročno do dugoročno, to nije kratkoročni plan, kao što nije kratkoročan plan išta raditi po pitanju naše vozačke postave.”

Test u novoj specifikaciji bolida je potpuno logičan jer vožnje u E20 nisu reprezentativne s obzirom na puno brže i drugačije bolide iz 2017. Dobar nastup na sezonskom testu mu ipak ne bi garantirao nastupe već ove sezone, a možda ni sljedeće.

“Iskreno, čak i da odvozi dobro, to ne znači da ćemo se odmah odlučiti za njega za 2018. jer postoji više toga što trebamo gledati.”

“Jolyonu sam rekao da Robert nije trenutna prijetnja. Jasno da gledamo opcije za 2018., a Jo bi mogao biti opcija. To je u njegovim rukama.”

“Ono što radimo s Robertom nema nikakve veze s onim što Jo radi ovog vikenda, ili čak nakon ljetne stanke. Neće biti nikakve zamjene vozača u Spa, budući da sam vidio nekakve priče koje to sugeriraju. Mogu potvrditi da će Jo voziti u Spa i da je plan da on vozi do kraja sezone”, zaključio je Francuz.


Odgovor

14 komentara

  1. Stefan Bellof
    pigmalion Prikaži

    Prevara!
    Koji je lažnjak, ovaj Cyril Abiteboul – ili je to 100 i 5 pila naopako??!!

    Kako i koliko ovi F1 ljudi mogu lagati, biti će u paklu gužva, krcato od Berneija i ekipe…….



    1
    1

    0
  2. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Vidim da se bunite, ali me zanima gdje je to pisalo (osim ako sam ja nešto previdio) da će Kubica još ove sezone sjest umjesto Plamera u bolid i odvozit do kraja sezone?
    Na kraju krajeva, Kubica još nije sjeo u aktualne bolide te iskusio povećana opterećenja u odnosu na starije bolide tako da ne vidim razlog da sjedne u aktualan bolid i vozi umjesto Palmera.
    Čisto sumnjam da će se on ikad vratit aktivnom i redovitom utrkivanju u F1 kad pred vratima stoje mlade i brze nade. Da bi ga se uzelo u obzir bilo bi potrebno da svaki petak odvozi bar jedan trening. Ovako na žalost svih ljubitelja Poljaka mislim da nema ništa od toga.



    1
    1

    0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Pa čemu sve ovo testiranje?!
      Reklama za Renault povodom bolje prodaje Megana, Clia i ostalih modela ( prije svega ) u Poljskoj?!

      Ajme….. :facepalm:



      1
      1

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Kubica će testirati u Mađarskoj nakon utrke. Slažem se da je (bilo) teško zamisliti da se Kubica vrati, ali Renault sigurno ne bi trošio vrijeme na njega i davao mu ovakve prilike ako ga nemaju u vidu kao opciju za povratak.



      5
      5

      0
      • Monisha Kaltenborn
        monkeyseat Donator Prikaži

        Malo hypea i PR-a nikom ne škodi ;-)
        Možda ga uzmu kao razvojnog vozača (nije baš toliko lijep kao Carmen Jorda koja se naslikavala oko Lotusa). Ne sumnjam da je Robi i dalje vrhunski vozač, ali potrebno je puno više od vožnji petkom i testiranja sa starim bolidom da bi bio sposoban dat 100%. u utrci. To je realnost F1 svijeta. Nitko ne želi riskirati da se recimo nakon utrku dvije Robi požali na bolove i tako nešto, pa onda opet bit na čudu koga stavit u bolid.



        1
        1

        0
      • Renault
        Vedran Kristić Prikaži

        Ja sam uvijek volio Kubicu, i sada bih isto volio da pokaže da može biti konkurentan u ovim bolidima, a pogotovo da pokaže da može biti jednako brz kao prije. E sad, budući da još uvijek nemamo uvid u vremena u 2017-specifikaciji, nekako sam mišljenja da bi za Renault bilo bolje trud i novac uložiti u dovođenje Sainza npr. Kubica će sljedeće sezone (ako Renault razmišlja o njemu za 2018.) imati 33 godine…



        2
        2

        0
    • Stefan Bellof
      pigmalion Prikaži

      Budimo malo nerealni i očekujmo nemoguće…… iz takvih prilika događale su se senzacije – od Gillesa Villeneuvea pa do Jean Alesija, pa do samog Kubice u Mađarskoj 2007.-e. Sjećate li se?

      A što se tiče zamjene za Palmera ili ako Kubica pokaže da to ne bi išlo – ima tko će ih zamijeniti – doslovno ODMAH i SAD, mladi čekaju u redu, od Wehrleina, Sainza, Vergnea pa čak i do Norrisa i sličnih…….



      3
      3

      0
  3. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Eh sada, ili je to pila naopako da Jolyona ne bi (ili bi) još više ustrtarili
    (a pila naopako informacija u F1 imamo bar 5-6 tjedno kao da je rat)
    ili ono što smo prije komentirali.
    Kubica je u vrlom sličnom (vozačkom) statusu kao nekada Micahel kada se vratio nakon 3 sezone.
    Nije bio niti sjena sebe, ali je služio za dugoročni razvoj Mercedesa.
    Nekako mislim da Renault nema (financijske) ambicije za “petoljetku”
    tako da je sve na tome da li se Kubica medijski financijski isplati ili ne.
    Opet, Poljska je veliko tržište……. tko zna.
    Želim mu sve najbolje, ali nekako sumnjam kada bi i vozio da bi se ikada ispod minute zaostatka
    približio postolju.



    3
    3

    0
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Da se razumije… ova romantična priča oko Kubice i Renaulta je jedino u svrhu PR-a te ekipe. Palmer je platio svoje mjesto i takvim plaćenicima se ne oduzima mjesto osim ako se plate ogromni penali… što toj mladoj ekipi, koja ionako nema dovoljne performanse da direktno prijeti u prvenstvu, uopće ne treba.

    Kubica je stariji dečko kojem je još preostalo da iskoristi svoje ime i naklosnost F1 fanova kako bi ugrabio još koji dolar prije definitivnog povlaćenja sa ikakve moto scene. Također mislim da nije nekakva briljantna karakterna ličnost koja će opet u tom off-track životu maksimalno iskoristiti moto brendove u svrhu promocija u medijskim prostorima… kao što to čini jedan vrlo vrijedan i nadasve pravi uglađeni gospodin DC (David Coulthard), vlasnik sportske mediske kuće Whisper Films koja radi za Red Bull, Shell, the BBC i ITV, a od nedavno je i Chanal4 u Whisper Films investirao 20mil.€.

    Uglavnom… ovaj cijela bajka oko Kubice nikad nije imala ni tendenciju da bude nešto drugo osim… fikcije (čemu i sam žanr pripada). ;)



    5
    5

    0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ne slažem se .

      kakvi ogromni penali? koliki god da bili (a mislim da su sitni, jer mu je sitna i plaća), manji su od love koje bi dobili da završe 5. umjesto 8. u konstruktorima.
      možda sainz uleti od belgije, ima renault para.. nije džabe cyirl nedavno izjavio ””It’s critical to back up this improvement with both cars finishing in the top ten in Hungary ” ,
      kubica nije pr eksperiment. njegovo zdravstveno stanje se jako popravilo u zadnjih godinu-dvije. , po testiranjima i utrkivanjima brzina je i dalje tu, a sa 32 godine uopće nije prestar za bilo što.

      bit ćemo puno pametniji nakon ovih nadolazećih testiranja. ..



      7
      7

      0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        pa recimo ovako… neka je Palmer skupio od svojih sponzora ili svojih novaca oko 15mil.€ za dvije godine, jer vozač koji plaća nikad nije na ugovor od godinu dana, penali na takav ugovor u slučaju prijevremenog raskida od strane tima moglo bi iznositi barem 10 puta od ugovora… što bi bilo kojih 150mil.€. To nema veze sa nikakvim plaćama. Ugovor je taj koji veže, a ne plaće… radi se o pay-driveru, btw.

        Recimo kad bi Williams otpustio Strola prije ugovonegog roka, koji plaća 35mil€ godišnje (što je rekard meni se čini)… on bi mogao slobodno proglasiti bankrot.

        A ovo oko Kubice… to su priče za malu djecu, mogu se kladit u što god hoćeš.



        2
        2

        0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        10 puta više? moš mislit.
        ima taj ugovor sigurno nekakve performance klauzule.



        2
        2

        0
      • Wolf
        hattrick Donator Prikaži

        Da se razumije, i meni je Kubica drag vozač, no nemilim da je njegov povratak realan i samom tome nedajem neku važnost. Mogao bih ruku dat da će Palmer voziti i sljedeću sezonu ako ga ne zamjeni neki novi nadolazeći rooki. Najbolje je da vidimo kako će se to razvijati.


        0
        0

        0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.