Kora od banane

Izdvojeno / Kolumna

David Vidović

Prije 7 godina 9 min 18 komentara

Svi znate tu foru, vjerojatno najstariju na svijetu. Netko vam stavi koru od banane na pod, i dok vi samouvjereno šetate misleći da imate čvrst pod pod nogama, u sljedećem koraku ste izgubljeni jer ste pali na stražnjicu, a da niti ne znate zašto. Zanimljiva metafora na zastarjelu foru koja se može prenijeti i na nečije mišljenje; u jednom trenutku mislite da imate čvrste dokaze za čvrsto mišljenje koje nito ne može pobiti, a u sljedećem koraku promjeni se ploča i padnete uvjereni da je vaše mišljenje bilo točno. Prva polovica 2017. godine u Formuli 1 je jako čudna, gotovo nedefinirana u većini slučajeva, s velikim varijacijama u kvaliteti, dinamičnosti i rezultatima utrka. U takvoj sezoni je jako teško uspostaviti pravo i točno mišljenje kada svaka sljedeća utrka predstavlja koru od banane.

Netko tko nas je prvi natjerao da stvorimo pogrešno mišljenje o njemu ove sezone je Valtteri Bottas. Neočekivano je uskočio u Mercedesov bolid i kroz prvih nekoliko utrka uradio sve što je mogao da pokaže vodstvu momčadi da je tu da istrpi pokoji udarac za momčad. Valtteri je i u Williamsu bio jako odan i timski igrač, nikada se nije kačio sa Massom, nakon Malezije 2014. imali su zdrav odnos i kada je trebalo nekoga pustiti – oni bi ga propustili, bio to momčadski kolega, ili kolega iz drugog tima sa istim motorom. Claire je uvijek pričala sa svojim šarmantno širokim osmjehom da je Valtteri sjajan momak i brz vozač. Ali nitko nije očekivao da će Bottas samovoljno biti šegrt Hamiltonu i da ga na svaki upit momčadi, ma u kakvoj se situaciji nalazio, propušta i uništava svoju utrku da bi Hamiltonovoj dao malo oduška. Nije mu smetalo niti kada ga je momčad ostavljala predugo na starim gumama samo kako bi raširio bolid i konkurenciji toliko otežao krugove na novim, svježim gumama. Sva ta priča se činila kao savršen temelj za novi ugovor, koji mladom vozaču poput njega svakako treba. Valtteri zbilja jeste pametan, Claire je bila u pravu, jer je odmah riješio dosadni posao dokazivanja da je vrijedan momčadi u svakom smislu, a za kasnije ostavio svoju brzinu i činjenicu da je sposoban pobijediti i biti najbrži vozač nedjeljom.

Kada je pustio korijenje u Mercedesovu garažu i zadobio njihove simpatije, bacio je svima nama nekoliko bananinih kora pod čvrsta i nepobitna mišljenja. Valtteri Bottas nije šegrt, Valtteri Bottas je veoma, veoma brz vozač. Na zadnjih pet utrka (od Monaka) je osvojio dva boda manje nego Red Bull s oba vozača. Tri druga mjesta i pobjeda na posljednje četiri utrke su jako impresivne stvari za nekoga tko se smatrao pomagačem za Lewisa Hamiltona. A sada je postao upravo suprotno od pomagača, od danas je Bottas ravnopravan konkurent za titulu. Svjedočili smo utrci u kojoj je startao deveti, odvozio sjajne krugove na tvrđim gumama na kojima je vozio dulje od svih ostalih vozača (jer je startao na starim gumama) osim Magnussena, i na kraju mu je sreća (ili Ferrarijeva glupost, o tome kasnije) podarila drugu poziciju za trud.

Za primjer njegove brzine danas evo njegova vremena i vremena Vettela, jedna pokraj drugih za usporedbu, između Vettelovog stajanja u boksu i Bottasovog. Vettel je dakle na novim mekim gumama, dok Bottas još uvijek koristi one stare na kojima je proveo 19 krugova u utrci i vozio na njima nekoliko krugova u Q2 jučer.

Krug Bottas Vettel Razlika u korist Bottasa
18 1:34.003 1:33.246 PIT +0.757
19 1:33.098 1:51.564
20 1:32.966 1:32.225 +0.741
21 1:32.377 1:32.463 -0.086
22 1:32.231 1:32.308 -0.077
23 1:32.166 1:32.634 -0.468
24 1:32.194 1:32.329 -0.135
25 1:32.201 1:32.178 +0.023
26 1:33.519 1:32.138 +1.381
27 1:32.458 1:32.162 +0.296
28 1:32.780 1:32.149 +0.631
29 1:32.552 1:32.731 -0.179
30 1:32.998 1:32.842 +0.156
31 1:32.971 1:32.714 +0.257
32 1:32.286 PIT 1:32.369 -0.083

Valtteri je nerijetko bio čak i brži od Vettela iako je ovaj bio na novim gumama. Nakon što je i Bottas zamjenio gume na kraju 32. kruga, bio je uvjerljivo brži od Vettela u svakom krugu do kraja, kao što se i na prijenosu utrke moglo primjetiti. Njegova pobjeda u Austriji je pokazala iste one stvari kao i pobjeda u Rusiji, da Bottas može biti jako brz kada vodi i kada je favorit, onda kada je njegov dana. Danas je dokazao nešto puno važnije i vrijednije od toga da je sposoban za pobjedu, dokazao nam je da je sposoban startati na lošoj poziciji i dovesti svoj bolid do maksimuma koji mu se nudi, a danas je maksimum bilo drugo mjesto. Kroz povijest smo se nagledali dosta brzih vozača koji su znali pobijediti na utrci, ali samo šačica njih je znala uraditi ono što je danas Bottas uradio, a ta šačica ljudi predstavlja prvake Formule 1. Pazite, nemojte se okliznuti na koru od banane.

Ponovo priča Pirelli-Ferrari

Kraj utrke na Silverstoneu nas je podsjetio na 2013. godinu i utrku na istom mjestu, kada su gume pucale na sve moguće načine i na svim dijelovima staze. Tada je bez ikakve sumnje krivac bio Pirelli, ali danas, nešto je drugo u pitanju. Promatrao sam kako dosta gledatelja, a posebno navijača Ferrarija krivi gume za pucanje, jer se sve dogodilo u jako kratkom periodu na kraju utrke, bez ikakvih naznaka da će se dogoditi. Ali nemojte se okliznuti na koru od banane, jer je krivac netko drugi, a ne Pirelli. Mario Isola je nakon utrke izjavio da su puknuća guma na Vettelovom i Raikkonenovom bolidu došla iz dva različita razloga, i da su sama puknuća bila različita. Gume će biti odnijete u Milano za detaljniju dijagnozu, ali je čudno da niti Vettel niti Raikkonen nisu prijavili nikakve probleme sa gumama prije incidenata, te su kasnije izjavili da je sve djelovalo normalno prije puknuća. Ali Pirellija danas nije za kriviti, jer Ferrari jednostavno nije poštovao neke stvari.

Počimo od petka, kada je Pirelli najavio da očekuje dva zaustavljanja u boksu tijekom utrke i preporučio momčadima taktike od dva zaustavljanja. Na drugom slobodnom treningu se pokazalo da super meke gume mogu izdržati dosta kilometara i da već tada su svi počeli razmišljati da je moguć jedan boks u utrci pod pravim vremenskim uvjetima, baš onakvim kakve smo danas imali.

I zbilja, gotovo svi su danas bili na taktici jednog zaustavljanja u boksu, te Ferrari nema pravo kriviti Pirelli za pucanje guma, već ima pravo kriviti sebe za jako riskantnu taktiku koja na kraju nije uspjela. Svima ostalim jeste, možda jer su uspjeli razumjeti gume i kontrolirati ih, jer se većina žalila na prednju lijevu gumu. Na primjer, Mercedes je Hamiltonu naredio da uspori čim je Lewis prijavio da je primjetio da se na prednjoj lijevoj gumi javlja trag istrošenosti, a prema njegovim riječima zadnja 3 kruga je vozio doslovno “na pola gasa”. Drugi su, poput Red Bulla, imali spreman plan C, D i E za sve scenarije kojih su se mogli sjetiti tako da u pravom trenutku budu spremni na pravi potez. Znali su da Verstappen ima dovoljno prostora ispred Ricciarda i Hulkenberga, dovoljno za dodatni boks i mogli su si priuštiti čak i pogrešku u boksu i idalje izaći na istoj poziciji na stazu. Uradili su pametnu stvar, pratili stanje guma na Maxovom bolidu i uplašeni Ferrarijevom sudbinom napravili jako pametan potez.

Vratimo se na promjenu guma, prije Vettelovog boksa Verstappen mu je zadavao velike muke na stazi sjajnom obrambenom vožnjom, prljavom koliko i Vettelovim napadima. Da bi se riješio Maxa, Ferrari je dobio aplauze za undercut strategiju, Vettel je ušao u boks na kraju 18. kruga, vjerojatno jedan ili dva kruga ranije od dogovorenog, kako bi imao čistu stazu ispred sebe. Taj krug-dva se na kraju ispostavio jako važnim, jer Ferrari čini se u tom trenutku nije razmišljao da pokušavaju razvući gume na što više krugova.

Skočimo sada 30-ak krugova unaprijed, kada je Bottas napadao Vettela za treću poziciju. Dva kruga ranije Hamilton je preko radija poručio da je primjetio da se prednja lijeva guma ubrzano troši. Kod kočenja u Club šikanu, Vettel je jako blokirao upravo tu prednju lijevu gumu i nastavio sa utrkom. Ta prednja lijeva ga je na kraju i koštala rezultata.

Dolazi se do zaključka da je Vettelova guma pukla zbog istrošenosti, jer je način na koji je otkazala već svima poznat i viđen i ranije. Vettelovi krugovi pri kraju utrke su počeli opadati, da bi dva kruga prije incidnenta sa gumom vezao krugove 3 sekunde sporije od Hamiltonovih. Zašto Ferrari nije pozvao Vettela ranije na promjenu guma i promjenu strategije, to je sada nebitno pitanje. Na kraju krajeva, ovo nije prvi put da Ferrari i Vettel ignoriraju Pirellijeve poruke i razvlače gume izvan njihovog predviđenog života. VN Belgije 2015. i VN Austrije 2016. prve padaju na pamet. Krivac za ove incidente ne može biti Pirelli, a u narednim danima je najavljeno da ćemo dobiti i službene razloge nakon detaljnog pregleda guma u Pirellijevom sjedištu.

Raikkonenov incident je izoliran od Vettelovog, jer je čini se njegova guma nastradala zbog previše stresa. Hamilton je prijavio istrošenost guma oko 35. kruga utrke, i Ferrari je naredio Raikkonenu da pojača tempo i agresivnost kako bi iskoristio Hamiltonovu opreznu vožnju i sa nekoliko dobrih krugova natjerao Mercedes da i oni riskiraju sa gumom. Ali Hamilton je ovaj vikend bio u svom svijetu te ovo nije uspjelo za Ferrari, a čini se da se sreća okrenula nazad i ošamarila njih po faci jer bi taj agresivan tempo na kraju života već napaćenih guma mogao prouzrokovati probleme zbog kojih je Kimi i izgubio drugo mjesto.


Odgovor

18 komentara

  1. Shell
    Messa Prikaži

    Botas jest brz i kvalitetan vozač, ali teško da će se nametnuti kao prvi vozač pored Hamiltona. Botas nije “pustio korijenje”, a vjerovatno i neće. Rosberg je imao pravo da se trka sa Hamiltonom zato što je već bio dugo u Mercedesu, a Botas o tome može samo sanjat.



    7
    7

    0
    • avalon Prikaži

      a zašto se svojim kvalitetama bottas ne bi moga nametnut ka “prvi” vozač ? šta ima veze “staž” u timu ? npr perezu je ovo 4. sezona u FI , oconu prva pa je li utrkuju ili je oconu to zabranjeno jer je novak u timu ? nije zanemarivo ni to šta je bottas 5 godina mlađi od lewisa . finac pokazuje brzinu , smirenost , a njegov vozački zenit tek treba doči … i šta nije zanemarivo … nije konfliktna osoba . zašto mercedes ne bi razmišlja dugoročno , LH valjda može bar 3 sezone vozit top , a po pokazanom valtteri može 8 .



      3
      3

      0
      • Shell
        Messa Prikaži

        Slažem se sa svim što si rekao, ali ipak mislim da dok je Hamilton tu on neće bit vozač br. 1. To je moje subjektivno mišljenje. Na stranu njegove vozačke sposobnosti.



        2
        2

        0
  2. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Da istina Botas je kroz zadnjih par utrka stvarno pokazao da je brz vozač, ali problem je što on je sigurno u Mercedes doveden kako bi bio čim veča pomoč Hamiltonu, a opet i dobar vozač koji će iskoristiti svoje prilike kad ovaj će imat loš vikend, te samim time nositi ćim više bodova u borbi za naslov konstruktora. Inače što se tiće Ferrarija.
    Baš kad je Vettelu pukla guma sjetio sam se baš tih dviju stvari kako je Ferrari pozvao Vettela onaj krug ili dva prije kako bi kroz boks prošli Maxa, a druga stvar je upravo to kako je jako zablokirao gumu u borbi s Valterijem, e sad da možda samo nije u toj borbi napravio tu greškicu tko zna možda bi i guma uspjela izdržati i cijelu utrku, ali naravno to vjerojatno nikad nećemo saznati. A što se tiče Kimija možda Ferrari nije htio toliko stići Hama koliko je više naredio Kimiju da pojača tempo zbog Bottasa koji je imao puno svježije gume pa zbog kako bi sačuvao 2. mjesto.



    2
    2

    0
  3. avalon Prikaži

    ako se ne varam seb je ima na raspolaganju gomili SS i jedne S gume . posli starta di je izgubija poziciju od maxa , a izlaskom SC prvo šta mi je palo na pamet je bilo kako je ferrari treba SS zamjenit S. tako ne bi prestiga maxa ( nije ni ovako ) no zapravo i bi dužim ostajanjem na stazi , a posli bi kraj odvozija na SS . trebali su pod SC jednostavno kopirat strategiju mercedesa/bottasa . nikad ne komentiram strategije jer je to složenije nego mislimo da je ( a premalo podataka i znanja imamo ) no ovi put mi se ovo činilo logično . LH se nije moglo pratit , maxa se nije moglo preteč ( pokazala praksa ) pa onda … ako je magnussen moga iza sebe držat dvi FI sa svojim istrošenim S ( 37 krugova ) moga je i seb na S odvozit bar 30 + i u “finiš” uči sa novim SS , već “olakšanim” bolidom i završit na postolju , a ne ovako . ovo me podsjeća na jednu trku MS i strategiju ferraria ( strateg je bija brawn ) … vozilo se na kišnim gumama , staza se sušila i svi ( ili skoro svi ) su prešli na slick . MS je mislim bija trenutno 3. , heidfeld ga je ganja ali nije moga preteči . valjda u želji da zadrže 3. misto michaela su “držali” na stazi … dok se gume skoro nisu raspale. ne da nisu zbog pogrešne odluke osvojili bod nego je MS mora “parkirat” bolid pokraj staze . jbga , ne kaže narod uzalud “bolje vrabac u ruci nego golub na grani” pobjedit na silverstonu nisu mogli ali bi veća vjerovatnost bila za osvajanje 3. , a možda i 2. mista seba da je SS bilo zamjenit S pod SC .



    5
    5

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Heh, `ebaji ga sad.
      Ni ja ni ti (i niko na svijetu) ne bi tako razmišljali da smo bili tamo, u tom momentu.
      A nije nelogično.
      Inače, ta o kojoj pričaš je VN Mađarske 2006., Buttonova prva pobjeda, MS se na intermediate gumama žestoko branio (preko 10 krugova) prvo od De La Rose, pa od Heidfelda, (oba na slickovima). A odustao je zbog oštećenja ovjesa, a ne zbog guma. Ali, uzrok svemu su bile naravno, gume. Ipak, MS je na kraju bio 8. u poretku pa je dobio 1 bod. A sa izmjenom guma bi bio u najgorem slučaju 5. (dakle 4 boda), a možda bi se probio ponovo na treće mjesto (iza Buttona i de la Rose).



      3
      3

      0
      • avalon Prikaži

        Frantic …. nikad ne razmišljam o strategiji ( to sam i napisa ) no ovi put mi je misao spontano prošla glavom i viruj da sam bija tamo da bi odma povuka taj potez . virujem da bi time rezultat bija bolji . možda bi seb i završija iza ricciarda tim potezom ( kako piše khar … mada , nisam baš siguran u to ) ali ako je australac moga na kraju završit 5. seb je moga bit bar 4. ako ne i 3. jer ferrari je još uvik nešto bolji od RB . i ako max zbog tog poteza ne bi tako rano iša u box ( opet … kako piše khar ) to bi bila voda na mlin ferraria jer bi u finiš uša sa S , a seb na SS koji je ipak “brža” guma . naravno , ovo je špekulacija ali čini mi se da nije baš bez osnova jer zbog nemogučnosti seba da pretekne maxa forsirali su undercut . mislim da je bilo nepotrebno ne iskoristit još “mesa” koje je ima SS … ako već pod SC nisu išli u box po S . LH je sa SS odvozija mislim 25 , a seb tek 18 krugova , a 4 kruga pod SC gume se nisu ni trošile . znači seb je na SS odvozija tek 14 “aktivnih” krugova .


        0
        0

        0
    • Michael Schumacher
      khar Prikaži

      Samo takva strategija te baca na zadnje mjesto iza Rica, a Bo77as je u tom trenutku bio 6 s relativno istom strategijom. Također onda ni Max ne bi tako rano išao u box da odgovori na Vettelov undercut….

      Vjerovatno su o tom razmišljali, ali s druge strane bolja im je opcija bila da ostanu iza Maxa i rade undercut.

      Samo što bi sa znanjem poslije utrke sad riskirali još 2 kruga na stazi da ne uspiju napraviti undercut Maxu i vjerovatno Vettel ne bi branio Bo77asa.


      0
      0

      0
  4. Mercedes
    Har Kl Donator Prikaži

    Botas nije ni doveden u Mercedes da bude prvi vozač.
    Oni imaju LH koji je trostruki šampion. On je doveden kao zamjena Rosbergu.
    Ali pogrešno je tumačiti Botasa kao drugog vozača.
    Njemu je data šansa života da vozi u bolidu koji mu može obezbijediti titulu. Hoće li je iskoristiti to je na njemu.



    1
    1

    0
  5. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Dobar clanak.
    Za Bottasa se slazem. “Opasniji” je nego se cini.
    Ne zaostaje puno, manje od 25 bodova za Vettelom, kao Lewis prije ove utrke. Tu je on, na korak… a cini se jako konstantan. Jedino sto mi jos nije pokazao “ono nesto extra”, ali i to bi tek moglo doci…
    A price o 1. i 2. vozacu su po meni davno otisle u zastaru. Nema tu vise uopce takvog mentaliteta i stava, mozda bude samo pred kraj… po meni bas kako treba i biti…



    1
    1

    0
  6. Lewis Hamilton 44
    Berislav Donator Prikaži

    Dodao bih odličnom komentaru samo jedan ‘amandman’: U ovom bih ipak upotrijebio riječ ‘digići’ su potpuno nepotrebno htjeli dokazati nešto s rajkovim brzim krugom kojeg je ham s 0,9″ u slidečem krugu oborio. Isto tako u prvi čas gledano, nepotrebno. Ali obzirom da je dobar dio krugova pod kraj trke vozio, kako reče ham, “sa pola gasa”, mogao si je to (ali ipak riskantno) dozvoliti. Zaista se slažem, sami , ali zaista, potpuno sami su si krivi za takav kraj. Gadno je to kad moraš na svojim griješkama učiti. Zar ne?



    2
    2

    0
  7. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Hmm, mislio sam da je ovo Formula 1 u kojoj važi pravilo
    “Tko ne riskira, ne profitira”
    Usput, Mercedes je i dalje najjači bolid na stazi.
    Prvih par utrka se desilo da je Ferrariju od prve sve sjelo,
    A kada su Mečke dotjerale sitnice, opet imaju 1 sekundnu brži bolid od konkurencije.
    Završetak sezone će biti
    Hamilton1
    Botas 2
    Verttel 3
    Kimi, Riciardo i Verstapen borba za 4 mjesto.
    Isto tako u momčadskoj konkurenciji:
    Mercedes 1
    Ferrari i RB borba za 2 mjesto.



    6
    6

    0
  8. Adrian Newey
    Renault Prikaži

    Bottas je podcjenjen vozac da se nije izvrtio u maleziji ako se ne varam i odustajanje u spanjolskoj moga je imat broj bodova koliko Seb i Ham. Jbg kad si br 2 nemos ni vozit kako oces ali nije losa placa pa hahahha ne radi u skveru ? Sva srica pa pireli ne radi kondome ??



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.