Ross Brawn frustriran zbog propadanja Alonsovog talenta [anketa]

Izdvojeno

Lovro Andraka

Prije 7 godina 2 min 27 komentara

Fernando Alonso već treću godinu zaredom muku muči kako bi sa svojom McLarenom Hondom došao do bodova ili čak do cilja. Iako se smatra jednim od najboljih vozača na gridu, Alonso za pobjedu ne zna još od VN Španjolske 2013.

Krajem 2014. odlučio je napustiti Ferrari zbog nezadovoljstva njihovom padajućom formom te se priključio ambicioznom projektu McLarena i Honde. Iako se znalo da pobjede i naslovi neće stići u prvoj sezoni, očekivalo se da će projekt brzo napredovati te da će McLaren Honda stići do forme iz zlatnih dana s kraja 80-ih i ranih 90-ih.

Hoće li Fernando Alonso ikad više imati pobjednički bolid u F1?

Rezultati

Loading ... Loading ...

To se očito nije dogodilo i u tri godine su svi uključeni u taj projekt doživjeli ogromne frustracije, a najizraženije su one Fernanda Alonsa koji se želi boriti za naslov, ali zasad nema mjesto u momčadi koja bi mu to omogućila.

Ross Brawn, sportski direktor Formule 1, izjavio je za The Telegraph kako žali Alonsa zbog njegove situacije i kako je frustriran zbog toga.

“Fernando je fenomenalan vozač, jedan od najboljih u svojoj generaciji, ali je ograničen nekonkurentnim bolidom.”

“To je iznimno frustrirajuće za nas, pogotovo iz naše pozicije, s obzirom da ne može pokazati svoj istinski potencijal. To je loša strana toga što je bolid faktor u natjecanju. Ako bolid nije dobar, Alonsovi snažni i veličanstveni talenti propadaju. Tanka je to linija.”


Odgovor

27 komentara

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Sam si je kriv. No pokazao je i u Hondi da spada medu dva najbolja vozaca.



    6
    6

    0
  2. Max Verstappen 1
    Multi 21 Prikaži

    Smatram za njega da je najbolji vozac u ovom trenutku iako nisam njegov fan, cak naprotiv navijam za Seba. Triba nekad bit objektivan. Ali covik nema srece i gotovo
    Da on potpise dogodine za Ferrari mislim da bi se vjerojatno dogodio smak svijeta il bilo sta da on ne sidne u pobjednicki bolid. ne virujen da ga mozemo vidit u dobrom bolidu do kraja karijere :(



    14
    14

    0
  3. Mclaren
    AlkY Donator Prikaži

    Tesko da ce sjesti u konkurentan bolid. Teoretski cak i najvise sanse ima da ode u Ferrari (ako Kimi ode). Ali ako su to najvece sanse onda mozemo misliti kolike su sanse za druge momcadi jer u Ferrari ce tesko , niti on niti Seb ne zele biti No2 vozaci. U Mercedes isto tesko jer po svemu sudeci ce produziti sa Bottasom( ukoliko to bude odgovoralo Lewisu) i takoder je problem oko No2 vozaca, a Red Bull ostaje kakav je sad. Mozda najrealnije da se vrati u Renault. Nece se boriti za naslov ali bar su mu bodovi osigurani svaku trku. Ako Hulk moze cesto u top10 , onda Fernando moze bas svaku.



    1
    1

    0
  4. avalon Prikaži

    istina je šta RB kaže no nažalost fernando nije ni prvi ni zadnji . dapače , on je bar ima toliko sriće da osvoji 2 titule jer… šta reči npr za talent nicka heidfelda ( opet ja o njemu , a nisam ni fan ) koji je propa bez ikakvog bljeska ? jedan od napodcjenjenijih . ili npr jean alesi , veliki talent , a nikad u “pravom” bolidu . vozija je npr ferrari no u 79 trka ima je 42 odustajanja ! ukupno u karijeri u 201 trci 87 odustajanja ili 43 , 2 % . da je ferrari tih 90ih bija pouzdan ka od doba MS , preko kimija , alonsa , seba danas alesi bi iskoristija talent i vjerovatno osvoji koju titulu . komparacija … alonso uprkos početcima u minardiju i ovim katastrofičnim sezonama u McLH u 16 sezona , 280 trka ima 54 odustajanja ( 19 , 2 % ) , alesi u 13 sezona i 79 trka manje nekih ako sam dobro računa 130 % više odustajanja . dakle i prije su talenti propadali zbog nekonkurentnih ili kvaru sklonih bolida :( stvarno mi je žal fernanda no ne mogu ni prežalit gubitak već spomenutih talenata alesia ili heidfelda …..



    11
    11

    0
    • Alfa Romeo
      Alfa707 Prikaži

      Vozač (alonso) čini bolid pouzdanijim ili neki pak ne,



      2
      2

      0
    • Fernando Alonso
      r.u.m. Prikaži

      Pa ja ne znam od kud tebi taj Haidfeld da je neki veliki talent ? Sječam ga se al mi baš nije nešto ostao previše u sječanju ajde baci statistiku da se malo prisjetim. :)


      0
      0

      0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Statistika mu ne ide u prilog.
        Ali čovjek je osvojio titulu u svakoj nižoj kategoriji prije nego je došao u F1 (bukvalno), bio “bolji” od Kimija u njihovoj zajedničkoj sezoni u Sauberu, 2001., ali jedini iole čestiti bolidi dostojni pobjede koje je vozio su bili BMW Sauberi, 2007. i 2008., a opet su bili treći bolid po kvaliteti, iza Ferrarija/Mclarena (koje su tih godina vozili Raikkonen, Massa, Hamilton, Alonso, Kovalainen, a timski kolega mu je bio Kubica).


        0
        0

        0
      • avalon Prikaži

        r.u.m. … po čemu se znalo/vidilo da je LH veliki talent ? poosvaja je sve živo u nižim kategorijama šta je nekakva naznaka talenta . heidfeld je takođe sve poosvaja u nižim kategorijama … u 5 sezona osvojia je 4 titule . 1998. mu je titula izmakla zbog greške tima . starta je sa začelja , završija 9. i za 8 bodova izgubija titulu od montoye no već 1999. je i tu titulu ( International Formula 3000 … “preteča” GP 2 ) “spremija u kolekciju . za montoyu ljbitelji F 1 kažu da je bija talent , a takvome je moga parirat takođe neko talentiran zar ne ? u sauberu je pobjedija kimija ( 8. Vs 10. ) , sa kubicom je u BMW sauberu “odigra” 2 : 1 za nicka . jesu li ovo bili talentirani vozači ? kad sa 23 dođeš u F 1 sa 4 titule “u džepu” onda se očekuje da uletiš u nekakav bar solidan bolid , a ne u prost peugeot koji je te rookie sezone nicka završija na zadnjem mistu konstruktora . vidiš kako talent može propast jer npr LH je u F 1 doša sa 22 godine , 4 titule i odma “uletija” u konkurentni McL , a nick sa 4 titule u prost peugeot , jedan u top bolid , drugi u kantu . pa ti dokazuj svoj talent . zapravo jedini pravi bolid koji je vozija je bija williams ( i donekle BMW sauber jer su odustajali od razvoja zbog odlaska iz F 1 ) no ni tada heidfeld nije ima sriće . sezonu je počeja dobro , posli 7 trka zauzima je 4. misto sa 2 boda manje od 3. kimija i 2. trullia , a 7 više od kolege webbera . posli se ozljedija na testiranju , propustija 2 trke , a kad se vratija ponovno se ozljedija i “odleža” do kraja sezone . sljedeće godine je rozberg doša u williams , a nick otiša u BMW sauber . vidiš npr za hulkenberga će mnogi stavit “ruku u vatru” da je talent , a u evo 8. sezoni nikad na postolju ..1 PP i 2 najbrža kruga . heidfeld u 12 sezona 1 PP , 2 najbrža kruga i 13 postolja . nije puno ali ipak je hulk u prosjeku vozija nešto bolje bolide od nicka … i williams , OK relativno slabašni sauber ( nickov je bija još slabiji … petronas tj kopija ferrarievog motora , a znamo da je razlika … npr renault i izvedenica mecachrome . sa origanalom williams /villleneuve
        1997. su bili 1. sa kopijom mecachrome sljedeće godine 5. ) ali ipak sa motorom ferraria , vrlo solidna FI , a sad sa renautom će mo vidit . jesam li ti pomoga da se bar malo prisjetiš ? ;)


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        r.u.m. Prikaži

        Hvala na odgovoru.



        1
        1

        0
  5. Mika Hakkinen
    Mclaren_Honda90 Prikaži

    Jedini vozac trenutno na gridu ali i u posljednjih 20 ak godina prema kojem sviimaju postovanje i za koga bi svi volili da osvoji naslov navijali za njega ili ne…niko sritniji da osvoji jos jedan naslov a do tada uzivati u njegovim voznjama i trenutno najvise u team radio :)))



    10
    10

    0
  6. Alfa Romeo
    Alfa707 Prikaži

    Da se vrati i ferrari pa da bar jos koju pobjedu uzme il kad bi mu meca otvorila vrata.
    On je zasigurno jedan od najboljih vozača ikad(najbrži nije) Najbrži samo stišče i ne pazi na ostale stvari i ako bolid nije savršen ,pokvari se
    Što je samo radio sa prosječnim ferrarijev te renaultom !!!



    7
    7

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Niti su taj Ferrari, a Renault pogotovo bili prosječni bolidi. Da, Ferrari nije bio na nivou Red Bulla (ni Mclarena 2012.), ali je bio daleko od “prosječnog” bolida.
      Renault, ako misliš na R25 i R26 bolide su bili najbolji bolidi u tim sezonama. Da, 2005. Mclaren Mp4/20 je bio najbolji što se tiče sirove brzine, ali je R25 bio skoro isto brz, ali puno pouzdaniji (neśto slično je bilo 2001, Williams možda i najbrži bolid, ali Ferrari kompletniji). Što se tiče sezone 2006., R26 je prvu polovinu sezone bio najbolji bolid, a u drugoj polovini se Ferrari 248 F1 izjednačio sa njim.
      Tako da to nisu ni blizu prosječni bolidi.
      Da se razumijemo, njegove su vozačke kvalitete neosporne, i iako mi nije drag (nikako), naravno da mi je kao navijaču Ferrarija bilo žao što nije osvojio barem jednu od 2 titule koje je izgubio za par bodova.
      Jednom prilikom sam ovdje napisao, da npr. vozi u ekipi sa Vettelom ili Hamiltonom, i da je bolid u njihovim rukama perfektan/najbolji/bez mane, ipak bi malo veće šanse dao ovoj dvojici da bi dobili unutar timski dvoboj (samim tim i titulu, jer je u pitanju najbolji bolid), npr. u omjeru 52-48. Brži su u jednom krugu, automatski više PPa, a teški su za preteći.
      Ali u ne toliko perfektnom/manjkavom bolidu (ali ne prosječnom) smatram da bi Alonso dobio obojicu (omjer 55-45) i da bi se više on borio za titulu protiv nekog trećeg vozača u malo boljem bolidu nego što je njegov (da li bi je osvojio, drugi je par opanaka).



      2
      2

      0
      • Alfa Romeo
        Alfa707 Prikaži

        Hvala na opširnom objašnjenju mojeg članka,a iako sam pratim f1 od95g baš i ne znam izvorna imena bolida(npr. gbhms43276t)
        Kad sam spominjao renault mislio sam na 2 godine poslije mclaren 2007 i 2009.
        TNX



        2
        2

        0
  7. Sebastian Vettel 5
    The Stig Prikaži

    Sam je napravio odabir za silne pare , meni ga nije zao jer i kad se borio za titulu pravio je kalkulacije a nije vozio da bi pobjedio .(PETROV )



    16
    16

    0
  8. Marlboro
    FI fan Prikaži

    sta se tice odabira za pare FA je bia najplaceniji vozac dok je vozia za ferrari i najplaceniji je dok vozi vilicara mch. Btw cita san negdi da honda puca po MC-u da potraju FA jer ih kritikuje preko radia i da ga pre skupo placaju, vandore spec 3 FA spec o,1,2 koliko li ih imaju :D ahhahha vidili smo rezultate kvala.
    93. sam god pa me zanima da ne guglam ima li ijedan vozac da je sam otkanta ferr nako lezevno ili je samo nando to uradia?
    Honda je rekla da ga placaju 40mil. Po utrci 2mil a 80% utrka ne zavrsis pa lik je kralj!! A ja na birou :/



    5
    5

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Niti je ležerno otkantao Ferrari, niti ga je otkantao uopšte.
      Nije mu se ostajalo, to nije sporno, ali kad su bili zadnji pregovorivoko produženja ugovora, ni on ni Briatore nisu znali da je Vettel već pristao voziti za Ferrari 2015. (nije potpisao ugovor, ali je pristao).
      Tako da više možemo pričati da su oni možda njega otkantali.
      A ni G-dinu Džemperu i BoguOcu (Marchione) se nije baš svidio Alonsov jezik prema ekipi (bio u pravu ili ne)
      Na kraju je to, u stilu modernog PRa, prikazano u medijima kao sporazumni raskid.
      Prost je lajao protiv ekipe 1991. (bolid je bio stvarno krš), pa nije dočekao kraj sezone.
      A koliko ja pamtim NIJEDAN vozač nije otkantao Ferrari u smislu da je već vozio za ekipu, pa je htio napustiti na taj način. Ima nekih koji nisu nikad vozili za Ferrari (Piquet, Senna, …..), ali zato što je Ferrari bio loš, a ovi su sjedili u boljim bolidima ili su imali ponude da sjednu u bolje bolide, te ih Ferrari u datom momentu nije interesovao, što je sasvim druga stvar.



      1
      1

      0
  9. Marlboro
    FI fan Prikaži

    @frantic
    Ono kad novinari pitaju FA jel mu za sta je NAPUSTIA ferr…i koliko se sjecan on je reka da ce ostat ako u 2014 bude ima pobjednicki bolid i davali su mu ugovor isto ko i sebu tj samo na njegovu volju.
    Odlazak Fernanda Alonsa iz Ferrarija javna je tajna, a sada je bivši predsjednik talijanske momčadi Luca di Montezemolo prvi raspršio sve sumnje.

    – Fernando odlazi iz dva razloga. Prvi, želi drukčije okruženje. Drugi, u dobi je u kojoj ne može čekati na nove pobjede i naslov – rekao je Di Montezemolo, koji je bivši predsjednik, ali je jako dobro upućen u zbivanja u boksovima.



    1
    1

    0
    • David Croft
      Frantic Donator Prikaži

      Ono kad ti isti novinari objave da je došao na razgovor sa Mattiaciem u pratnji Briatorea, a ovi već načelno dogovorili sa Vettelom. Naravno da se “nisu” dogvorili.
      Na kraju fino PR kaže da su napravili sporazumni raskid.
      A ova izjava Grofa je čisti PR i diplomatija, ništa drugo.
      Međutim, to je vrlo daleko od konstatacije da je “Nando ležerno otkanto Ferrari”.
      Ono što ja znam (a i svi ostali) je da se pred kraj angažmana u Ferrariju sve više zamjerio Marchioneu sa par izjava.
      Dakle, koliko god bio u pravu za loš bolid, nema pravo srat, pogotovo ne Talijanima u Ferrariju. Njihov mentalni sklop je jednostavno takav. Moš srat Hondi, ali nama nećeš.
      A svi smo bili svjedoci da se spremao generalni remont i zamjena dotrajalih dijelova, a Alonso je bio jedan od njih.


      0
      0

      0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.