Gilles Villeneuve

Gilles Villeneuve

Gilles Villeneuve je rođen 16.1.1950. u Kanadskoj pokrajini Quebec. Još u ranim danima karijere pokazivao je veliku strast prema utrkivanju. S jako malim budžetom Gilles je morao sam praviti bolide za Formulu Ford, a kasnije i za Formulu Atlantic. Njegov jedini izvor novca su bile utrke na motornim sanjkama, u kojima je bio jako uspješan. Svake zime bi se natjecao u što više utrka da bi na proljeće imao dovoljno novca da se utrkuje u bolidima. Villeneuve je naučio mnogo iz ovih utrka, naučio je kako voziti po kiši, trenirao je svoj reflekse, i znao je da je uvijek najbolje biti prvi, a zahvaljujući njima je naučio kontrolirati bolide onako kako je samo on mogao. Pored svih problema i obaveza Gilles je uspješno dominirao nižim kanadskim serijama. Talent i upornost Gillesa su skrivali njegove probleme sa novcem, ali postojao je drugi, mnogo veći problem, koji se nije mogao skriti. Gilles je napunio 26 godina kada je osvojio prvenstvo Formule Atlantic, te su njegovi snovi o utrkivanju u Formuli 1 propadali kako su godine prolazile, jer nitko nije želio tako starog vozača.

Preokret u njegovoj karijeri se desio 1977. kada je Villeneuve pobijedio Jamesa Hunta i još nekoliko vozača Formule 1 na neprvenstvenoj utrci na ulicama Trois-Rivièresa, manjeg grada u Gillesovoj rodnoj pokrajini. Impresioniran relativno mladim Kanađaninom, i na stazi a i izvan nje, Hunt je preporučio McLarenu da ponudi probni ugovor Gillesu. Villeneuve je ljudim iz McLarena tvrdio da je rođen 1952. da bi skrio svoju ‘starost’, znajući da ima veće šanse za puni ugovor ako se predstavi kao 25-godišnjak.

Villeneuve je odvozio svoj debi na VN Velike Britanije 1979. gdje je vozio pet godina star McLaren M23, i uspio se kvalificirati na deveto mjesto, tako razdvajajući Hunta i Massa koji su bili u novim bolidima. Utrku je završio kao 11. nakon što je dva kruga proveo u boksu zbog pregrijavanja bolida. Mediji su nakon ovog nastupa doslovno poludjeli, hvale na Gillesov račun su stizale sa svih strana, a novinari The Timesa Villeneuveu su predviđali svijetlu budućnost.

“Svatko tko traži budućeg prvaka neka prestane, ovaj tihi i samouvjereni mladić je nešto posebno.”

I pored svih pohvala McLaren je odlučio da neće ponuditi Gillesu puni ugovor, tvrdeći da bi “mogao postati preskup”. Tako je Villeneuve ostao bez mjesta u Formuli 1, ali ubrzo je stigao poziv iz Maranella. Nakon razgovora sa Enzom Ferrarijem i kratkih testova na Fioranu, ugovor je postignut i Gilles je dobio vozačko mjesto u Ferrariju za ostatak 1977. i cijelu sledeću sezonu.

Carlos Reutemann, Enzo Ferrari i Villeneuve, 1978.

Carlos Reutemann, Enzo Ferrari i Villeneuve, 1978.

Villeneuve pobjeđuje u Kanadi

Villeneuve pobjeđuje u Kanadi

Njegova prva sezona u Formuli 1 nije tekla savršeno. Rijetko je osvajao bodove, a često nije završavao utrke. Talijanski mediji su vršili veliki pritisak na Ferrarija i tražili da se Kanađanin otpusti tijekom sezone, ali Enzo nije tako razmišljao. Još od prvih pregovora za ugovor Gilles mu je postao drag. Podsjetio ga je na legendranog Nuvolarija. Njegova otvorenost ga je oduševila, predivni dječji osmijeh koji nije skidao s lica i sposobnost da se našali pred nekim kao što je Enzo oduševili su svakoga u Ferrariju, a nazvao ga je nadimkom ‘piccolo Canadese’ (mali Kanađanin).

Nakon konstantnih kritika Gillesova sezona je krenula na bolje, kada se uvjerio koliko povjerenje Ferrarija ima. Villeneuve je na kraju 1978. došao do prve pobjede u karijeri, na posljednjoj utrci sezone pred domaćom publikom u Kanadi, na stazi koja danas nosi njegovo ime. Do danas on je jedini Kanađanin koji je pobjedio na domaćoj utrci.

1979. za kolegu dobija brzog Jodyja Schecktera, nakon što Reutemann odlazi u Lotus. U kratkom periodu se prilagodio novom modelu Ferrarija 312T, te pobijedio na dvije utrke uzastopno, prvu u Južnoj Africi, gdje je porazio kolegu Schecktera na njegovoj domaćoj utrci tako što je nadoknadio 30 sekundi zaostatak u 33 kruga i pretekao ga za pobjedu, a drugu je dominantno odnio u SAD-u. Zatim je na red došla povijesna borba za drugo mjesto tijekom zadnjih krugova VN Francuske protiv Arnouxa u Renaultu. Gilles i Rene su konstantno mjenjali pozicije kroz zavoje, ali je Villeneuve ciljem prošao kao drugi.

Do kraja sezone motivirani Gilles osvaja nekoliko postolja, ali često vozi na granici mogućeg da bi pobijedio Renaulte i momčadskog kolegu, i zbog agresivnosti gubi bodove. Ali njegova želja i ustrajnost da pobijedi nije imala granicu, pa je tako tijekom VN Nizozemske nakon što je probušio gumu odvezao cijeli krug na tri kotača i zahtjevao da se kotač popravi, ali šteta na Ferrariju je bila prevelika.

Gilles Villeneuve

Sa nekoliko utrka do kraja sezone Scheckter je osigurao titulu, te je Gillesu ostalo da se motivira za sljedeću. Možda jedan i od najznačajnijih trenutaka u njegovoj karijeri se dogodio na treningu pred VN SAD-a 1979. na Watikins Glenu. Prolom oblaka je na stazi stvorio jako teške uvjete u kojim je, prema vozačima, bilo nemoguće upravljati bolidom. Jody Scheckter, nakon što je završio svoj brzi krug, vratio se u garažu siguran da je ostavio najbolje vrijeme, i otkrio da ga je Villeneuve porazio za više od 9 sekundi! Scheckter je kasnije izjavio da nije mogao vjerovati Gillesovom vremenu, jer nije mogao voziti brže nego što je odvozio u svom brzom krugu. U utrci Gilles je porazio oba Renaulta i ciljem prošao kao prvi, 50 sekundi ispred ostalih.

Te sezone Gilles je ispustio svoju jedinu priliku da osvoji titulu, završivši sezonu samo četiri boda iza momčadskog kolege Schecktera. Vremena su se postepeno mijenjala i aerodinamika je postajala sve važniji faktor u Formuli 1, a Ferrari nije bio spreman na takvo što. U osamdesete su ušli sa jednim od najslabijih bolida u svojoj povijesti. Niti nadljudski napori Villeneuvea i Schecktera nisu bili dovoljni, pa je Ferrari 1980. završio na tek desetom mjestu među konstruktorima. Zbog toga je Ferrari odlučio da 1981. u Formulu 1 uvede prvi motor sa turbo punjačem. Model 126C je imao toliko snage da je bilo gotovo nemoguće upravljati bolidom. Loš protok zraka na Ferrariju je ponovo iznevjerio Gillesa koji je bio bio favorit za titulu. Ali, Ferrari je zaostajao jako puno, te je Gilles pobijedio na samo dvije utrke te sezone, a ostale većinom nije ni završio. Jedna od pobjeda je bila u Španjolskoj na stazi Jarama kada je Gilles ciljem prošao 2 desetinke ispred drugoplasiranog, a prvih pet vozača je dijelila sekunda i pol. To je ujedno bila i njegova poslednja pobjeda u Formuli 1.

Gilles Villeneuve

Na kraju sezone se popeo na postolje u Kanadi, po jakoj kiši izgubio je prednje krilo i odvezao pola utrke bez krila u jako teškim uvjetima.

Gilles Villeneuve

Početkom 1982. rat između FISA-e i FOCA-e, dvije organizacije koje su vodile Formulu 1, se sve više rasplamsavao, a nakon što su Keke Rosberg i Nelson Piquet diskvalificirani sa VN Brazila te godine, dovelo je do bojkota momčadi koje se pripadale FOCA-i (Williams, McLaren, Brabham, Lotus, Tyrelli…) na VN San Marina. Tog dana jedinu konkurenciju za Ferrari na Imoli je predstavljao Renault, čiji su vozači odustali tijekom utrke zbog kvarova, što je ostavilo Villeneuvea i njegovog momčadskog kolegu Didiera Pironija same na čelu. Momčad je naredila da oba vozača uspore i čuvaju gorivo, ali Pironi se oglušio na naredbu i pretekao Gillesa u zadnjem krugu, tvrdeći da je mislio da samo treba usporiti, ali ne i zadržati poziciju. Villeneuve je bio bijesan nakon utrke i nije htio razgovarati s Pironijem.

8. svibnja 1982. održane su kvalifikacije za VN Belgije na Zolderu. Tijekom svog zadnjeg brzog kruga Villeneuve je sustigao sporiji bolid Jochena Massa, koji se pomjerio u stranu da bi propustio brzi Ferrari. U tom trenutku i Villeneuve je skrenuo u istu stranu da bi obišao sporijeg Massa, te pri 230km/h udario u stražnji kraj Jochenovog bolida. Njegov Ferrari je letio stotinjak metara dok se obična crvena kocka željeza nije zaustavila na stazi, dok je Villeneuve ležao nepokretno, odbačen i bez kacige u ogradi. Nekoliko vozača i doktori su pokušali oživjeti unesrećenog Gillesa, ali ozlijede glave i vrata su bile kobne. Gilles Villeneuve je preminuo u obližnjoj bolnici te večeri.

Na njegovom pokopu, pred tisućama Jody Scheckter je izjavio:

“Nedostajat će mi iz dva razloga. Prvi, bio je najbrži vozač u povijesti. I drugi, bio je najveći gospodin i najiskreniji čovjek koga sam upoznao. Ali, on nas nije napustio. Sjećanje na ono što je uradio, što je postigao, će uvijek biti tu.”

Gillesu u čast je nazvana staza u blizini Montreala, ona na kojoj se danas vozi VN Kanade, staza na kojoj je ostavio svoju prvu pobjedu. Zavoj u kome je izgubio život također nosi njegovo ime, a mala kanadska zastava je obojana na asfaltu Imole na mjestu sa kojeg je startao svoju posljednju utrku.

Gilles je vozač koji je pobijedio na samo šest utrka u karijeri dugoj pet sezona, ali se ipak spominje uz najveća imena u povijesti Formule 1. I danas je omiljen među Tifosima jer ih nije napuštao u Ferrarijevo najgore vrijeme. Njegova želja i ustrajnost da pobijedi su često prelazile okvire realnosti zbog čega će se o njemu uvijek pričati u superlativima.

Kako mislite da je Gilles Villeneuve trebao biti rangiran?

Rezultati

Loading ... Loading ...

Odgovor

14 komentara

  1. Sebastian Vettel
    mzf1 Prikaži

    Evo sad san pogleda ovu snimku di je poginija, prije par dana san gleda snimku smrti Rogera Williamsona, di ga David Purley pokušava izvući. Znan da se u to vrime ginilo i da je to bilo uobičajeno i kad san čita o tom nisan previše razbija glavu i ulazija u dubinu toga. Ali sad kad ovako gledam snimke, ovo je žalosno. Ovaj dio povijesti Formule1 je njena naveća sramota. Da gledaš kolegu vozača kako gine i bori se za život, gori u bolidu i nećeš staneš i probaš pomoći nego prođeš da nebi slučajno izgubija koju sekundu pa umisto 5. da završiš 8 mistu. Nije Purley heroj što je pokušava spasiti Williamsona, nego običan normalan čovik s normalnim prioritetima i pogledom na ljudski život i moral. Ostali su ti koji su problem, teško mi je naći rič za opisati gađenje prima svakom od onih koji su prošli kraj nekog svog kolege koji se bori za život a bitnije im je bilo ne izgubiti vrime i poziciju u utrci. Što su ti ljudi..


    0
    0

    0
  2. fjaka Prikaži

    moga si i arnouxa odma u paketu obradit, em imaju tolko toga sličnog em ih veže jedan od nalipših dvoboja u pivjesti :D


    0
    0

    0
  3. Emerson Fittipaldi
    diesel Prikaži

    Bravo Davide, baš mi je drago da netko ima vremena za ovakve stvari. Ovakvi članci su ono što vrijedi.
    Svaka čast!



    1
    1

    0
  4. Williams
    nigel7 Prikaži

    veliki vozač da nije poginuo bio bi f1 prvak



    1
    1

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.