FIA zaključila slučaj; Vettel se ispričao i prošao bez dodatne kazne

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 29 komentara

Osam dana nakon incidenta između Lewisa Hamiltona i Sebastiana Vettela kada je Nijemac udario u bolid svog konkurenta, Međunarodna automobilistička federacija je donijela zaključak kako se četverostrukog svjetskog prvaka neće dodatno kazniti.

Nijemac se uz šefa momčadi Maurizija Arrivabenea sastao s FIA-inim predsjednikom Jeanom Todtom i drugim članovima vrhovnom tijela kako bi raspravljali o događajima iz Bakua. Iako je tijekom VN Azerbajdžana govorio kako mu nije jasno za što je kažnjen, Vettel se ovoga puta ispričao i preuzeo krivnju za svoje djelo. S obzirom na to, i na obvezu da će odvojiti vremena kako bi educirao mlađe vozače, FIA je odlučila zaključiti slučaj bez dodatnih akcija.

“U svjetlu ovih događaja, FIA-in predsjednik Jean Todt je odlučio da bi ovoga puta slučaj trebao biti zaključen.”

“Bez obzira na to, ističući ozbiljnost prijestupa i njegove potencijalne negativne posljedice, FIA-in predsjednik Jean Todt je pojasnio da će predmet odmah biti proslijeđen FIA-inom Međunarodnom sudu na dodatne istrage ako se dogodi bilo kakvo ponavljanje takvog ponašanja.”

“FIA ostaje duboko zabrinuta širim implikacijama incidenta, najprije kroz utjecaj koji takvo ponašanje može imati na navijače i mlađe natjecatelje širom svijeta, a zatim zbog štete koju je takvo ponašanje moglo izazvati FIA-inom imidžu i reputaciji sporta”, stoji u izvješću krovne organizacije.

U razgovoru nakon donošenja presude, Jean Todt je rekao:

“Sport na najvišoj razini je intenzivno okruženje u kojem ljutnja može izbijati. Međutim, dužnost je vrhunskog sportaša mirno se nositi s tim pritiskom, te se ponašati na način koji ne samo da poštuje pravilnik sporta, već koji priliči povišenom statusu kojeg uživaju.”

Iako se Vettel ponudio pomoći educirati mlade vozače, Todt ga je oslobodio odrađivanja bilo kakvih aktivnosti za sigurnost u cestovnom prometu do kraja godine. Osim isprike FIA-i, istaknuto je da će se Vettel i javno ispričati za incident iz Bakua.

Nijemac je za svoj prijestup u Azerbajdžanu kažnjen stop/go kaznom od 10 sekundi. Trenutno je vodeći u poretku vozača, s 14 bodova prednosti nad drugoplasiranim Lewisom Hamiltonom. Napeto je i na tablici s kaznenim bodovima; Vettel ih trenutno ima 9 od 12, te se nijedan od njih ne poništava na sljedećoj utrci u Austriji, već sljedećeg tjedna, odnosno prije VN Velike Britanije.


Odgovor

29 komentara

  1. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Neka se prvenstvo riješi na stazi , a ne za zelenim stolom. Bravo FIA!

    Happy birthday Seb :)



    24
    24

    0
  2. Ferrari
    f1 puls korisnik Prikaži

    Bogu hvala. završilo je.



    8
    8

    0
  3. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    amen
    Nego, jednom na satu edukacije mladih vozača.
    Vettel:
    “…….. i obavezno uključite pokazivač smijera.
    Ima li kakvih pitanja”
    mladi vozač:
    “Gospon Vettel a što kada ispred vas neko namijerno naglo zakoči?
    U pravilima je bez obzira na namjeru kriv onaj iza.”
    Vettel:
    “U tom slučaju, priđite mu autom sa lijeve strane i
    =)#ÄÍ,^đAŘ!ÄăO◘îŕÉqI9*E↑}!○$#”I/&&=)/U&$%ZW”&%=(”
    p.s.
    Prilikom obavljanja te radnje ne zaboravite uključiti pokazivač smijera.



    14
    14

    0
  4. Wolf
    hattrick Donator Prikaži

    Zaboravili ste napomenuti da je Seb uz ispriku FIA-i odlučio samostalno i predano posvetiti tokom slijedećih 12 mjeseci (bez novčane nadoknade) sudjelovati u edukacijskim akcijama kroz razne prilike i seminarie “stewards-a” (sudaca) tokom FIA-nih evenata; Formila 2, Formula 3 i Formula 4.



    11
    11

    0
  5. Shell
    ferrari-bosna Prikaži

    Nije ovaj svijet propo ???



    4
    4

    0
  6. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ajde neka se je i to završilo. Po meni i bolje da je prošao bez kazne, neka on i Lewis ljepo nama priušte pravu borbu na stazi. Neka pobjedi bolji.
    Sretan rođendan Sebastian.



    21
    21

    0
  7. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Ajd, nek je sretan rođendan.
    Jebeš kaznu, bitno je zdravlje.
    :rofl:



    17
    17

    0
  8. Pirelli Wet
    Covjek koji zna sve Prikaži

    Ajde neka je to sve završeno … to je ionako bila stvar između njih dvoje … mislio sam da ćemo uć u doba kad F1 bude išao na zrak a da će se i dalje meljat o tom al sva sreća gotovo je i nastavljamo sa prvenstvom.

    Sretan rođendan četverostrukom prvaku … nek se pokuša izborit i za peti ako neuspije neka barem da 100% pa da može reć da nije uspio zbog auta ili čega već al da barem zna da je dao 100%



    14
    14

    0
  9. Mika Hakkinen
    stoka Prikaži

    Nema smisla kažnjavat nakon zavrsene utrke. Al svejedno mislim da je na utrci kaznjen preblago pogotovo jer je nakraju zavrsia isprid lewisa pa ispadakaoda nije ni kaznjen al ok. Mislim da je tribala bit black flag za namjerno udaranje, sad bi teoretaki svaku trku nekonekog moga namjerno udarit pa ko prode bolje prode…
    Ugl.nek semomci utrkuju a ne da se pobjednici rjesavaju za stolom



    5
    5

    0
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      To jeli završio ispred Lewisa ili ne nebi trebalo imati nikakav utjecaj na težinu kazne…
      Gledaj to ovako: Vettel je trebao pobjediti, a završio je četvrti. Mislim da je to dovoljna kazna bez obzira gdje je završio Hamilton.



      15
      15

      0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Normalno da nesmi utjecat ponavljam za mene je to black flag i to je to. Za tebe nije. Sve 5. Al gledaj sad to ovako prije sudara je lewis bia naprid i ima je puno bolji tempo tako da moze se rec da je i lewis izgubia.
        I jos nesto jednom je neznam mislim hamilton bia kaznjen s drive trough penalty i nakon tog opet izasa ispred vozaca radi kog je kaznjen jer je u par krugova steka lrednost da izade nazad ispred. Jel ta kazna po tebi bila ok? Mislim da ne jer nije imala efekt nikakav. Tako nekako je i ova sad bila



        3
        3

        0
      • Sycko Prikaži

        Stoka ,Pa nije vettel kriv jer lewisu nisu zakopcali naslon za glavu il kaj vec pa je morao u boks i pao u poretku iza njega. Vettel je svoju kaznu odradio al zbog greske mercedesove momcadi je lewis zavrsio iza… te je to neusporedivo s tvojom usporedbom situacije sa nabijanjem prednosti i izlazenjem ispred vozaca kojem je nastetio.



        12
        12

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        Je istina je al taj sudar je okrenia trku naglavacke. Do tog trena je lewis ima sve u svojim rukama a od tad krece sve u drugom smjeru. Ponavljam opet za mene je to black flag i tocka.namjerno udaranje automatski black flag.
        Aj zamisli da je onim udaranjem razbia mercedesu prednji ovjes? Sto bi tad bilo? Isto stop n go 10s a lewis na tribinu. Jel bi tad to bila ok kazna? Il su mjerila dvostruka i ne ista neg ovise o situaciji?

        I usput nije tad kod kazne drive trough kriv lewis sto su ostali bili slori i nisu znali pretec pa je steka prednost tad da se slobodno vrati iz boksa, al se napadalo na njega ko da je. Hah. Malo realnosti



        1
        1

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        @stoka

        Da je Vettel oštetio ili izbacio Hamiltonov bolid iz utrke tada bi dobio DSQ ilitiga crnu zastavu.

        Mislim da mu to nije bila ni namjera vec ga je samo sa gumom “poljubio” tako da nije bilo nikakve opasnosti.

        “Što bi bilo kad bi bilo” se ne primjenjuje u suđenju.
        Gleda se trenutna situacija i procjena je bila takva da je 30 sec kazne i izgubljena pobjeda bila dovoljna.



        6
        6

        0
      • Mika Hakkinen
        stoka Prikaži

        O tome i ja pricam nisu dosljedni u kaznjavanju jedan dobije strozu kaznu drugi ne itd. Kazna mora biti ista za svakog vozaca za isti prekrsaj. Ko i u prometu… A ne ovisno o situaciji. Nakraju ispada da kewis nije mora ic u boks da ga nrbi ni kaznili. Skroz cudno je sve bilo


        0
        0

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Kako to misliš?
        Pa svakako je dobio kaznu…Lewis je zbog problema sa opremom morao u boks.

        Isto tako ne mozes primjenjivati prometna pravila u utrkama…nije ista stvar.

        Sto se tiče jednakih kazni i primjene za iste slučajeve…pa to je i problem jer ovakav slučaj je rijedak…nije ovo nesto kao da preskocis šikanu u zavoju ili da prijeđeš zutu liniju na izlasku iz boksa itd.



        3
        3

        0
    • Maurizio Arrivabene
      Firemarshall Donator Prikaži

      Hamilton je u Valenciji pretekao safety car pa su tako dugo čekali s kaznom dok nije izgradio prednost koja je ustvari poništila kaznu…i završio je drugi…



      7
      7

      0
  10. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    Ovo je bila completely and utterly ispravna presuda :)



    2
    2

    0
  11. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Niste citirali vettelovu ispriku. Šteta. Ili namjerno?
    “Concerning the incidents of Baku I’d like to explain myself,” he wrote in a message on his website.

    “During the re-start lap, I got surprised by Lewis and ran into the back of his car. With hindsight, I don’t believe he had any bad intentions.

    “In the heat of the action I then overreacted, and therefore I want to apologise to Lewis directly, as well as to all the people who were watching the race. I realise that I was not setting a good example.

    “I had no intention at anytime to put Lewis in danger, but I understand that I caused a dangerous situation.

    “Therefore, I would like to apologise to the FIA. I accept and respect the decisions that were taken at today’s meeting in Paris, as well as the penalty imposed by the Stewards in Baku.

    “I love this sport and I am determined to represent it in a way that can be an example for future generations.



    2
    2

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.