FIA pokrenula službenu istragu oko incidenta između Hamiltona i Vettela

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 2 min 100 komentara

Međunarodna automobilistička federacija je pokrenula službenu istragu oko incidenta između Sebastiana Vettela i Lewisa Hamiltona s VN Azerbajdžana, čiji je cilj utvrditi treba li Ferrarijev vozač biti dodatno kažnjen povodom udaranja u bolid Mercedesovog vozača.

To bi moglo značiti da u FIA-i nisu potpuno zadovoljni sa stop/go kaznom od 10 sekundi koju je Nijemac dobio u utrci. Glasnogovornik Međunarodne automobilističke federacije je potvrdio da se materijali ponovno obrađuju te da će konačna odluka pasti prije sljedeće utrke – VN Austrije na Red Bull Ringu.

“Povodom nedavnog incidenta s VN Azerbajdžana na kojoj je bolid broja 5 (Sebastian Vettel) bio uključen u sudar s bolidom broja 44 (Lewis Hamilton), FIA će u ponedjeljak 3. srpnja dodatno ispitati uzroke incidenta kako bi procijenila je li dodatna kazna potrebna.”

“Izvještaj vezan za ishod ovog procesa će biti dostupan prije nadolazeće VN Austrije”, stoji u FIA-inom izvješću.

FIA-ina analiza telemetrije s Hamiltonovog bolida je potvrdila da Britanac nije testirao reflekse Sebastiana Vettela u trenucima prije Nijemčevog sustizanja i zatim udaranja u lijevi dio Mercedesovog W08.

Podsjetimo, Vettel je prošle sezone izbjegao susret s FIA-inim Međunarodnim sudom zbog niza psovki na račun direktora F1 utrka Charlieja Whitinga tijekom VN Meksika. Nakon što je odlučeno da se neće pokretati nikakvi procesi s obzirom na to da se Nijemac tada ispričao, u FIA-inom izvješću je bilo rečeno da će se poduzeti daljnje akcije ako Vettel počini još jedan ozbiljan prijestup.

Iako neprimjeren rječnik nije poveznica sa slučajem iz Bakua, Autosport tvrdi kako u Vettelov prilog ne ide to što ne prihvaća činjenicu da je učinio nešto loše.

Ako FIA odluči da su potrebne dodatne akcije i kazne, onda je velika vjerojatnost da će se Vettel naći pred sucima Međunarodnog FIA-inog suda, a potencijalne dodatne kazne mogu uključivati zabranu nastupa na jednoj utrci.

Podsjetimo, osim stop/go kazne od 10 sekundi, Vettel je zaradio i tri kaznena boda te na svom kontu ima devet od mogućih 12 bodova u posljednjih 12 mjeseci. Dva boda mu istječu tek nakon sljedeće utrke, pa bi i dodavanje novih kaznenih bodova vrlo lako moglo udaljiti Vettela s VN Austrije.


Odgovor

100 komentara

  1. Shell
    ferrari-bosna Prikaži

    E de ga jos banujte jedno 5-6 trka ko schumija da bi hill uzeo titulu, sad lewis. Englezi, sta drugo reći. Nek oni malo vide đe bio SC tj, kolko je bio daleko. Ne bi me iznenadilo da ga banuju za austriju. Kad već englezi igraju prljavu treba im ferrari vratit. Ako bude vet dsq a austriju, dovest giovinazzija, obećat mu mjesto naredne god u ferrariju al samo ako izbaci hamiltona, i onda mirna bosna.



    26
    26

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    Mislio sam da nakon kanade i blamaze sa kvajtom ne moze gore. Bio sam u krivu.



    2
    2

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Franz Tost je skyevcima objasnio da je sve uredu bilo što se kazni tiče i da se Danill izvinuo, jer nije znao zašto i zbog čega je dvije kazne dobio.


      0
      0

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      ne, nije u redu. trebo je dobit jednu kaznu ko vettel u bakuu 10 sekundi stop and go, a on je prvo dobio stop and go, pa su se naknadno ‘sjetili’ i dodali i 10 sekundi kod sljedećeg boska.



      2
      2

      0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Jedna je kazna bila zato što nije uspio preteci sve bolide koji su trebali biti iza njega prije SC linije, a druga je ja mislim zato sto ih je on svejedno pretekao poslije SC linije. Nešto je bilo oko te SC linije, slagacu ti, ali uglavnom Franz Tost je rekao da je sve regularno i da se Daniil nakon razgovora sa Charliem izvinuo :)


      0
      0

      0
      • Honda
        zekohonda Donator Prikaži

        to je samo jedan prekršaj, ne dva.

        službena izjava stewardsa:
        NOTE: In accordance with Article 36.2 the penalty for this offence should have been a
        penalty under Article 38.3d.  Instead a Drive Through penalty was incorrectly imposed
        when the penalty should have been a 10 second stop and go.  Accordingly an
        additional 10 second time penalty is imposed

        ”penalty was incorrectly imposed” – shvaćaš?


        0
        0

        0
  3. Shell
    Messa Prikaži

    Nabijem ja Charlieja Whitinga.. Prošle godine u Meksiku Vettel bio u pravu 1000% opljačkali ga doslovno banditi i FIA-e i neka mu je rekao starom esholu. Sada je već diskutabilno, jer je Vettel svojom reakcijom zaradio to i nema mu opravdanja. Hamilton kao nema pojma o ničemu, a lično mi je od najdražeg vozača došao do najmržeg već odavno. Druka i oslanja se na Botasa, trostruki šampion, gospodin čista brzina ovo ono, sramota. Zanimljivo je da kada je bilo evidentno da Hamilton mora u boks i da će izgubit dosta vremena, onda stiže kazna za Vettela koja njih ponovo svodi na isto. Imam utisak isto kao da je namjerno to napravljeno, da bude zanimljivije. Uglavnom, izvinite na dužem komentaru, čisto sam frustriran što pravila ne važe isto za sve.. Prošle godine senzacija Max Verstaopen, vozi lijevo-desno na +300 na sat kako bi ljude zadržao iza sebe i ništa. Vettela koči, ne želi da mu vrati poziciju i ništa.. Gdje su tu pravila?? Moto GP gledam sad Asen 100 000+ ljudi, ljudi se na stazi šoraju do bola.. Vidi se da imaju muda ko lavovi F1 postao sport za britnaske Faggote.. odo, ne mogu više…



    36
    36

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Jel mislimo na isto Dorna prvenstvo gdje se Rossija zbog sličnog incidenta stavlja na kraj grida, i gdje se sve namješta za španjolske vozače? Ja obožavam moto gp, ali je zadnjih par godina posta smiješan priliko donošenja i mijenjanja pravila.



      1
      1

      0
      • Shell
        Messa Prikaži

        Isti Rossi je bio kriv kao što je sad i Vettel. Po mom mišljenu u pravu i jedan i drugi, ali nedopustivo sa aspekta pravila da se ruše protivnici ili sudaraju namjerno. Sport je takav gdje jedan čovjek koji je miljama od osvajanja prvenstva može odlučiti o šampionatu. Npr Petrov 2010 da je “slučajno” pogriješio kočenje, Alosno bi bio prvak. Rossi također titulu izgubio jer su Španci čuvali leđa jedan drugom. Karakter nema cijenu, a sve više šljama ima zato i jest ovako..



        2
        2

        0
  4. Jenson Button
    senad22 Prikaži

    sve radi medija i njihovog sranja,sky napisao 10 jebenih clanaka o sudaru je li vettelu potreba kazna je li kako ce djeca mala,a opasno a ovo a ono dajte na ku… jedina zanimljiva utrka od pocetka v6 ere i pravo rivalstvo kao senna vs prost ali ne ljudima se to ne svidja ne zele oni to,i kako stvari stoje koliko mediji dizu ovu pricu vettel ce dobit zabranu jedne utrke,hamilton guzonja ce uzet 25 bodova i na kraju prvenstvo,kraj price seronja ce pricat kako je najveci svih vremena PICASSO formule jedan a muda mu ko u dijeta od 5 godina.



    23
    23

    0
  5. Marlboro
    dt213138 Prikaži

    Iskreno se nadam da novom kaznom (ako je bude) nece ozbiljno uskratiti Vettela za bodove, ne samo jer navijam za Ferrari, vec zato sto nakon 4 sezone dominacije jedne momcadi, napokon imamo borbu za naslov između dvaju vozača iz dvije razlicite momcadi, i stvarno bi bilo glupo da to upropaste.



    4
    4

    0
  6. Michael Schumacher
    cavallina Prikaži

    Fuck off, Charlie!



    15
    15

    0
  7. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    brzi su…..kao što su i onu prvu kaznu donijeli….ovo je smijeh.



    5
    5

    0
  8. Michael Schumacher
    Slavenowsky Donator Prikaži

    Ova FIA je postala zivo blato. Opet zar je telemetrija referenca ovog slucaja? Moze li Hamilton naglo pustiti gas, pri izlasku iz krivine, a Vettel ici tempom kojeg je Hamilton zadao?

    Na snimci se jasno vidi Hamilton-ovo usporavanje, pa ja da sam na Vettel-ovom mjestu vjerovatno bi se kao i on fokusirao, na eletroniku i kako da gume zagrijem, a Hamilton se odjednom iza krivine pojavio kao ukazan, pa svako bi bio u soku i mozda reagovao isto! (mozda ne nakon sudara)

    Nije mi jasno, kako se FIA nije obazirala na to, da li je bas bilo po propisima ta distanca izmedju SC-a i bolida , na koju je Hamilton dreku dogao. Zasto bas Hamilton usporava na zavoju? Zasto kad se vec zali na distancu, zasto nije usporio na ravnici?

    Vettel je bez daljnjeg zasluzio onu kaznu, neopravdavam onaj slicaj udaranjem gumama, ali valjda se uzrok treba rijesiti, a ne posljedica!? Vettel je sam sebi posljedica, ali Hamilton je izazvao takvo nesto! I da se razumijemo, nije mu ovo prvi put da nesto izvodi sa SC-om!

    Ova FIA je komedija ziva..



    12
    12

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      Da li je Vettel išao tempom kojeg je Hamilton zadao, ne bih se složio. Uporedi prva 2 restarta i vidjeces, jedina je razlika što je Vettel brže ušao u tu krivinu, a onda pod skretanjem i understeerom nije mogao da se zaustavi. To je sve, nikakav brake check.
      Inače ne bih volio da mu opale DQ ili ban na jednu trku, ali 3 kaznena boda za onakvo ponašanje su iskreno malo, gledajuci na kakve gluposti neki vozaci dobiju isti broj kaznenih bodova za manje stvari.



      4
      4

      0
      • Pierre Gasly
        Perica9 Prikaži

        Koliko je Sainz dobio za udaranje Masse i Grosjeana u Kanadi?



        2
        2

        0
      • Michael Schumacher
        Slavenowsky Donator Prikaži

        Nije understeer, brzina je bila premala da bi proklizao bolid, Vettel se je malo pogubio kada je vidio blizu Hamiltonov bolid, reakcija je bila na prepad, a s tim ide i kasno kocenje i kontakt.

        Hamilton prati tempo SC-a, a diktira ostalima tempo, u pozadini se jasno moze vidjeti zgusnuta ekipa, Vettel je 2 x jedva prezivio napad Mercedesa (Williams i i FI) nakon odlaska SC-a, Hamilton je to svjesno radio, sa priblizi ostalu ekipu Vettel-u!

        FIA se pravi malo mutava, zasto nigdje nije izasao nalog u kojem stoji, da je SC bio na propisanom tempu i da li je Hamilton bio mozda brzi nego sto je trebalo, pa je bio blizu SC-a, jer se je stalno zalio na tempo!

        Vettel je reagovao tako, da je prvo mogao on da sam sebi vise stete nanese, nego sad FIA i to nikako ne odobravam, ali ako ce FIA tretirati sigurnost vozaca, onda neka kazu Hamiltonu kojim tempom i koju dostancu da ima.

        Sijeti se Valensije (2010) i njegove gluposti, da predje ej SC???? Kasnije je dobio kaznu, al on nikakvog.efekta nije imala, jer je frajer nakupio dosta vremena i zavrsio kao 2!

        Pa Silverstona 2016 umalo da izbije SC sa staze, dakle ima Hamilton previse svoga masla kada je u pitanju SC.

        Nekako imam oskecaj da FIA hoce malo da zabiberi ovaj slucaj, da se malo prasin digne, jer ovo i lici na neku sapunicu, a ne na F1.



        6
        6

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        Ljudi brkate pojmove.
        @Perica9 – ako dobije dodatnu kaznu neće ju dobiti jer je naguzio Ham tj.izazvao sudar nego jer je reagirao kao dijete nakon toga i namjerno se zabio u njega, da je ostalo samo na guženju nakon SC nikom ništa i nebi bilo nikakvih kazni i još bi Vet pobjedio na utrci.
        @Slavenowsky – Zato jer to pravilo ne postoji, jedino je pravilo da moraš biti unutar 10 dužina auta od SC sve dok se ne zgase svijetla i onda 1.auto postaje defakto SC i njegov je posao diktirati tempo.
        Jedino drugo pravilo oko SC da ga se ne smije prestići prije SC linije.
        Tako da se nema šta FIA praviti mutava.
        Btw ne vidim kave veze ima to što se Ham prošle godine zabio skoro u SC i sam sebi skoro uništio utrku sa ovim incidentom?



        3
        3

        0
      • Clay Regazzoni
        HeatBlast44 Prikaži

        @slavenowsky a eto brate mili pogledaj na onom videu koji su postavili na F1 kanalu, usporedba prvog i drugog restarta, snimak sa Vettelovog bolida, i više nego jasno je to da je jedina razlika u ta 2 restarta Vettelova blizina Hamiltonu i brzina kojom Vettel prolazi kroz taj zavoj. Hamilton ide 50 i još malo koči, a ovaj ulijeće sa 75-80 u krivinu u koju se u kvalama ne ide 95kmh.

        To oko tempa, Hamilton ima svako pravo da diktira kako mu je volja, sve dok to diktiranje nije naglo usporavanje ili to brake check i ovi iza ga moraju pratit u stopu. Sam Vettel je u izjavama priznao da je nasjeo na Hamiltonov restart i da se zato ne buni. A brake check sigurno nije usporavanje za 10kmh, brake check je nešto kao Coulthard Schumachera na Spa ’98…
        Uostalom Daniel je rekao sve, a mene baš čudi zašto pored svih izjava, baš njegova nije objavljena, dok je prvom prilikom objavljena izjava nebitnog Villeneuva :chill:

        Za Valensiju je Lewis kažnjen, a za Silverstone dobro znaš da je bilo mokro i da je bilo zafrkano voziti.

        I ti opet ideš na sigurnost vozača kod onog Vettelovog skretanja u Hamiltona, a i sam znaš da poenta dodatnog kažnjavanja uopšte nije sugurnost, nego nesportsko ponašanje. Ali izgleda da se pravis munjen :)



        1
        1

        0
    • Monisha Kaltenborn
      Zeus Prikaži

      Je li se itko zabio u Vettela? Odgovor na to pitanje je, tko je pazio , a tko testirao “front wing deflection”.
      Tko god vodi kolonu iza SC-a želi protivnike uhvatiti na “krivoj nozi”, kao kod driblanja u nogometu, FI Pereza je bila u glavi Seba, Baku je nova i zbog toga najteža staza za odmjeriti kad krenuti u napad, a da ne prestigneš SC prije nego uđe u boks. Nisam Hamov fan, ali ovdje on apsolutno ništa krivo nije napravio. Starija spec. PU (možda i gubitak par desetink zbog sagorijevanja ulja, kako se ovdje navodi za Ferrari) sigurno nije spustilo tenzije Vettela pred utrku. Sve te “sitnice” su vrijedne razmatranja u konačnici ovog ishoda.



      2
      2

      0
  9. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Ma ovi su stvarno skrenuli, prvo čekaju da Ham ode u boks onda dodijele Vettelu stop/go kaznu, a sada nakon što je več sve prošlo oni opet to razmatraju i gledaju kakve bi jjoš dodatne sankcije mogli donjeti. Ma pustite dečka na miru što sad kaznili ste ga. Kako jeste i gotovo.



    17
    17

    0
  10. Ferrari
    Red Devil Prikaži

    Charlie je tek valjda danas ponovno pregledao utrku i čuo da je Hamilton rekao da je to premala kazna pa je odlučio to dodatno istražiti. Koji cirkus!



    4
    4

    0
  11. Marlboro
    MrDoomroom Prikaži

    Nekako mi smrdi na show za mase otkako su Ameri uletili u F1 sve se okrenulo naglavačke u pozitivnom smislu. Službeni kanal na yt izbacuje video sadržaje, a kad sam to vidio provjeravao sam datum da nije prvi april. Dakle brujanje o F1 je konstantno što je odlično, a i prije će doći idući GP vikend.
    Ukoliko FiA poklekne pod pritiskom i kazni dodatno Vettela (npr. zabranom nastupa na utrci) mislim da će daleko veće negativne posljedice prenijeti na ostatak sezone.



    6
    6

    0
  12. Maurizio Arrivabene
    Kuštelaar Prikaži

    Ovo stvarno postaje smijesno



    3
    3

    0
  13. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Oče da od engleza rade ono što nije….



    9
    9

    0
  14. Pierre Gasly
    Perica9 Prikaži

    Je li , nećete mu sjebat 25 bodova u Azerbajdžanu nego samo 13 i još 25 bodova u Austriji jer ne želite utjecati u prvenstvo…. daj mrš daj odma Hamiltonu naslov i bok. Šta sad mrda oko toga da kazne Vettela , a da se snimka uspori vidi se da kada Hamilton vozi 52 km/h (već izašao iz zavoja) namjerno koči… Pokaži da imaš ono dole i bori se bez odredbi i moljenja da te propusti kolega , a taj kolega konstantno uništava Ferrari. Ako Vettelu zabrane nastup u sljedećoj utrci , uzet ću si pauzu od F1 jer bi to bila najveća sramota u 21. stoljeću. I za kraj , gospodine Charlie , zašto Hamilton nije bio kažnjen zbog izgovaranja tvoga imena , ne nema veze treba mu dat 2 dodatna boda jer ti je rekao točno ime. Ovaj raskošni taliban ima njihovu prednost samo zbog medija koji ga dodatno guraju , a Nijemce boli briga za Seba… Sada se treba Kimi zabijati u njega. Jedva čekam i nadam se da je istina da odlazi nakon ove sezone po mogućnosti kao luzer i gubitnik.



    16
    16

    0
  15. Sebastian Vettel
    Brumica Prikaži

    Lov na vještice. Bilo kakve dodatne kazne za Vettela koje bi ga eventualno isključile iz jedne od utrka opasno narušavaju sezonu i borbu za naslov, a znamo kome samo odgovara takav rasplet. Ne treba puno da se zbroje dva i dva, sad je jasno tko kolo vodi.



    11
    11

    0
  16. Sebastian Vettel
    daisy Prikaži

    Pa ne valjda 3. srpnja na rođendan mu ? Al šalu na stranu ako ga dodatno kazne to ce bit najodvratnija pljačka u zadnje vrijeme i direktan utjecaj na ishod prvenstva sto je prvoklasna sramota i to ce bit ono dno dna o kojem se tako gorljivo pričalo poslije utrke. Cirkus je i sramota sto to uopce idu radit, a kamoli ako se stvarno ostvari



    17
    17

    0
  17. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Mogli bi do 3 srpnja počet širit lažnu informaciju kako svi ferraristi diljem svijeta neće gledat utrku u Austriji u slučaju da mu zabrane nastup. Pa da vidimo kazne.



    9
    9

    0
  18. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Kao što sam napisao na članku o Villeneuveovoj izjavi mislim da teško da će mu lupit zabranu, logičnije bi bilo da mu lupe 3 ili 5 mjesta kazne ako će ga već naknadno kažnjavat.
    A jedna mala priča, imao sam baš danas prilike pokazat cijeli incident čovjeku koji je profesionalan vozač već 25 godina, a vozio je sve od moto utrka do Pariz-Dakara.
    I kad je pogledao snimku rekao je da bi on momentalno Vettelu pokazao crnu zastavu bio za udaranje, a što se tiče Hamovog usporavanja da nema šta onaj koji je prvi paziti na ove iza, pogotovo ako telemetrija pokazuje da nije bilo kočenja.
    Btw čovjeka boli ga briga i za Ham i za Vet, ne navija za ni jednog tako da nema tu nekih simpatija koje bi ga nagnale na favoriziranje bilo koga.
    Uostalom nešto slično je i Ricciardo rekao, ne za crnu zastavu već da je Vet jednostavno kiksao kad se zabio u Ham.
    Sad može se netko ne slagati, ali realno osim Villeneuvea ni jedan profi vozač nije stao na Vettelovu stranu, a ni on nije reko da Seb nije kriv nego samo da je to dobro za gledatelje.



    10
    10

    0
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Nemoj tako, pa vidiš kako forumaši mijenjaju mišljenje i od sada je Jaques moralna vertikala. Bilo bi po meni bolje da su imali sudar kod pretjecanja ili naguravanje kroz zavoj. Ovo što je napravio Seb je djetinjasto. Još su mi najbolja opravdanja fanboyeva da nije imao obje ruke na volanu pa je bolid skrenuo. Kao što smo mogli vidjeti na istoj utrci, bolid se može voziti preko 300 km/h sa jednom rukom a da ne skrene.



      2
      2

      0
      • Marlboro
        MrDoomroom Prikaži

        Senna je bio još i gori na stazi, a niko se ni ne usudi nešto loše reći o njemu. No kad neko drugi misli da je oštećen i sličnu stvar napravi na stazi digla se hajka i lov na vještice nebitno kakva je situacija pa makar i bilo pod SC meni je bilo ispravno u tom trenutku da se malo zakace i zakrve.
        No fanboyevi ko fanboyevi izgubili razum do razine retardacije.
        Sva sreća pa je Senna vozio u doba kada se utrkivalo, da se utrkuje danas završio bi u zatvoru zbog pokušaja ubojstva na stazi.



        4
        4

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @MrDoomroom
        Mislim da niko ne govori protiv Senne jer ona o mrtvima sve najbolje ima veliki udio u tome.
        A druga stvar je da po mom mišljenju svi su veliki prvaci znali igrati igru da budu taman na granici pravila bez da ih se kazni.
        Ne samo u F1 nego i dalje (na pamet pada Jordanovo odgurivanje Russela u zadnjem finalu npr.)
        Nije samo Senna bio takav, ali kad smo već kod njega on je svoja zabijanja na stazi odradio tako da je uvijek mogao reći da je išao na neki “gap” i da je pokušavao prestići.
        Vettel je bio glup na dvije fronte:
        1) zabio se na način da nemože to opravdati nikako osim žutom minutom
        2) i onda ne samo da se nije ispričao, nego je još tvrdio da nije ništa kriv i napadao FIAu
        Ako već ideš u takve igrice na granici pravila treba ih znati odraditi, a on to nije napravio na pametan način.
        Još nešto mi nije jasno, kad se vidilo na telemetriji da nije kočio Ham, da niko u Ferrariju nije imao dalekovidnosti reći Vettelu da se ispriča sljedeći dan kao nakon Mexica i proba srezati FIAu prije nego uopće pokrenu istragu.



        3
        3

        0
      • David Croft
        Frantic Donator Prikaži

        Osim onih zabijanja, tj .barem onog jednog zabijanja, kada ga je spopala žuta minuta (razumljivo, zbog događaja od prije godinu dana na istoj stazi, pa zatim događaja između kvalifikacija i same trke), pa je i najavio šta bi se moglo desiti, pa se pravio mulac kad ga je Stewart pitao neke stvari, da bi se poslije godinu dana, izvinuo tom istom Stewartu, jer mu “dragi Bog ne bi dao da živi sa tom laži”, da nije namjerno izbacio Prosta.
        Naravno, ovo nije kontra Senne apsolutno (ja tu ne vidim nikakav veliki grijeh, na kraju krajeva nije ni kažnjen), već kontra svakog ko misli da je on bezgrešan, da se “utrkivao” i da je sva svoja zabijanja radio tražeći taj neki famozni i mitski gap/space/prostor.
        Ali tada su takve stvari bile sasvim normalne. Kao što je i Piquet izašao (još 1982.) iz bolida počeo udarati Salazara. Ili što je MS pokušao uraditi DC u Spa 1998, pa DC nije baš pretjerano žurio da skine kacigu. Ili kad je taj isti Senna svezao vaspitnu šamarčinu Irvineu.
        @Mr
        Mnogi bi danas završili u zatvoru “zbog pokušaja ubistva” ili “pokušaja nanošenja teških tjelesnih povreda”, npr. pored Senne i MS (on bi im bio omiljen), pa i Prost i Piquet su imali “podlih” poteza, a i poteza druge vrste (navodno je Piquet jednom prilikom kada je pretekao Sennu, možda je to bilo ono u Mađarskoj, na prvoj trci 1986. godine, sa vanjske strane, nakon preticanja pokazao Senni srednji prst, mislim,……). Ne znam kako bi se očitovali za DCev pokušaj ubistva MSa u Belgiji, ali s obzirom da je MS bio u pitanju, vjerovatno bi on bio kažnjen, a ne DC, koji bi možda po današnjim pravilima za ono trebao dobiti ban od jedne trke, s pjesmom.



        3
        3

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @Frantic
        Naravno druga vremena, ali i drugi ljudi ja mislim.
        Kao što je Ham rekao kad je probao vozit Sennin Mclaren da si ne može zamisliti voziti taj auto kompletno na rubu i da si morao biti malo lud da bi vozio F1 u to vrijeme.
        U današnje vrijeme da je Hamilton izašo iz bolida i nokautirao Vettela bio bi momentalno diskvalificiran iz prvenstva najvjerojatnije.


        0
        0

        0
  19. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Nije kočio ali je pustio gas. To ti dođe kao kočenje pogotovo nakon vrha zavoja osim
    slučaju meni nepoznatne činjenice da se F1 fura na dvotaktnim motorima.
    Što se mene tiče Vettel je zaslužio što je zaslužio.
    Hamilton igra prljavo. Eh sada, ako je to u skladu s FIA pravilima (a izgleda da je)
    normalno da nije dobio kaznu.
    Prljavih igrača ima i u nogometu, šahu, pikadu……. pa tako i u F1

    Međutim, ako ga Vettela dodatno kazne bit će ružno glede prvenstva.
    Po meni, bespotrebno će se vući repovi tog događaja umjesto
    da sav fokus bude na utrkama.



    17
    17

    0
  20. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Vidim puno negodovanja ispod, ali po meni nista toliko cudno. Normalna pojava u ostalim sportovima.
    Suci ne bi pogrijesili da su ga diskvalificirali na utrci, imaju argument za to.
    A Vettel si dodatno kopa jamu sto nije priznao i ispricao se.
    Ja osobno ne bi nista vise/dodatno kaznjavao. Meni je taj potez Vettela nesto tipa unošenje u facu i odgurivanje rukama u nogometu npr. , sto bi bilo za žuti karton.
    Medjutim, ovo se toliko rjetko dogadja- ne pamtim da je itko ikad to napravio- da ce odluka zapravo udarit temelj “općeg stava” koliko je to prihvatljivo ili ne.
    Zamislimo svi da to postaje uobicajena i česta praksa kao naguravanje u nogometu- svaku drugu utrku po par takvih poteza… Nastao bi teski balkan…
    Suci zbog toga ovo mogu sada stavit u “isti koš” s tipa pljuvanjem ili udaranjem glavom o glavu, sto zbilja treba biti potpuno neprihvatljivo.
    Naravno, nezahvalno je usporedjivat s nogometom, ali tu vidim razlog zasto se to sada revidira, tim vise- jos jednom- sto se Vettel nije ispricao i priznao krivicu…
    Mislim da su price i teorije urote ili zavjere, ipak za sada neutemeljene i prenategnute…



    9
    9

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Najbolje rjesenje situacije bi po meni bilo da se Vettel malo žešće opali po dzepu novcanom kaznom, uz upozorenje svima da ce takvi potezi ubuduce biti sankcionirani s diskvalifikacijom.

      A ono sto bi zapravo trebali promotriti su pravila kod SC-a, da se izbjegnu dalje slicne situacije i natezanja i zatezanja iza njega.
      Cini mi se dobra ideja da se utrka nastavi prolaskom svih bolida kroz box (zabranjeno zaustavljanje kod mehanicara), a izlaskom iz boxa je nastavak utrkivanja. Cini mi se kao najpošteniji nastavak i najkontroliraniji nacin za izjegavanje prljavih igrica i glupih situacija…



      6
      6

      0
    • Sebastian Vettel 5
      Nikola Krajina Donator Prikaži

      Manje više se u svemu slažem s napisanim u oba posta.

      Ako će biti još kakve kazne za Vettela, jedino racionalno bi nakon svega bilo da to bude novčana kazna zbog ponašanja i vjerujem da će ga za drugi put to urazumiti da u situacijama i kad je potpuno u pravu zadrži samokontrolu i ne uzima pravdu u svoje ruke. Sam kontakt nije imao posljedice po nikoga u utrci, ali njegovu nesportsku stranu nije niko porekao i on je dobio najveću vremensku kaznu u utrci i 3 kaznenena boda za to.

      A ovaj događaj će uvjeren sam rezultirati strožijim pravilima ponašanja kad je SC na stazi i kad se povlači s iste, jer tek sad bi se maksimalno počelo iskorištavati fleksibilnost toga.



      4
      4

      0
  21. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    Nemojte tako ljudi.. Vidite da je FIA sa Mercedesom potpisala 4 godine dominacije i sad se u toj cetvrtoj godini nekakav tamo Ferrari naso pravit pametan i kvarit zabavu svima :)



    21
    21

    0
  22. Alain Prost
    Alain Prost Prikaži

    Mogu ga kazniti kako žele, i tako će biti prvak, nitko mu ništa ne može, da je rođen trideset godina ranije za svoj potez bi bio unaprijed nagrađen naslovom i bio bi okarakteriziran kao vječni heroj i borac za pravdu i poštenje.
    Hamilton ga je zeznuo, ali dobro da mu je pokazao da da se s njim neće moći zaj…… kao s drugima.



    26
    26

    0
  23. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Haha teorija zavjere. Todt šef fia-e i pokušava smjestiti ferrariju. Dajte molim vas. Pitanje je koliko pomaže ferrariju da dostigne mercedes. Ništa, malo, puno?


    0
    0

    0
    • Shell
      ferrari-bosna Prikaži

      Gluplji komentar nisam procito evo već 4 mjeseca



      13
      13

      0
    • avalon Prikaži

      puno Dani , puno todt pomaže ferrariu da dostigne mercedes . šuškalo se da je direktno učestvova u konstruiranju šasije SF70H , a i kod preinaka na PU je ima svoje prste jer … iskusni znaju da je todt daroviti dizajner i stručnjak za motore . najžalosnije je šta ferrariu pomaže i charlie whiting i pirelli ( ka taljan taljanu ) no uprkos tome ne mogu protiv LH koji je personifikacija prije McL , sad mercedesa ( zato ga spominjem ) . činjenica je da čim je neko radija za ferrari i kad otiđe radi za njih . zato mi je malko bija sumljiv početak sezone pošto je u merc doša allison bivši ferrarievac pa sumljam da onako u sitno sabotira mercedes u korist ferraria . nego … čini mi se da je TALJANSKI ferrari u vrime dok je todt već obnaša funkciju predsjednika FIA ima problema sa TALJANSKIM pirelliem . teško su zagrijavali gume šta je ostavljalo traga naročito u Q i trebalo im je poprilično vrimena da riješe taj problem . a TALJANSKI pirelli im nije “uskočija” pripomoći . no zato je kod mercedesovog ( i RB ) problema taj TALJANSKI pirelli “održa” ( kako se šuškalo ) neko nelegalno testiranje od 1000 km posli čega merc više nije ima problema sa gumama . kako je reagira todt osvjedočeni pomagač ferraria ( virujem da je kad ti tako napišeš jer siguran sam u tvoju objektivnost , nepristranost ) ? da ja ne bi pogriješija možda bolje da ti napišeš kakve su konzekvence proizašle zbog toga . teorija zavjere postoji ALI samo kontra LH jer žestoko je kažnjavan zadnjih sezona iako anđeoski čisto vozi izbjegavajući svaki incident i sve po pravilima , bez kukanja ili traženja nekih beneficija ( ka npr u bakuu ) , a ne ka neki … znaš na koga mislim i šta taj vozi do nedavno je i bernie pomaga ferrariu … prvo pričom da je mercedes direktno učestvova u kreiranju ovih PU ( pravila , spoznaje itd ) šta mu je zapravo bija temelj da počme tražit vračanje na atmosferske motore jer ovi nisu dobri za F 1 . a sve samo zato da bi pomoga ferrariu koji nije moga “složit” PU koja bi parirala mercedesovoj . srećom , bernie je već otiša , a ubrzo bi mogli todt i pirelli … još treba “pronjuškat” allisona i kad se to riješi za personifikaciju mercedesa LH ni nebo više nije granica jer sve će zavjere ( one stvarne , a ne ovakove teoretske koje promoviraju fanovi ferraria ) prestati . već se vidi npr da lewis suvereno vlada F 1 ove sezone kad je otiša rozberg jer i tada je bilo očito da se zbog NJEMAČKOG porijekla u NJEMAČKOM timu sabotiralo LH . to nije bila teorija zavjere nego prava , realna zavjera protiv nadam se ubrzo najboljega ever . šta je to takvom vozaču kad se zavjere eliminiraju osvojit još 5 titula , 40ak pobjeda , podija , najbržih krugova ? piece of cake ….. samo da sad sebu oduzmu ovih 12 iz bakua i gotovo jer svi znamo ( i kad ne želimo priznat ) ko je najbolj , ko je bog brzine i muda u današnjoj F 1 . jedan jedini i neponovljivi crni senna mada ovo senna nije baš adekvatno pošto ga je LH nadmašija u svim segmentima …. btw , sjećaš se i one priče kako ferrari dodatno sagorijeva ulje pa je stoga neprikosnoven u Q . da je todt nepristran odma bi im to zabranija , kaznija ali je*i ga … kad je zapravo navijač ( ka svaki pravi taljan zar ne ) ferraria .



      11
      11

      0
  24. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    Svi kontaju da ce Vettel dobit neku kaznu… A zas njima ne bi puhno neki antibritanski vjetar i nadju nesto pa kazne Lewisa xD
    Ipak je to FIA :)



    8
    8

    0
  25. Mclaren
    KERS Prikaži

    Idemo dalje..trenutak povijesni se odigrao..vuk sit ovce na broju i idemo dalje..bez potrebno je dodatno kažnjavanje ma koliko Vettel loše postupio u Azerbejđanu :)



    4
    4

    0
  26. Lewis Hamilton
    smr201 Prikaži

    Nevezano za temu, ali jel netko gledao Sky F1 prije trke kad su pričali sa Hornerom?
    Ugl. pitali su ga za onu direktivu o zabrani sagorijevanja viška ulja i na koje momčadi se to odnosi, a on je implicirao na Ferrari da se to odnosi.
    A kasnije sam čitao na Motorsport magazinu race review i čini mi se značajna zadnja rečenica rečenica od Mark Hughesa koji obično zna o čemu priča :

    The FIA’s Technical Directive TD22 stated. “We wish to remind you that, as previously stated in various meetings and re-emphasised in TD/004-17, we consider the use of oil as fuel to be prohibited by the Technical Regulations. For the avoidance of doubt, the only fuel that may be used for combustion is petrol, and the only permitted characteristics of that petrol are clearly set out in Article 19 of the Technical Regulations. Even though the Technical Regulations do not directly specify the permitted characteristics of engine oil used in F1, we would consider any attempt to use additional components or substances in oil for the purpose of enhancing combustion as a breach of the Technical Regulations.”
    The Mercedes, Renault and Honda powered cars showed no particular downturn in competitiveness…

    Da li je možda to razlog tako velike razlike između Ferrarija i Merca tj.da li je to bio razlog zašto je Ferrari uspjevao biti blizu Mercu dosad u kvalama?
    Mislim da ako u Austriji Švabe opet budu imali veliku prednost, pogotovo na tako kratkom krugu da je odgovor da.
    Što bi moglo biti loše što se tiče napetosti, barem u kvalifikacijama.



    1
    1

    0
    • Max Verstappen
      DaveGilmour Prikaži

      Joe Saward također tvrdi da je Ferrari tim koji je sagorijevao višak ulja.


      0
      0

      0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      U pravilima to nije striktno zabranjeno,
      t.j. ne piše koliko se smije potrošiti ulja za podmazivanje
      u jednom ciklusu…..
      Dakle, tko god to radi, ne vara, nego je našao
      rupu ili način da malo rastegne pravila.
      To se stalno dešava u F1, zato ju i volimo,
      zato F1 traje desetljećima i napreduje.
      Vjerojatno će za slijedeću sezonu popraviti pravila,
      osim ako u ovoj sezoni to neće početi predstavljati preveliki problem…
      Onda će morati na brzinu, u stilu: od slijedeće utrke….
      Ako se to desi, tada nastaje show.
      Jer, na brzinu napisati pravilo vuče za sobom hrpu daljnjih
      potencijalnih rupa.



      2
      2

      0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        pero,odgovorit ću ti tu,vezano za moj post-Mercedes na dopingu-
        Bilo kakvo spominjanje povijesti u ovom slučaju je besmislica jer se ovdje radi o hibridnoj formuli koja je progurana s jasno navedenim smjernicama.
        Bitno smanjena potrošnja s tendencijom smanjenja a u cilju što manjeg zagađenja i spašavanju dupina i pingvina.
        U praksi se dešava suprotno tim postulatima a ti u replici na moj post to nazivaš napretkom!?O gorivu neću napisati ni slova,je je svašta samo ne benzin,ber obzira što piše u pravilniku,radi se o sintetiki koju neznam kako nazvati.Napredak?Nipošto.Još samo,ovo se ne radi o normalnoj potrošnji ulja,već namjernom ušpricavanju u cilindere.O kolikom se tu očuvanju čovjekove okoline radi zaljuči sam a ja i dalje tvrdim da je mercedes na steroidima i to od samog početka i još uvjek tvrdim da je u tom autu sramota izgubit trku.Ende. Pozzz



        11
        11

        0
      • Lewis Hamilton
        smr201 Prikaži

        @pero nisi me shvatio, nisam ni mislio da je to varanje, naravno svi su oni na granici pravila uvijek.
        Nije bilo striktno zabranjeno do Azerbejdžana, a sad je.
        Nego sam mislio da sad kad su ovom regulativom strogo zabranili da li je to razlog velike razlike između Ferraia i Mercedesa u Baku.



        2
        2

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Ps.
        Još nek stave nitro,sve rupe u pravilniku bit će popunjene a “napredak”potpun!



        1
        1

        0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Malo ste me pogrešno shvatili ili sam ja to loše napisao.
      Slažem se sa svim vašim opservacijama.
      Htio sam zapravo dodati, da je “rastezanje” pravila
      u srži F1 i diže joj popularnost (umjetno ili ne)


      0
      0

      0
  27. Sebastian Vettel 5
    Ronin Donator Prikaži

    Fakat bi bilo ružno da sad FIA kazni naknadno Vettela.(novčano da ali ne zabranom utrkivanja) To ne bi bilo dobro ni za daljnji tok prvenstva, a ni za sam F1 cirkus”
    Već samim pravilima pomicanja po gridu radi kvarova na bolidima i drugih kazni koje donose suci utječu na regularnost prvenstva, a ovo bi bio direktni upliv u poredak.
    Bilo bi ružno da bilo tko dobije prvenstvo na osnovi kažnjavanja, a ne na osnovu utrkivanja.



    7
    7

    0
  28. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Znate što je najsmješnije u svemu tome (crni humor)
    Svi se osjećamo pozvanim dati “ispravno” mišljenje
    o događaju na temelju onoga što smo vidjeli.
    A vidjeli smo 1.000 različitih stvari u istome događaju
    ovisno koga pitaš.
    Što će reći da je naš vid grozno nepouzdan i netočan način
    opisa nekoga događaja.
    A onda se sjetim da su na sudovima očevici
    glavni dokazni i na temelju toga što su očevidaci “vidjeli”
    donose se presude. brrrrrr
    Zato se moramo pouzdati u znanstvenije metode.



    4
    4

    0
  29. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Bezveze, rješeno je , dobili su kaznu i kraj, biti če još takvih incidenata ja se nadam do kraja sezone.
    Šta če nam umjetna F1,treba takvih stvari da bude.



    9
    9

    0
  30. Marlboro
    FI fan Prikaži

    ma kolika prasina radi toga dodira….po meni seb ispa supak, ham nije kocia bla bla bla
    lipo sebu oduzmes bodove s zadnje utrke i taman bi bili u 2-3 boda ako ne grijesin (neda mi se racunat), imaju ostatak sezone pa nek se kolju a msn da bi bilo jos vatrometa a samim tim i zanimljivije utrke



    4
    4

    0
  31. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Nimalo ne podržavam Vettela u ovom incidentu, ali smatram da je ova dodatna istraga nepotrebna. Kažnjen je kako je kažnjen, dobio je kaznu i u utrci i nakon nje s kaznenim bodovima tako je ovo sad po meni potpuno nepotrebno.



    9
    9

    0
  32. Dan Gurney
    CrashOverride Donator Prikaži

    U biti na kraju price je Seb zagrijavo gume, malo sim, malo tam i eto slucajno Hamste kraj njega..



    8
    8

    0
  33. Alfa Romeo
    ferrari Prikaži

    Gluposti…znamo tko je gazda i koja ekipa je od prvog dana postojanja formule 1,ništa od svega toga!



    4
    4

    0
  34. sebf Prikaži

    he,he,he……englezeri…babe…ženskog su roda….ko i mafija….nemogu dobit bitku na bojištu.
    ..zato moraju ohrabrit Hama………
    …….idealan obračun revolveraša po ingliš verziji je ; dva nabita revolvera + winčester na štraglju –
    – inglišmen navek dobiva jer bogek tu ima svoje prsteke
    – čarli + sky klauni = 95% medijske moći = pobeda…..
    …kroz povijest engleski su protivnici uvek dobivali s leđa
    ……mogel bi se nadovezat na riječi s pesmice Vladimira Kočiša Zeca “….recite im samo jooš jenu stvar …tananananana… zapamtite MEHIKO…MEHIKO !!!
    – triba bi Ferrari unajmit prajvt veštake, ….PA ONDA DA VIDIMO GDE KO KOČI,…KAD KO USPORAVA…KOJA JE NAMJERA TAKVOG POSTUPKA I BIT SVEGA
    ……………PRIVATNO POVJERENSTVO PA DA ONDA VIDIMO POLITIČKI …..BREXIT….pa ne više Čarli Vajting, nek bu Čarli PERAJA !!!!
    F1 BASNA JEBOTEKRF..



    6
    6

    0
  35. Ferrari
    07drogo Donator Prikaži

    nije kocio? ok..pustio je gas….i to pustanje gasa vrijedi vise nego sve kocnice na mom autu. Vettel je popizdio i reagirao neprimjereno namjerno ili ne ali Hamilton je seronja teski…



    2
    2

    0
  36. Monisha Kaltenborn
    Zeus Prikaži

    Tifosi, spustite se s tog konja na zemlju, SV je sve karte bacio na “brake check” i nakon utrke, objavljeno je da telemetrija ukazuje na toga nije bilo, svejedno se SV koncentrirao na prvi incident u intervjuu kad ga je Rachel pitala za udaranje LH.-to je bitno- “u Vettelov prilog ne ide to što ne prihvaća činjenicu da je učinio nešto loše”. Zato dodatno vijećanje FIA-e i to ne o prekršaju sportskog pravilnika IMO, nego “pravila ponašanja” (code of conduct).
    Završetkom utrke nije završen incident, pravila ponašanja vrijede na i izvan staze.



    5
    5

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.