Red Bull i Liberty Media imali “tajni” sastanak

Vijesti

Vettel-Ferrari

Prije 7 godina 1 min 8 komentara

Prema pisanju njemačkih novina Bild, Red Bullov dr. Helmut Marko i izvršni direktor (COE) Liberty Medije, John C. Malone, su prošlog tjedna imali “tajni” sastanak na kojem se raspravljalo o novim pravilima od 2021. godine.

Početkom godine su objavljene glavne smjernice novih pravila: jednostavniji i jeftiniji motori, a Malone je jedan od vodećih ljudi koji brine o regulaciji tih pravila.

Od početka hibridne ere motora Red Bull je već nekoliko puta prijetio povlačenjem iz sporta jer nemaju motor s kojim mogu konkurirati za sam vrh poretka, a nedavno je o tome pričao i Helmut Marko. Pred početak ove sezone očekivanja su im bila visoka, a već na predsezonskim testiranjima je bilo jasno da su se precijenili i da će Ferrari i Mercedes voditi usamljenu bitku na vrhu. Nije dugo trebalo da Red Bull ponovo zaprijeti povlačenjem iz sporta, a ubrzo ćemo vidjeti je li ovaj sastanak urodio plodom.


Odgovor

8 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    obožavam tajne sastanke….



    9
    9

    0
  2. Shell
    ferrari-bosna Prikaži

    Novo pravilo od 2021:
    Najbolji motor na gridu ide red bullu uz popust. Ako taj motor pretekne drugi proizvođac motora duzni su im osto ustupiti.

    Najomrazenija ekipa u f1



    23
    23

    0
  3. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Kako je tajni, ako znamo za njega? :D



    7
    7

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Nikola Krajina Donator Prikaži

      Trebao je biti tajni, zato i jest “tajni” pod navodnicima. Kako je Bild saznao za njega, ne znam, ali ova dvojica nisu imalu namjeru podjeliti ga sa javnošću dok ga nitko nije najavio ili poslije o njemu progovorio.



      6
      6

      0
  4. Williams
    Montoya Prikaži

    Nisam fan Red Bulla, ni ovakvih metoda, al je cinjenica da treba drastičn opojednostaviti i pojeftiniti motore. Zar nije dovoljna linjenica da ni nakon 4 godine jedna Honda sa svom silom inžinjera i para ko pljeve nemože napravit motor koji će se pomaknut sa zadnjeg mjesta na gridu ? Ne govorim o tome da nisu napravili motor za pobjede, nego nisu napravili motor ni za bodove. Motori moraju bit jednostavniji tako da i neovisni proizvođači tipa Coswortha, Harta, Judda, Ilmora mogu razviti pogonsku jedinicu i eventulano sudjelovati u F1. Trenutno se ovakvim motorima dešava slična situacija iz dvijetisućitih kad su praktično sve momčadi bile tvorničke, a propale su se i preprodale sve privatne momčadi. Sad nije akcenat na momčadima, nego na motorima.



    3
    3

    0
    • Fernando Alonso
      Alen13ASC Prikaži

      Spominjanje Honde u ovom kontekstu je irelevantno. Njihov tim stručnjaka je sastavljen od mladih inženjera koji uče kroz proces stvaranja PJ, a Hondi nije cilj na primer u Albert Parku doneti PJ koja je u rangu s prošlogodišnjom Mercedesovom nego taj nivo stići u zadnjoj trci sezone. Filozofija McLarena i Honde se jako razlikuje.
      Hondin pristup razviljanju PJ je uvelike traljav i stalno kasne jer imaju gomiletinu eksperimenta na dinamu s puno različitih konfiguracija komponente. Zato kasne s updateom u Kanadi a preponosni su da kontaktiraju strane stručnjake i inženjere za pomoć oko razvoja.

      Renault je isto imao traljav start 2014 godine ali oni su muku mučili valjda s kooleracijom dinama i testiranja na stazi.

      Mercedes je godinama pre 2014. razvijao hibridnu PJ a Ferrari je tek ove godine uspeo uhvatiti korak s Mercedesom.

      Dakle puno je tu faktora a glavni razlog što ostali prozvođači ne ulaze u F1 je cena razvoja PJ i to što se njihova filozofija ne uklapa s hibridnom tehnologijom F1. Zato će sledeća generacija PJ morati biti puno drukčija od trenutne, da privuče strane proizvođače i stisne grid po pitanju perfomansi.



      3
      3

      0
      • Ferrari
        sisavac Donator Prikaži

        slažem se s ovime što si rekao, htio sam nešto slično napisati ali u manjem opsegu. :)
        nije da honda ne može, nego je potrebno vremena za takvo nešto napraviti. niti je Ferrari uspio iz prve napraviti odličan PU kakav ima danas, trebalo im je 4 godine a oni imaju najveća sredstva za razvoj (uz Benz naravno). Renault isto tako nije odmah napravio PU koji je na trenutnoj razini. koliko god McLaren i svi ostali (i ja među njima :) ) htjeli da to bude čim prije, ništa ne ide preko noći – u ovom slučaju 3-4 godine



        1
        1

        0
  5. Blue Flag
    Seb05 Prikaži

    tajni sastanci nisu dobri niti RB pritisak u vezi motora
    ali sigruno znam da napredak tehnologije i smanjenje troškova nemogu ić zajedno
    tako da se trebaju odlučiti šta žele od tih novi motora



    2
    2

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.