3 stvari koje smo naučili nakon VN Monaka

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 7 godina 4 min 12 komentara

McLaren je napravio značajan korak naprijed

Nakon VN Španjolske smo svi ostali pomalo šokirani odakle je Fernando Alonso izvukao to sedmo mjesto u kvalifikacijama i kako je moguće da vozeći takav kramp može poraziti Pereza, Massu, Ocona i ekipu, a onda je Vandoorne u Monaku pokazao da to nije uopće bilo slučajno. Naravno, tko zna što bi bilo da se nije spucao u zid pri kraju Q2, ali po onoj formi koju je pokazivao, bilo je moguće i u Monaku biti oko P7.

To su dobre vijesti za McLaren jer je ovo prvi pravi pokazatelj da nisu u potpunosti promašili s dizajnom šasije, te da se u slučaju da Honda isporuči iole konkurentan motor – mogu boriti za solidne bodove.

No, sad stiže Kanada, staza na kojoj je vrlo izgledno kako će barem jedan od njihovih vozača kraj imena imati DNF, obzirom da u Montrealu motori redovito pate. Isto kao i kočnice, ali to je nešto zbog čega će više brige od McLarena imati momčadi poput Haasa i Red Bulla.

Lewis Hamilton mora naučiti biti drugi

U šest utrka ove sezone Lewis Hamilton je imao brain fart čak u dvije. Tim trendom od 33% bi značilo da će do kraja sezone prosuti bodove na ukupno šest-sedam utrka. To je puno previše ako se misli boriti za naslov protiv čovjeka koji dosad nije napravio nijednu pogrešku u sezoni, a najbliže što je došao bio je malo širi ulazak u bivši Loews zavoj u kvalifikacijama u Monaku. Vettel je na svim utrkama ove sezone bio ili 1. ili 2., te će ovako šeprtljav i nervozan Hamilton naslov ispustiti puno prije kraja sezone ako ne nauči kako biti drugi.

U utrkama u kojima Mercedes nije najbolji – na vrh je redovito isplivao Bottas. U Rusiji je Ferrari bio strašno brz, ali je Bottas bio ispred Hamiltona i u kvalifikacijama i u utrci. U Monaku ista situacija – Ferrari strašno brz, ali je na kraju malo tko primijetio da je Bottas kasnio manje od pola desetinke za pole positionom. Gdje je bio Lewis? Nigdje, pokušavao je sastaviti krug očigledno tjerajući bolid preko granica koje može podnijeti.

Dojam je da Bottas odradi krug bez greške i onda pogleda na vrijeme gdje je na semaforu, dok Hamilton konstantno prati koliko kasni za Ferrarijima i onda očigledno prevozi bolid hvatajući neuhvativo.

Gotovi su dani kad je mogao griješiti i svejedno doći iza Rosberga jer su bili brzinom miljama ispred bilo koga. Sada greška znači gubitak možda krucijalnih bodova u odnosu na drugu ekipu. Bez ikakvih tehničkih problema na bolidu Mercedesa – Hamilton si jednostavno ne može priuštiti da se plasira tamo negdje u sredinu poretka, uz bok Vandoorneu.

Kimi Raikkonen je drugi vozač Ferrarija

Bilo bi fer reći da Ferrari nije namjestio Vettelu pobjedu, ali im isto tako nije niti smetao ovakav ishod. No, ta priča je sasvim sporedna. Koliko god Kimi bio svima simpatičan, on je svoju priliku za naslov izgubio traljavim utrkama u početku sezone. Nijedna kompetitivna ekipa ne bi dozvolila da vozač koji zaostaje više nego duplo bodova od svog timskog kolege u ovako tijesnoj sezoni uzme pobjedu i tako prokocka sedam bodova u borbi za naslov.

Ono što je važno jest da je Raikkonen definitivno drugi vozač, ali po svojoj brzini. Prilikom analize što se događalo sa strategijom Ferrarija u Monaku, svi se osvrću na period nakon izlaska iz boksa gdje je Raikkonen zapeo u prometu. Važnije od toga je ono što se događalo prije ulaska. Raikkonen u svojim posljednjim krugovima vozi 1:17.074, 1:17.663, pa 1:17.034 i onda ulazi u boks. S druge strane, Vettelovi krugovi prije njegovog ulaska u boks su 1:16.264, 1:15.587 i 1:15.238. Kimi je utrku izgubio jer je bio prespor. Iz istog razloga je drugi vozač Ferrarija. Naravno, ako itko u ekipi bude imao srca i muda to reći takvom legendarnom liku.


Odgovor

12 komentara

  1. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Sve potpisujem, a pogotovo ovo vezano uz Hamiltona s ovakvim oscilacijama može na naslov zaboraviti. Ispravite me, ako griješim ali mislim da je upravo Fernando Alonso2010 ili 2012 izjavio da je največi problem kod borbe s Vettelom što ako ne pobjedi onda je uvijek drugi.



    27
    27

    0
  2. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Hamilton ne treba da nauci biti drugi, nego jednostavno treba zagrijat stolicu, skontat prednosti i mane svog bolida, skontat nacine za brzo sastavljanje setapa bolida i tu vise nema potrebe da uci biti drugi kada uz to moze da bude prvi. Bas mi je glupo da vozac takvog kalibra sebi dopusta ovakve vikende neradom i dovodi se u situaciju kao prosle sezone kada u zadnje 4 trke mora ici na noz, odveze bukvalno bez ijedne greske i opet izgubi titulu zbog neozbiljnosti od prije. Pa startove je skontao tek u SAD, a do tad je izgubio brat bratu 2 pobjede zbog starta, ako ne i vise. Jednostavno mora da bude onakav kakav je bio 2014 i 2015, te 2 sezone je imao odlican balans rada na stazi i tvornici i uzivanja u zivotu, od 2016 je jednostavno sve poceo olako shvatati i zanemarivati rad. Jednostavno ne grize, a morace poceti, trke poput Španije ce morati odrađivati svaki vikend ako misli osvojit 4. titulu.



    10
    10

    0
    • Formula1
      f1zd Prikaži

      Nekako mislim da to ima veze s tim što se izjednačio sa Sennom po pitanju naslova.



      6
      6

      0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      2014. i 2015. nije bilo problema jer je bolid bio miljama ispred svih ostalih, tada mu je jedini zadatak bio pobijediti Rosberga. Grize on, to se vidi po tome koliko je nanerviran kad nešto pođe u krivo, samo što nekad treba prihvatiti da bolid nije za P1 nego za P2 ili P3, i onda odraditi solidan krug do limita, a ne pokušavati izvući 101% kad svi znamo da to ne postoji. :)



      26
      26

      0
    • Marlboro
      MrDoomroom Prikaži

      Nekako je Mercedes uhvaćen na krivoj nozi. Sve je relativno krenulo dobro za njih u Monaku nakon prvog treninga. Drugi sve što su gradili su prosuli i došlo je do male panike njihova sreća što su imali dva dana da pripreme donekle idealne uvijete za vozače. Sanacija štete rekli bi jer Ferrari je izgledao liga za sebe na ovoj stazi. Kvalifikacije je Hamilton odradio užasno to je Monako nikad ne znaš hoće li biti crvenih zastava a budimo realni svi smo ih očekivali s obzirom na nekoliko neiskusnih vozača. Takav kalibar vozača kao što je Hamilton ne proći u Q3 je jedna mrlja na njegov račun budući da je okarakriziran i prozivan najnajbrzim vozačem današnjice i stalna usporedba sa Sennom. Možda je ovo pokazatelj da Hamilton treba imati daleko dominantniji bolid naspram konkurencije da bi bio prvi.
      Biti će zanimljivo pratiti razvoj teorija zavjere od strane Hamiltona možda bude prozvao Mercedes da žele Nijemca za prvaka i ove godine nebitno što vozi za Ferrari. :)



      21
      21

      0
    • Shell
      ferrari-bosna Prikaži

      Ma mora hamilton shvatit da nema vise bolid iz 14 ili 15, to prvo. Drugo mora naucit da gubi. Ne moze on uvijek pobjeđivat.
      @heat sto kaze da je bio neozbiljan proalu sezonu pff, za mene ciste gluposti. Hamilton je preteko po broju bodova pa izgubio u maleziji. Kvar na motoru, sta ima veze nije ni prvi ni uadnji sto će bit. 2015 on je uzeo 50 bodova u italiji i rusiji a niko NULU. Kvarovi, jednom motora drugi put neato ne moguće. I sad ko fol on nije ozbiljan na pocetku sezone ha-ha-ha. Bio bi on ozbiljan da ima dominantan bolid. Vidi se da puca pod pritiskom i da nije nikakav bog brzina ili tako nesto. Da nije bog za vettela sto se tice voznje. Da nije crni senna.
      Sve mi se vise cini da će om biti izgubljen kroz ovu sezonu. Ferrari je sad jak i takticki, rijetko sada grijese. Vettel će imat dvije kazne do kraja zbog elemenata PU, ali au sad u poziciji da biraju gdje će ih uzet.



      7
      7

      0
  3. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Naučili smo da Ante druka za Vettela i da trenutno plovi na valovima sreće. Ok za sada dok je Ferrari još uvijek brži bolid. No kaj kad više ne bude? Onda će opet biti ” tajni testovi” ., znali su unaprijed pravila i sl.



    4
    4

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.