Rat oko tlakova: Tko pruža Pirelliju pogrešne informacije?

Izdvojeno

Ante Vetma

Prije 7 godina 2 min 1 komentara

Njemački Auto-motor-und-sport donosi kontroverznu priču koja potencijalno može drastično utjecati na razvoj sezone. Naime, ove godine se razvija zanimljiv uzorak. Pirelli je već nekoliko puta snizio minimalne potrebne tlakove u gumama nakon petka uoči kvalifikacija u subotu što nije uobičajena praksa tijekom GP vikenda.

Najveća promjena dogodila se upravo prošlog vikenda u Barceloni. Tlak u prednjim gumama spušten je sa 1,55 na 1,51 bar, a za stražnje s 1,37 na 1,27 bara. Zanimljivo je također primijetiti da je Ferrari u pravilu bio brži na nižim pritiscima, dok su s druge strane Mercedesu odgovarali nešto viši minimalni pritisci.

Pirelli tri tjedna unaprijed odredi ispod koje razine ekipe ne smiju ići, a Mario Isola tvrdi da se promjena unutar vikenda događa jer podaci koje dobiju sa slobodnih treninga ne odgovaraju onome što su dobili od momčadi.

“Minimalne pritiske određujemo prema dolaznim informacijama koje dobijemo od ekipa tri tjedna prije utrke. U Barceloni su se bolidi drastično promijenili pa je i kontaktna površina povećana. Mi smo na to reagirali. Naši pokazatelji nakon treninga su jasni – vrijednosti koje su nam prije dostavljene nisu realne.”

Stoga se postavlja pitanje dostavljaju li neke ekipe Pirelliju pogrešne informacije kako bi ih naveli na što veći pritisak u gumama, a u paddocku kruže glasine da dvije ekipe rade upravo to.

Mario Isola odbija vjerovati u takva nagađanja jer, kako kaže, Pirelli ionako može promijeniti smjernice unutar vikenda, pa takvi trikovi ne bi urodili plodom.

Treba podsjetiti da je iduća utrka u Monaku gdje su prošle godine minimalni tlakovi bili izuzetno niski, značajno niži od utrke prije u Španjolskoj.


Odgovor

1 komentar

  1. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    *cough*Mercedes*cough*



    18
    18

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.