Wurz: Formula 1 treba još brže bolide i ekstremnije staze

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 7 godina 1 min 21 komentara

Alexandar Wurz kaže da bi bolide Formule 1 trebalo učiniti još bržima, a staze ekstremnijima kako bi se zadržalo gledatelje. Ove godine su bolidi znatno brži nego prošle, što se najviše očituje u zavojima, gdje je primjetno povećanje brzine i do 20% u odnosu na bolide iz perioda donošenja novog pravilnika.

“Formula 1 mora biti autentična, s najbržim bolidima i najboljim vozačima na cijelom svijetu. Moramo zadržati brzinu, posebno zato jer se njena percepcija mijenja kompjutorskim igrama i filmovima iz Holywooda. Moramo postići to da naš proizvod izgleda veoma izazovno i brzo.”

“Netko tko gleda televiziju mora pomisliti “Wow, ja nikad ne bih mogao voziti ove bolide” samo kada gleda utrku, čak ni ne treba dobar komentator. Vozači koji bi vozili takve bolide moraju biti heroji, a put kojim se Formula 1 trenutno kreće je dobar. Učinio bih bolide još bržima, a staze ekstremnijima.”


Odgovor

21 komentara

  1. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    dobro je, ovaj put ne spominje maksimalnu brzinu od 450 km/h.



    12
    12

    0
  2. Narain Karthikeyan
    F1 Karthikeyan Prikaži

    F1 treba sto vise momcadi koje ce se borit za vrh.Kao sto smo nekad imali Ferrari,Mclaren,Bmw,Renaulr,Bar



    4
    4

    0
    • avalon Prikaži

      da , da … nekad je to bilo ludo . više momčadi se borilo za vrh . npr u prvom desetljeću F 1 uglavnom su se tek 2 tima borila za vrh . 1951. alfa i ferrari , 1953./54. ferrari i maserati , 1955. mercedes i ferrari , 1956/57. . maserati i ferrari , 1958./59. ferrari i cooper climax , a bilo je sezona npr 1952. kad je dominira ferrari bez konkurencije ( prva 3 u ferrariu ) ili 1960. kad cooper climax nije ima konkurenta u borbi za titulu .. prva 3 vozača su vozila cooper . sljedeće desetljeće je bilo 50 Vs 50 tj borba za titulu se u jednakom omjeru vodila između 2 ili 3 tima . od 1970. do 1980. najčešće 2 tima u borbi za titulu , katkad 3 , ali i jedan dominantni npr 1980. williams na kraju 120 , drugi ligier 66 i 3. brabham 55 bodova . interesantno je da su u tom desetljeću od 8 do 10 timova koristili isti motor ford cosworth i tek 4 tima sa različitim motorima . ferrari ( naravno ;) ) , brabham ( alfa romeo ) , renault i ligier ( matra ) pa i kad je pojedina sezona tog desetljeća bila “gusta” uglavnom je to bilo baš zbog toga šta je večina vozila sa fordovim motorom . primjer … 1981. je bilo “gusto” prvenstvo …. prvi piquet 50 ( brabham ) , drugi reutemann 49 ( williams ) i treći jones 46 bodova ( williams ) , a sva 3 bolida su koristima ford cosworth motor ;) od 1980. do 1990 često samo 2 tima u borbi , rijetko 3 i period od 2 sezone izuzetne dominacije samo jednog tima McL . 1991. do 1999. najčešće tek 2 tima u borbi , a katkad dominacija samo jednog ( npr williamsa 1996./97. ) . 2000. – 2010. opet najčešće 2 tima u borbi za titulu uz iznimke npr 2001./02. kad je ferrari “solira” . spominje se BAR … a kad su se to oni borili za neki bitan plasman ? možda 2004. kad su završili ( button ) na 3. mistu ? ma da , završit 3. je skoro pa borba za titulu no samo dok se ne pogledaju bodovi … MS 148 , rubens 114 , a button 85 bodova . jbte , za rubensom je zaosta 29 , a eventuala borba sa MS je bila SF s obzirom na 63 boda zaostatka . 4. alonso 89 bodova zaostatka za prvim . di je tu bila nekakva borba , neizvjesnost , neki BAR kojeg spominješ ? ovo desetljeće koje još traje katkad borbe između 2 tima ( RB Vs ferrari 2010./12.) , od 2014. do 2016. samo jedan tim , a dalje će mo vidit . poanta … u povjesti F 1 ( zato sam i navodija po desetljećima da se izbjegne nagađanje bez činjenica šta mnogi rade … po “sjećanju” :) :) ) najčešće su u borbi za titulu bila 2 , rijetko 3 ili možda 4 tima . često i samo jedan u dominacijama npr coopera , McL , williamsa , ferraria , Rb i sad merca pa mi je smišno pročitat “Kao sto smo nekad imali …” , a sve navedeno ukazuje na nešto skoro sasvim suprotno npr kao što smo nekad vrlo rijetko imali .. ;)



      1
      1

      0
    • Fernando Alonso
      Alonso king Prikaži

      Treba barem jedna sezona tipa 2012 da “napali” navijace, a dalje nek se potrude napravit sezone u kojima nece biti ovolkih razlika…U f1 je nemoguce ocekivat sve kao 2012, ali to je nazalost ono sto nam najvise treba, a najteze je za dobit ?



      1
      1

      0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Po čemu je 2012. zanimljivija sezona od 2017.?


        0
        0

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Po cemu nije? Pet razlicitih pobjednika, cetiri razlicita pole positiona. Nije se svodilo sve na samo dva bolida. Nije zaostajala treca momcad preko minute.



        1
        1

        0
      • Dietrich Mateschitz
        Ante Vetma glavni urednik Prikaži

        Mislim da je 8 različitih pobjednika. Ali, ako me pamćenje služi mislim da smo svi zajedno u početku te sezone imali nešto drukčije komentare, nešto oko Pirellija, nasumičnih guma, cirkusa, i slično. Drugi dio sezone kad je lutrija s gumama nestala – pobjednici su bili McLaren ili Red Bull s iznimkom Abu Dhabija gdje je pobijedio Raikkonen.

        Po čemu nije? Po tome što te godine nismo imali dvije ekipe s gotovo identično brzim bolidima koje se bore za naslov kao što je to sad slučaj.
        Vjerojatno je stvar ukusa, meni je veća drama kad se bore dvije top ekipe iz utrke u utrku i ne znaš na koju će stranu otići prednost, nešto kao Ferrari vs McLaren ’07/’08, nego kad ulaziš u vikend bez ikakve ideje kome će se osmjehnuti sreća da mu gume bolje funkcioniraju tog dana, kao 2012. u prvoj polovici sezone.



        5
        5

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        Sedam razlicith pobjednjka je bilo na kraju. Petorica u prvih 5 utrka. Ove sezone trojica u prvih 5.



        1
        1

        0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Prvih 7 utrka i 7 razlicitih pobjednika.Nije niti jedan tim uspio izici kao glavni favorit jer se na trenutke cinilo da je Mclaren najbrzi bolid, a onda Red Bull, pa je tu dosao i Alonso, i onda se jos ubaci ludi Maldonado i Rosberg te uzmu bodove vodecima…Malotko je mislio da ce Vettel biti prvak nakon pocetka sezone, a eto ipak je uspio nadoknadit, a ove sezone…Imamo borbu Vettel-Hamilton tu i tamo bi Bottas mogao odnijeti koju pobjedu, a gdje su ostali…Gotovo sam siguran da nece nitko odnijeti pobjedu osim vozaca iz ta dva tima, ali naravno f1 je nepredvidljiv sport pa se nadam da sam u krivu i vjerujem da je moguce (iako tesko) da se netko ubaci i odnese pokoji bod ovoj dvojici ?



        1
        1

        0
      • Formula 1
        data Prikaži

        zasto se svi toliko hvatate te 2012? koji su to realni kandidati bili za osvajanje? kad kazem realni, mislim na one koji su stvarno imali pravu sansu. jest, u pocetku sezone je redbullbio malo izgubljen, ali kasnije su se sastavili i sve se svelo na dvojac vet-alo.
        mclareni su imali pobjeda kao i redbull, ali lewis 4 jenson 3. a vettel 5 webber 2. to je razlika. lewis i jenson su definitivno bolji tandem od seba-webbera pa se gledajuci pobjede konstruktora cinilo kao da su izjednaceni. a u stvarnosti………..
        mislim, pitam vas o kojoj napetosti vi pricate? alonso i vettel su nakraju imali 70 bodova vise od treceg. mclareni nisu ni probili 200 bodova. rb na kraju zavrsio sa 60 bodova vise od drugoplasiranog ferarija.
        ta sezona je imala samo privid da se 5,6 vozaca bori, ali to je daleko od istine. vet i alonso su se borili za naslov, a ostali za 3.mjesto…………
        i kako to da nitko ne spominje 2007 i 2008? pa 2012 nije ni do koljena tim sezona. 2007 trojica u 1 bodu, a 2008 ovaj osvoji doslovno u zadnjem zavoju. ko to moze nadmasit? ne kazu bezveze da je nakon 2008 f1 krenula nizbrdo



        1
        1

        0
  3. Kimi Raikkonen 7
    Azavi Donator Prikaži

    Kakav bi tek krug bio onda u Spilbergu, 50 sekudni hah :P



    3
    3

    0
  4. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    F1 unatoc promjenama ove sezone jos uvijek nije ni priblizno onaj sport iz 90-ih i pocrtka 2000-ih koliko se meni cini, ali naravno bolji nego prije par sezona….Nece tu pomoc nikakva “amerikanizacija”, bolidi koji idu 500 na sat ili izgled (pravi su primjer bolidi iz 2012 s onim nosevima).Pa f1 je postala kao pokusni kunic za nove tehnologije koje na povrsini unaprjeduju f1, a zapravo ju unistava….Jest da sam onda bio beba, ali nijr bilo sretnije osobe kad sam cuo zvuk i reklamu na hrt2 za nadolazecu sezonu, kad bih cuo navijacke trube u pozadini dok svira himna pobjednika, dok gledam ocajan Minardi s vise sponzora nego MCLAREN i Sauber zajedno danas, a sto smo vidjeli proslih godina? Reklame za sireve preko 2 tribine u Austriji, kako racunala upravljaju svaku osobu i svaku stvar u tom sportu, glupave pokusaje “poboljsanja f1” odnosno kako vodstvo sebi stavlja novcice u dzep i tek sada svjedocimo prvoj normalnoj srzoni koja se jos uvijek ne moze usporedit s onima s pocetka 2000 koje sam ja gledao jos kao malo dijete u pelenama…Ovo je trkaci sport, vrh svjetskog utrkivanja i zelja svih je doci ovdje, a mi gledama ni manje ni vise nego jednu od ikona danasnje f1, Alonsa, kako odlazi na indy propustajuci f1, i to je to o cemu pricam.Bolid f1 moze i bez te tehnologije i kompjutera, utrkivanje ce biti onakvo kakvo i treba biti, vozaci ce doci jos vise do izrazaja kao i ljudi koji su napravili bolid, vratit ce se jos vise gledatelja, vidis pritom necemo morat “bildat” bolide dok ne budu vozili staze ispod minute…..Dominacije i ovakve razlike su sastavni dio sporta f1, ali ne moze se Merc krivit za lose sezone…Ferrari je dominirao sa Schumijem, pa su navijaci bili sretniji nego sada (ili se to meni cini?) Mislim da si f1 ne smije priustit cekanje na promjene do 2021, koje mozda i nece biti drasticne….Sad je krenulo u pravom smjeru i ne bi bili dobro da stagnira opet par sezona ?

    Btw jel se to meni cini il se Wurz navukao na indy nakon par treninga, pa zeli brze bolide i ekstremnije staze??



    8
    8

    0
    • Sebastian Vettel 5
      Nikola Krajina Donator Prikaži

      Kao što se Mercedes ne može kriviti za loše prethodne sezone, isto tako se Fomula 1 ne može kriviti za odlazak Alonsa na Indy500 utrku, umjesto VN Monaka, nego isključivo McLaren-Honda (više Honda doduše). Da je Alonso kojim slučajem prešao u Mercedes umjesto u McLaren, nijedan alonsovac ne bi spominjao hibridnu eru i Mercedesovu dominaciju kao nešto loše, vjerojatno bi se tad Mercedesova nadmoć dizala u nebesa.

      Hibridna era najmanje je pasala filozofiji i prirodi Ferrarijevih motora, a opet je Ferrari jedini kako treba držao korak za Mercedesovim motorom, a trenutno je najbliži Mercedesovim performansama motora u hibridnoj eri, dok su Renault (u četvroj sezonu), a pogotovo Honda (u trećoj sezoni) trenutno u većem deficitu za Mercedesom nego što je to bio slučaj prošle sezone. Ove sezone je sustav tokena ukinut, pa je vrlo vjerojatno da će im se deficit do kraja sezone bitno smanjiti. No, sjetimo se koji proizvođači motora su unaprijed favotizirani za ovu hibridnu eru.



      5
      5

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        Naravno slazem se da je McH najveci razlog, ali ako je sudit po vijestima i izjavama, onda je Alonso jos 2014 (Ferrari) izrazio zelju za utrkivanjem u drugim kategorijama…U puno je navrata rekao kako je f1 puna tehnologije i nepotrebnih stvari zbog koje utrkivanje vise nije utrkivanje kakvo on poznaje i zeli i zbog toga je iscekivao sezonu 2017…Losa forma McH je samo pojacala tu zelju i dovela do ispunjenja toga.Naravno to je ono sto cujemo pred kamerama i na press konferencijama i nikad necemo znati je li on to ozbiljno mislio ili ne, ali kako su nam te izjave jedini izvor onda sam i napisao to na temelju njih. Ja kao Alonsovac naravno da ne mogu jednako uzivati u trenutcima kad je na zacelju i kada je u borbama za pobjede, ali ipak jedva sam docekao da netko napadne Merc i u isto vrijeme razbijam tanjure zbog Alonsa i veselim se zbog Ferrari-Merc dvoboja ?



        5
        5

        0
    • Nigel Mansell
      pero Prikaži

      Usput, ako hoćeš maknuti elektroniku………… imaš GP2 (F2 ) F3…. i još hrpu klasa.
      F1 živi od inovacija.
      F1 bolidi ne postoje izvan staze (bar ne u komadu)
      I ja se užasavam novoga zvuka bolida, ali F1 postoji za to da bi razvijala vrhunsku
      tehnologiju.
      Uvijek na početku neke nove ere ima nezadovoljnika.
      A onda se kroz sezone novotarije ustale i postanu sastavni dijelovi bolida, natjecanja, borbe…
      ( i osobnih automobila)
      To je F1.
      Sve ostalo su niže klase.



      8
      8

      0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        @pero-Tebi za informaciju,danas ne postoje kategorije koje funkcioniraju bez elektronike i digitalije koja je sveprisutna zato jer je potrebna,pa čak i u traktorima ali sve je pitanje mjere.
        Pišeš-F1 živi od inovacija-.Daj molim te budi dobar pa navedi jedan jedini sklop ili šaraf koji je izmišljen u F1,pa primjenjen u autoindustriji.Da ti pomognem,to ne postoji,već timovi u F1 moraju biti inovativni -u okvirima pravila-kako bi bili bolji od konkurencije.Jednako je i s hibridima,koji cestama krstare već 20-tak godina i sad “genijalci”izmisle F1 koja je hibridnija od najvećeg hibrida.Zapravo,hibridna je do te mjere da pisci pravila tumaće kako MGU-H pokreće toplina :facepalm: .Ljen sam pisati,ima toga hrpa ali nema veze,glavno da je napredno a trke ko hebe.



        2
        2

        0
      • Bernie Ecclestone
        Dani Donator Prikaži

        Razvijen je tiptronic mijenač, to je ono kaj znam. A da ne govorimo o mazivima koja se testiraju u najekstremnijim uvjetima.


        0
        0

        0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        Hoćeš kroz povijest? Hmmm, onako na prvu,
        Svi mogući aerodinamični dodaci, prednje krilo, stražnje krilo, podnica….. smještaj motora , u sredinu, straga, ground effect (zavjesice) sekvencijalni (polautomatski) mjenjač kontrola proklizavanja, launch control, razvoj turbo motora, hrpa elektronike za stabilnost bolida po zavojima, optimatizacija potrošnje goriva……………….
        Oprostite na mojem lošem poznavanju točne tehničke teriminologije. Ja sam samo pasionirani obožavatelj F1 od 1970 (i sitne) i ovo sam napisao po sjećanju s nedjeljnih gledanja F1 u 14 h na televiziji Zagreb, kasnije neko vrijeme i na HTV-u dok je još bila koliko toliko televizija a ne ………..
        p.s. da ne bi tražio dlaku u jajetu.
        Postoji razlika između inovacija i izuma.
        Nije sve to izumljeno u F1 niti isključivo za F1 ali je u F1 prepuno unaprijeđenja – inovacija

        p.p.s. ono “elektronika …….” je bila skupna oznaka za ono što si ti naopisao, skupo nepotrebno……….



        6
        6

        0
      • Pirelli Hard
        Monty Prikaži

        Ok dečki,nije mi bila namjera prepucavati se,već njurgam na ovakvu formulu zbog načina na koji su je progurali,zbog čega smo 3 godine bili-dalj smo ostali?-taoci pogodovanja jednom timu i još koječega a tiće se tehničkog djela.Dakle,to nek ostane moj problem a protiv vas obojice,da bi reč rekel. :pivo:
        PS.Pero,veliš 1970-te,nemoj više jer me lovi nostalgija i depra istovremeno :D



        1
        1

        0
      • Nigel Mansell
        pero Prikaži

        A kak je meni kad se sjetim da je postojalo vrijeme kada me leđa nisu boljela.
        Ma hoću reći, nadam se da će se sve ustaliti za koju sezonu pa ćemo o zadnje tri razgovarati kao o teškom početku………



        3
        3

        0
  5. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Jednog dana kad F1 ponovo postane trkača kategorija,kako su je nekad tvorci zamislili ali u duhu s vremenom a prestane biti probni stol za korporativno iživljavanje bit će pravog utrkivanja,pravih vozačkih veličina i na koncu poštovanja koje taj sport zaslužuje.



    7
    7

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.