Hamilton ne koristi spremnik za piće tijekom utrke

Izdvojeno

Marko Rakić

Prije 7 godina 2 min 30 komentara

Od početka nove sezone Formule 1 Mercedes ima problema s masom svog bolida. Najveća dopuštena masa bolida i vozača je 728kg, stoga je potrebno uštedjeti na svakom koraku. Prema nagađanjima, Mercedes ima oko 5kg viška, pa se to kompenzira na neke druge načine. Jedan od tih je spremnik za vodu kojeg ima svaki vozač na gridu, no ne i Lewis Hamilton, koji je odlučio to odbaciti kako bi mu bolid bio lakši.

“U prvom dijelu utrke sam morao ostati što bliže Sebastianu, to je bilo ubitačno. Koristiš sve što imaš kako bi to napravio. Također nemam spremnik pića u bolidu zbog uštede na masi, stoga neman ništa za piti tijekom utrke. I onda na kraju sam potrošio ono malo snage što mi je ostalo kako bih skočio do svoje momčadi.”

Inače, vozači u svojim spremnicima imaju 1.5 litara vode, što pri temperaturi od četiri stupnja celzijusova odgovara masi od 1.5kg. S obzirom da ta temperatura u vrućem bolidu nije održiva, prosječna masa vode kroz utrku iznosi približno 1.07kg. Vozači tijekom utrke izgube dvije do tri litre tekućine kroz znojenje.


Odgovor

30 komentara

  1. Clay Regazzoni
    HeatBlast44 Prikaži

    Zbog ovoga kapa do poda, ipak je ova utrka jedna od fizicki najtezih. Nije ni cudo sto je dahtao na radio, treba izdrzat tolike G-sile skoro sat ipo bez kapi tecnosti. Onda se nadju hejteri i prave od Lewisa primadonu, jer u sobi za hlađenje nece da prica sa Vettelom, a covjek ne moze doci sebi :D



    18
    18

    0
  2. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Rekao bi mu Milanovic da je tako i njemu mama jednom zaboravila sokic staviti u skolsku torbu.



    38
    38

    0
  3. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Evo jedan od razloga zašto tako diše na team radio, ali svaka mu čast tu se vidi koliko daje od sebe.



    13
    13

    0
  4. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Ustvari, teško disanje Lewisa mi je bilo jedno od najzanimljivijih detalja sa utrke. I iznenadjen sam tom odlukom. Oni znaju bolje, ali ja bih na prvu rekao da lakša dehidracija cini više štete nego 1.5l extra vode. Jako zanimljivo.
    Ovo goni vodu na mlin hehehe ferrarijevim navijačima, kada ovakve mjere moraju poduzimati da budu konkurenti.



    13
    13

    0
  5. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    Bome svaka cast…no malo je to i opasno…
    Ferrari je toliko stisnuo Mercedes da ni vodu vise ne piju hehe :D



    30
    30

    0
  6. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Hmm…kako to nije regulirano pod obavezno?
    Bez obzira na težinu bolida i ostaloga.

    FIA se treba pozabaviti sa ovim…



    12
    12

    0
  7. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Kolko je ovo sve postalo ludo, još će izmislit i instalirat nekakav uređaj koji ce mokraću pretvarat u pice kako bi ustedjeli 1.5 kg… 2 u 1. Rješe problem s mokrenjem i pićem…

    Inace, mislim da bi razlog Hamiltonovog ocitog glasnog disanja (glasnijeg od ostalih) mogao biti u nekom banalnom razlogu, tipa bližem položaju mikrofona ili jača osjeljivost istog (u usporedbi s ostalima. mozda.)…



    3
    3

    0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Da, to su na sky-u komentarisali, to za mikrofon. Ali Brundle nije baš siguran. I ja isto mislim da nije položaj mikrofona, jer to bi se to češće događalo i drugima. Posebno kada se uzme u obzir kako je iscrpljen bio nakon utrke. Ovo me podsjeća na Alonso u jednoj od sezona kada se borio sa Vettelom, mislim da je bio Singapur kada je izašao potpuno slomljen iz bolida. Pitam se da li ustvari Lewis sada izvlači apsolutno sve iz sebe da bi bio u mogućnosti konkurirati Vettelu. Nadam se da je tako.



      3
      3

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Jel to onda znaci, odnosno, mislis li da je Lewis mozda “nedovoljno” ili manje fizicki spreman? ili je razlog samo ta voda…


        0
        0

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Mislim da je to jedna od mogucnosti, ali mala je sansa za to. Bilo bi prilicno glupo. Na kraju krajeva njegovi sefovi imaju uvid i njegovu spremnost. Ono na sta najvise ciljam… da je jednostavno doslo vrjeme kada vozac mora napraviti tu razliku, nema dominacije. Svaki krug cista borba sa bolidom, protivnikom a najvise sa sobom. Kao npr. biciklisti, maratonci itd. Volim ideju da je neko postigao vise jer je uspio izvuci iz sebe taj bolni i najtezi dio performasi. Valjda bi to trebalo izdvojiti top vozace na gridu.



        4
        4

        0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        E, s ovim drugim dijelom si me kupio :) :thumbs:
        F1 je s te strane definitivno ono sto bi trebala biti. Jos uvijek uzimam s malom rezervom rezultate pojedinih vozaca, ali definitivno se vidi kad netko cini razliku svojom voznjom, “borbom” za svaki krug…



        3
        3

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Hvala.
        Jos bih dodao. 1.5l plus gubitak dehidracijom to znaci posljedni dio utrke cirka 5 kg. E to je vec znacajno. Ideja je mozda dosla sa vrha ali na kraju je lewis morao odluciti. A posto je spreman na to od mene naklon do poda.



        5
        5

        0
  8. Mclaren
    KERS Prikaži

    Fora za cuti ali mislim da je to bezveze..vise stete nego koristi..pa koliku mu moze donjeti-odnjeti vremena ta kila (samo u startu je kila poslje se smanjuje)..??



    4
    4

    0
  9. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    Jbga, pretjerivanje.
    Svaka čast Luji što može izdurat 90 minuta napora i znojenja bez kapi vode (vjerujem da bi mogli i ostali, sve je to ultraspremno za napore), ali može biti opasno.
    Dehidracija nije stvar za zayebanciju, pogotovo kad si izložen takvom naporu i kad moraš imati munjevite reakcije, a pritom imaš situacija da voziš 320-330-350 km/h.



    5
    5

    0
    • Monisha Kaltenborn
      monkeyseat Donator Prikaži

      Prije nekog vremena sam gledao neki intervju sa Mikeom Arnallom gdje je rekao da je Kimi nakon neke utrke (možda je bila i Malezija samo neznam koje godine) jedini bio doslovno suh kad je skinuo kacigu i potkapu dok se iz ostalih cijedio znoj.



      1
      1

      0
    • Honda
      zekohonda Donator Prikaži

      @monkey
      lauda voli podjebavat, mutit vodu, ali u skladu sa tvojim komentarom moram citirat što je izjavio za kimija nakon ovogodišnjeg melbournea:
      ”And we can see that he is not tired. Look at him sitting there comfortably in his sunglasses and not a bead of sweat!”’



      1
      1

      0
  10. zigorec Prikaži

    Kao što javnost može pretpostaviti, i ja sam se odrekao vode.



    6
    6

    0
  11. Ferrari
    pro5i vilin konjic Donator Prikaži

    Svima zabraniti vode u bolidima. Zbog toga se dešavaju nesreće na stazi dok jezikom traže cijevčicu. Umjesto toga napraviti malu rupicu na vrhu kacige i uvesti dolijevanje vode u kacigu za vrijeme pitstopa.



    4
    4

    0
  12. Fernando Alonso
    Lovro Andraka urednik Prikaži

    Mnogi su već napisali kako je primjetno bilo koliko je zadihan na team radiju Hamilton bio u Španjolskoj, sad kad znam razlog, skidam mu kapu.



    6
    6

    0
  13. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Jako dobar razlog za popiti litru i vodu! :D



    3
    3

    0

Pročitajte više o idućim temama:

Reagirajte na ovaj sadržaj:

Novo na forumu Otvori

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.