Marijan Mandić: Španjolski memento

Izdvojeno / Marijan Mandić: Memento

Pulsmedia portal

Prije 7 godina 9 min 22 komentara

10. Williams

Massa je između Rusije i Španjolske bio vjerojatno medijski najeksponiraniji vozač. Mučio se s optužbama da je blokirajući Vettela imao značajan utjecaj na ishod utrke. Govoreći pak o timskim kolegama, hvali bivšeg (Bottasa) čija je pobjeda u Rusiji, kako kaže, opravdala Mercedesovu odluku da ga dovode. Nadalje, uspoređuje njegovo mentorstvo nad Strollom s njegovim odnos sa Schumacherom kad je došao u Ferrari. Konačno, smatra da je dolazak Paddyja Lowea u Williams donio veliki napredak u brzini razvoja bolida. Kako je onda moguće da je Williams imao ovako lošu predstavu u Španjolskoj? Stroll se većinu utrke mučio s danas slabijim Sauberom Ericssona (koji ga je na kraju ostavio daleko iza sebe). Da je Massa ostavio samo 10 cm više između sebe i Alonsa, niti bi Brazilac morao promijeniti gume, niti bi Alonso već u prvom krugu zacementirao svoju utrku. Pred kraj utrke opet je zasmetao Vettelu koji je bio u potjeri, samo što je to ovaj puta bilo još vidljivije nego u Rusiji. Da Vettel nije snažno zakočio, udario bi u Massu.

Felipe Massa 3
Lance Stroll 2.5

9. McLaren

U kakvom su raspoloženju narančasti dočekali Španjolsku? Podijeljenom. Vandoorne ima godine na svojoj strani, on može okrenuti vodu na svoj mlin i iskoristiti danas tešku situaciju u nadi da će McLaren za par sezona biti pri vrhu. Iako, ne treba zaboraviti da je Vandoorne zapravo navikao na borbe za pobjede i prvenstva. Alonsu je pak jedina nada da će McLaren već iduće godine biti pri vrhu. Španjolčev prvi test u Indycaru preko streama je pratilo preko 2 milijuna ljudi i to je jedan od razloga zašto ga je McLaren poslao na taj izlet. Ključno je za McLaren Hondu (suradnju automobilskih divova) da počnu stvarati pozitivan publicitet. Kao što je Alonsovo sedmo mjesto u kvalifikacijama prošlo zapaženije nego činjenica da je pole bio odlučen za pola desetinke, tako će i bilo kakav Alonsov uspjeh u Indycaru odjeknuti u medijima ali i među dioničarima. Tko bi rekao da će Alonso koji je u petak igrao tenis umjesto da je bio na stazi biti tako dobar u subotu. Subota je u prvi plan stavila sve prednosti McLarenove šasije (koja je trenutno vrlo vjerojatno odmah do Red Bulla), dok nam je nedjelja otkrila sve nedostatke Hondina motora. Vrhunac Stoffelova vikenda bilo je pretjecanja Palmera. Nažalost sam je kriv za svoje odustajanje kada se suviše optimistično pokušao obraniti od Masse u prvom zavoju. I Alonso je imao bliski susret s Brazilcem u prvom zavoju, koji ga je potjerao od petog-šestog mjesta kojeg bi inače držao na kraju prvog kruga. Umjesto toga, dolazi na začelje vlakića Haas-Torro Rosso za kojeg se žali da ga jako zadržava, pa pokušava undercut. To ne uspijeva, a manjak konjskih snaga onemogućava mu prelaske čak i uz pomoć DRS-a. Dojam popravljaju njegova vremena nakon treće promjene guma, kada je vozio jednakim tempom kao i vodeći dvojac. Čeka se još samo iskorak Honde…
Nastavljamo sa serijom citata ili komentara na stanje u McLaren Hondi.

“After winning the Triple Crown of Racing, Alonso has announced his plans to win all Grand Slams in Tennis.”

Fernando Alonso 5.5
Stoffel Vandoorne 3.5

8. Haas

Grosjean dolazi u Barcelonu zadovoljan što su ga kolege izabrale za Buttonovog nasljednika u GPDA. Sjetimo se samo Francuza i njegove reputacije iz 2012. Ovo je potvrda da je tijekom pet godina sazrio kao vozač, te zaradio poštovanje ostalih vozača. Nažalost po Haas, i dalje se nastavlja saga oko njihovih kočnica. Kočnice su jedan od glavnih elemenata bolida (na nekim stazama mogu biti i ključne), te nije tako jednostavno prilagoditi čitav bolid na nove kočnice. Vjerojatno su baš zato i ostali pri starom dobavljaču. Zanimljivo je bilo čuti da je o tome tko će dobiti nadogradnje na bolidu u petak odlučilo bacanje novčića… Magnussen nam u prvom stintu pruža odlične dvoboje sa Sainzom, dok Grosjean ne uspijeva iskoristiti produženo trajanje svog prvog stinta. Dvoboj Sainz-Magnussen doživjet će svoj vrhunac guranjem na izlazu iz pit lane-a, za što nisu bili kažnjeni. Danac je pred kraj utrke bio prisiljen zamijeniti gume. Sve u svemu, Haas mora biti zadovoljan Grosjeanovim bodom kojeg zasigurno ne bi osvojio da nismo imali tri odustajanja iz top3 ekipe.

Romain Grosjean 5
Kevin Magnussen 6

7. Sauber

Pascal Wehrlein, Sauber

Odlična utrka za njih nakon mnogo vremena. Iako su očekivali mnoštvo nadogradnji, većina ih je odgođena za Monako. To se nije pretjerano odrazilo na njihov nastup, dapače. Ericsson je danas na stazi pretekao Strolla i Alonsa te dovezao Sauber tik do bodova, na jedanaesto mjesto. A što tek reći za Wehrleina? Uspio je održati gume u prvom stintu nevjerojatan broj krugova, bez da je to pretjerano utjecalo na performanse bolida. Nažalost tijekom onog ulaska u boks u kojem je dobio kaznu od sudaca pretekao ga je i Hulkenberg čiji su mehaničari bili brži. Ipak, to ga nije obeshrabrilo te je suvereno branio sedmo mjesto do kraja utrke. Kapa dolje!

Marcus Ericsson 7
Pascal Wehrlein 9.5

6. Torro Rosso

Drugi Španjolac, Sainz, svjestan je da je njegova momčad svjetlosnim miljama daleko od postolja, no svejedno je zadovoljan situacijom. Uz već spomenuti dvoboj s Magnussenom, gledali smo ga nemoćnog u borbi s Wehrleinom. Kvyat je odvozio solidnu utrku te je Torro Rosso jedini uz Force Indiju završio s oba vozača u bodovima.

Daniil Kvyat 5.5
Carlos Sainz 6

5. Renault

Francuzi su bili itekako zadovoljni pomakom u Rusiji. Renault je tamo pokazao ne samo kako odlično čuva gume, nego i kako u bolidu ima brzine. Naravno, u Španjolsku su došli s mnoštvom nadogradnji (prije svega nadograđeno stražnje krilo). Palmer je nakon lošeg vikenda u Rusiji očekivao puno bolji vikend u Španjolskoj, a poruke iz tima govorile su da se od njega očekuju bodovi. Njegovoj poziciji ne pomažu ni medijske špekulacije da je Renault u svakom trenutku spreman zamijeniti ga s Nasrom. Palmerov je najveći uspjeh u Barceloni bio što je završio utrku, a Hulkenberg je odvezao još jednu jaku utrku (startao je kao trinaesti).

Nico Hulkenberg 7.5
Jolyon Palmer 2

4. Red Bull

Jasno je da će im ove godine i postolja biti uspjesi. Obzirom na ogromnu prednost vodećeg dvojica jedini fokus Red Bulla ove sezone bit će obrana trećeg mjesta u poretku konstruktora. Opravdana je njihova frustriranost odgađanjem nadogradnje motora od strane Renaulta. Renault se pravda da ne želi dovesti motor koji će imati problema s pouzdanošću, tj. bolje vrabac u ruci nego golub na grani. Zanimljive su bile izjave Helmuta Marka koji govori o 5% deficita u motoru. Postavlja se pitanje, kako su uspjeli pobjeđivati 2014. (kada je Renaultov motor bio otprilike na mrvicu višoj razini konkurentnosti nego Hondin danas)? Ricciardo je nezadovoljan Maxovom tvrdoglavošću, smatra da Max treba bolje prihvaćati savjete starijih vozača (dakle većine grida). O nezadovoljstvu samih vozača sa stanjem u momčadi možda svjedoče i medijske glasine koje obojicu povezuju s (Raikkonenovim) mjestom u Ferrrariju. Verstappen je bio žrtva lančanog sudara s Bottasom i Raikkonenom, a Ricciardo je odvezao reprizu Maxova Sochija. Red Bull je na kraju utrke ostao 75 sekundi iza Vettela, ali opet najbolji od ostalih.
Daniel Ricciardo 8
Max Verstappen 3

3. Ferrari

Velika šteta za Raikkonena na početku utrke. Imao je najčišću liniju za ulazak u prvi zavoj, no našao se u sendviču (Bottas s jedne, a Verstappen s druge strane). Znamo kako je njegovo mjesto trenutno najtraženije i najspominjanije, te ga iz ove krize može izvući samo repriza pobjede iz 2005. u Monaku (u kojem Tifosi nisu slavili pobjedu već 16 godina). Vettel je fantastično startao, sagradio nešto prednosti nad Hamiltonom i otišao po svježe gume. Hamilton je pak ostao na stazi duže, a Bottas također nije išao po svježe gume. Tako se Vettel našao iza Bottasa, koji je držeći ga dva kruga iza sebe istopio 4 sekunde Vettelove prednosti nad Hamiltonom (ključ utrke). Pretjecanje Bottasa definitivno je bio potez utrke. O Vettelovom izlasku iz boksa nakon druge promjene guma još će se raspravljati. Treba imati na umu da je to bila izravna borba za prvo mjesto, a znamo priču o dva jarca na jednom mostu. Očekuje nas još puno mostova ove sezone…

Kimi Raikkonen 3
Sebastian Vettel 9

2. Force India

Vijay Mallya je i dalje na sudu s bankama koje tvrde da im je dužan 600 milijuna funti (što je mnogo manje od Agrokorovih 40 milijardi kuna). Uvjerljivo najzanimljivija vijest koja se od Rusije mogla pročitati jest da je Ecclestone zainteresiran za kupovinu njihove momčadi. Za Španjolsku su se potrudili olakšati bolid i unaprijediti podnicu. Trenutno vrijedi kupiti dionice Force Indije. Odvozili su sasvim mirnu utrku, u kojoj je najstresniji trenutak bio spor pit stop Pereza koji je trajao oko 4,5 sekunde. Maksimalno iskoristivši 3 odustajanja vozača ispred njih osvajaju čak 22 boda, za usporedbu 2010. i 2011. osvojili su 68, odnosno 69 bodova.

Esteban Ocon 7.5
Sergio Perez 8

1. MERCEDES

Težnju Mercedesa da se nađe svaka rupa u pravilniku vidjeli smo upravo na njihovim najnovijim detaljima na prednjem krilu. Lauda je izrazio posebno iznenađenje Bottasovom pobjedom. Finac je naravno oduševljen svojom prvom pobjedom te očekuje zanimljivu borbu četvorice vozača ove sezone. Tako je govorio prije Španjolske, u kojoj je jasno prihvatio ulogu vodonoše u Mercedesu. Nema sumnje da je njegov kvar na bolidu bio karma, bilo bi nepošteno da su dvojica vozača odustala zbog (uvjetno) njegove pogreške a da je on osvojio postolje. Hamiltona pobjeda vraća ga na samo 6 bodova zaostatka za Vettelom. Za F1 je odlično što opet pratimo pravi dvoboj dvije različite momčadi. Jasno je da će ove godine prvak biti ili Hamilton ili Vettel (ili Alonso, ako Honda u Kanadu dođe s 200 konjskih snaga više od konkurencije).

Valtteri Bottas 5
Lewis Hamilton 8.5


Odgovor

22 komentara

  1. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Pohvale za uloženi trud. Dobar posao.
    Malo me muče dvije sitnice. Nije massa stolar pa da ostavlja 10 cm više kako bi sve bilo ok. Previše je tu faktora bilo da bi se on izdvojio. Drugo je karma, kakva crna karma za bottasa. Zamišljam sada kako Mercedes kaže to ti je karma bottas koji te hebe, nećemo ni pokušati utvrditi činjenice.



    7
    7

    0
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      OMassa je lijepo ostavio prostora i da se Vettel nije prekocio, lijepo bi ga prosao sa unutrasnje strane tj. Trkace linije. Na onboardu je sve jasno, Vettel koci jako kasno, hvata ga understeer i ide van trkace linije. Massa mu tu nije nista kriv. Niko ne spominje ono Ericsonovo pustanje Hamiltona na jos gorem djelu staze, dok se Vettel pravi zrtva, a Massa je kriv sto Vettel nije pobjedio vec drugu trku za redom :facepalm: :rofl:



      1
      1

      0
  2. Max Verstappen
    DaveGilmour Prikaži

    Sviđa mi se ovakav tip kolumne i nadam se da ćemo ih čitati do kraja sezone :thumbs:

    Međutim i mene muče dvije sitnice. Prva je svaljivanje krivice na Bottasa za sudar u prvom krugu.
    A drugo, nije mi jasno kako Stroll i Palmer bez obzira koliko loši bili mogu dobiti manju ocjenu od nekoga tko je u utrci jedva prošao 500 metara prije loma ovjesa. Jedino ima smisla ako se i kvalifikacije uzimaju u obzir, a ne samo utrka.



    5
    5

    0
    • Narain Karthikeyan
      F1 Karthikeyan Prikaži

      A tko je kriv ako Bottas nije bio je iza ove dvojice u prvom zavoju i trebo je malo prikocit.



      1
      1

      0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Koliko sam shvatio, upravo to što jeste kočio ranije je izazvalo lančanu reakciju. Bio je suviše pažljiv.



        2
        2

        0
      • Max Verstappen
        DaveGilmour Prikaži

        Narain, po meni nitko nije kriv.
        Ne vidim razlog zašto je Bottas trebao dodatno zakočiti i pustiti Kimija. Bottas je u toj situaciji bio vozač pod napadom i ima pravo braniti svoju poziciju. To što je Kimi imao pola svog bolida ispred Bottasovog nosa ne znači da Bottas mora prepustiti poziciju.
        Drugo bi bilo da je Bottas bio vozač koji napada i da se nepromišljeno zaletio negdje gdje nema mjesta. U takvoj situaciji bi Bottas trebao popustiti i odustati od napada.

        I čisto sumnjam da je Bottas bio svjestan činjenice da Kimi ima Verstappena s vanjske strane. Vjerojatno je mislio kako su samo njih dvojica side by side i kako će mu Kimi ostaviti dovoljno mjesta.



        2
        2

        0
      • johnny34 Prikaži

        smatram da je Botas kriv u prvom zavoju, bio je iza i on je inicirao kontakt, a imao je i vise nego dovoljno prostora da mirno prodje i ostane iza Kimija i Maxa.. on se odlucio za nesportski potez, i ono je trebalo biti sankcionisano od strane sudija.. nije on u F1 od jucer pa da mu se onaj incident moze staviti pod ‘bad luck’



        1
        1

        0
    • Fernando Alonso
      F12012 Prikaži

      Da, uzimam i kvalifikacije u obzir (Alonsu je 5.5 baš zbog subote).
      Što se tiče Strolla i Palmera smatram da su Kimi i Max barem reklama za svoje momčadi, a ova dvojica anti reklama…



      5
      5

      0
  3. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Moj prijedlog:
    Za ove “odustale” u ranim periodima utrke, mislim da nema smisla stavljati ocjene?
    Stavite ” -“



    12
    12

    0
  4. Narain Karthikeyan
    F1 Karthikeyan Prikaži

    Max i Kimmi dobili vece ocijene od Strolla i Palmera.Dokaz koliko su ova dva vozaca losa.



    2
    2

    0
  5. Alfa Romeo
    ferrari Prikaži

    A lijepo je vidjeti toga bebača i Kimija…ostalo je nebitno…



    6
    6

    0
  6. Formula1
    f1zd Prikaži

    Pohvale za tekst :thumbs:
    Jedino se ne slažem Verstappenovom ocjenom. Cijeli vikend je deklasirao Daniela i nije imao sreće u prvom krugu, a Daniel bi, da se nije dogodio sudar i Bottasovo odustajanje, završio 6., gdje je i bio cijeli vikend.



    1
    1

    0
  7. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Pohvale i od mene Marijane. :) Ali moram se i malo pobuniti… Zašto ocjena 3 Massi? Po mom mišljenju vjerojatno i najbolja utrka koju je do sada ove sezone odvezao.

    Pred kraj utrke opet je zasmetao Vettelu koji je bio u potjeri, samo što je to ovaj puta bilo još vidljivije nego u Rusiji. Da Vettel nije snažno zakočio, udario bi u Massu.

    I ovdje se također moram pobuniti i nadam se da ću ostati objektivan i da ćete me shvatiti objektivno, pregledao sam dosta puta snimke i nisam siguran da se bilo kakva krivica možda staviti na Massu povodom ovog incidenta. Ostavio je i više nego dovoljno prostora s unutranje strane zavoja (čiste strane!) za Vettela koji je očito kasno kočio i otišao široko te se morao ispravljati. Vjerujem da su bolesna koincidencija da dvije utrke za redom budu u istoj situaciji i Vettelovo, sada već po navici histerično javljanje na radio pridonijeli da se na Massu baci više srama nego što zaslužuje.



    11
    11

    0
    • Fernando Alonso
      F12012 Prikaži

      Williams je imao uvjerljivo najgoru utrku od svih momčadi, dok je Massa ipak bio bolji od Strolla. S druge strane pao je 4 mjesta u odnosu na kvalifikacije, bez obzira na odustajanja vozača ispred njih. Složit ćemo se obojica da je mogao s(p)retnije reagirati i ostaviti Vettelu više mjesta, situacija je bila preslična Rusiji i da je bio spreman izgubiti samo sekundu ne bismo sada o ovome pričali (nije se borio ni s kim na stazi).
      A sad zašto dajem svim vozačima ocjene-ideja mi je na kraju sezone zbrojiti sve ocjene i vidjeti koliko se razlikuju od završnog poretka. Kako još dorađujem koncept svaka je kritika i/ili komentar dobrodošao! :)



      6
      6

      0
  8. zigorec Prikaži

    Odličan članak, sviđa mi se ideja ocjenjivanja radi konačnog zbroja na kraju sezone. Raniji komentari dosta idu na Massu i ocjenu njemu. Čini mi se da je on u idealnoj poziciji. Na kraju prošle sezone oprostio se od utrkivanja na stvarno fascinantan način (u Brazilu), vjerojatno ne baš po svojoj volji. Nakon mjesec dana su ga molili, doslovce, da se vrati i masno to platili. Sada konačno može voziti za svoj gušt i izgleda mi kao da to i čini na način da se ipak malo osvećuje Alonsu za onih par godinica zajedno, kao i cijelom Ferrariju (kroz Vettela). Čini mi se da na njih grize, možda i žešće no što je to uobičajeno, pogotovo kada se pogleda njegova pozicija u odnosu na Alonsa i Vettela, i ne želi pustiti iako objektivno nije u situaciji braniti pozicije (i u ovoj i u prošloj utrci). Više bi mi se sviđao da je tako vozio dok je bio u Ferrariju, iako znam da nije smio. Zbog toga bih mu smanjio ocjenu, borio se, tukao i trgao protiv ove dvojice u vrijeme, na mjestu i na način koji pokazuje da to baš nije u potpunosti fer, dočim se protiv drugih nije upirao na takav način usporiti ih (prolaz Hamiltona kraj njega potkraj utrke). Ponavljam, takvog sam dojma, ostale će utrke pokazati ima li čega i u tome.



    1
    1

    0
  9. Ferrari
    sisavac Donator Prikaži

    super članak! tek sam ga danas do kraja pročitao zajedno s komentarima.
    keep up the good work!
    baš me zanima rezultat na kraju sezone kad se usporede ocjene s plasmanom.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.