Retrovizor: Konjićev spas situacije

Izdvojeno / Oton Ribić: Retrovizor

Oton Ribić

Prije 9 godina 5 min 6 komentara

Sebastian Vettel, Ferrari

Sebastian Vettel, Ferrari

Mislim, naravno, na onog poznatog crnog konjića na žutoj pozadini. Premda je Ferrari, bez sumnje, od prošle godine napravio zapanjujuć korak naprijed, očekivati pobjedu s nekoliko sekundi prednosti nad Mercedesom djelovalo je nerazumno gotovo svakome (uključujući mene, priznajem), ali ― Formula 1 je opet pokazala svoju katkad nepredvidljivu ćud. I odlično je što je tako; bez obzira bio netko navijač Scuderije odnosno Vettela ili ne, uzburkavanje površine dobro je općenito za naš sport ― ovo je daleko kvalitetniji publicitet nego kritiziranje Verstappena, prepucavanja s konstruktorima motora, eskapade s tri ugovora i dva kokpita, i slično.

Dobro, treba ostati razuman ― čak i u samom Ferrariju komentiraju kako ovo nije stvarno bacanje rukavice Mercedesu, već dobar splet okolnosti i sretno izabrana strategija koji su u kombinaciji uspjeli biti brži. Ali već sama mogućnost da na prvu pogrešku ili nezgodne okolnosti dominator bude potisnut s trona je dobrodošla, daleko bolja nego ono zijevalište koje smo gledali u drugoj polovici 2013. ili, još gore, 2004.

Tifosiji koji su se našli na Sepangu su stoga imali puno pravo i razlog nakon utrke biti glasni ― međutim, ipak je u Maleziji nešto bilo još malo glasnije: Alonsovo škrgutanje zubima. Gledati kokpit koji je ostavio prije samo nekoliko mjeseci kako odnosi pobjedu pred Mercedesom, dokle on neslavno odustaje od utrke za koju se kvalificirao tako daleko iza da je semafor na startu morao gledati dalekozorom, mora biti prilična kušnja oportunističkog saveza s McLarenom. Standardna priča koju iz tog kampa “prodaju” je da progres postoji, napredak je dobar, puno se radi… ali sezona već teče, i Grand Prix po Grand Prix, bit će sve manje vremena nadoknaditi bodove kako u konstruktorskom, tako i vozačkom prvenstvu. Što će im koristiti dobar motor u posljednje tri utrke prvenstva, ako do tada zaostaju 50 bodova za ostalima?

Uglavnom, Sepang je, osim objave Ferrarijeve forme, bio i podsjetnik Vettelove. Na zadovoljstvo njegovih navijača, pokazao je da se dobro snašao kod novog poslodavca nakon za njega neugodne 2014., a nije mu ni kolega Räikkönen bio loše raspoložen. Zasad možemo oprezno očekivati i zanimljive duele na razini Ferrari-Williams, s povremenim njihovim kvarenjem planova Mercedesu.

Preostale četiri pozicije u bodovima su, kao što znamo, ščepale Red Bullove A i B ekipe, makar očito ne u redoslijedu u kojem su to svi očekivali. Ali barem će to zasad malo smiriti cvilež oko motora, iako ovo doduše (p)ostavlja upitnik kakav će to efekt imati oko navodne prodaje Toro Rossa Renaultu. No oko vozača upitnika nema: obojica STR-ovih mladih nada dosta obećavaju. (I bolje za njih da je tako, jer znamo da su tamo već imali običaj rješavati se podstandardnih vozača kao mrežica u kojima se kupuju naranče. A Franz Tost je već svojevremeno imao i kung-fu obračun sa Scottom Speedom.)

Lotus i Sauber bili su prilično blizu bodova, a po onome što smo vidjeli u Australiji, i Force India će ih vjerojatno skupljati barem katkad ― a Manoru je zasad očitiji cilj uopće doguravati iz utrke u utrku. Otprilike možemo stvoriti ideju tko je u kojem ešalonu ove sezone.

Danke, Deutschland…

…bilo je lijepo dok je trajalo. Opet je na površinu isplivala groteskna poslovna strana Formule 1, u kojoj jedna od država s najmoćnijim ekonomijama svijeta, naročito automobilskom industrijom, iz koje formalno dolaze aktualni svjetski konstruktorski prvaci i ne predavno proglašeni četverostruki vozački prvak, te ogroman broj obožavatelja sporta ― ostane bez Grand Prixa! Grozota. Možda još Hockenheim možemo nekako pregristi otkad je svojevremeno masakriran (onaj davni ludo brzi kompleks je imao karakter), ali Nürburgring ima važnost koliko i Monza ili Monte Carlo. Ostati bez njega, s koje god strane krivica bila, djeluje ludo.

Ali, to je između ostalog odraz stanja biznisa i politike u F1. Sad su “vruća tema” Srednji istok i nova centralnoazijska tržišta. Što će gazdi Silverstone i Spa-Francorchamps, ako veće pare nudi neki Opskurnistan?

S obzirom na važnost Njemačke za cijelu priču, dosta je vjerojatno da će se njen Grand Prix uskoro vratiti, moguće već 2016., ali i jedna godina pauze je čudna. Naročito kad se sjetimo da su se tamo, ne tako davno, održavale dvije utrke ― jedna tada kamuflirana kao GP Europe.

Strategija o strategiji

U slijeganju prašine iza Malezije jedna zanimljiva ali ne previše citirana poruka stigla je i iz Mercedesa, o njihovom razmišljanju ukidanja ekvivalentnih strategija za svoje vozače. Možda je ideja uvijek jednim vozačem “pokrivati” glavnog suparnika u njegovoj strategiji ― s aluzijom da bi to mogao biti Ferrari.

Ziheraška strategija može imati smisla kad se cilja na konstruktorsko prvenstvo i ne puno toga drugog. Ali je li Mercedes doista toliko ugrožen u pohodu na tu titulu? I to već sad, u ovako ranoj fazi prvenstva? Teško.

Tu, međutim, uvijek postoji rizik napetosti među vozačima, osobito u izboru tko će ići na sigurno, a tko riskirati. I još više ― prilikom planiranih obilaženja u utrci. Možete li si zamisliti reakciju na poruku “Lewis, Nico is faster than you”?


Odgovor

6 komentara

  1. Luka Maloić Prikaži

    Kvalitetno i zanimljivo štivo Otone :) Bravo!


    0
    0

    0
  2. Cerar Prikaži

    Ništa od Ferrarija, ovo je slučajnost bila zbog vrućina u Maleziji. U Kini se vraća crna munja :D


    0
    0

    0
  3. F1puls
    David Vidović Prikaži

    Fino, fino… :) :thumbs:


    0
    0

    0
  4. RapptorBHF1 Prikaži

    Kazem ja, da svabo + Ferrari moze funcionirat..


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.