Uloga Bottasa i Raikkonena u ovogodišnjem prvenstvu

Izdvojeno / Kolumna

Zvonko Vasilj

Prije 7 godina 4 min 0 komentara

Iako je tek četvrta utrka sezone pred nama, kao dva konkurenta za naslov izdvojili su se polako Lewis Hamilton i Sebastian Vettel. Ferrari je ovu sezonu počeo odlično i izgleda da su stali na kraj Mercedesovoj dominaciji. Mercedes i ove godine ima najbrži bolid u jednom krugu jer je osvojio sva tri pole positiona, no tu brzinu jednostavno nemaju u utrci. To u Ferrariju jako dobro koriste – njihov bolid učinkovitije koristi šire Pirellijeve gume, što su iskoristili na VN Bahreina i taktikom nadigrali Mercedes.

No što se dešava sa Bottasom i Raikkonenom. Ova dva Finca će morati početi pobjeđivati ako žele ući u borbu za naslov. Iako u različitim momčadima, izgleda da obojica igraju istu ulogu drugog vozača. Za očekivati je bilo da će Bottasu trebati vremena da se snađe u novom timu, ali Williams nije toliko drastično drukčiji od Mercedesa. Dijele isti motor i još mnoštvo djelova od istog dobavljača. Zasjao je s prvim vremenom kvalifikacija u Bahreinu, ali utrka je samo potvrdila koju ulogu igra u timu.

Istina, W08 bolje leži Hamiltonu nego Bottasu,  ali ne može se reći da Finac nije brz. Izlijetanje u Kini i loš tempo u prošloj utrci su nedostatci na kojima Bottas treba raditi, inače ćemo čuti još radio poruka da propusti timskoga kolegu. Dobar rezultat u Sočiju bi začinio stvari, no trebao bi uvjerljivo biti brži od Hamiltona, a to nijednom vozaču nije lako.

Kimijevu situaciju je teže analizirati. Vozač s vjerojatno najviše simpatizera od povratka u Ferrari nikako da uspije naći brzinu koju je imao u Lotusu. Najuvjerljivije opravdanje je bilo da mu ne odgovaraju novi turbo V6 motori. No i sada, sa potpuno novim pravilima koja su mnogima poslužila kao svijež početak Kimi nikako da se digne u rang sa Vettelom.

„Da budem iskren, trebalo mi je jako dugo da pronađem brzinu. Nije bilo moguće uraditi sve kako treba odmah, zbog brojnih razloga još nismo tamo gdje bismo htjeli biti. Nije pomoglo ni što smo propustili prvi dan treninga u Kini, jer ako imaš problema želiš postaviti vrijeme na stazi. No sada sam zadovoljam bolidom i u kvalifikacijama nemamo velikih problema.”

“Vukli smo dobre poteze u utrci, imao sam osjećaj da je bolid jako dobar u utrci, no uprskao sam u prvom krugu i stavio sebe u tešku poziciju. Ne baš idealan način za započeti utrku“, rekao je Raikkonen poslije VN Bahreina.

Ferrari je trenutno vodeći u konstruktorskom poretku sa tri boda ispred Mercedesa, i pritisak na Raikkonena će samo rasti ako Mercedes pretekne Ferrari. Kimiju je zasigurno jedan od boljih vozača na gridu, no Vettel trenutno ima duplo više bodova od njega, i ako želi borbu za naslov trebat će više od jedne pobjede.

Bottas je bačen u duboku vodu u Mercedesu, i zasad drži glavu iznad vode. Pobjeda u Rusiji bi bila dobar odgovor poslije timskih naredbi na VN Bahreina. Valtteri je imao jako dobre rezultate u Sočiju – 2014. je skoro osvojio pole position. 2015. se opet kvalificirao na odličnom trećem mjesta, a lani čak na drugom.

Nije tajna da mu ova staza leži, no sada ima i bolid koji bi tu brzinu mogao pretvoriti u pobjedu. S druge strane u Ferrariju, Raikkonen očajnički treba podij. Od prvih pet vozača u poretku jedino on nije nijednom završio na podiju. Ferrari nakon dugo vremena ima šansu konkurirati za naslov i Kimi će morati poboljšati svoju vožnju, jer je sigurno pod velikim pritiskom Ferrarijeve hijerarhije.


Odgovor

Trenutno nema komentara.
Budi prvi koji će napisati komentar!

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.