Valtteri Bottas u Bahreinu došao do prvog pole positiona u karijeri

Izdvojeno

Crankshaft

Prije 7 godina 3 min 44 komentara

Mercedesov vozač Valtteri Bottas je na stazi Bahrain International došao do prvog pole positiona u karijeri, te je na trećoj stanici prvenstva prvi puta ove sezone porazio timskog kolegu Lewisa Hamiltona u kvalifikacijskom duelu. Podsjetimo, trostruki svjetski prvak je u Australiji i Kini startao s prvog mjesta, dok je ovoga puta bio dvije stotinke sporiji pa će startati odmah iza momčadskog kolege. Treće mjesto je pripalo Sebastianu Vettelu u Ferrariju.

Q1

Carlos Sainz je još jednom ovog vikenda imao problem s bolidom zbog čega je svoj Toro Rosso morao parkirati pored staze. Ovaj puta se to dogodilo pred kraj prve kvalifikacijske runde kada je njegov STR12 ostao bez snage, a mladi Španjolac bez prolaska u Q2 jer je do isteka Q1 ostao na 16. mjestu.

U prvoj rundi kvalifikacija je ponovno ispalo pet vozača različitih momčadi. To su Stoffel Vandoorne čiji MCL32 treći puta zaredom ne uspijeva proći u Q2, zatim Sergio Perez koji je prvi puta ove sezone u kvalifikacijama bio sporiji od timskog kolege Ocona, te još Marcus Ericsson u Sauberu i Kevin Magnussen u Haasu.

Q2

Fernando Alonso je uspio proći u drugu rundu kvalifikacija, ali u njoj nije nastupio zbog kvara pogonske jedinice te si je tako osigurao start s 15. mjesta u sutrašnjoj utrci. U posljednju kvalifikacijsku rundu još nisu prošli Daniil Kvjat, Lance Stroll, Pascal Wehrlein koji će u Sauberu startati s 13. mjesta, te Esteban Ocon na 14. mjestu.

Odličan posao napravio je Nico Hulkenberg koji je u svom Renaultu odvozio peto vrijeme, a dobru formu francuskog bolida je potvrdio i Jolyon Palmer koji je ovoga puta prošao u Q3 odvozivši deveto vrijeme. Lewis Hamilton je bio najbrži, s dvije stotinke prednosti u odnosu na timskog kolegu Valtterija Bottasa. Sebastian Vettel u Ferrariju bio je četiri stotinke sporiji od Finca, a Kimi Raikkonen na četvrtom mjestu s dvije i pol desetinke zaostatka za svojim momčadskim kolegom.

Q3

Lewis Hamilton je u prvom pokušaju odvozio najbrže vrijeme u trećoj kvalifikacijskoj rundi gdje mu je jedinu opasnost pravio timski kolega koji je na kraju bio samo 5 stotinki sporiji. Ferrariji ovoga puta nisu uspjeli parirati Mercedesovom W08, Vettel je kasnio pola sekunde za Lewisom, a Raikkonen čak devet. Dva Mercedesa i dva Ferrarija slijede dva Red Bulla, s tim da je Verstappen bio tri desetinke brži od Ricciarda. Felipe Massa je posljednji vozač koji je postavio vrijeme na početku Q3, a zaostatak za najbržim je iznosio sekundu i pol.

U drugim pokušajima je nešto brži Mercedesov vozač bio Valtteri Bottas, i to samo dvije stotinke od Lewisa Hamiltona. Kao što se pokazalo i nakon prvih pokušaja u Q3, Ferrari nije mogao konkurirati za pole position; Sebastian je ostao pola sekunde sporiji od najbržeg vozača kvalifikacija. Ne samo to, između njega i Raikkonena se ugurao i Daniel Ricciardo u Red Bullu. Razmak između Australca i Finca je iznosio samo dvije stotinke. Max Verstappen je osigurao šesto startno mjesto, Nico Hulkenberg sedmo (u svom jedinom pokušaju), Felipe Massa osmo, te Romain Grosjean deveto i Jolyon Palmer posljednje, također u jedinim pokušajima.

 

1 Bottas Mercedes 1:28.769
2 Hamilton Mercedes 1:28.792 0.023
3 Vettel Ferrari 1:29.247 0.478
4 Ricciardo Red Bull 1:29.545 0.776
5 Raikkonen Ferrari 1:29.567 0.798
6 Verstappen Red Bull 1:29.687 0.918
7 Hulkenberg Renault 1:29.842 1.073
8 Massa Williams 1:30.074 1.305
9 Grosjean Haas 1:30.763 1.994
10 Palmer Renault 1:31.074 2.305
11 Kvjat Toro Rosso 1:30.923
12 Stroll Williams 1:31.168
13 Wehrlein Sauber 1:31.414
14 Ocon Force India 1:31.684
15 Alonso McLaren No Time
16 Sainz Toro Rosso 1:32.118
17 Vandoorne McLaren 1:32.313
18 Perez Force India 1:32.318
19 Ericsson Sauber 1:32.543
20 Magnussen Haas 1:32.900

 

Utrka se vozi sutra u 17 sati po hrvatskom vremenu.


Odgovor

44 komentara

  1. Kimi Raikkonen 7
    Ciki-F1 Pretplatnik Prikaži

    Čestitke Bottasu.
    Nadao sam se da će Ferkani nešto napraviti (Vettel) ali nisam ništa očekivao….i dobro da nisam.



    2
    2

    0
  2. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    bravo valtteri…ne samo da si bio bolji od vettela ( duel koef: 2,40), nego si i hamdiju (3,60) skinuo! ali nisam se kladio. :(
    čestitke još pascalu , te palmeru.



    1
    1

    0
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    Bravo Bottas na prvom poleu u karijeri. Lewis zaribao krug. Vettel solidan. Kimi uobicajan.



    1
    1

    0
  4. Niki Lauda
    gaga505 Prikaži

    Bravo Bottas! ?



    2
    2

    0
  5. Charles Leclerc
    Adro Prikaži

    Svaka cast Bottasu na prvom poleu,stvarno je odvozio odlican krug,Ferrari me malo razocaro jer se puno ocekivalo pogotovo Kimi vise nije onaj stari.



    4
    4

    0
  6. James Hunt
    Luca Badoer Prikaži

    Kvota da ce Kimi pizdit o understeeru – 1.01.



    11
    11

    0
  7. Rover
    zjurina Prikaži

    Bravo Bottas, čestitke na odlično odvoženom krugu.
    Razočaran što Seb nije mogao bolje, o Raikkonenu neću ni riječi trošit.



    8
    8

    0
  8. Honda
    zekohonda Donator Prikaži

    da vidimo kako hamdija starta sa prljave strane!



    9
    9

    0
  9. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    Vauuu!! Odličan posao za “vodonošu” :D
    kad već nije Seb drugi, onda je barem dobro što je Lewis drugi pa da ne bude da je utrka već sad riješena.. zato puuno hvala, Valtteri :D
    bravo i za oba Renaulta, Grosjeana i Wehrleina (13. u ne baš konkurentnom Sauberu)
    razočaranja – nažalost Kimi (sad ga je i Ricci prešao), Perez, Sainz..
    mogla bi ovo biti vrlo dobra utrka.. Forza!!! :D



    8
    8

    0
  10. Narain Karthikeyan
    F1 Karthikeyan Prikaži

    Renault iznenadio i s vremenom ce biti sve bolji



    5
    5

    0
  11. Fernando Alonso
    Alonso king Prikaži

    Renault ce biti ozbiljan kandidat, a ako dovedu Alonsa u 2018 (za sto su i izrazili zelju) moglo bi biti borbi pri vrhu….Al da ne trabunjam o Alonsu cijelo vrijeme, cestitke Bottasu i ovim mladim vozacima koji pokazuju napredak u odnosu na Australiju sto nama navijacima ide u korist jer kvale postaju super ?…Renault 2 desetinke od Maxa, Palmer u q3, Bottas na poleu, sprema se nesta zanimljivo sutra. Joj kad se sjetim Bojlera i izjava iz Mch da uvijek netko usere motku ??….ma tko bi reko sa cete to biti vi…najveci uzas i sramota na gridu i realno gledajuci taj tim je uzasan sto govori i sama cinjenica da je Alonso izgubio totalnu zelju za ovim sportom otkad vozi za njih…kladim se da bi mi tu s portala sklepali nesta u ove tri godine bolje od honde, je*ala ih filozofija…ovo je f1 ne sat filozofije na fakultetu



    12
    12

    0
  12. Renault
    Renault_F1_team Pretplatnik Prikaži

    Jako, jako pozitivno od Renaulta, napokon više nakon svih ovih godina, sad se još nadam da mogu nešto napraviti i u utrci, prve dvije su dobro zeznuli.

    Best regards to Valtteri, he deserved that!



    2
    2

    0
  13. Mercedes
    Mikalo Prikaži

    Vidim dosta razocaranih Ferrarijevi navijaca . Bit ce bolje na slijedecim kvalama .


    0
    0

    0
  14. Max Verstappen 1
    vlado Pretplatnik Prikaži

    Bravo Bottas! Odlicne kvale. Nesto mi zao Kimija, ne bih rekao da je on tip koji se zali da sebe opravda. Sa bezobrazne strane, Lewis nije spominjao Bottasa kao glavnog konkurenta, gle sada kako se sve okrenulo. I hvala mercedesu sto se vec godinama drzi rijeci i pusta vozace da se utrkuju.



    3
    3

    0
  15. Mclaren
    wilson Prikaži

    Bravo Valtteri. Najugodnije iznenađenje Hulk, 1.2 sekunde brži od momčadskog kolege Palmera, Wehrlein u Q2 i brži 0.6 od Ericssona u svojoj premijernoj utrci za Sauber. Ona druga, neugodna, koja to i nisu, Alonso sretno upao u Q2, pa mu kihnuo motor kao i Stoffelu jučer. I još k tome, nije još prošao u Q2. Jedini ove sezone.


    0
    0

    0
  16. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Bravo Botas, odličan krug, Mercedesi su napravili strašnu razliku barem ovdje u kvalifikacijama, ali vidjeli smo da je utrka nešto drugo tako da treba vidjeti sutra kako će ko biti prema gumama. I da očito kako se u Renaultu nešto počelo dobro kuhatii jer napredak je očit, ustvari kao što su i najavljivali, a ne ko Honda koja najavljuje svašta nešto, a na kraju jedino što imaju su problemi.



    1
    1

    0
  17. Mercedes
    QFlash82 Donator Prikaži

    Ide mi lagano na jetru ovo vikanje protiv Raikonena,kao i prošle godine gdje je na kraju bio nekih 20 bodova iza Vettela, koji je plaćen desetorostruko više od Kimia.

    Ista stvar ove godine gdje je čovjek ‘glup’ jer je tri desetinke iza miljenika Ferraria.

    Za razliku od Verstapena, Vettela, Hamiltona….od Kimia mi se ne povraća,pogotovo kad ih čujem kako cvile ko najveće male pičkice na team-radio ‘mama mama on me je gurnio, kmeeeee’ – čovjek ima karizmu i karakter te će mi uvjek draži od navedenih.

    F1 nije samo o brzini, nego i čovjeku, inače ne bi imali odvojena konstruktor-vozač prvenstva.



    11
    11

    0
    • Fernando Alonso
      Alonso king Prikaži

      Ali realno gledajuci, Kimi vise nije u f1 radi pobjeda i naslova….Drag mi je vozac i uvijek mi je nekako drago gledat vozace s pocetka ovog 21. stoljeca, ali ne ide to vise tako glatko kao prije…Massa,Raikkonen, Alonso….sva trojica ce jednom otici kao Button, a sve je izglednije da ce to biti ove godine u Abu Dhabiju i to je onaj dan zbog kojeg bih najradije vremeplov ??



      3
      3

      0
    • Audi
      Alonso1983 Prikaži

      slažem se sa svime osim sa “F1 nije samo o brzini, nego i čovjeku, inače ne bi imali odvojena konstruktor-vozal prvenstva.”… U F1 se ne traži najbolja osobnost, naj cool faca isl. Na prvom mjestu je brzina, bez nje u ovom sportu nemaš što tražiti. Da se razumijemo (potekla je suza 2007 kada je KImi prošao ciljem u Brazilu). Jako mi je drag, ali nema on više tu brzinu i dosta je lošiji od svojih kolega (Alonso,Vettel) . Trpa ga se u top klasu vozača, e pa od njega se očekuju i rezultati top vozača a ne cool izjave isl. Kimi ne mora biti na nivou Vettela ali bi trebao biti svakako ispred RB-a jer ima dosta brži bolid od njih na početku ove sezone. Nije on toliko loš kako neki govore no niti je nešto posebno. Probaj si zamisliti što bi npr radio Max da ima ovaj Ferrari u svojim rukama. Ako sa RB-om uspjeva biti na guzici pa i ispred Ferrarija i Merca pitam se kako bi on vozio za Ferrari ili Carlos,Grosjean ils dečki. Kimija se sa razlogom kritizira jer njegove dobre predstave se mogu nabrojat na prste jedne ruke od kada se vratio u Ferrari. A da je Ferrari baš bio takva kanta zadnjih godina i nije. Kao što vidiš Vettel je uspjevao sa tim bolidom pobijediti 4 puta a nekoliko je puta bio jako blizu. Dok Kimi nije bio blizu tome niti jednom. Lani je Kimi imao odličnu sezonu a Seb punu peha , sudara isl pa je opet bio ispred njega. Kimi se mora probditi ili mu je ovo zadnja godina.



      11
      11

      0
    • Max Verstappen 1
      vlado Pretplatnik Prikaži

      Cudno mi je sve to. Urezana mi je ostala kimijeva reakcija na podijumu u singapuru kada je vettel pobjedio. Kimi nije muljator vettel jeste, kao i danas kada objasnjava svoj krug na kraju. Mozda nebitno ali mene smete, sta se imas pravdati kada nisi ni blizu da skines mercedese, koga briga. Onda citava prosla sezona i grumpy Vettel. Radujeme me pobjeda ferrarija ali ova ekipa mi nema to nesto kao sto je bilo u ms eri.



      2
      2

      0
      • Fernando Alonso
        Alonso king Prikaži

        @vlado meni iskreno od 2010 pa nadalje f1 nema onaj zar….Svake godine ipak bude trenutaka za veselje, radost , ali fali mi ono nesta vec sedmu godinu zaredom



        2
        2

        0
      • Fernando Alonso
        Mr.Spaceguy Donator Prikaži

        O tome je i Webber pricao u svojoj knjizi.

        “Monaco is a perfect example of the two faces of Red Bull Racing that I was having to come to terms with. Something happened in Monaco, which couldn’t take the gloss off my win there but, looking back, said a lot about what was going on at the heart of the team.

        Somewhere in the post-race mix there was talk that Sebastian wanted my chassis. In the end Christian Horner took me aside and told me that he had given Marko the opportunity to tell Sebastian that he had a cracked chassis — which he didn’t — to help him rationalise the fact that he had just been well and truly beaten, for the second race in a row, by the old Aussie in the other car. It seems it had been affecting his confidence, and to Seb that’s everything. As with Turkey 2009, it seemed beyond his comprehension that I could beat him fair and square: for him there had to be another reason why.”



        3
        3

        0
      • Alain Prost
        D10S Donator Prikaži

        @Mr.Spaceguy, takav je i Hamilton zato imaju “respekt ” jedan prema drugome :-)



        2
        2

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Takav je svaki šampion.
        Svi ostali su zato i ostali bez trofeja.
        Mislite da je primjerice Alonso ili Ricciardo drugačiji?

        To je normalno.



        2
        2

        0
      • Alain Prost
        D10S Donator Prikaži

        Pa ne znam, npr Rosberg i Button nisu takvi



        3
        3

        0
      • David Croft
        Ferrari Prikaži

        Zato imaju “samo” jednu titulu.



        3
        3

        0
      • Max Verstappen 1
        vlado Pretplatnik Prikaži

        Fali zara kada nemas onog sa kime si najvise povezan. Npr. prosla sezona mi je bila odlicna, pa neke uz vettelove titule.
        Ne bih se slozio da broj titula ima veze sa prgavim karakterom, ne nuzno. Nije Button imao kolegu u istom timu koji je osvojio titulu pored njega, Nico se povukao. MS je bio zeznut ali je opet imao postovanje, koliku je kaznu platio za ustupanje mjesta rubensu na podiju i napravio skandal zbog toga. Meni je jako vazan karakter vozaca i subjektivno Vettel mi nije sjeo, sto ne znaci da nece. Webber i Kimi su slicni, iskreni bez predumisljaja. Uljevaju povjerenje kada nesto kazu. Ne mute.



        4
        4

        0
  18. Audi
    Alonso1983 Prikaži

    Nažalost izgleda da ipak nije Ferrari tako blizu, bar ne u brzom krugu. Rekao bih da je i Rb napravio pomak naprijed jer su sa daleko manjim zaostatkom nego u prve dvije utrke. Ako se bude pokazalo da je nešto Ferrari brži u odnosu na kvale očekujem Vettela na podiju ali bez mogućnosti da ugrozi Mercedes. ili je MErcedes napravio pomak između ova dva vikenda ili je ovo ipak prava slika koju nismo vidjeli spletom okolnosti u prve dvije utrke. Ipak… nadam se da griješim no nekako se ne mogu oteti dojmu da to opet sve ide po starom sistemu od proteklih godina. I lani je Ferrari dobro startao u sezonu i 2013 pa su na kraju bili jako loši naspram prvaka. Neću vjerovati da su kadri parirati Mercedesu (a vjerovao sam nakon prve utrke, pa čak i druge) dok ne počnu osvajati PP. Ekipa koja ne može osvojiti PP u normalnim uvijetima bar nekoliko puta u sezoni ni ne može biti prvak. To je tako i to je surova realnost. A ruku na srce Ferrari mi se čini još dosta daleko od toga.



    8
    8

    0
  19. morenoF1 Prikaži

    Bit će sutra svega,KV ništa ne znače osim što po njima znamo tko će se boriti za prva tri mjesta,a Renault me jako iznenadio….Hamilton ima još jedan problem više a to je njegov kolega!


    0
    0

    0
  20. Fernando Alonso
    r.u.m. Prikaži

    Ja polažem nade u Ferrari i Vetela,neznam kakav im je race pace u simulacijama utrke,ako im gume budu O.K. i manuje se trošile i uspio pratiti Mercedes moglo bi tu biti svašta sutra.



    4
    4

    0
  21. Felipe Massa 19
    felipe stipe Prikaži

    Cestitke valteriju,nadam se da si sad na razini da se boris za naslov,sad cekamo i kimija da se aktivira,ferrari vise zaostaje u kvalama valjda ce sutra biti bolji



    1
    1

    0
  22. Pirelli Hard
    Monty Prikaži

    Sretan Uskrs,dame i gospodo!



    7
    7

    0
  23. Juan Manuel Fangio
    Estoril Prikaži

    Ajmo vidjeti što mladi Finac ima za reći kad se uhoda



    2
    2

    0
  24. Ayrton Senna
    Beethoven87 Donator Prikaži

    Bravo za Bottasa. Od pocetka sezone se vidi da nije zalutao u Merc i da je blizu, a s tim žarom u ocima koji se vidi, bilo je pitanje vremena… i brzo je doslo, s obzirom na novu ekipu i brzog kolegu. Jos je rano za usporedbu, al cini se “oštriji zub” od Rosberga…

    Primjecujem vec pomalo zabrinjavajuce samaranje timskih kolega u Ferrariju, Renaultu i Williamsu…


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.