Točno u ovo vrijeme prije 10 godina događala se najveća špijunska afera u F1

Izdvojeno / Kolumna

Ante Vetma

Prije 7 godina 9 min 29 komentara

Prije točno deset godina upravo u ovo vrijeme događala se najveća špijunska afera u povijesti Formule 1. Ono što je danas poznato kao Spygate (ili Stepneygate) ostat će zauvijek zapisano kao ogromna sramota svih aktera. Rasplet je svima dobro poznat – veliki potresi unutar McLarena i oduzimanje svih konstruktorskih bodova na kraju te sezone, kao i kazna od 100 milijuna američkih dolara.

Uvod u priču

Nakon zlatne ere Ferrarija s Michaelom Schumacherom koji je na kraju 2006. godine prvi put otišao u mirovinu, momčad je doživjela veliku reorganizaciju. Nigel Stepney, kao glavni mehaničar ekipe, bio je dio “dream tima” zajedno s Michaelom Schumacherom, Jeanom Todtom, Rossom Brawnom i Roryjem Byrneom. U veljači 2007. godine javno je komentirao da nije zadovoljan promjenama koje događaju i, na posljetku, Brawnovim odlaskom.

“Planiram provesti godinu dana izvan Ferrarija jer trenutno nisam sretan događanjima u momčadi. Želim napredovati u karijeri, a to se trenutno ne događa. U idealnom scenariju htio bih otići na drugu funkciju u Ferrariu, ali ako bi se pojavila prilika u drugoj momčadi – definitivno bih to razmotrio” – izjavio je tada Stepney.

Par dana kasnije Ferrari je objavio da je Stepney postao čelni čovjek odsjeka za razvoj performansi u momčadi, nakon čega više nije prisustvovao utrkama Formule 1.

U lipnju te godine sve je pošlo po krivu za Stepneya kada je Ferrari tražio istragu oko curenja povjerljivih informacija iz ekipe. 3. srpnja sud je naložio pretres Coughlanovog privatnog boravišta i pronađeno je 780 stranica povjerljivog materijala iz Ferrarija. Nakon toga je Ferrari uputio zahtjev FIA-i da razmotri je li to možda imalo utjecaja na događanja u prvenstvu Formule 1 i da odluče treba li pokretati istragu.

Nakon prvih istražnih postupaka, FIA je 12. srpnja uputila McLarenu pismeni zahtjev za sastankom u Parizu gdje će biti ispitani o eventualnoj povezanosti s pronađenim dokumentima. McLaren je na tom sastanku priznao da je njihov inženjer Mike Coughlan imao pristup tim Ferrarijevim dokumentima, ali ni na koji drugi način nisu cirkulirali ekipom McLarena. Osim toga, ustvrdili su kako McLaren nije profitirao pristupom povjerljivim informacijama, te da je Coughlan djelovao sam za sebe.

FIA je stoga zaklučila da je McLaren prekršio međunarodni sportski kodeks po članku 151, ali da ne postoje dokazi kako je to utjecalo na prvenstvo Formule 1. Taj zaključak je važio sve dok u igru nisu došli novi dokazi – a to su e-mail poruke između njihovih vozača – Pedra de la Rose i Fernanda Alonsa.

Alonso i De la Rosa u centru događanja

FIA je nakon oslobađajuće odluke za McLaren došla do informacije kako postoje e-mail poruke koje bi mogle biti novi dokaz i slučaj je ponovo otvoren. Ta informacija procurila je u periodu između srpnja i rujna (interval u kojem su održane četiri utrke: Francuska, Europa, Mađarska i Turska). Tri McLarenova vozača (Alonso, Hamilton i De la Rosa) su pozvana da se izjasne o tome posjeduju li ikakve informacije koje bi mogle biti vezane uz ovaj slučaj. Podsjetili su ih da su kao sportaši u posjedu Superlicence dužni osigurati fer natjecanje i legitimirati svjetsko prvenstvo, a u želji da se utvrdi istina FIA je vozačima osigurala kako protiv neće biti poduzete nikakve akcije. U suprotnom, ako vozači odbiju pružiti informacije ili daju krive informacije – mogli bi biti ozbiljno kažnjeni.

Sva tri vozača su odgovorila na taj poziv. Lewis Hamilton je odgovorio da nije bio u posjedu nikakvih informacija, dok su Alonso i De la Rosa proslijedili svu međusobnu komunikaciju oko špijuniranja Ferrarija. Te poruke bez dvojbe dokazuju da su Alonso i De la Rosa primili informacije od Mikea Coughlana i da su znali kako se radi o povjerljivim informacijama.

Sporni e-mailovi

21. ožujka 2007. u 9:57 De la Rosa piše Coughlanu:

“Bok Mike, znaš li distribuciju težine u Crvenom bolidu? Bilo bi nam jako važno da to znamo kako bi isprobali u simulatoru. Hvala unaprijed, Pedro.

p.s. Sutra ću biti u simulatoru”

De la Rosa je potvrdio kako je nakon tog e-maila dobio odgovor od Coughlana s preciznim detaljima Ferrarijeve distribucije težine bolida.

25. ožujka 2007. u 1:43 De la Rosa šalje Alonsu te podatke s preciznošću od dva decimalna mjesta na oba Ferrarijeva bolida za VN Australije te godine.

Alonso odgovara istog dana u 12:31:

“Ovakve postavke težine su iznenađujuće, ne znam je li informacija 100% pouzdana, ali barem je zanimljiva…”

U nastavku maila nastavlja analizirati kakva je Ferrarijeva distribucija težine u odnosu na McLarenovu. De la Rosa odgovara istog dana u 13:02:

“Sve informacije iz Ferrarija su vrlo pouzdane. Dolaze od Niglea Stepneya, bivšeg glavnog mehaničara. Ne znam u kojoj je trenutno ulozi. On je ista osoba koja nam je rekla da će Kimi ući u boks u 18. krugu. On je prijatelj s Mikeom Coughlanom, našim glavnim dizajnerom, i rekao mu je to.”

Ovim mailom se potvrđuje kako Pedro de la Rosa i Fernando Alonso znaju da se radi o povjerljivim informacijama. De la Rosa je kasnije na ispitivanju izjavio kako McLaren nije koristio te informacije jer je McLarenova distribucija težine bila toliko drukčija da ovo iz Ferrarija jednsotavno ne bi funkcioniralo u simulatoru. Također je izjavio kako je sam donio tu odluku.

Tvrdeći kako je sam odlučio o tome što je korisno je očito htio osloboditi McLaren od sumnje da su koristili Ferrarijeve podatke. McLarenov glavni inženjer Paddy Lowe je kasnije izjavio kako bi sve odluke vezane uz simulator trebala donijeti grupa inženjera, a ne samo testni vozač.

U istoj seriji e-mail poruka 25. ožujka 2007. De la Rosa kaže da su u McLarenu isprobali fleksibilno stražnje krilo za koje tvrdi da je “kopija sistema za kojeg misle da ga Ferrari koristi”. Također, precizno su utvrdili Ferrarijev aerodinamički balans pri brzini od 250 km/h. Iako se to moglo utvrditi i promatranjem bolida Ferrarija, iz konteksta je jasno da se radi o špijunaži jer De la Rosa tvrdi kako su informacije “vrlo pouzdane”.

De la Rosa zatim piše Alonsu u 1:43 kako Ferrari koristi određeni plin ne bi li smanjio unutarnju temperaturu guma i blistering, taj e-mail zaključuje rečenicom:

“Moramo to probati, jednostavno je!”

Alonso odgovara u 12:31:

“Vrlo je važno da McLaren testira plin kojeg Ferrari koristi jer imaju nešto drukčije od ostalih. Ne samo ove godine, oni rade nešto drukčije i ovo bi moglo biti ključno. Nadajmo se da to možemo testirati tijekom ovog testa i da će nam to biti prioritet!”

De la Rosa odgovara u 13:02:

“Slažem se 100% da moramo testirati taj plin vrlo skoro.”

Opet, De la Rosa je FIA-i objasnio kako su, unatoč entuzijazmu oba vozača prikazanom u mailu, zaključili s inženjerom Bridgestonea kako im to ne bi pomoglo i informaciju nije prenio nikome u McLarenu nego je jednostavno odbacio. Jasno, FIA je takvo objašnjenje okarakterizirala kao vrlo nevjerojatno.

12. travnja 2007. u 12:25 De la Rosa piše Coughlanu:

“Možeš li mi objasniti Ferrarijev sustav kočnica s [naziv detaljnog tehničkog sistema]? Rade li podešavanja unutar bolida ili…?”

Uslijedilo je nekoliko e-mailova u kojima Coughlan tvrdi da je prekomplicirano takvo što objašnjavati ovim putem, ali na kraju ipak 14. travnja u 14:40 odgovara s detaljnim informacijama o Ferrarijevom kočionom sustavu. Ferrari je kasnio potvrdio da se radilo zaista o točnim podacima (iako nepotpunim), a Coughlan je u e-mailu još napisao:

“Razmatramo neko slično rješenje.”

U komunikaciji između De la Rose i Alonsa 25. ožujka u 1:43 također se spominje sustav kočenja:

“Sudeći prema informacijama koje imamo, vjerujemo da Ferrari posjeduje sličan sustav…”

U istom mailu nastavlja se detaljan opis Ferrarijevog sustava kojeg FIA nije objavila iz očiglednih razloga.

Spomenuto je kako su u McLarenu znali i strategiju Kimija Raikkonena na prvoj utrci, što sugerira kako su barem uzeli u obzir činjenicu kad će Ferrariji ući u boks. FIA je primila dokaze kako je Stepney javio Coughlanu i strategiju za VN Bahreina. McLaren je osporio te tvrdnje jer su se na kraju pokazale netočnima, ali je FIA zaključila da je rani sigurnosni automobil uzrokovao promjenu plana i to Stepney nije mogao predvidjeti.

Koji su FIA-ini zaključci?

  • Coughlan je imao više informacija nego što su prvotno procijenili, te je sistematski primao nove informacije u periodu od nekoliko mjeseci
  • Informacije je širio unutar McLarenove ekipe barem do neke mjere (npr. De la Rosi i Alonsu)
  • Informacije su se sastojale ne samo od visoko osjetljivih tehničkih podataka, već i od Ferrarijeve sportske strategije
  • De la Rosa je zatražio i dobio tajne Ferrarijeve informacije od izvora za kojeg je znao da nije legitiman i izjavio kako su te informacije korisne za testiranje u simulatoru
  • Tajne informacije su podijeljene s Alonsom
  • Postojala je očita namjera određenog dijela McLarneove ekipe da se te informacije iskoriste. Ako se to nije dogodilo, onda su u pitanju tehnički razlozi
  • Coughlanova uloga u McLarenu ga je stavila u poziciju u kojoj bi poznavanje Ferrarijevih tajni utjecalo na njegov rad

Kazne

McLarenu su oduzeti svi bodovi svi konstruktorski bodovi tijekom 2007. godine, ali im je dozvoljeno da nastupe u ostalim utrkama. Bez obzira na to, svi bodovi koje osvoje neće se računati u konstruktorskom poretku. Kažnjeni su i novčano, i to sa 100 milijuna dolara koje moraju isplatiti najkasnije 3 mjeseca od datuma donesene presude.

Iznimno, vozači neće dobiti nikakvu kaznu jer im je tako obećano na početku samog procesa kada su dobili imunitet u zamjenu za izlaganje svih informacija.

Kako bi osigurali da McLaren neće imati prednost 2008. godine FIA-in tehnički odjel je istražio razvoj novog bolida McLarena i kasnije utvrdio da ništa ne sugerira kako je novi bolid ilegalan.

Gdje su danas glavni akteri

Mike Coughlan je u NASCAR-u, gdje kao tehnički direktor radi za ekipu Richard Childress Racing.

Nigel Stepney je poginuo u cestovnom incidentu u Velikoj Britaniji 2014. godine pod nerazjašnjenim okolnostima. Nizozemski vozač kamiona Jan Byl izjavio je kako je Stepney skočio pred njega i na mjestu poginuo.

Pedro de la Rosa se umirovio 2014. nakon što je posljednji put utrke vozio za HRT 2012. godine i dvije godine testirao za Ferrari.

Fernando Alonso je vozač McLaren-Honde.


Odgovor

29 komentara

  1. Michael Schumacher
    senna66 Donator Prikaži

    arefa je Alonsu drugo ime :D



    2
    0

    2
  2. Ferrari
    Black Queen Prikaži

    Alonso je prljav od početka.



    2
    0

    2
  3. Fernando Alonso
    Mr.Spaceguy Donator Prikaži

    I nista se nebi otkrilo da Stepney nije poslao svoju zenu da kopira podatke u lokalnu kopiraonu. Frajer koji je radio je bio F1 fan. Ovaj odmah poslao mail Domenicaliju. Nakon problema s Hamiltonom, Alonso prijeti da posjeduje kompromitirajuce podatke te da ce sve odati FIA. Dennis ostaje sokiran te pita Whitmarsha da li je moguce da podaci o Ferrariju kruze njegovom ekipom. Ovaj ga uvjerava da ne, da bi vec saznali. Taj odgovor nije utjesio Dennisa i on odmah sve javlja Mosleyu s ciljem da sve prebaci na Alonsa. Mosley inace mrzitelj lika i djela Rona Dennisa ovaj trenutak jedva docekao i opali im kaznu od 100 milijuna. Kako je Eccelstone rekao, 10 milijuna je zbog skandal a 90 zbog Dennisa . Mosley je prvobitno zagovarao da se McLaren i izbaci 2007 iz F1. Will Buxton je dao naslutiti da McLarenu nije bilo dozvoljeno osvojiti 2007.



    2
    2

    0
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      Postoji puno sapuničarskih verzija (žena kopirala, Mosley ih mrzi i slično) oko toga što se događalo, tako da o tome nisam pisao. Ovo u članku je ono što se sigurno i dokazano dogodilo.



      1
      0

      1
    • Clay Regazzoni
      HeatBlast44 Prikaži

      koji baksuz taj Stepney… jel taj frajer koji je to otkrio barem dobio neku paru od Ferrarija, jer bukvalno covjek je rjesio konstruktorsku titulu, ako je istina naravno :D


      0
      0

      0
  4. David Croft
    Ferrari Prikaži

    Strašna afera…srećom Ferrari je osvojio prvenstvo te godine, a trebali su i 2008. jer taj McLaren iz 2008. je imao sve podatke od Ferrarija…



    1
    0

    1
    • Bernie Ecclestone
      Dani Donator Prikaži

      Da čitaš umjesto laprdaš , znao bi da niti jedan dio tog navodnog materijala nije korišten pri izradi mclarena 2007. kao ni 2008. Dapače mclaren je bio još bolji nego 2007.



      1
      -2

      3
  5. Monisha Kaltenborn
    monkeyseat Donator Prikaži

    Vjerojatno se Stepney htio osvetiti Ferrariju za ligamente koje mu je Schumacher demolirao :-)



    1
    1

    0
  6. renato2107 Donator Prikaži

    Cijenim Alonsa kao kvalitetu vozača, ali izgleda da mu karma vraća zbog ovakvih stvari u karijeri, pa je sad tu gdje je



    1
    1

    0
  7. Ferrari
    racer 29 Prikaži

    gnjusno.. degutanto..
    a i kakva moraš biti budala da radiš ovakve smicalice u sportu kao što je F1 gdje se vrlo lako sve može saznati :D a i još dopisivanje preko maila.. pa mogli ste barem neke šifre uvesti u razgovore :P


    0
    0

    0
  8. Ross Brawn
    Tuzlaensis Prikaži

    Samo bih još dodao da je Stepney prvostepeno osuđen na godinu i osam mjeseci zatvora, te je platio novčanu kaznu od 600 € (haha). Naknadno je postigao nagodbu sa sudom i nije odležao kaznu. Pokoj mu duši


    0
    0

    0
  9. David Croft
    Frantic Donator Prikaži

    A na današnji dan prije 24 godine se vozila VN Evrope u Doningtonu.



    3
    3

    0
  10. Mercedes
    hrcfaca Prikaži

    Poštujem i cijenim Alonsa kao i De La Rosu i svakog od njih, ali neznam što ti se mora dogoditi u glavi da ideš se baviti s takvvom šppijunažom i to još preko mailova.
    Pre gnjusno.


    0
    0

    0
  11. Nigel Mansell
    pero Prikaži

    Dobro prisjećanje.
    Hajde ispravite tri pogrešno napisane riječi.

    p.s.
    Vidim da se komentatori “zgražaju” nad učinjenim (degutantno, gnjusno…)
    Svi to rade. Njih su uhvatili.
    Prevelika lova se vrti i premale su razlike (u sekundama)
    da se svaka i najmanja sitnica ne bi testirala u nadi da će uhvatiti desetinku – dvije po krugu
    koja im znači razliku između bodova i začelja.

    Špijunira svak svakoga.
    Vettel sa zanimanjem obilazi suparničke bolide nakon treninga, p.p. utrke…

    Postoje dvije granice u špijuniranju.
    Prvu granicu određuje zakon.
    Npr: video i audio snimanje suparničkih bolida, bokseva….. je dozvoljeno.
    Snimanje elektroničke komunikacije (telefoniranje…….) je zabranjeno

    Drugu granicu određuju momčadi.
    Što možemo špijunirati izvan zakonskih okvira a da nas ne uhvate.
    I onda kada nekoga uhvate on je za nekoga “degutantan….”

    F1 je degutantnan sport ili nabolja sportsklo tehnološka zabava za pučanstvo.
    To ovisi da li si ovisan o F1 ili si samo prolaznik kojemu se dopao neki tip za volanom.

    Mene je otac naučio gledati F1s 3-4 godine navršenog života i
    Virus F1 mi je jednostvano u krvi.
    Nikada neću reći:
    Ovo je loša sezona, neću gledati F1……..
    Ovo je degutantno………
    Formulom 1 si se zarazio ili nisi.
    Zaraza virusom F1 je doživotna i nema lijeka.



    5
    5

    0
    • Ayrton Senna
      Beethoven87 Donator Prikaži

      Odlican komentar.
      Slicno razmisljam. Ne zelim opravdavat postupak, ni Alonsa ni ostale, ali zbilja ne mislim da je to toliko cudno ili degutantno.
      Dva pitanja sam si odmah postavio; 1.) Zar zbilja drugi to ne rade, uopce, ili ih samo nisu ulovili, ili nisu imali tu priliku, ili to rade sofisticiranije… 2.) Kako bi netko drugi postupio? Ignorirao ponuđeno? Nisam bas siguran…
      Jednostavno, mislim da sve treba uzet s rezervom, pogotovo kad ne znam sve detalje, a i ne mogu ih znat. Zato umjesto toga imam tendenciju procjenjivat ljude prije svega po kolicini dobrih stvari koje rade…
      Zato je npr. moj stav o Alonsu: odlican vozac, strasno brz, agresivan, specifičan, temperamentan, uz samo par blagih negativnijih epiteta kao “igrac”, “prefrigan” i “egocentrik”, koji su mi puno manje bitniji od pozitivnijih… ali to je moj sklop



      2
      2

      0
      • Ayrton Senna
        Beethoven87 Donator Prikaži

        Odlican komentar.
        Slicno razmisljam. Ne zelim opravdavat postupak, ni Alonsa ni ostale, ali zbilja ne mislim da je to toliko cudno ili degutantno.
        Dva pitanja sam si odmah postavio; 1.) Zar zbilja drugi to ne rade, uopce, ili ih samo nisu ulovili, ili nisu imali tu priliku, ili to rade sofisticiranije… 2.) Kako bi netko drugi postupio? Ignorirao ponuđeno? Nisam bas siguran…
        Jednostavno, mislim da sve treba uzet s rezervom, pogotovo kad ne znam sve detalje, a i ne mogu ih znat. i zbilja jako malo znam o tome i zapravo me ne zanima u tolikoj mjeri… Zato umjesto toga imam tendenciju procjenjivat ljude prije svega po kolicini dobrih stvari koje rade…
        Zato je npr. moj stav o Alonsu: odlican vozac, strasno brz, agresivan, specifičan, temperamentan, zanimljiva licnost, uz samo par blagih negativnijih epiteta kao “igrac”, “prefrigan” i “egocentrik”, koji su mi puno manje bitniji od pozitivnijih… ali to je moj sklop…


        0
        0

        0
  12. Bernie Ecclestone
    Dani Donator Prikaži

    Za one koji imaju dvostruka mjerila:

    https://usatoday30.usatoday.com/sports/motor/2007-11-08-3359273212_x.htm
    http://www.formula1-dictionary.net/j-damper.html
    J-damper was first time mentioned in public after McLaren/Ferrari and McLaren/Renault spy affairs during 2007.
    In one version of the story, it was reported that between Ferrari’s technical design files find in McLaren possession , was drawing of Ferrari version of J-damper. Former Ferrari chief mechanic Nigel Stepney is alleged to have handed over the 780-page dossier of information (technical data, drawings and setup data) to McLaren’s former chief designer Mike Coughlan. Only very small part of this drawings finished in the end in Renaults hands, but they didn’t understand proper functioning of this device.
    In second version of the story, inerter featured in the 2007 Formula One “spy scandal”, drawings found in Renault hands was actually original McLaren/Cambridge University project drawings, and again it was reported that the Renault engineering team failed to understand the purpose of the device.The FIA World Motor Sport Council considered this matter at a hearing in December 2007. According to the Council finding, “a drawing of McLaren’s so-called J-damper was used by Renault to try to have the system that they thought McLaren was using declared illegal. This failed because Renault had certain fundamental misunderstandings about the operation of the J-damper system.” A full transcript of the decision is available on the FIA website.


    0
    0

    0
    • Niki Lauda
      wapi Pretplatnik Prikaži

      Ma Renault je imao svoj trenutak slave. Oni su točno godinu dana kasnije imali namjerno razbijanje. Govna su isplivala godinu kasnije kad su dali otkaz Piquetu.
      Interesantno opet Alonso. Samo Montezemolo je mogao misliti da je nakon takva dva skandala pametno imati Alonsa u svojoj momčadi.

      A onda još i McLaren mu nakon svega ponovo ponudi posao. Samoubojice.



      1
      1

      0
  13. Mercedes
    Mikalo Prikaži

    Posto je tu ucinjena velika greska prema Mclarenu , slijedila je bozija kazna za Ferrari . A bog rece : Nece te osvojiti titulu slijedecih 10 godina . Znaci tek mozda 2018-e .



    1
    -6

    7
  14. Nigel Mansell
    The Simpsons Prikaži

    Baš je zločast taj Pedro. I gnjusan je toliko da je dobio posao u Ferrariju.
    Degutantno i gnjusno? Hohoho
    Hrpa podataka iz Ferrarija u rukama McLarenovog glavnog dizajnera koje mu je ustupio bivši glavni mehaničar Ferrarija, kojeg je očito nešto “prenjelo”.
    Pitam ove što pišu kako ima je ovo gnjusno, degutantno i sl..
    Šta bi oni uradili na mjestu Pedra i Fernanda?
    Molim komentar….;)


    0
    -1

    1
    • Dietrich Mateschitz
      Ante Vetma glavni urednik Prikaži

      a) na mail odgovorili da ne žele znati ništa o tome, umjesto da pričaju o “hitnosti testiranja” ukradenih podataka.
      b) prijavili šefu momčadi što se događa pa nek on daje rješava
      c) prijavili direktno FIA-i



      2
      2

      0
    • Mercedes
      hrcfaca Prikaži

      Pa ništa pročitao bi mail i vjerojatno ga odmah obrisao, a tome koji mi ga je poslao kad ga vidim rekao bi da o tom ne želim ništa znati.


      0
      0

      0
  15. Blue Flag
    Viper Prikaži

    Nakon Spygatea, najpoznatija afera je Crashgate. Znakovito da je jedan lik sudjelovao u obje.



    6
    6

    0
  16. Niki Lauda
    wapi Pretplatnik Prikaži

    Ja bi rekao da potpuno nemoguće da Whitmarsh nije znao što se zbiva.
    A glede loše karme, ako je itko ima to je Alonso….
    A sve je počelo kad je Bernie svojem frendu Flaviu poklonio naslov prvaka 2005 povodom 55. rođendana :)



    4
    4

    0
  17. Marlboro
    Hey You Donator Prikaži

    A jebo te sve sveci i poštenjačine u komentarima a svaki bi isto napravio tj iskoristio ponuđeno.



    1
    1

    0
  18. Lando Norris
    stari lisac Prikaži

    Nakon svih ovih komentara još ću pomisliti da je HDZ skupina poštenjačina koje ne bi uzeli ni plaću, a kamo li nešto drpili…

    Btw, svi kojima je Fernandov postupak “gnjusan”, baš me zanima kako bi reagirali kada bi vama netko dostavio povjerljivu informaciju s kojom bi mogli profitirati. Jer iz napisanog, ne vidim kako je to Fernando špijunirao ikoga, samo je iskoristio dobivenu informaciju. Puno gnjusniji postupak je napravio Mercedes pri povratku u F1, napisavši pravila za tada novu eru F1 i dobio 3 godine za razvoj bolida znajući sve detalje, dok su druge ekipe čekale na informacije. I kada su informacije dobile, dobile su i tokene, kako bi ih se spriječilo u razvoju. Da ne pričamo o mijenjanju guma tijekom sezone u korist Red Bull-a, pa o mnogim drugim “gnjusnim” stvarima koje su me zaista razočarale i zgadile mi F1.



    1
    1

    0

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.