Haas prisiljen da ukloni svoje T-krilo

Izdvojeno

David Vidović

Prije 7 godina 2 min 7 komentara

Tijekom testiranja smo vidjeli nekoliko različitih koncepta izvedenih na straženjm dijelu bolida, posebno oko “peraja” i T-krila na njima. Neki su odlučili da ih ne koriste i tako došli u Australiju, dok neki koriste dupla ili čak trodupla T-krila poput Mercedesa. Ideja T-krila je da regulira protok zraka iznad “peraje” i provodi ga iznad stražnjeg krila, što nije najbolja stvar za otpor vazduha u zavojima. Na pravcima T-krilo stvara manji pritisak zraka ispod njega samog, što čini stražnje krilo manje efikasnim, a to je upravo ono što želite na pravcima. U zavojima T-krilo u teoriji stvara veći otpor pri udaru bočnog zraka, ali sve zavisi od konfiguracije ostalih dijelova bolida i samog stražnjeg krila.

Ono što FIA ne želi da vidi je fleksibilno T-krilo, usotalom FIA ne dozvoljava niti jedan pomičan dio aerodinamike. Jedno takvo T-krilo je opaženo na bolidu Haasa tijekom prvog slobodnog treninga, gdje su TV kamere uhvatile vibrirajuće dijelove bolida Magnussena i Grosjeana. Suci su između treninga naredili Haasu da ukloni svoje T-krilo za drugi trening, dok se još uvijek ne zna hoće li ga moći koristiti za ostatak vikenda.

Šef momčadi Gunther Steiner je kratko prokomentirao FIA-inu naredbu i naglasio da im T-krilo pomaže i da je dobro dizajnirano.

“Koristili smo ovo krilo tijekom testiranja u Barceloni i niti jednom nismo imali probleme s njim. Danas smo ga morali skinuti, i još ne znamo što će biti za treći trening. Naši podaci nam pokazuju da radi svoj posao, imamo povećan downforce kada je na bolidu, tako da ga želimo staviti natrag.”


Odgovor

7 komentara

  1. Lewis Hamilton 44
    rizla Prikaži

    “Ideja T-krila je da regulira protok zraka iznad “peraje” i provodi ga iznad stražnjeg krila, što nije najbolja stvar za otpor vazduha u zavojima.” Svaka čast autoru na poznavanju osnova hrvatskog jezika ili bolje rečeno, na poznavanju opcije copy-paste…


    0
    0

    0
    • Pierre Gasly
      Perica9 Prikaži

      Molim admina da bana ovoga trollera.


      0
      0

      0
      • Lewis Hamilton 44
        rizla Prikaži

        Zar je loše reći neku kritiku? Uostalom, sto sam ja krivo rekao da me se ban-a?


        0
        0

        0
      • Mercedes
        Jester Donator Prikaži

        @ Perica9
        Da budem iskren, i meni je taj vazduh odmah upao u oko. Istina, mogao je to reći bez sarkazma i na malo senzibilniji način ali što je tu je.

        A s druge strane, što se tiče trollanja nisi niti ti baš neki cvjetić tako da bi bilo poželjno da ne tražiš banove za isto što i ti radiš.


        0
        0

        0
    • F1puls
      David Vidović Prikaži

      Nije bilo copy/paste, već moja neopreznost. Šira publika ovog portala i foruma je već upoznata s mojim (ne)poznavanjem hrvatskog jezika i činjenice da mi hrvatski jezik nije materinji, ja pišem vijest i sušitna posta je vijest, ne kako je napisana, i dosada ljudi nisu imali problema s time. Ako ćete čačkati i zagledati u jednu riječ među stotinjak njih, problem nije u meni.


      0
      0

      0
      • Kimi Raikkonen
        IceMan282 Prikaži

        Slazem se sa Vama kolega..podrzavam sve admine ovog portala u potpunosti i mislim da radite vrhunski posao..i prva stvar koju nas sve zanima je vijest a ne gramatika..jer je ovo F1 portal a ne portal gramatike hrv jezika..ali s druge strane drzim do toga da ako se obracate siroj populaciji da bi bilo lijepo da se pise knjizevnim jezikom..naravno da se svakome moze dogoditi graska..ali evo..iskren i konstruktivan savijet..bez i jedne negativne konotacije..mislim da nista ne kosta pregledati tekst prije no sto se objavi..pozz ??


        0
        0

        0
  2. Sebastian Vettel 5
    Vettel-Ferrari Donator Prikaži

    Njihovo krilo zabrinjavajuće nestabilno i jest izgledalo, tako da sam očekivao ovakvu reakciju od FIA-e.


    0
    0

    0

Bok, internet se promijenio. Sadržaj, vrijeme, znanje i rad uložen u portal koštaju i bez vaše pomoći - ove zajednice više ne bi bilo.

Ako cijeniš što radimo svaki dan već 8 godina, podrži nas tako da postaneš pretplatnik ili doniraš iznos po volji.

Pretplati se Doniraj jednokratno

Stvaramo uspomene zajedno!

Formula 1 je najbrže rastući sport na planetu, a Pulsmedia najaktivniji hrvatski sportski portal.

Kontaktiraj nas

Medijska prava

Sve fotografije vlasništvo su ekipa Formule 1 ili Pirelli media centra.

© Pulsmedia, guramo od 2015.